Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak mocy

Featured Replies

Napisano

Witam !!!

Mam problem z moją padaką brakuje jej mocy .mam wrażenie że słabnie jak się rozgrzeje silnik dzieje się tak zarówno na Pb jak i na Lpg , płynu nie ubywa , nie kopci i nie przybywa mu oleju więc raczej wykluczał bym uszczelkę pod głowicą , przewody mam nowe a swiece po jakiś 4kkm.Co może byc przyczyną utraty mocy - bardzo proszę o pomoc

pozdrawiam Tomek

Napisano

> Witam !!!

> Mam problem z moją padaką brakuje jej mocy .mam wrażenie że słabnie

> jak się rozgrzeje silnik dzieje się tak zarówno na Pb jak i na

> Lpg , płynu nie ubywa , nie kopci i nie przybywa mu oleju więc

> raczej wykluczał bym uszczelkę pod głowicą , przewody mam nowe a

> swiece po jakiś 4kkm.Co może byc przyczyną utraty mocy - bardzo

> proszę o pomoc

> pozdrawiam Tomek

moze katalizator zapchany juz tak mocno, poza tym zrob pomiary typu kompresja...

Napisano
  • Autor

> moze katalizator zapchany juz tak mocno, poza tym zrob pomiary typu

> kompresja...

katalizatora brak

Napisano

> katalizatora brak

wydech tez mógł się przytkać kiedy zmieniales ??

Napisano
  • Autor

> wydech tez mógł się przytkać kiedy zmieniales ??

razem z wycinaniem kata wymieniony został cały wydech było to rok temu a problem pojawił się w ostatnich dniach

Napisano

> czy nikt nie jest w stanie mi pomóc

podjedz na kompa moze sa jakies bledy choc raczej by sie cos dodtkowego dzialo, poza tym sprawdz kompresje itp

a moze po prostu przyzwyczailes sie do swoich 100konikow

Napisano

> Witam !!!

> proszę o pomoc

> pozdrawiam Tomek

Jeżeli masz miernik to na początek sprawdź jak działa sonda lambda. Napięcie na niej powinno oscylować w okolicy 0,5 V. Możesz odłączyć ją przed uruchomieniem silnika. Wywali co prawda błąd w ECU ale "marchewa" sie nie zapali. Na odpalonym i ciepłym silniku sprawdzasz napięcie na odpowiednich pinach.

Zresztą zajrzyj na śmietnik. Tam masz troubleshooter do 1.6 z opisem jak sprawdzić poszczególne czujniki.

No i oczywiście przydało by się na kompa podjechać.

Napisano
  • Autor

zaobserwowałem jeszcze zwiększenie zużycia paliwka może to kogo na cos naprowadzi

Napisano

> zaobserwowałem jeszcze zwiększenie zużycia paliwka może to kogo na

> cos naprowadzi

może wskazywać właśnie na pad sondy, bo to ona dobiera mieszankę.

normalnie sonda przy sprawnej pracy silnika daje napiecie 0,5 V. Jeżeli np padła i pokazuje mniej to dla ECU silnika oznacza, że mieszanka jest za uboga i wtedy zwieksza dawne paliwa. W ten sposób masz podwyższone spalanie, a z racji tego że mieszanka jest za bogata masz pogorszenie osiągów.

Najprostrzy sposób miernik w łape (woltomierz) i sprawdzić jakie napięcie pokazuje lambda ( na pracującym silniku).

Napisano

> Witam !!!

> proszę o pomoc

> pozdrawiam Tomek

ja mam podobnie ,jutro lece na kompa zobaczymy co pokaze, chociaz ja zazczynam powoli podejrzewac pad sprzegla, (mam 141kkm) cos mi tam gdzies delkatnie zezi(podejrzewam lozysko) a jak przelaczam biegi pow 4000 tys to slychac czasami jakis delikatny zech,a mocy mi brakuje jak przekroczy tak jakies 4500 tys. no ale biegi chodza gites i nic sie niby nie slizga, no ale zobacze moze cos znajde wkoncu.

Napisano

> może wskazywać właśnie na pad sondy, bo to ona dobiera mieszankę.

> normalnie sonda przy sprawnej pracy silnika daje napiecie 0,5 V.

> Jeżeli np padła i pokazuje mniej to dla ECU silnika oznacza, że

> mieszanka jest za uboga i wtedy zwieksza dawne paliwa. W ten

> sposób masz podwyższone spalanie, a z racji tego że mieszanka

> jest za bogata masz pogorszenie osiągów.

> Najprostrzy sposób miernik w łape (woltomierz) i sprawdzić jakie

> napięcie pokazuje lambda ( na pracującym silniku).

sprawdzanie sondy miernikiem nie ma zabardzo sensu....napięcie z sondy ma nie być stałe tylko całyczas się zmieniać co zwykły voltomierz niewychwyci.

Napisano

jak nie ma wybuchow na gazie i pierdniec na benie to moze byc wlasnie sonda. musisz niestety zainwestowac w sprawdzenie tego diwajsa na testerze i albo na kompie. elektronik ci zasymuluje zmiany temepratur sprawdzi co sie dzieje z motorem i przedewszystkim z sonda. jak moja padla to stala ciagle na jednym zakresie absolutnie nie reagowala na zmiany temp plynu czy uchylanie przepustnicy. niestety tego sie w warunkach domowych nie wychwyci

Napisano

> jak moja padla to stala ciagle na jednym zakresie

> absolutnie nie reagowala na zmiany temp plynu czy uchylanie

> przepustnicy. niestety tego sie w warunkach domowych nie

> wychwyci

sonda reaguje na tlen...i na nic więcej a tymbardziej na temperaturę płynu czy uchylenie przepustnicy.

Napisano

> sonda reaguje na tlen...i na nic więcej a tymbardziej na temperaturę

> płynu czy uchylenie przepustnicy.

aha, czyli niepotrzebnie wymienialem sonde , bylo wszystko ok ze w czasie dodawania gazu i na jalowym na zimnym i na cieplym silniku ciagle mialem jedna i ta sama wartosc 0,9 banana-wave.gif

Napisano

> aha, czyli niepotrzebnie wymienialem sonde , bylo wszystko ok ze w

> czasie dodawania gazu i na jalowym na zimnym i na cieplym

> silniku ciagle mialem jedna i ta sama wartosc 0,9

czytasz co piszesz?? Sonda lambda reaguje na tlen w spalinach i na nic więcej.......czy ciepły czy zimny nie ma znaczenia.

Napisano
  • Autor

Może zadam głupie pytanie (jestem zielony w tych sprawach)-czy uszkodzona sonda lambda ma wpływ na zwiększone spalanie gazu

Napisano

> Może zadam głupie pytanie (jestem zielony w tych sprawach)-czy

> uszkodzona sonda lambda ma wpływ na zwiększone spalanie gazu

Tak

Napisano

> sprawdzanie sondy miernikiem nie ma zabardzo sensu....napięcie z

> sondy ma nie być stałe tylko całyczas się zmieniać co zwykły

> voltomierz niewychwyci.

nie chodzi o dokładne pomiary ale przybliżone. Normalne sonde bada sie oscyloskopem.

Chodzi o to żeby nie wydawał niepotrzebnie kasyna test czegoś co może być sprawne. a co można w miarę sprawdzić we własnym zakresie.

Napisano

Miałem identyczne objawy - pojechałem na examiner i wyszła mi właśnie sonda - po wymianie jak ręką odjął. Mechanior mi powiedział że ten silnik 1.6 jest wybitnie wrażliwy na problemy z sondą. Tzn są auta gdzie na upartego możesz jeździć bez sondy a w tym nie da rady. Cyt. mechanika smile.gif

Napisano
  • Autor

przychodzi mi do głowy jeszcze jedno pytanie - czy przyczyną spadku mocy nie noże być czasem sprzęgło .

co prawda ani ciężko nie chodzi anie nie odczuwam przy ruszaniu żeby się ślizgało ale może powyżej iluś tyś obrotów w czasie jazdy moze się pod ślizguję .

pozdrawiam tomek

Napisano

witam,ja miałem brak mocy przy ruszaniu -4 mies sie męczyłem,wszystko sprawdzili ,a okazało sie ze dobry elektronik przeczyścił przepustnice-zresetował kompa i kazał jechać na ustawienie nowe kompa gazu-cena 50zł i jak nowa chodzi.A cała reszta niby firmowych fachowców może sie tylko wymadrzać i nic nie zrobili poza kosztami.

Napisano

Witam

Co rozumiecie poprzez okreslenie "zapchał się tłumik"?? czy to moze miec wplyw na ten spadek mocy i ewentualne szarpanie silnikiem?? Bo u mnie akurat wydech daje sygnały o wymiane a dodatkowo mi cosik szarpie silnikiem podczas pracy....

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jest jakaś prosta metoda na sprawdzenie tłumnika ??

Ja mam już 135kkm i kat. także wolałbym sprawdzić ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.