Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG oraz rozrzad

Featured Replies

Napisano

Witam, posiadam asterke (X14XE) 16V 97' (EcoTec) jaki gaz mozna do niej zalozyc? jak sie ona bedzie sprawowac? Troche sie boje zakladac LPG bo do tej pory narazie dziala bez zarzutu, a na gazie chyba roznie bywa. Nie bedzie problemow? wiem ze niektorzy maja rozne problemy po zalozeniu gazu. Te silniki sa strasznie paliwozerne mi to ssie okolo 11-12L w miescie, lepiej juz w trasie okolo 7 i dlatego sie zaczolem zastanawiac nad LPG. Jakiej firmy najlepiej zalozyc i jakie sa orjentacyjne ceny? Czytalem FAQ na ten temat ale prosze o wieksze szczegoly.

Moje drugie pytanie zwiazane jest z rozrzadem, jaka jest cena samego rozrzadu + robocizna?

bardzo dziekuje za wszelkie odp

Napisano

> Witam, posiadam asterke (X14XE) 16V 97' (EcoTec) jaki gaz mozna do

Ja mam instalkę LPG II generacji w tym samym silniku sterowaną komputerem BINGO M (tu masz opis obu) ale mam dodatkowo emulator wtrysków STAG. Do tego silnika polecamy intalke sterowana BingoS i już nie będziesz musiał dokładać emulatora. Oczywiście takie instalacje jak BRC BLITZ i JUST również wskazane. Spalanie LPG w mieście na tym kompie mam do 12,5 L LPG/100 km z czego moja noga nie należy do lekkich. Przy kapeluszniczej jeździe koledzy tutaj wyciągnęli ponoć 10 L. Co do typu instalki to kwestia oczywiście ceny. Znajdź jakiegoś dobrego gazownika.

Oczywiście jak masz mały przebieg i w miarę nowe autko to zawsze najlepiej byłby założyć sekwencje no ale to już inna cena.

A najlepiej idź na " gaz na ulicach " jest tam taki jeden magik grinser006.gif co ma dość dobre pojecie w tej materii.

> niej zalozyc? jak sie ona bedzie sprawowac? Troche sie boje

> zakladac LPG bo do tej pory narazie dziala bez zarzutu, a na

> gazie chyba roznie bywa. Nie bedzie problemow? wiem ze niektorzy

> maja rozne problemy po zalozeniu gazu. Te silniki sa strasznie

> paliwozerne mi to ssie okolo 11-12L w miescie, lepiej juz w

> trasie okolo 7 i dlatego sie zaczolem zastanawiac nad LPG.

> Jakiej firmy najlepiej zalozyc i jakie sa orjentacyjne ceny?

> Czytalem FAQ na ten temat ale prosze o wieksze szczegoly.

> Moje drugie pytanie zwiazane jest z rozrzadem, jaka jest cena samego

> rozrzadu + robocizna?

> bardzo dziekuje za wszelkie odp

co do rozrządu to ceny za całość (łącznie z pompa wody - bo też wypada wymienić, szkoda za 100 pln robić potem generalkę ) zaczynają się od 400 zł za komplet już w miarę renomowanych firm. Co do robocizny to u mnie po mieście można to zrobić już od 80 pln (mechanior z opla którego poleca zaprzyjaźniony sklep)W ASO oczywiście więcej grinser006.gif

Napisano
shocked.gif ...to zużycie masz makabryczne no chyba że nie odrywasz gazu "od podłogi" ja ma 1,8 16V i pali mi w mieście mniej noPB. A instalację mam IIgen i nie narzekam choć problemy były i już nie ma (powód: kable WN i dziurka w dolocie) w mieście pali mi gazu tyle co tobie benzyny, a też go nie oszczędzam.
Napisano

> ...to zużycie masz makabryczne no chyba że nie odrywasz gazu "od

> podłogi" ja ma 1,8 16V i pali mi w mieście mniej noPB. A

> instalację mam IIgen i nie narzekam choć problemy były i już nie

> ma (powód: kable WN i dziurka w dolocie) w mieście pali mi gazu

> tyle co tobie benzyny, a też go nie oszczędzam.

ale faktycznie spalanie noPB ma duże może to wina sondy L

Napisano
  • Autor

> ale faktycznie spalanie noPB ma duże może to wina sondy L

no na poczatku to cisnolem to w zime bo w grudniu kupilem auto, no i zauwazylem ze idzie dosyc szybko wskaznik paliwa smile.gif (nie mierzylem tankowaniem ale po wskazniku tak na okolo to z 14l to szlo) ale ostatnio specjalnie zaczolem lekko jezdzic bez duzych obrotow i tak srednio wyszlo okolo 12l. Tez sie zaczolem zastanawiac ze chyba troche duzo, no ale to 1,4 moze zeby to bylo 1,6 to by se lepiej radzil z ta masa. No sam juz nie wiem. Teraz jestem troche zamrozony finansowo i gorzej ze spr sprzetu.

A co do przebiegu to juz troche sporo ma, 213tys i dlatego sie boje o ten LPG.

Napisano

> A co do przebiegu to juz troche sporo ma, 213tys i dlatego sie boje o

> ten LPG.

ale czego sie boisz?

czy naprawde wierzysz, ze nagle rozszczelni Ci sie silnik? jesli Twoj silnik trzymalby sie tylko na nagarach (w co szczerze watpie) to po wlaniu lepszego oleum i tak wszytsko Ci moze wyplukac.

skad bierze sie opinia, ze LPG to zlo? moze od tych co maja spartolone instalki i ciagle problemy z gazem?

Napisano

czyli po przebiegu widząc to na sekwencje się raczej na zanosi kwestia tylko ile chcesz wydać teraz na instalację. Myślę że od 1500 do 2000 pln musisz się jednak liczyć

Napisano
  • Autor

>ale faktycznie spalanie noPB ma duże może to wina sondy L

a da sie jakos spr ta sande? czy poprostu trzeba nowa kupic i czekac na rezultaty.

Czy moze to cos byc innego, pewno jest masa przyczyn wiekszego spalania, moze podjechac na jakis komputer czy tam cos wyjdzie?

> czyli po przebiegu widząc to na sekwencje się raczej na zanosi

> kwestia tylko ile chcesz wydać teraz na instalację. Myślę że od

> 1500 do 2000 pln musisz się jednak liczyć

no takich cen sie spodziewalem ale chyba lepiej zaplacic za cos z wyzszej polki i pozniej dobrze jezdzic niz oszczedzac.

A jak to jest z silnikiem czy musi byc cacy przed zalozeniem instalcji, bo czytalem w FAQ to tak tam jest ze musis byc luks wsio sprawne.

Bardzo dziekuje za pomoc i czekam na przyplyw gotowki i chyba sie zdecyduje na ten LPG dzis znowu u nas stanial gaz o 3gr a PB w gore o prawie 10gr szok boje_sie.gif.

Napisano

O testowaniu sondy były już napisane setki stron na forum.

Osobiście bym do tego silnika LPG nie zakładał. A jeśli już koniecznie to sekwencję.

Napisano
  • Autor

> Osobiście bym do tego silnika LPG nie zakładał. A jeśli już

> koniecznie to sekwencję.

no i juz sa sprzeczne wiadomosci rotfl.gif:

>Oczywiście jak masz mały przebieg i w miarę nowe autko to zawsze najlepiej byłby założyć sekwencje no ale to już inna cena

Napisano

> O testowaniu sondy były już napisane setki stron na forum.

> Osobiście bym do tego silnika LPG nie zakładał. A jeśli już

> koniecznie to sekwencję.

wg mnie za duży przebieg na sekwencję szkoda inwestować kasę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.