Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dym w bagazniku!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dzisiaj mnie troche moja astra przestraszyla.... Po ~10km jazdy kolega (z tylu) stwierdzil zebym sie zatrzymal bo sie palimy crazy.gif

Dym wydobywal sie w bagazniku z prawej kratki przy swiatlach. Po zdjeciu kratek okazalo sie, ze leci on gdzies jakby znad nadkoli i to z obydwu stron.

Odlaczylem akumulator, przez jakis czas dymilo sie coraz mocniej, az sie w srodku mgla zaczela robic (przy otwartej klapie). Pozrywalem plastiki w bagazniku ale nie zlokalizowalem zrodla dymu. Po kliku minutach przestalo samo (chociaz juz gasnice zaczalem odbezpieczac;]).

Dla pewnosci sprawdzilem felgi (zimne), dym na pewno wydobywal sie ze srodka, zdjalem siedzenia, tez nic....

Po jakims czasie podlaczylem akumulator, poczekalem chwile (na swiatlach) i pojechalem. Nic podejrzanego sie juz nie dzialo (~20km).

Na wszelki wypadek na noc odlaczylem aku.....

Raczej nie jest to typowe... Gdzie szukac problemu? Czy nadkola tylnie (od srodka) sa jakos ze soba polaczone? Ktoredy ida wiazki kabli do swiatel?

Pozdrawiam!

Napisano

Jaki był zapach tego dymu? Ostry zapach chlorowodoru (co oznaczałoby palącą się izolację przewodów), słodkawy dym z plastiku czy spaliny?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Na pewno nie byly to spaliny...

Skojarzylem ten zapach z przewodami i z ta gabka, ktora sa owiniete (nie wiem czy tam glebiej, skad sie dymilo tez sie ja stosuje).

Niestety nie wiem, jakiego koloru byl dym bo mialem tylko latarke z zapalniczki i swiatla przejezdzajacych samochodow...

Napisano

Pościągaj plastiki bagażnika - boczne i ten na tylnym pasie. Tamtędy idą wiązki, może wypatrzysz.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jeden boczny 'sciagnalem' juz na miejscu w przyplywie emocji.... Teraz musze szukac nowego... smile.gif

Jutro przed praca sciagne reszte i obejrze, bo strach jezdzic dopoki nie ustale co to....

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Witam!

Sprawdzilem kable i wszystko wyglada ok, nie widac sladow pozaru...

Na dywaniku po prawej stronie (tam gdzie sie mocniej dymilo) mam sporo platkow popiolu (cos jak z papierosa)...

Sytuacja sie nie powtorzyla (co prawda staram sie nie jezdzic dopoki nie ustale przyczyny, ale do pracy musze) przejechalem jakies 60km, juz nie odlaczam akumulatora na parkingu (na wszelki wypadek staje 'w odosobnieniu' a gasnice woze na siedzeniu pasazera:) )

Zdjalem siedzenia, wykladzine w bagazniku ale nie znalazlem zadnych sladow :/

Czy nadkola z tylu sa wypelniane jakas pianka? (chociaz i tak nie wiem jak sie to moglo zapalic....)

Pozdrawiam!

Napisano

Niech kolega wejdzie pod autko i obada czy nie ma śladów wzdłuż wydechu. Jak nie od prądu to od ciepła mogło się coś zatlić.

Napisano

> Niech kolega wejdzie pod autko i obada czy nie ma śladów wzdłuż

> wydechu. Jak nie od prądu to od ciepła mogło się coś zatlić.

Może odpadła mu blacha, która jest nad tłumikiem??

Napisano
  • Autor

Witam!

Oslona nad tlumikiem jest ok. W okolicach tlumika nie widac sladow pozaru, calego wydechu jeszcze nie obejrzalem bo nie moge wjechac na kanal (asterka nie chce wogole odpalic:( )

Sprawdzilem przekaznik pompy i sama pompe (w sensie, ze chodzi, nie sprawdzalem wydajnosci). Oddam ja chyba do mechanika, ktory niedawno wymienial mi uszczelke pod glowica....

Wracajac do pozaru, odkrecilem caly plastikowy bok z tylu i oprocz mnostwa popiolu znalazlem nadpalone zadrukowane kawalki papieru, jakby gazety ale grubszy papier. Nie wiem, czy to etykietki przyklejone do jakis czesci czy ktos nawpychal tam gazet... No i nie wiem jak to sie moglo zapalic oslabiony.gif

Napisano

No i

> nie wiem jak to sie moglo zapalic

A czy przypadkiem wtedy ktoś nie palił papierosa w samochodzie? hmm.gif

Albo w trakcie jazdy ktoś "pstrykął" peta z innego samochodu i wpadło do Twojego.

Napisano
  • Autor

Podczas jazdy nie... Ale mialem otwarty dach wiec teoretycznie mozliwosc, ze cos wpadlo istnieje.... Tyle ze wtedy bylyby jakies slady wypalenia na siedzeniach, podlodze albo polce z tylu a dymilo sie ze srodka, podmiedzy blachami...

Chyba ze 'wciagnelo' jakiegos peta co lezal na drodze... Ale takie rzeczy chyba sie nie dzieja:)

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.