Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie o reduktorze NIKO ? metalowy tłok zamiast membra

Featured Replies

Napisano

Znam tak wykonane reduktory pracujące w instalacjach pneumatycznych. Przy czystym medium - niezawodne. Naprawa bardzo łatwa polegająca na wymianie oringów. Jak sprawdzi się ten w zmiennych warunkach atmosferycznych? Prawdopodobnie dobrze bo i tak pracuje w warunkach temperaturowych ustalonych przez płyn chłodzący, czyli prawie stałych. Gdyby cenowo nie odbiegał od konkurencyjnych, myślę że warto zaryzykować.

Napisano

> Znam tak wykonane reduktory pracujące w instalacjach pneumatycznych.

> Przy czystym medium - niezawodne. Naprawa bardzo łatwa

> polegająca na wymianie oringów. Jak sprawdzi się ten w zmiennych

> warunkach atmosferycznych? Prawdopodobnie dobrze bo i tak

> pracuje w warunkach temperaturowych ustalonych przez płyn

> chłodzący, czyli prawie stałych. Gdyby cenowo nie odbiegał od

> konkurencyjnych, myślę że warto zaryzykować.

A ja się obawiam o szlam z gazu - może zatrzeć tłok po jakimś czasie i będzie trzeba czyścić.

Zależy jaka cena - jeśli jest większa, niż normalnego parownika + 2 zestawy regeneracyjne, to IMO się nie kalkuluje.

Napisano

No napisałem, że przy czystym medium niezawodne. Ale szlam może okazać się czynnikiem wspierajacym jego poprawną pracę (środek smarujący powierzchnię styku oringa i obudowy). Co do szlamu - u mnie przez prawie 50 kkm nie wypłynęła ani jedna kropelka. Sprawdzałem trzy, może cztery razy. Jedynie końcówka śruby spustowej zwilżona była oleistą cieczą. Nigdy nie tankowałem na BP, Shell`u czy innych mocno markowych stacjach.

Napisano

> No napisałem, że przy czystym medium niezawodne. Ale szlam może

> okazać się czynnikiem wspierajacym jego poprawną pracę (środek

> smarujący powierzchnię styku oringa i obudowy). Co do szlamu - u

> mnie przez prawie 50 kkm nie wypłynęła ani jedna kropelka.

> Sprawdzałem trzy, może cztery razy. Jedynie końcówka śruby

> spustowej zwilżona była oleistą cieczą. Nigdy nie tankowałem na

> BP, Shell`u czy innych mocno markowych stacjach.

Ostatnio szlamu coraz mniej się robi. Kiedyś, jakieś 6 lat temu raz na rok schodziło kilka cm^3, a ostatnio przez 2 lata nie utoczyło się nic z parownika...

Parownik fajny, ciekawe jak trzyma regulację, pracuje w -30 stopniach przy odpalaniu na mrozie na zimnym i jak ma rozwiązaną sprawę bezwładności membrany/tłoka. Wszak wiadomo nie od dziś, że cięższa membrana jest bardziej czuła na hamowanie, zakręty itp.

Moim zdaniem jajlepiej by było zrobić parownik z cieniutką, metalową membraną, taką jak jest w czujnikach ciśnienia - coś w stylu wieczka od puszki. Była by lżejsza od gumowej i się nie niszczyła.

Napisano

Kilka dni temu byłem na terenie zakładu montującego instalacje D.T. gassystem i na stole leżał parownik zadziwiająco podobny do omawianego, więc może nie jest to tak rzadko spotykana nowość. Przy ustawieniu poprzecznym parownika zmiany ustawienia będą wchodzily w grę tylko na zakrętach. Poza tym jest to parownik przaznaczony (chyba ) tylko do sekwencji lub wtrysku więc są tam trochę wyższe cisnienia i mniejszy wplyw siły bezwładności.

Napisano
  • Autor

Szkoda, że nie ma nikogo kto już jeździ na czymś takim.

Napisano

> Ostatnio szlamu coraz mniej się robi. Kiedyś, jakieś 6 lat temu raz

> na rok schodziło kilka cm^3, a ostatnio przez 2 lata nie

> utoczyło się nic z parownika...

Fakt chyba gaz lepszej jakości ostatnimi czasy - zawierający mniej cieżkich frakcji. Na odkładanie sie go ma tez wpływ na jakiej temperaturze reduktor pracuje. jak jest niedogrzany to te ciężkie frakcje będa się nam wykraplać dośc łatwo. Także krótkie odcinki jazdy w zimie - dlatego warto po zimie wylać syfa. Ale coóz to za zimę mieliśmy w tym roku z_lol1.gif

Napisano

> Fakt chyba gaz lepszej jakości ostatnimi czasy - zawierający mniej

> cieżkich frakcji. Na odkładanie sie go ma tez wpływ na jakiej

> temperaturze reduktor pracuje. jak jest niedogrzany to te

> ciężkie frakcje będa się nam wykraplać dośc łatwo. Także krótkie

> odcinki jazdy w zimie - dlatego warto po zimie wylać syfa. Ale

> coóz to za zimę mieliśmy w tym roku

No nie gadaj. Ja w procesji rezurekcyjnej na wielkanoc szedłem po kostki w śniegu (Ełk). Pierwszy raz w życiu taki numer.

A co do frakcji w parowniku to rzeczywiście ostatnio mniej tego smaru się wylewa, ale nie tak żeby wcale.

Napisano

No to widze, że nie jestem sam też zauważyłem, że samochód lepiej idzie teraz moge to przypisać LPG lepszej jakości - filtry pokarzą przy wymianie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.