Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4 i.e.S + LPG - słabe osiągi, duże spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z zbyt dużym spalaniem, w cyklu mieszanym pali ok 12l gazu. Uno posiadam od 2 miesięcy przejechane ma 139 tys w tym na gazie 40 tys, przy 90 tys urwał się pasek rozrządu.

Silnik jak jest zimny pracuje nie równo i nie może utrzymać wolnych obrotów, po osiągnięciu temperatury 85st już jest lepiej. Na paliwie chodzi tak samo z tym że mniej gaśnie jak zimny.

Postanowiłem więc trochę pokręcić śrubkami od gazu smile.gif

I tu mam trochę problem bo są 3 śrubki, 2 przy reduktorze i 1 na wężyku.

Ta na węzyku była ustwiona jeśli by wkręcić do końca to 1,5 obrotu. Natomiast te małe to ta na klucz imbusowy jak by ją wkręcić do końca to 10 obrotów potrzeba, a ta zaraz obok 1,5 obrotu.

Te śrubki przy reduktorze odpowiadają za skład mieszanki ??

Jedną trochę wkręciłem a drugą odkręciłem.

A odonośnie przyśpieszenia to na paliwie na 3 biegu udaje się osiągnąć 100km/h w ciągu 17,2-17,9 sek. Na gazie nie sprawdzałem bo jest dużo słabszy, podejrzewam że byłoby ok. 25 sek.

Mierzyłem jeszcze ciśnienie sprężania, przedstawia się ono następująco:

I cylinder: 9,05 MPa

II cylinder: 11,0 MPa

III cylinder: 10,8 MPa

IV cylinder: 11,2 MPa

Za pomoc z góry dzięuję.

Napisano

> Witam.

Witaj i kliknij

tu zlosnik.gif

> Mam problem z zbyt dużym spalaniem, w cyklu mieszanym pali ok 12l

Imho jak na 1.4 to nie jest takie duże spalanie zwłaszcza w mieście 893goodvibes.gif

Co do zabawy z regulacją gazu popytaj na "kąciku gazowym"

Napisano

> Witaj i kliknij

> tu

irked.gif dlaczego dałeś link do mojego profilu irked.gif

zlosnik.gifzlosnik2.gif270635636-JUMP2.gifzlosnik2.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Źle jest regulować bo jak się silnik nagrzeje to trzeba czekać z 2-3 godziny. Jedna śrubkę wykręciłem i jest zakończona taką iglicą.

A może zawory są rozregulowane ?

Trochę mi się nie chce rozbierać bo dopiero co uszczelkę zmieniłem, przez otwór wlewu oleju natomiast sprawdziłem luz na jednym zaworku to miał 0,35 mm.

A wracając jeszcze do regulacji gazu, to jak na wężyku przykręce to mniej gaśnie ale wtedy nie jedzie smile.gif Prędkość max. 60 km/h

Można by było jechać na paliwie i jak się nagrzeje przełączyć na gaz, z tym że po przejechaniu 4,5 km to się dopiero silnik nagrzeje więc nie ma sensu. A znowu na gazie to przed każdym skrzyżowaniem muszę na paliwo przełanczać.

Napisano

według mnie wizyta u gazownika i regulacja powinna rozwiązać problem

Napisano
  • Autor

Właśnie przed chwilą byłem kolegę odwieźć; temperatura powietrza koło 1 st. i silnik na gazie miał całkiem niezłe obroty

Ale jechać to nie chce zabardzo, ani na paliwie ani na gazie, teraz na gazie może jest odrobinkę lepiej ale tutaj teraz się obawiam żeby mi spalanie nie wyszło 20l/100km - to zobaczymy jak się gaz skończy a tymczasem to odnośnie tego ciśnienia sprężania to ta różnica nie jest za duża 9,0 MPa i 11,0 MPa ?? Czym może to być spowodowane ?? Dodam, że poprzedni właściciel jeździł 2 lata bez paliwa, i 4 lata nie zmianiał oleju - robiąc 40 tys. Co by trzebabyło aby doprowadzić ten silnik do dobrego stanu. Gdyby okazało się np. że jest jużsilnik zużyty tzn. cylinder, tłok, pierścienie - to czy ewentualna wymiana samych pierścieni by coś dała i na jak długo ? A może coś innego ?

Napisano
  • Autor

Podjechałem do szkoły gdzie mają możliwość regulacji.

I tak, powiedział zapal silnik to to zapaliłem (chodził na granicy gaśnięcia), i na monitorku widziałem, że węglowodory są ponad 2000 więc o 1000 za dużo, ale ten instruktor co regulował spytał czy silnik chodzi tak samo na paliwie ? to mu odpowiedziałem że tak samo z tym tylko że tak nie gaśnie, przełączyłem na paliwo - ustwienia były prawie ok.

I powiedział, że tego się nie da wyregulować i zaczął podczas pracy silnika na paliwie i biegu jałowym wypinać pokolei fajki z świec, I - silnik odrazu gasł, II - tak samo, III-tak samo, a IV wypią i silnik chodzi identycznie smile.gif. Powiedział, że najpierw trzeba to naprawić aby pracował na wszystkie cylindry. I nie regulował dalej.

No to jaz ciekawości wypiołem ten kabel ze świecy i próbuję jak się jedzie - i okazało się że różnica jest niewyczuwalna, może troszkę bardziej nierówno chodzi, - a przyśpieszenie identyczne !!!

Świeca jest ok, kabel ok, kopułka ok, iskra ok.

To jest ten cylinder gdzie ciśnienie było 9,0Mpa, i gdzie teraz szukać przyczyny ?? Czy tą głowicę da się jeszcze naprawić, i co może być uszkodzone. Wystarczy splanować gniazda zaworów i założyć nowe ?? A może z pierścieniami coś nie tak, ale próba olejowa przy sprawdzaniu ciśnienia sprężania wykazała że ciśnienie wzrasta o 1MPa czyli podobnie jak na pozostałych (na pozostałych ok. +1,5 MPa). A możliwe jest, że to przez luz na zaworach ?? Według mnie to chyab nie możliwe

Proszę o porady. Z góry dziękuję.

Napisano

Jak wygląda świeca z cylindra o najniższym stopniu sprężania? Piszesz, że nie było różnicy w pracy silnika po odłączeniu świecy z feralnego cylindra. Wkręć inną świecę, bo może ta, która była jest nieszczelna (ma pękniętą porcelankę). Sprawdź jeszcze iskrę na tej nowej/innej świecy. Stopień 9,0 nie jest jeszcze taki zły i silnik normalnie powinien pracować. Mówię Ci: zmień świecę i sprawdź iskrę. Jeżeli nie zadziała, to na myśl mi przychodzi coś takiego, że nie otwiera się zawór, ale czy wtedy byłby jakiś stopień sprężania??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Na 3 świecach już próbowałem i było tak samo, iskra jest.

Tak jak odłączę fajkę to nie ma różnicy, ale przy jeździe są minimalnie większe dragania czyli coś tam minimalnie daje, ale przyśpiesza tak samo. Świeca jest ładna wypalona, jak 3 pozostałe. Dziwne to trochę. 0,9MPa to nie jest tak źle, niby o te 0,2MPa mniej niż w pozostałych ale według instrukcji dopuszczalne minimalne jest 0,7MPa.

Napisano

> Mierzyłem jeszcze ciśnienie sprężania, przedstawia się ono

> następująco:

> I cylinder: 9,05 MPa

> II cylinder: 11,0 MPa

> III cylinder: 10,8 MPa

> IV cylinder: 11,2 MPa

> Za pomoc z góry dzięuję.

obawiam sie ze cos zle zmierzyles albo conajmniej pomyliles jednostki.

Cisnienie 10MPa to jest w praktyce 100atmosfer.

A silniki benzynowe takich cisnien sprezania nie daja.

Mam nadzieje rowniez ze przy pomiarze cisnienia miales dobrze naladowany akumulator i otwarta max przepustnice powietrza.

Jak juz to pewnie powinno byc 10 x mniej czyli:

I cylinder: 0,905 MPa

II cylinder: 1,10 MPa

III cylinder: 1,08 MPa

IV cylinder: 1,12 MPa

Rozbieznosci masz na poziomie 0,1-0,2 atm co jest w silniku ze sporym przebiegiem normalna sprawa.

Napisano

Pewnie, że Kolega za bardzo się rozpędził z jednostkami (ale dwa posty wyżej napisał już prawidłowo)... ale nie o to chodzi. Pomóż Mu rozwiązać problem!

Napisano

> Na 3 świecach już próbowałem i było tak samo, iskra jest.

> Tak jak odłączę fajkę to nie ma różnicy, ale przy jeździe są

> minimalnie większe dragania czyli coś tam minimalnie daje, ale

> przyśpiesza tak samo. Świeca jest ładna wypalona, jak 3

> pozostałe. Dziwne to trochę. 0,9MPa to nie jest tak źle, niby o

> te 0,2MPa mniej niż w pozostałych ale według instrukcji

> dopuszczalne minimalne jest 0,7MPa.

Wyglada na to ze silnik przez duzszy czas pracowal bez 1 cylindra, przez to na zaworach odlozyl sie nagar w skutek tego ze okresowo nie bylo w nim zaplonow przez co teraz cisnienie sprezania ma nizsze.

Jak cylinder odzyska sprawnosc w spalaniu po pewnym czasie cisnienie powinno powrocic do stanu ktore jest w pozostalych 3 cylindrach.

Musisz ustalic wpierw dlaczego tam nastepuje zanik zaplonow, czyli swieca, przewody, cewka.

Jak to wykluczysz to znaczy ze zaplony musza byc ok.

To ze iskra jest na swiecy przy ogladaniu na zewnatrz nie znaczy ze wystepuje przy zwiekszonym cisnienu sprezania jakie panuje cylindrze w warunkach rzeczywistych pracy silnika.

Inaczej mowiac, na zewnatrz sprawdzasz i iskra jest a w po wkreceniu w gniazdo zanika - i wlasnie wyszystko wyglada na to ze tak jest. Najlepiej do sprawdzenia tego wykorzystac swiece zaplonowa z szybka, ale zdaje sie ze obecnie taka jest trudnodostepna.

Bo gdyby iskra byla ok, to silnik reagowalby przy odlaczaniu tego cylindra a jak piszesz takiej rekacji praktycznie nie ma.

Reasumujac, konieczny jest wpierw dokladny przeglad instalacji zaplonowej, pomiar przewodu zaplonowego i cewki, pozniej mozna medytowac dalej.

powodzenia

Napisano

> A może zawory są rozregulowane ?

raczej maloprawdopodobne aby luz zaworowy sie skasowal, bo tylko tedy zawor moglby sie nie domykac i przepuszczac, ale mialbys odczyt znacznie nizszy niz 0,9MPa

> Trochę mi się nie chce rozbierać bo dopiero co uszczelkę zmieniłem,

> przez otwór wlewu oleju natomiast sprawdziłem luz na jednym

> zaworku to miał 0,35 mm.

jest akceptowalny na wydechowym zaworze, tak wiec usterka lezy raczej po stronie instalacji zaplonowej.

Napisano
  • Autor

Właśnie sprawdziłem luz na zaworach (tylko silnik nie był całkowicie zimny, tylko taki letni)

Luzy przedstawiają się następująco:

Cylinder I (ten który nie pracuje):

wydechowy: 0,00 mm

ssący: 0,35 mm

Cylinder II:

wydechowy: 0,40 mm

ssący: 0,30 mm

Cylinder III:

wydechowy: 0,40 mm

Cylinder IV:

wydechowy: 0,25 mm

I mam pytanie, co mogło spowodować to że nie ma luzu, i nie wiadomo ile jest na minusie ten luz. Czyli zawór wydechowy jest cały czas otwarty ??

Napisano

> Właśnie sprawdziłem luz na zaworach (tylko silnik nie był całkowicie

> zimny, tylko taki letni)

> Luzy przedstawiają się następująco:

> Cylinder I (ten który nie pracuje):

> wydechowy: 0,00 mm

> ssący: 0,35 mm

> Cylinder II:

> wydechowy: 0,40 mm

> ssący: 0,30 mm

> Cylinder III:

> wydechowy: 0,40 mm

> Cylinder IV:

> wydechowy: 0,25 mm

> I mam pytanie, co mogło spowodować to że nie ma luzu, i nie wiadomo

> ile jest na minusie ten luz. Czyli zawór wydechowy jest cały

> czas otwarty ??

mysle ze to wynik bledu w czasie poprzedniej regulacji, bo nie sadze ze w plytki regulacyjne dostaly sie jakies zanieczyszczenia w ilosciach, ktore moglby skasowac ten luz w takim stopniu. zwazywszy ze inne zawory maja luz w miare normalny.

dalej jednak mam podejrzenia odnosnie instalacji zaplonowej (choc oczywiscie brak luzu jest bledem) a nie ukladu mechaniczego, bo cisnienie sprrezania na poziomie 0.9MPa jest akceptowalne przez co mimo zmierzenia braku luzu komora spalania jest szczelna.

Oczywiscie latwo wykluczyc ze jest to problem luzu, ustawiajac ten luz na wartosc prawidlowa dla tego silnika, czyli o ile kojarze to 0.45mm

Napisano
  • Autor

Na tym zaworze co luz był 0,00 była płytka 4,00 mm i zmieniłem ją na 3,35 mm i luz wynosi ok. 0,35 mm. Czyli zawór był cały czas niedomykany. I tak jest za mały luz gdyż powinien zawierać się w granicach 0,45 do 0,55 mm ale na razie zostawiłem ten luz na 0,35 mm.

Pierwsza próba ciśnienia sprężania na zimnym silniku pokazała że, wzrosło ono z 0,90 MPa do 1,05 MPa, a na pozostałych jest podobna.

Zaraz spróbuję odpalić silnik smile.gif Ciekawe jak będzie chodził. Nie zrobiłem tego od razu ponieważ uszczelkę posmarowałem silikonem.

Napisano
  • Autor

A więc tak, silnik pacuje prawie równo, czas rozpędzania do 100 km/h zmalał z 17,8 sek do 14,2 sek i trochę wcześniej biegi zmieniałem, 3-kę przy 60km/h wrzuciłem, a 2-kę tak przy 35 km/h i chyba nieco wolniej je zmieniałem.

Ale ogólnie jedzie dużo lepiej przy niższych obrotach. Pewnie jakiś ślad tam pozostał być może jednak trochę jest podpalony ten zawór ale powinno być ok.

No i teraz ciekawe, jak to wpłynie na zużycie paliwa smile.gif

A mam pytanie jeszcze co do przerwy na świecach bo według mnie jest trochę mała, na poprzednich świecach była większa z tym tylko że teraz mam ISKRY GAS, a wcześniej były jakieś inne (nie iskry). Świece nie tak dawno kupiłęm i nie regulowałem przerwy tylko założyłem takie jakie były.

Na gazie nie wiem jak chodzi gdy jest zimny, ale jak ciepły to tak samo jak na paliwie, równo i bez problemów. Aha - i jeszcze jedno pierwszy raz mi się zdarzyło że nie włączył się wentylator, temp. doszła do 100st i wyłączyłem silnik bo się nie włączył, szybko wypiąłem wtyczkę i nie było napięcia, pofukałem wtyczkę przy czujniku i przy wentylatorze preparatem na rdze i odłączyłem akumulator na 5 min i teraz się normalnie włącza, czy m to mogło być spowodowane ?? Jakie jest prawdopodobieństwo że się znowu nie włączy ??

• 2 tygodnie później...
Napisano

> A więc tak, silnik pacuje prawie równo, czas rozpędzania do 100 km/h

> zmalał z 17,8 sek do 14,2 sek i trochę wcześniej biegi

> zmieniałem, 3-kę przy 60km/h wrzuciłem, a 2-kę tak przy 35 km/h

> i chyba nieco wolniej je zmieniałem.

> Ale ogólnie jedzie dużo lepiej przy niższych obrotach. Pewnie jakiś

> ślad tam pozostał być może jednak trochę jest podpalony ten

> zawór ale powinno być ok.

> No i teraz ciekawe, jak to wpłynie na zużycie paliwa

> A mam pytanie jeszcze co do przerwy na świecach bo według mnie jest

> trochę mała, na poprzednich świecach była większa z tym tylko że

> teraz mam ISKRY GAS, a wcześniej były jakieś inne (nie iskry).

> Świece nie tak dawno kupiłęm i nie regulowałem przerwy tylko

> założyłem takie jakie były.

fabrycznie przerwa winna byc ustawiona tak ze regulacja jej nie jest potrzebna. jezeli jest nieprawidlowa to nalezy ja ustawic dla uno o ile sie nie myle 0.8-1mm, oczywiscie na wszystkich swiecach ma byc jednakowa

> Na gazie nie wiem jak chodzi gdy jest zimny, ale jak ciepły to tak

> samo jak na paliwie, równo i bez problemów. Aha - i jeszcze

> jedno pierwszy raz mi się zdarzyło że nie włączył się

> wentylator, temp. doszła do 100st i wyłączyłem silnik bo się nie

> włączył, szybko wypiąłem wtyczkę i nie było napięcia, pofukałem

> wtyczkę przy czujniku i przy wentylatorze preparatem na rdze i

> odłączyłem akumulator na 5 min i teraz się normalnie włącza, czy

> m to mogło być spowodowane ?? Jakie jest prawdopodobieństwo że

> się znowu nie włączy ??

mysle ze zadne, po prostu mogly sie utlenic styki tak ze po prostu wentylator czy czujnik sie odizolowal od zasilania i stad wlasnie sie nie krecil.

jak wyczysciles te styki to raczej szanse ze to sie powtorzy sa znikome.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.