Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vsi Prins w Citroenie C5 - kłopoty po montażu

Featured Replies

Napisano

Citroen C5 2.0 16V silnik EW10J4,nowa instalacja VSI Prins. Nie jest to kłopotliwy w gazowaniu 2.0 HPi lecz zwykły 2.0 16V.

Po po przejechaniu 20 km po montażu - ciągle palący się check, po zczytaniu kodów błędów testerem przez złącze diagnostyczne, wychodzi że nieprawidłowo pracuje druga sonda lambda-za katalizatorem. Wg gazownika sonda mogła jeszcze pracować w granicach tolerancji na benzynie, ale dostała inne parametry paliwa i stąd ten efekt. Ale skończyły się mu już koncepcje. Przed zapaleniem checka skład spalin wzorcowy zarówno na benzynie, jak i na LPG. Na benzynie auto zawsze pracowało bez zarzutu !

Efekt obecnie jest taki że auto ma połowę mocy, chyba komp benzynowy pracuje w trybie awaryjnym. Najgorsze jest to żę dzieje się to zarówno na LPG, jak i na benzynie !!!!. Nie da się jeździć w trasie na żadnym paliwie !!!. Był odłączany akumulator checki kasowane testerem i bez zmian.

Zdecydowałem się na najdroższą i najlepszę instalację bo auto ma EOBD i dużo elektroniki, a tu taki zonk !!

Macie jakieś koncepcje ?

p.s.

jesteśmy umówieni razem z gazownikiem w ASO Citroena na podłączenie Proxii (kompa serwisowego by Citroen) i na pełną diagnostykę, ale dopiero za 10 dni bo jest majowy weekend.

Napisano

Jak widać Prins nie jest dobrą instalacją zato drogą wink.gif Wątek dla przeciwników polskich instalacji heh

Tak poważnie to francuzy trzeba gazować w dobrych warsztatach bo są upierdliwe smirk.gif Obecnie trudno wybrać najlepszą instalkę...

Napisano
  • Autor

newsy pozytywne dla mnie:

po długim postoju około 20 godzin, nastąpiło cudowne ozdrowienie

auto jeździ bardzo dobrze na LPG i na benzynie, nie sposób odróżnić po zachowaniu auta na którym paliwie się jedzie

z tym że check\service ciągle się świeci hmm

zobaczymy co będzie dalej, przejechałem na LPG ok 100 km

Napisano

Pewnie usterka się powtórzy.

Przegoń auto porządnie, katalizator się przytyka lub kończy.

cool.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie usterka się powtórzy.

> Przegoń auto porządnie, katalizator się przytyka lub kończy.

właśne tak zrobiłem

mam niedaleko darmowy odcinek autostrady, specjalnie wyjechałem i przegoniłem cytryne na odcinku 30 km w zakresie prędkości 180-200 kmh na LPG zlosnik.gif

auto chodzi naprawde OK, ale jeśli chodzi o checka to nic sie nie zmieniło confused.gif

no nic, jade za kilka dni sobie w traske, a po weekendzie majowym odstawiam do gazownika

Napisano

Znam właścicielkę jednego z kieleckich zakładów montujących m.in wtrysk sekwencyjny made in poland - KME

Ona również pomyka C5 z 2.0 silnikiem i dopiero po 4 miesiącach walk udało się wyeliminować świecącego się checka. boje_sie.gif

PS Tylko że u niej nie było najmniejszych problemów z jazda ani na lpg ani tym bardziej na pb. Chodziło tylko i wyłącznie o wyeliminowanie checka

Napisano

Ja jestem zwolennikiem polskiej elektroniki AKME - ale ... co z tego jak elektronike bedziesz miec oki , jak wtryski do bani ? chyba , ze jest inaczej , najlepsze wtryski to te japonskie - jeden w detalu to koszt około 150 euro , w zestawie wychodzą taniej

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawa zakończona pozytywnie. Przepustnica nie pracowała prawidłowo i było przez to zbyt wysokie ciśnienie w układzie dolotowym. Auto jest po wymianie przepustnicy na fabrycznie nową (używanej nie udało się znaleźć) i jeździ bez zarzutu nie wykazując żadnych anomalii przy zasilaniu LPG. Właściciel zakładu montującego LPG okazał się fair i załatwiliśmy sprawę w sposób uczciwy dla obu stron.

Napisano

Andrzeju a co miał gaziarz do twojej przepustnicy ?? zepsuł ją czy jak ??

Napisano
  • Autor

> Andrzeju a co miał gaziarz do twojej przepustnicy ?? zepsuł ją czy

> jak ??

stwierdził że jest zabrudzona i ją wyczyści, poza tym do montażu wtryskiwaczy gazowych był ściągany kolektor, a na kolektorze jest korpus przepustnicy

po ponownym montażu już nie pracowała prawidłowo yikes.gif

stwierdził że ma nauczkę i już w żadnym aucie nie dotknie się do elektronicznej przepustnicy i do przepływomierza.

Napisano

> stwierdził że ma nauczkę i już w żadnym aucie nie dotknie się do

> elektronicznej przepustnicy i do przepływomierza.

Gratuluję sukcesu!

PS jakie koszta nowej przepustnicy wyszły??? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Gratuluję sukcesu!

dziękuję cool.gif

> PS jakie koszta nowej przepustnicy wyszły???

980 zł

2/3 pokrył gazownik, 1/3 ja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.