Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektryka i kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam kilka pytan

1 zakladałem dziś automatycny włącznik swiateł oczywiscie wszystko pieknie smiga bow.gif dla Panow, ale wkladając bezpiecznik zauwazłyem ze mam tez złączki do bezpieczników w kilku innych gniazdach czy to oznacza ze do tych urzadzeń jest wyprowadzona instalacja????

2. Jakis czas temu zakupilm na allegro sciemniaccz oświetlenia wnetrza - działa ładnie ale nie wykorzystalem w nim jednej funkcji mianowicie zapalenia swiatla w momencie otwarcia centralnego zamka. mam oryginalny central a w instrukcji od sciemniacza jest napisane ze potrzebny jest przewód w ktorym pojawia sie masa sterujaca zamkiem oraz przewód silownika centralnego zamka na którym pojawia sie +12V w chwili zamkniecia zamka - jakiego kolrou sa te przewodu i w ktorym miejscu najwygodniej i najprosciej je odnaleśc - foka mile widziana :-) - Chyba kolega Lelek bedzie cos mial smile.gif

3 od jakiegos czasu podczas jazdy ze stala predkościa obojetnie jaka zapala sie kontrolka check engine po odczytaniu błedów sa nr 18, 44,45 wycztalem ze to sonda lambda i czujnik spalania stukowego cyzby wymian tych rzeczy mnie czekala a moze tylko wymagana jest regulacja gazu??

to chyba narazie tyle moich pytań a z pewnoscią bedzie ich wiecej

Z góry oczywiscie wielkie dzieki za pomoc

Napisano

> wkladając bezpiecznik zauwazłyem

> ze mam tez złączki do bezpieczników w kilku innych gniazdach czy

> to oznacza ze do tych urzadzeń jest wyprowadzona instalacja????

Instalacja owszem, a przynajmniej jej fragment. Urządzenia niekoniecznie wink.gif

> mam oryginalny central a w instrukcji od

> sciemniacza jest napisane ze potrzebny jest przewód w ktorym

> pojawia sie masa sterujaca zamkiem oraz przewód silownika

> centralnego zamka na którym pojawia sie +12V w chwili zamkniecia

> zamka - jakiego kolrou sa te przewodu i w ktorym miejscu

> najwygodniej i najprosciej je odnaleśc - foka mile widziana :-)

> - Chyba kolega Lelek bedzie cos mial

To piwinno Ci pomóc:

KLIK 1

KLIK 2

> 3 od jakiegos czasu podczas jazdy ze stala predkościa obojetnie jaka

> zapala sie kontrolka check engine po odczytaniu błedów sa nr 18,

> 44,45 wycztalem ze to sonda lambda i czujnik spalania stukowego

> cyzby wymian tych rzeczy mnie czekala a moze tylko wymagana jest

> regulacja gazu??

Odłącz akumulator na kilkanaście minut i zobacz czy w dalszym ciągu się zapala.

Pozdroofka

Napisano

> 2. Jakis czas temu zakupilm na allegro sciemniaccz oświetlenia

> wnetrza - działa ładnie ale nie wykorzystalem w nim jednej

> funkcji mianowicie zapalenia swiatla w momencie otwarcia

> centralnego zamka. mam oryginalny central a w instrukcji od

> sciemniacza jest napisane ze potrzebny jest przewód w ktorym

> pojawia sie masa sterujaca zamkiem oraz przewód silownika

> centralnego zamka na którym pojawia sie +12V w chwili zamkniecia

> zamka - jakiego kolrou sa te przewodu i w ktorym miejscu

> najwygodniej i najprosciej je odnaleśc - foka mile widziana :-)

Więc tak jeśli chodzi o centralny i podłączenie ściemniacza to domyślam się że chodzi o przewód BRWS (brązowy z bialym paskiem) pojawia się masa przy otwieraniu zamków (sterująca) oraz przewód SWGE (czarny z żółtym paskiem) pojawia się na chwilkę + przy zamykaniu zamków (zasilający siłowniki.) Wszystko jest na tym schemacie:

schem07uh2.th.jpg

Wszystkie przewody znajdziesz w progu kierowcy.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

widze ze kolega Lelek lubi wieczorami zagladc na forum smile.gif to tak jak ja smile.gif wczesneij nie ma niestety czasu.

Ale wracajac do moich pytań to dzieki za linki juz czytam i co do instalacji to wiem zze nie ma urzadzn np ABS czy elektryccznych szbek ale widze ze sa miejsa puste od bezpieczników wyposazone w te blaszki do wpiecia bezpiecznika. czylli wychodzi na to ze np kupuje elektryczne szyby i beda juz kostki w drzwiach do ich podpięcia, czy to mozliwe??

Wiem ze nikt nie jest wróżka ale moze sie juz z tym spotkał.

Co do błędów to nie raz juz byl odłaczany akumulator i zawsze sa te same bledy

pzdr

Napisano

> widze ze kolega Lelek lubi wieczorami zagladc na forum to tak jak ja

> wczesneij nie ma niestety czasu.

No ja jestem i rano, i w południe, i po południu, i wieczorem i w nocy zlosnik.gif W zasadzie ciągle jestem zlosnik.gif To cud, że mnie jeszcze z roboty nie zwolnili zlosnik.gif

> Ale wracajac do moich pytań to dzieki za linki juz czytam

Liczyłem na to, że kolega kamilk_26 się odezwie, bo to on rozpracowywał zamki. No i kurna nie przeliczyłem się wink.gif Zreszą te linki, które Ci podałem to do jego postów.

> czylli wychodzi na to ze np

> kupuje elektryczne szyby i beda juz kostki w drzwiach do ich

> podpięcia, czy to mozliwe??

No nie wink.gif Przeca pisałem, że masz PRZYNAJMNIEJ FRAGMENT instalacji: styki w skrzynce bezpieczników ale kostki w drzwiach niekoniecznie wink.gif

> Wiem ze nikt nie jest wróżka ale moze sie juz z tym spotkał.

Owszem, czasem jest kostka od szyb czasem nie. W astrach składanych w Polsce raczej nie szukaj wink.gif

> Co do błędów to nie raz juz byl odłaczany akumulator i zawsze sa te

> same bledy

Jeśli chodzi o gaz to musisz poczekać na speców. U mnie gaz to tylko w kuchence wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

witam ponownie

Drodzy koledzy a zwłaszcza kolega kamilk_26 podales przewód brazowy z bialym paskiem na ktorym ponoc pojawia sie masa w chwili otwieraia zamków. W progu znalazlem kilka kabli o takim kolorze.

Jak juz pisalem ja potrzebuje kabelka na ktorym nie ma ani masy ani plusa tylko w chwili otwierania zamków pojawia sie na nim masa - o taki kabelek mi chodzi. Szczerze pwoeim ze ponacinalem kilka kabli i za kazdym razem gdy tylko dotknalem kabelka to swiatelko zapalalo sie odrazu tak jakby w nim caly czas byl potencjal masy. Chodzi mi dokladnie o kabel w ktorym pojawi sie potencjal masy w chwili otwierania zamkow i wtedy zapali sie swiatlo wewnatrz kabiny. Druga sprawa do drzwi tylnych do centralnego zamka nie idzie zaden kabel o kolorze ktory podal kolega kamilk_26. Jelsi dobrze pmietam to idzie czarny z niebieskim paskiem i czarny z czerwonym paskiem i jeszcze jakis ktorego nie pamietam.

Szczerze pwoei ze juz nie wiem o co chodzi i czy dobrze zrozumialem instrukcje. Chyba lepszym wyjsciem od nacinania kolejnych bedzie szpilka:-)

pozdrawiam i raz jeszcze dzieki za wszelkie sugestie

pzdr

p.s.

chyba juz wiem dlaczego nie ma w tlnych drzwiach koloru brazowo bialego. Bo nie ma tam zamka i tam nie musimy podawac przewodu sterujacego jak to ma miejsce w przednich drzwiach - chyba dobrze odczytalem schemat smile.gif druga sprawa ktory to jest ten brazowo bialy bo w progu jest ich kilka.

Napisano

> witam ponownie

> Drodzy koledzy a zwłaszcza kolega kamilk_26 podales przewód brazowy z

> bialym paskiem na ktorym ponoc pojawia sie masa w chwili

> otwieraia zamków. W progu znalazlem kilka kabli o takim kolorze.

> Jak juz pisalem ja potrzebuje kabelka na ktorym nie ma ani masy ani

> plusa tylko w chwili otwierania zamków pojawia sie na nim masa -

> o taki kabelek mi chodzi. Szczerze pwoeim ze ponacinalem kilka

> kabli i za kazdym razem gdy tylko dotknalem kabelka to

> swiatelko zapalalo sie odrazu tak jakby w nim caly czas byl

> potencjal masy. Chodzi mi dokladnie o kabel w ktorym pojawi sie

> potencjal masy w chwili otwierania zamkow i wtedy zapali sie

> swiatlo wewnatrz kabiny. Druga sprawa do drzwi tylnych do

> centralnego zamka nie idzie zaden kabel o kolorze ktory podal

> kolega kamilk_26. Jelsi dobrze pmietam to idzie czarny z

> niebieskim paskiem i czarny z czerwonym paskiem i jeszcze jakis

> ktorego nie pamietam.

> Szczerze pwoei ze juz nie wiem o co chodzi i czy dobrze zrozumialem

> instrukcje. Chyba lepszym wyjsciem od nacinania kolejnych bedzie

> szpilka:-)

> pozdrawiam i raz jeszcze dzieki za wszelkie sugestie

> pzdr

Na przewodzie SWGE (czarny z żółtym paskiem) pojawia się + przy zamykaniu zamków na 100% ponieważ ja wykorzystuję ten + do wyłączania radia po zamknięciu centralnego zamka jak i również do wygaszania lampki ze ściemniaczem. Ja w ten przewód wpiąłem się w progu kierowcy. Normalnie na nim jest masa (nie sprawdzałem ale tak rozumiem schemat) a przy zamykaniu przekaźnik podaje + na silniczki zamków i z powrotem zwiera do masy. Na przewodzie BRWS kiedy zamki zamknięte nie powinno być nic ewentualnie potencjał dodatni z racji tego że jak dotkniemy do masy to centralka reaguje i otwiera zamki a żeby zadziałało to musi popłynąć prąd (tak myślę) w każdym razie kiedy zamki się otwierają to na tym przewodzie na pewno pojawia się masa ponieważ styk wywnętrzy siłownika (master drzwi kierowcy) kiedy się otwiera zwiera na stałe do masy i pozostaje zwarty dopóki go się nie zamknie. Wiem bo mam pod ręką siłownik z drzwi kierowcy i kiedy wysunięty to jest przejście miedzy Stykiem 5 i 3 a pomiędzy stykami 5 i 4 jest przerwa a kiedy go wciśniemy to między stykami 5 i 4 jest przejście a między 5 i 3 przerwa. Styk 5 siłownika to masa styk 3 kiedy otwarty masa na centralkę do otwarcia pozostałych. styk 4 kiedy zamknięty masa na centralkę do zamknięcia pozostałych. Napisałem to co wiem i jak u mnie jest i działa

Pozdrawiam

Napisano

> chyba juz wiem dlaczego nie ma w tlnych drzwiach koloru brazowo

> bialego. Bo nie ma tam zamka i tam nie musimy podawac przewodu

> sterujacego jak to ma miejsce w przednich drzwiach - chyba

> dobrze odczytalem schemat druga sprawa ktory to jest ten

> brazowo bialy bo w progu jest ich kilka.

Dokładnie W drzwiach tylnych są tylko siłowniki SLAVE więc wystarczą tam dwa przewody zasilające. są trzy bo ten trzeci jest od blokady antywłamaniowej. jeśli na nim jest masa to zamki sie zamykają normalnie a jak jej nie ma to sie ryglują i już sie ich ręcznie nie otworzy.

Który przewód to już nie pamiętam jak go znalazłem ale coś mi się kojarzy że też miałem dylemat który to jest. Jeśli dobrze pamiętam to ja sie wpiąłem w jeden z tych który idzie w dół pod wykładzinę nóg kierowcy i chyba on sie różni grubością ale nie jestem pewny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.