Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wymienić termostat - BravoGT 1.8

Featured Replies

Napisano

Witam, moje pytanie nie wynika z nadmiernej oszczędności (chociaż chciałbym unikąć kosztów, robiąc sobie sam w miarę proste naprawy) i chciałbym zapytać jak wymienić termostat w silniku 1.8 BravoGT. Robiłęm to np w Polonezie i Skodzie, więc mniej więcej mam o tym jakieś pojęcie. Natomiast w Bravo wydaje mi się to bardziej skomplikowane spineyes.gif a nie chciałbym czegoś sknocić. Co z płynem (czy mi ucieknie?), gdyż z odpowietrzeniem to już czytałem. Wymieniać samemu, czy zgłosić się do mechanika? pozdrawiam i proszę o radę. love_4.gif

Acha, bym zapomniał podać jakie objawy. Wydaje mi się, że termostat nie domyka. Silnik się właściwie nie nagrzewa do normy co pokazuje wskaźnik. Przewody do chłodnicy są od razu ciepłe. W ciepły dzień stojąc na skrzyżowaniu dochodzi temperatura do środkowej kreski, ale po przejechaniu nawet kilometra spada do 2-3 kreski od dołu.

Napisano

dasz sobie rade mozesz spuscic plyn bo poleci napewno, jesli masz termo od nowosci to troche jest problemow ze zdjeciem starych opasek bo to sa jednorazowki i z zsunieciem zapieczonych wezy potem to juz pestka

Napisano
  • Autor

> dasz sobie rade mozesz spuscic plyn bo poleci napewno, jesli masz

> termo od nowosci to troche jest problemow ze zdjeciem starych

> opasek bo to sa jednorazowki i z zsunieciem zapieczonych wezy

> potem to juz pestka

Wita i dzięki rapuzel widzę u Ciebie to samo Bravko. Jeżeli to robiłeś a możesz podać na Forum więcej szczegółów to byłbym bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.

Napisano

Hej,

Z wymiana termostatu mi zeszlo z 2 godzinki nie spieszac sie.

Spuszczasz plyn z chlodnicy, ja odkrecilem jeszcze ta plastikowa oslonke i kable nad termostatem bo latwiej sie dostac.

Zdejmujesz weze, rzeczywiscie tutaj troche zabawy zeby puscily, odkrecasz 2 sruby na ktorych jest termostat i juz wyjete smile.gif

Potem zakladasz weze na nowy, przykrecasz do silnika, zalewasz plyn, odpowietrzasz...

I to chyba tyle.

Powodzenia

Napisano

> Wita i dzięki rapuzel widzę u Ciebie to samo Bravko. Jeżeli to

> robiłeś a możesz podać na Forum więcej szczegółów to byłbym

> bardzo wdzięczny.Pozdrawiam.

ale nie ma o czym mowic..... potrzebujesz torxa zeby odkrecic czarna oslane zlaczek potem kabinerkami zrywasz stare opaski ,zdejmujesz weze ja musialem je podwazac srubolem bo sie skleily z kruccami ,wykrecasz czujnik temperatury,odkrecasz termo od bloku silnika,oczyszczasz miejsce przylegania uszczelki i wszystko skladasz do kupy... na weze zakladasz nowe opaski ja zeby miec mniej do odpowietrzania po zalozeniu wezy przy opmocy lejka zalalem termo plynem przez otwor na czujnik i potem go wkrecilem ale pewnie bez tej sztuczki tez by sie obylo...potem odpowietrzanie i po robocie

Napisano

witam

jaki jest sposób na odpowietrzenie tzn.jak sie odpowietrza bo też mnie czeka zmiana termostatu

Napisano
  • Autor

Serdeczne dzięki rapuzel i jacoo blagam.gifbrawo.gif za wyczerpujące info.

squbi_doo jeśli chodzi o odpowietrzenie to trzeba:

1. wykonywać na zimnym silniku, pokrętła grzania na max.

2. odkręcać po kolei odpowietrzniki

Zacząć dolewać płyn i obserwować najwyższy punkt - pierwszy góra chłodnicy i odpalić silnik. Dolewać powoli płyn aż zacznie wyciekać tym otworem wtedy zamknąć.

3. Otworzyć kolejny na wężu do nagrzewnicy i ponownie dolewać do przelewania się - zamknąć kurek.

4. Podnieść obroty do ok 3000 i uzupełniać płyn w zbiorniczku do wymaganego poziomu, aż do chwilowego przelania się. Zamknąć zbiorniczek.

5. Poczekać na nagrzanie się silnika do uruchomienia wentalatora i w razie potzreby (niewłaściwy poziom płynu) czynności powtórzyć.

Ten opis cyt z pamięci, jeszcze nie odpowietrzałem u siebie i mam nadzieję że czegoś nie pokręciłem - jeżeli tak to z pewnością mnie ktoś poprawi. Dokładny opis jest na tym forum - wpisz w "szukaj" hasło 'odpowietrzenie' lub 'wymiana termostatu'. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

Napisano

> Witam, moje pytanie nie wynika z nadmiernej oszczędności (chociaż

> chciałbym unikąć kosztów, robiąc sobie sam w miarę proste

> naprawy) i chciałbym zapytać jak wymienić termostat w silniku

> 1.8 BravoGT. Robiłęm to np w Polonezie i Skodzie, więc mniej

> więcej mam o tym jakieś pojęcie. Natomiast w Bravo wydaje mi się

> to bardziej skomplikowane a nie chciałbym czegoś sknocić. Co z

> płynem (czy mi ucieknie?), gdyż z odpowietrzeniem to już

> czytałem. Wymieniać samemu, czy zgłosić się do mechanika?

> pozdrawiam i proszę o radę.

> Acha, bym zapomniał podać jakie objawy. Wydaje mi się, że termostat

> nie domyka. Silnik się właściwie nie nagrzewa do normy co

> pokazuje wskaźnik. Przewody do chłodnicy są od razu ciepłe. W

> ciepły dzień stojąc na skrzyżowaniu dochodzi temperatura do

> środkowej kreski, ale po przejechaniu nawet kilometra spada do

> 2-3 kreski od dołu.

twój opis wydaje sie byc podobny do mojego przypadku

miałem takie same wskazania jak ty, po wymianie termostatu .......................

jest identycznie !!!!!!!!!!!

Napisano

> twój opis wydaje sie byc podobny do mojego przypadku

> miałem takie same wskazania jak ty, po wymianie termostatu

> .......................

> jest identycznie !!!!!!!!!!!

Ja przed wymiana tez w czasie jazdy mialem wskaznik na 2 kreseczce od dolu, po wymianie autko dogrzewa sie do 2 kreski ponizej polowy, chyba ze wlacze klime to wtedy 1 ponizej polowy.

U mnie wymiana termostatu pomogla.

Napisano

> Ja przed wymiana tez w czasie jazdy mialem wskaznik na 2 kreseczce od

> dolu, po wymianie autko dogrzewa sie do 2 kreski ponizej polowy,

> chyba ze wlacze klime to wtedy 1 ponizej polowy.

> U mnie wymiana termostatu pomogla.

u ciebie ewidentnie termstat był cały czas otwarty, wiec poprawa widoczna

u mnie może ze 2 milimetry lezy wyżej niż wcześniej, ale to wszystko

u mnie poza tym nie ma tych drobnych kreseczek, są tylko 5 grubych kresek łącznie z "0" i na końcu jedna czerwona

faktem jest (czego wcześniej nie było) że otwiera sie troche wyżej (tzn. gdzieś przy 88 st.) ale zaraz i tak spada

wcześniej otwierał sie przy jakichś 70 st.

Napisano

a u mnie wskazówka trzyma się zawsze na połowie (mam okrągłe zegary) a jak stoje w korku to idzie na drugą krope ponad połowe trzyma tak chwileczke i spada na połowe i nie wiem co jest grane czy termostat ... dlaczego mi zawsze trzyma się temp. na połowie ?

pozdr...

Napisano

> a u mnie wskazówka trzyma się zawsze na połowie (mam okrągłe zegary)

> a jak stoje w korku to idzie na drugą krope ponad połowe trzyma

> tak chwileczke i spada na połowe i nie wiem co jest grane czy

> termostat ... dlaczego mi zawsze trzyma się temp. na połowie ?

> pozdr...

nudzisz się i nie masz nic ciekawego do powiedzenia?? czy kompletnie nie wiesz o co w tym chodzi??

Napisano

no raczej sie nie nudze opisałem tylko dziwny objaw bo nie wiem czy tak ma byc czy to jest normalne że wskazówka trzyma sie na połowie na wet podczas długich tras więc nie wiem czy to jest oki czy tez coś się pitoli

Napisano

> no raczej sie nie nudze opisałem tylko dziwny objaw bo nie wiem czy

> tak ma byc czy to jest normalne że wskazówka trzyma sie na

> połowie na wet podczas długich tras więc nie wiem czy to jest

> oki czy tez coś się pitoli

Generalnie to tak powinno byc. Co do korka i podnoszenia temp to sprawdz ewentualnie oba biegi wentylatora smile.gif

A jezeli autko sie nie przegrrzewa to olej i nie rozbieraj dopoki dziala smile.gif

Napisano

> Generalnie to tak powinno byc. Co do korka i podnoszenia temp to

> sprawdz ewentualnie oba biegi wentylatora

> A jezeli autko sie nie przegrrzewa to olej i nie rozbieraj dopoki

> dziala

ale co ma sprawdzać jak ma dokładnie tak jak fabryka chciała.....w korku normalne że wskazówka idzie ponad połowę i wtedy załancza się went i dlatego spowrotem opada....

Zachowanie ksiązkowe.

Napisano

niewiedziałem że tak jest teraz wiem dzięki pozdr....

Napisano

Mnie wiejski kowal sakasowal na 50 pln ...

Spuscil plyn , jak w opisie ....

A potem 1,5 h sie gimnastykowal ...

20 brovarow poszlo ... palacz.gif

Ale sie nie upackalem rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.