Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kod błedu 0170 - za uboga lub za bogata mieszanka

Featured Replies

Napisano

Witam

Ponieważ od dłuższego czasu męczyło mnie gaśniećie mojej asterki podczas jazdy na gazie przy dużych prędkościach postanowiłem coś z tym zrobić.

Za radą kolegów z autokącika zmieniłem dolot i okazało się, żę oprócz tego że samochód nie gaśnie przy 120km/h to silnik jest tak jakby zrywniejszy. Nowy dolot umieściłem przed chłodnicą a końcówkę (kolanko) skierowałem bokiem do kierunku jazdy - za zderzakiem.

Samochód jeździł jak złoto.

Postanowiłem udać się do gaziarza, żeby sprawdzić skład mieszanki i ewentualnie wyregulować. Gazownik stwierdził, że mieszanka jest OK ok.gif , więc nic nie ruszał a ja poprosiłem go aby zmienił mi emulację sondy (na benie asterka robiła kangurki). H=0,4, L=0,6 (albo odwrotnie)

Po tej operacji zarówno na gazie jak i na noPb samochód przestał szarpać, dobrze się wkręcał na obroty, na luzie równiutko pracował.

Jednak jak rozbujałem się trochę (90km/h) zapaliła się kochana CE. Po zczytaniu okazało się,że mieszanka jest za uboga lub za bogata - kod 0170. Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka się nie świeciła aż do uzyskania magicznych 90km/h.

Pytanie do kolegów jest takie:

Ponieważ sądzę, że kłopoty z mieszanką zaczęły się dopiero po zmianie emulacji sondy (wczesniej po zmianie dolotu nic takiego nie było) czy lepiej powrócić do starych ustawień czy można coś jeszcze z tym zrobić? Szczerze powiedziawszy obecnie jazda asterką jest wreszcie przyjemnością i nie chciałbym tego stracić - tylko co zrobić z tą zapalającą się CE? Od razu powiem, że zalepianie kontroli nie wchodzi w rachubę biglaugh.gif

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli błąd wyskakuje na LPGu to wina emulatora. Jeśli na Pb to sonda do pomierzenia.

Napisano
  • Autor

> Jeśli błąd wyskakuje na LPGu to wina emulatora. Jeśli na Pb to sonda

> do pomierzenia.

Na benie jeszcze nie sprawdzałem. Ale jeśli tak się dzieje na LPG to co lepiej zrobić: powrócić do poprzednich ustawień emulacji (i męczyć się z kangurkami na noPb) czy lepiej wzbogacić lub zubożyć mieszankę bez zmiany emulacji?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jeśli błąd wyskakuje na LPGu to wina emulatora. Jeśli na Pb to sonda

> do pomierzenia.

Dzisiaj przejechałem sie na benie i kontrolka się nie świeci przy większej prędkości smile.gif. Wniosek taki, że błądne są ustawienia emulacji. Co z tym dalej robić? Powrócić do starych ustawień?

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym jeszcze troche pogrzebal w emulacji. Najlepiej sobie kupic / zlutowac kabelek stosowny i samemu grzebac w emulacji. Poza tym moim zdaniem "lepszy" sporadycznie zapalajacy sie chceck niz rozjezdzajaca sie adaptacja (ale za to bez lampki) regulatora skladu mieszanki i zwiazne z tym szarpania na benzynie po przelaczeniu z gazu. Jak rozumiem te szarpania na benzynie ustawaly po kilku (nastu) km na benzynce...

A sprawdz jeszcze jedna rzecz: Co prawda watpie w to w tym przypadku, jednak widzialem juz niejeden patent gaziarzy. Zdarza sie ze nie podlaczaja sygnalu z sondy lambda do emulacji tylko komp silnikowy przy pracy na gazie dostaje rzeczywista lambde. To rozwiazanie nie jest do konca poprawne. (chodziaz widzialem ze u niektorych o dziwo dziala)

Przy okazji upewnij sie jakiego typu masz sonde lambda. Moze byc ze masz tzw. szerokopasmowa, z sygnalem 0-5V (a nie tak jak w wiekszosci silnikow 0-1V). W "nowszych" silnikach taka jest, np w X18XE. Wiec jezeli jest sonda 5V to emulacja musi to uwzgledniac.

Napisano
  • Autor

> Ja bym jeszcze troche pogrzebal w emulacji. Najlepiej sobie kupic /

> zlutowac kabelek stosowny i samemu grzebac w emulacji.

No własnie problem w tym, że kabelka ani laptopa nie mam i póki co muszę liczyc na gaziarzy. Ponieważ dzisiaj pare razy mi zgasł angryfire.gif narazie powrócę chyba do starych ustawień a jak sie dorobię kabelka to zacznę sobie sam ustawiać.

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
Napisano

> No własnie problem w tym, że kabelka ani laptopa nie mam i póki co

> muszę liczyc na gaziarzy. Ponieważ dzisiaj pare razy mi zgasł

> narazie powrócę chyba do starych ustawień a jak sie dorobię

> kabelka to zacznę sobie sam ustawiać.

> Pozdrawiam

witam

ja miałem inny problem z emulacją sondy

a mianowicie:

po odpaleniu autka na benzynie strasznie skakały mi obroty i przy próbie ruszenia autko mi sie dusiło i gasło

za każdym razem musiałem robić przegazówke żeby autko na lpg się przełączyło /na lpg chodzi idealnie/

dzisiaj byłem u gazownika, wyjaśniłem mu jak wygląda sytuacje

a ten podpioł sie pod kompa i w ciagu 15minut wszystko elegancko wyregulował

jak się okazało miałem za ubogą mieszankę przy rozruchu i stąd te problemy

mój gaziarz jest naprawdę dobry w tym co robi i zawsze mogę do niego podjechać na regulacje bez ponoszenia dodatkowych kosztów

a według mnie nie ma co samemu grzebać przy instalacji bo tylko możemy napsuć

no chyba że dana osoba wie co robi wtedy jak najbardziej można /ale takich osób podejrzewam że nie ma wiele/

więc proponuje z takimi problemami odwiedzić ów gazownika

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.