Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektroniczne układy chłodzenia silnika - Astra G diesel

Featured Replies

Napisano

No i niestety już drugi raz zapaliła mi się na dłużej kontrolka - elektronicznych układów chłodzenia silnika. Za pierwszym razem zgasła po ruszeniu, niestety teraz świeci zawzięcie niegasnąc podczas jazdy. Ponowne uruchomienie silnika niestety nie pomaga. I tyle jeśli chodzi o marzenie o zupełnie bezawaryjnej jeździe... oslabiony.gif

W związku z tym mam dwa pytania:

1) czym właściwie sa owe elektroniczne układy chłodzenia silnika?

2) co mogło nawalić i ewentualnie jakich kosztów w związku z tym mogę się spodziewać?

Dodam, iz autko jeździ zupełnie normalnie, mocy mu nie ubyło i temperaturę trzyma taką jak powinno.

Napisano

Piszesz:

...kontrolka elektronicznych układów silnika.

potem:

...elektroniczne układy chłodzenia silnika?

Powiem szczerze, że nie bardzo wiem o jaką kontrolkę konkretnie Ci chodzi. Może lepiej będzie jak opiszesz jak ona wygląda lub wkleisz bitmapę? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Piszesz:

> ...kontrolka elektronicznych układów silnika.

> potem:

> ...elektroniczne układy chłodzenia silnika?

> Powiem szczerze, że nie bardzo wiem o jaką kontrolkę konkretnie Ci

> chodzi. Może lepiej będzie jak opiszesz jak ona wygląda lub

> wkleisz bitmapę?

To tak z rozpędu - już poprawione. Chodzi mi o układy chłodzenia czyli prostokącik z "x" w środku.

Napisano
  • Autor

Nikt na elektronicznych układach chłodzenia się nie wyznaje?

Pytania z pierwszego postu nadal aktualne.

Co oprócz wentylatorów należy do tych nieszczęsnych układów chłodzenia? Jest tam jakiś sterownik? Da się to techem zdiagnozować?

Napisano

> No i niestety już drugi raz zapaliła mi się na dłużej kontrolka -

> elektronicznych układów chłodzenia silnika. Za pierwszym razem

> zgasła po ruszeniu, niestety teraz świeci zawzięcie niegasnąc

> podczas jazdy. Ponowne uruchomienie silnika niestety nie pomaga.

> I tyle jeśli chodzi o marzenie o zupełnie bezawaryjnej

> jeździe...

> W związku z tym mam dwa pytania:

> 1) czym właściwie sa owe elektroniczne układy chłodzenia silnika?

> 2) co mogło nawalić i ewentualnie jakich kosztów w związku z tym mogę

> się spodziewać?

> Dodam, iz autko jeździ zupełnie normalnie, mocy mu nie ubyło i

> temperaturę trzyma taką jak powinno.

Czy ta kontrolka jest może pomarańczowa ?

Masz klimatyzację?

Jeśli tak to wydaje misię że jest ona od klimy!

Napisano
  • Autor

> Czy ta kontrolka jest może pomarańczowa ?

> Masz klimatyzację?

> Jeśli tak to wydaje misię że jest ona od klimy!

Mam klimę manualną - działa. Sama kontrolka świeci na żółto.

Napisano

> Mam klimę manualną - działa. Sama kontrolka świeci na żółto.

Tech i będziesz wiedział co jest padnięte.

Może byc padnięty moduł chłodzenia,ale jeżeli klima działa to prawdopodobnie nie działa część odpowiedzialna za chłodzenie silnika.

Napisano
  • Autor

> Już umówiłem się ze stosownym fachowcem.

I byłem u gościa przy czym okazało się dziś, iż klima jednak nie funkcjonuje. Nie funkcjonuje bo według techa wywala błąd czujnika ciśnienia gazu. Niestety z samym modułem chłodzenia silnika gość sie nie bardzo mógł połączyć. Ten nie odpowiadał.

Okazało się też że moduł ten w nadkolu na podłużnicy obok zbiorniczka spryskiwacza ma rozwaloną wtyczkę. Tyle że miał ją już wcześniej. Wcześniej też działała klima. Zawsze wydawało mi sie iż jest to sterownik silnika ale gość stwierdził iż on odpowiada za elektroniczne układy chłodzenia...

Teraz pytanie czy klima nie działa bo się moduł popsuł co sygnalizuje kontrolka, czy też kontrolka sygnalizuje tyle ze klima nie działa bo gaz uszedł?

Napisano

Na pewno naprawa wtyczek - i to w pierwszej kolejności.

Dopiero jak Tech będzie się mógł połączyć z modułem to będziesz wiedział konkretnie co jest zepsute.

Napisano
  • Autor

> Na pewno naprawa wtyczek - i to w pierwszej kolejności.

> Dopiero jak Tech będzie się mógł połączyć z modułem to będziesz

> wiedział konkretnie co jest zepsute.

Byłem dziś u klimiarza. Niestety nie chodzi o brak gazu. Sprężarka nawet po oszukaniu czujnika nie ruszyła.

Jutro wyciągam moduł chłodzenia i generalne czyszczenie styków. Jakoś nie wydaje mi się aby to pomogło ale zaszkodzić nie powinno.

Najprawdopodobniej moduł poległ częściowo. Niestety nie bardzo mam skąd wziąć drugi aby sprawdzić.

Ktoś się orientuje czy jest on w jakiś w miarę normalny sposób rozbieralny? I czy ten sam model występuje przy wszystkich modelach z klimą?

Napisano

Moduł da sie rozkręcić i "to by było na tyle".

Nawet znajomy elektronik nie chciał się tym babrać i naprawiać.Kilka scalaków ,elementów biernych i kilka przekaźników.

Moduł jest zaprogramowany do auta - odpowiedni typ auta,silnik,klima,rocznik itp.

Można go przeprogramować ale nikt tego nie chce robić i jest to finansowo nieopłacalne.

Nie podmienisz modułu np.od Zafiry.Mój jak padł to majster sam mi znalazł odpowiedni.Trzeba mieć Techa i umiec to zrobić.

W salonie taki moduł to chyba coś ok. 400 zł.

Napisano
  • Autor

> Moduł da sie rozkręcić i "to by było na tyle".

Na całe szczęście obyło sie bez remontu modułu. Dziś zabrałem się za robotę i dokonałem małego przeglądu całości włącznie z wywleczeniem kawałka wiązki na światło dzienne. Okazało się iż nie tylko same wtyczki są uszkodzone. Wiązka wyglądała jak przeżuta. Gdzieniegdzie popękana izolacja a niektóre były miejscami wręcz obdarte. W dodatku jeden kabelek był przegniły (nacięcie + sól po zimie zrobiła swoje). Cud, że to się gdzieś nie zapaliło. Lutownica+taśma izolacyjna+klej termiczny + silicon+ wkład pracy własnej i znowu wszystko działa jak trzeba, a nieco uzupełnione wtyczki siedzą zabezpieczone przed wilgocią

Napisano

No to super.I po super kosztach.

Mnie kiedyś majster tłumaczył,że te złączki są w złym miejscu -bardzo narażone na wilgoć i sól.Są co prawda osłony na wtyczkach ale nie zawsze spełniają swoje zadanie.

W każdym razie kazał mi bardzo na to uważać i pilnować aby nie były na wierzchu.Sprawdzać izolację - nawet samemu owijać je dobrż taśmą elektroizolacyjną - bo kłopoty murowane.

A nie każdy majster potrafi to zlokalizować - szczególnie jeżeli nie jest to ewidentnie pokazywany przez Tech brak komunikacji z modułem chłodzenia.

Sytuacja podobna jak do "znajomości" uszkodzeń pompy wtryskowej.

Napisano

Witam!Koledzy mam pytanko, wentylator ten przy skraplaczu to kiedy się powinien załączyć ,czy razem z klimą czy nie?

pozdrawiam! 30.GIF

Napisano

> Witam!Koledzy mam pytanko, wentylator ten przy skraplaczu to kiedy

> się powinien załączyć ,czy razem z klimą czy nie?

> pozdrawiam!

Włączy się wtedy kiedy temperatura czynnika chłodzącego osiągnie odpowiednio wysoką temperaturę.

Podobnie jak wentylator chłodnicy.

Napisano
  • Autor

> No to super.I po super kosztach.

> Mnie kiedyś majster tłumaczył,że te złączki są w złym miejscu -bardzo narażone na wilgoć i sól.

Dokładnie miejsce niezbyt szczęśliwe. Zastanawiam się czy nie zaślepić przestrzeni pod modułem. Wystarczyłaby płyta plastikowa między zderzak a osłonę spodnią silnika i sól nie byłaby straszna tym przewodom. Nawet uchwyty do mocowania w zderzaku są gotowe.

Co do wydatków zaś to tak czy siak zaczynam się rozglądać za kawałkiem wiązki z oryginalnymi wtyczkami. Bo coś mi się wydaje iż mimo izolacji i silikonu to może się jeszcze kiedyś odezwać. Zielone już się w niektóre z przewodów wdało a gdybym chciał powycinać te kawałki to roboty bym miał więcej niż z "przeszczepem" kawałka z dobrymi wtyczkami.

Niestety nie wiem jak w oryginale zbudowane są dokładnie te wtyczki ale może jedna z nich mogłaby zostać (ta 2 patrząc od przodu samochodu) bo w sumie wiązka do niej ok tylko brakuje jakby ramki zapinającej. Pierwsza niestety jest pogruchotana i brakuje jej gumki uszczelniającej.

Napisano

> Niestety nie wiem jak w oryginale zbudowane są dokładnie te wtyczki

> ale może jedna z nich mogłaby zostać (ta 2 patrząc od przodu

> samochodu) bo w sumie wiązka do niej ok tylko brakuje jakby

> ramki zapinającej. Pierwsza niestety jest pogruchotana i

> brakuje jej gumki uszczelniającej.

To wskazuje ,że twoja astra miała jakieś "przygody".

Teraz jest pełno astr na szrotach ,więc może uda ci się coś znaleźć.Ale z reguły bite przodem więc i moduł (wtyczki) dostają.

P.S. Zafira ma takie same wtyczki.Czy Vectra to nie wiem.

Napisano

> Dokładnie miejsce niezbyt szczęśliwe. Zastanawiam się czy nie

> zaślepić przestrzeni pod modułem. Wystarczyłaby płyta plastikowa

> między zderzak a osłonę spodnią silnika i sól nie byłaby

> straszna tym przewodom. Nawet uchwyty do mocowania w zderzaku są

> gotowe.

Ja właśnie tak mam, założyłem osłonę pod silnik i dokręciłem do niej wyciety kawałek plexi i w ten sposób go zasłoniłem. Jak pytałem z ASO czy nie ma jakieś osłony tego modułu to powiedzieli że NIE i to tak ma być bo przecież OPEL I ASO musi z czegś żyć yikes.gif ( ale powiem że gość był szczery i sam doradził mi, jak to zrobić ) Troszeczkę nie pomyśleli przecież ten moduł jest kila cm nad dolną częścią zderzaka, i nawet najmniejsza kałuża to woda leje się nie niego "strumieniami" klnie.gif

Napisano
  • Autor

> To wskazuje ,że twoja astra miała jakieś "przygody".

Miała - handlarz nie ukrywał, iż poprzednia właścicielka przytarła o barierkę na autostradzie.

Napisano

ja mam podobny problem

dzisiaj jak troche pojeżdziłem po mieści a słaneczko grzało zapaliła mi się kontrolka o której pisał kolega pomorańczowy zanczek z chłodnicą i krzyżykiem w srodku .dodam że po dojechanou do domu i ponownym uruczomieni silnika lampka już się nie świeciła. co mogło być przyczyną zapalenia się lampki.

gdzie dokładnie znajduje się moduł układu chłodzenia o którym pisaliści.

Napisano
  • Autor

> ja mam podobny problem

> dzisiaj jak troche pojeżdziłem po mieści a słaneczko grzało zapaliła

> mi się kontrolka o której pisał kolega pomorańczowy zanczek z

> chłodnicą i krzyżykiem w srodku .dodam że po dojechanou do domu

> i ponownym uruczomieni silnika lampka już się nie świeciła. co

> mogło być przyczyną zapalenia się lampki.

> gdzie dokładnie znajduje się moduł układu chłodzenia o którym

> pisaliści.

Moduł znajduje sie w lewym przednim nadkolu pod zbiorniczkiem spryskiwacza. A powodów może być całkiem sporo. Nie tylko problemy z kabelkami ale np walnięty wentylator, czujnik itp. Ja bym najpierw sam sprawdził stan wtyczek a potem wybrał się na spotkanie z techem który powinien podać co jest nie tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.