Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz do CC700??

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Chciałbym założyć gaz do swojego cinquecento 700, ale różne osoby różnie mówią: jedni że nie ma problemów, drudzy że zaraz silnik dostanie przedmuchów itd. Instalację LandiRenzo mogę założyć za 1200 zł ze zbiornikiem w kole. Obawy natomiast mam rzeczywiście jak to wpłynie na silnik. Samochód mam od 5 miesięcy. Przejechane ma niecałe 140 000 km przebiegu, oleju dolewam ok. litr na 6000 km, ale nie więcej. Spalanie średnio ok. 6,2/100 (benzyny oczywiście). Co o tym myślicie? Nie zabije to silnika ani nie zaczną się jakieś problemy?

Aha, gaźnik jest polski FOS (nie żaden Aisan).

Napisano

Jakis czas temu tez mialem CC 700 ale z aisanem..i nie moge na ten "cud" techniki powiedziec zlego slowa...wystarczy ze masz dobrego gaznikowca co sie zna na rzeczy waytogo.gif....ale jesli piszesz ze pali ciut ponad 6l na setke...to czy ten gaz jest ci tak bardzo potrzebny? Nie wiem ile km robisz miesiecznie, i jak szybko by ci sie to zwrocilo...tylko ze gaz to w sumie tez dodatkowe wydatki...ja bym nie zakladal...ale wiem ze sa 7 sety z gazem...wiec niech oni sie wypowiedza jak im to smiga.. cfaniaczek.gif

Napisano

> Jakis czas temu tez mialem CC 700 ale z aisanem..i nie moge na ten

> "cud" techniki powiedziec zlego slowa...wystarczy ze masz

> dobrego gaznikowca co sie zna na rzeczy ....ale jesli piszesz ze

> pali ciut ponad 6l na setke...to czy ten gaz jest ci tak bardzo

> potrzebny? Nie wiem ile km robisz miesiecznie, i jak szybko by

> ci sie to zwrocilo...tylko ze gaz to w sumie tez dodatkowe

> wydatki...ja bym nie zakladal...ale wiem ze sa 7 sety z

> gazem...wiec niech oni sie wypowiedza jak im to smiga..

no ja mam CC900 na gaz, więcej problemów to miałem z instalacją niż z samochodem (nowy reduktor, nowe przewody) mi pali zadużo bo około 9.5l ale w typowo miejskiej jeździe (centrum Katowic, a więc co 100m światła) ogólnie jest to też spowodowane nowym reduktorem (ma przejechane zaledwie 1,3kkm) ale wielu ludzi gazuje 700 i mało im to spala smile.gif aha moje autko ma przejechane 181kkm i silnik się trzyma smile.gif

Napisano
  • Autor

Ja robie 1200-1600 km miesięcznie, gaz zwróciłby mi się po ok 7 miesiącach ale boję się o silnik. cc 900 to inna bajka - trwalszy motor

Napisano

mam 700 Aisan z gazem nalot 70 tys na gazie chodzi idealnie o wiele lepiej niz na benzynie obroty nie faluja moc troche spadla ale i tak demon predkosci to to nie jest w jezdzie 50/50 miasto trasa wychodzi okolo 7 litrow lpg wiec jazda jest naprawde tania

Napisano

> Ja robie 1200-1600 km miesięcznie, gaz zwróciłby mi się po ok 7

> miesiącach ale boję się o silnik. cc 900 to inna bajka -

> trwalszy motor

silnik jest prosty w serwisowaniu i rozlozenie i zlozenie nie zajmuje wiele czasu i koszty elementow sa niskie

Napisano

ja zakladalem przy 100 000 teraz jest grubo ponad 130 000 i chodzi lepiej niz na noPB

zakladaj nie zastanawiaj sie nawet

Napisano

> Witam wszystkich!

> Chciałbym założyć gaz do swojego cinquecento 700, ale różne osoby

> różnie mówią: jedni że nie ma problemów, drudzy że zaraz silnik

> dostanie przedmuchów itd. Instalację LandiRenzo mogę założyć za

> 1200 zł ze zbiornikiem w kole. Obawy natomiast mam rzeczywiście

> jak to wpłynie na silnik. Samochód mam od 5 miesięcy.

> Przejechane ma niecałe 140 000 km przebiegu, oleju dolewam ok.

> litr na 6000 km, ale nie więcej. Spalanie średnio ok. 6,2/100

> (benzyny oczywiście). Co o tym myślicie? Nie zabije to silnika

> ani nie zaczną się jakieś problemy?

> Aha, gaźnik jest polski FOS (nie żaden Aisan).

ZAKŁADAJ JA MAM 700 NA lpg I JESZCZE MAM STOŻEK I JEŹDZI SIE NAPRAWE FAJNIE, JAK CO TO PISZ NA priv

Napisano

> Witam wszystkich!

gaz do moejej 700 załozyłem po 2 mc od kupna mam juz 2 latka załozony i standardowe zeczy wymieniam : swiece, filterki itd... silnik sie trzymai wszytko wskazuje ze sie bedzie trzymał... ma tylko sugestie odnosnie butli ja w koło nie zakładałem bo potem jest problem co zrobic z zapasem.. bo sie niemiesci!! no chyba ze wozic ze sobą nabój smile.gif tez jakies wyjscie ja ma butle 21L wchodzi max 16,5L i koło zapasowe jest na swoim miejscu i 3/4 bagaznika wolone wlew natomiats od gazu mam we wlweie od beznynki ładnie schowany zadnych sywów mi nie wleci nie zamarznie inic nie widac na baku robie po miescie niecałe 180 ~200 km

Napisano
  • Autor

> ja zakladalem przy 100 000 teraz jest grubo ponad 130 000 i chodzi

> lepiej niz na noPB

> zakladaj nie zastanawiaj sie nawet

Widzę że masz nawet gaźnik taki jak mój. Ja w swoim mam niedziałąjący podciśnieniowy regulator wolnych obrotów. Ale to chyba nie powinno być problemem. Napisz proszę jak możesz jak ma się zużycie LPG do noPB, czy na gazie wzrosło Ci zużycie oleju (i ile bierze) itd. Będę bardzo wdzięczny smile.gif

Napisano

> Widzę że masz nawet gaźnik taki jak mój. Ja w swoim mam niedziałąjący

> podciśnieniowy regulator wolnych obrotów. Ale to chyba nie

> powinno być problemem. Napisz proszę jak możesz jak ma się

> zużycie LPG do noPB, czy na gazie wzrosło Ci zużycie oleju (i

> ile bierze) itd. Będę bardzo wdzięczny

Zużycie gazu wynosiło max 7.5 gazu a tak normalnie 7. zużycie oleju wzrosło minimalnie ale tylko przy jeździe na maxa o ile 700 na LPG da sie jeżdzić na maxa.... co do trwałości silnika to jest dużo wyższa niż silnika zasilanego bęzyną.....miałem kiedyś cc 700 aisan LPG... i bardzo miło wpominam to auto....przejeżdziłem nim ponad 170.000.

Z drugiej strony 700 pali tak mało że nie wiem czy opłaci ci sie montaż LPG...przemyśl to jescze 2 razy...nigdy już nie odzyskasz kasy a zysk przy przebiegach 1500 na miesiąc nie jest duży...

Napisano

> Widzę że masz nawet gaźnik taki jak mój. Ja w swoim mam niedziałąjący

> podciśnieniowy regulator wolnych obrotów. Ale to chyba nie

> powinno być problemem. Napisz proszę jak możesz jak ma się

> zużycie LPG do noPB, czy na gazie wzrosło Ci zużycie oleju (i

> ile bierze) itd. Będę bardzo wdzięczny

nie pamiętam już ile mi palił noPB ale chyba coś między 6 a 6,5

gazu pali od 7 do 7,5 w roznie bywa. cos tez mam z wolnymi obrotami na benzynie faluja faluja az auto gaśnie a na gazie nie ma takiego problemu oborty rowniotnie wszystko elegancko więc naprawdę polecam. jakby co to pytaj jeszcze postaram się pomoc smile.gif

Napisano

agentem na lpg przelatalem 30tys km, jezdzilo podobnie jak na benzynie, spalanie z 6-6.5l skoczylo na 7-8l

palil na gazie nawet w -20C (gaznik FOS)

robie podobnie jak ty 1500-2000km miesiecznie i gazownia szybko sie zwrocila wiec polecam

Napisano

ma tylko

> sugestie odnosnie butli ja w koło nie zakładałem bo potem jest

> problem co zrobic z zapasem.. bo sie niemiesci!!

chyba zartujesz. hahaha.gif

mi wchodzi ładnie pieknie . (155/65/13) tuptup.gif

wiec nie opowiadaj ze sie niada. nono.gif

Napisano
  • Autor

Bo ja właśnie boje się że będą problemy z wolnymi obrotami, u mnie na benzynie zanim zagrzeje się to ma dużo niższe niż na ciepłym silniku, no i żeby nie było cyrków że gaśnie strzela itd. a oleju dwa razy więcej zeżre i na koniec powie motor papa

Napisano

o obroty sie nie martw bo jak gazownik ci je ustawi to bedzie ok a z czasem sam poznasz tajniki tajemniczej srubki smile.gif

oborty ci wariuja bo gaznik juz jest rozregulowany a na gazie to mozesz wszystkie bebechy z gaznika wywalic zostawiasz jedynie przepustnice i tez pojedze smile.gif

Napisano
  • Autor

> o obroty sie nie martw bo jak gazownik ci je ustawi to bedzie ok a z

> czasem sam poznasz tajniki tajemniczej srubki

> oborty ci wariuja bo gaznik juz jest rozregulowany a na gazie to

> mozesz wszystkie bebechy z gaznika wywalic zostawiasz jedynie

> przepustnice i tez pojedze

Jakoś tak jak czytam o tych ustawieniach gazowników w necie to jakoś dziwnie mi się robi i sam już nic nie wiem. Gaźnik jest ok ustawiony ale tam jest coś takiego jak podciśnieniowy regulator wolnych obrotów, i on ma za zadanie wzbogacać mieszankę przy zimnym silniku (to nie jest ssanie żadne) albo przy obciązeniu dużym alternatora, a to mi nie dziala i żeby to nie było przeszkodą. Poza tym dużo słyszałem o padających UPG na gazie w agentach, a czy to tylko legenda czy nie - nie wiem.

Napisano

> Jakoś tak jak czytam o tych ustawieniach gazowników w necie to jakoś

> dziwnie mi się robi i sam już nic nie wiem. Gaźnik jest ok

> ustawiony ale tam jest coś takiego jak podciśnieniowy regulator

> wolnych obrotów, i on ma za zadanie wzbogacać mieszankę przy

> zimnym silniku (to nie jest ssanie żadne) albo przy obciązeniu

> dużym alternatora, a to mi nie dziala i żeby to nie było

> przeszkodą. Poza tym dużo słyszałem o padających UPG na gazie w

> agentach, a czy to tylko legenda czy nie - nie wiem.

wiem co to jest bo ja to mam w moim gazniku rozwalone kompletnie 270751858-jezyk.gif a ale na lpg daje rade

Napisano
  • Autor

> wiem co to jest bo ja to mam w moim gazniku rozwalone kompletnie a

> ale na lpg daje rade

spoko, to pewnie znasz te uczucie że na zimnym silniku na noPB najchętniej światła byś wyłączał na wolnych obrotach cool.gif A na gazie obroty są mniej wiecej cały czas stałe? Ile masz przejechane na LPG, przy jakim przebiegu zakładałeś, i czy były jakieś awarie związane z gazem? Wiem że męczę i pytam może o pierdoły ale wywalić 1200 w błoto jakoś mi się nie uśmiecha

Napisano

> spoko, to pewnie znasz te uczucie że na zimnym silniku na noPB

> najchętniej światła byś wyłączał na wolnych obrotach A na

> gazie obroty są mniej wiecej cały czas stałe? Ile masz

> przejechane na LPG, przy jakim przebiegu zakładałeś, i czy były

> jakieś awarie związane z gazem? Wiem że męczę i pytam może o

> pierdoły ale wywalić 1200 w błoto jakoś mi się nie uśmiecha

na gazie oborty są zawsze prawie stale nawet jak jest zimny silnik odpalasz na gazie przy temp -5 stopni i jest ok 1000 (szacuje na ucho)

gaz zakladalem przy 100 000 teraz mam grubo ponad 130 000 i jezdzi elegancko naprawde polecam

Napisano

> na gazie oborty są zawsze prawie stale nawet jak jest zimny silnik

> odpalasz na gazie przy temp -5 stopni i jest ok 1000 (szacuje na

> ucho)

> gaz zakladalem przy 100 000 teraz mam grubo ponad 130 000 i jezdzi

> elegancko naprawde polecam

Hejka, ja tez mam aisana na lpg, chodzi lepiej niz na benzynie spala od 6-7 litrow gazu. Mam 41tys km przejechanych na gazie i zero problemow. Nawet ustawiam sam bo gazownik to jakos nie potrafi tego zrobic. Zero problemow, tylko dolot musialem odpowiednio ustawic. A co do brania oleju to spala mi tak 0,8 litra na 10tys km. Ale to chyba nie wina LPG tylko tego ze troche kapie smile.gif. Napewno ci sie zwroci wiec montuj jak najbardziej. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Hejka, ja tez mam aisana na lpg, chodzi lepiej niz na benzynie spala

> od 6-7 litrow gazu. Mam 41tys km przejechanych na gazie i zero

> problemow. Nawet ustawiam sam bo gazownik to jakos nie potrafi

> tego zrobic. Zero problemow, tylko dolot musialem odpowiednio

> ustawic. A co do brania oleju to spala mi tak 0,8 litra na 10tys

> km. Ale to chyba nie wina LPG tylko tego ze troche kapie .

> Napewno ci sie zwroci wiec montuj jak najbardziej.

A jaki masz przebieg ogólnie teraz?

Napisano

> A jaki masz przebieg ogólnie teraz?

Teraz mam 111tys km. Jak montowalem to miałem kolo 70. Ale moim zdaniem kondycja silnika przez te 40tys km nie pogorszyla sie. Chodzi jak chodził. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No to może i trzeba zrobić będzie ten gaz. LandiRenzo podobno dobra firma i zdecydowanie więcej osób jest zadowolonych niż niezadowolonych z tego co widzę.

Napisano

> No to może i trzeba zrobić będzie ten gaz. LandiRenzo podobno dobra

> firma i zdecydowanie więcej osób jest zadowolonych niż

> niezadowolonych z tego co widzę.

ja polecam lovato ok.gif

Napisano

> ja polecam lovato

słuchaj Dawida biglaugh.gif ja też mam lovato w cieniasie i powiem tyle ze auto lepiej chodzi w gazie jak w benie:P mocy to nigdy nie mialo a jak za 16 zl robisz sto kilosów to czujesz komfort! mi pali 7,5 - 8 litrów w miescie i jest ok:] jak ktos pisze ze mu cienias pali 6,7 litrów gazu w miescie to nie wieze bo moje CC w miscie beny palilo 6,5 litra a gazu wiecej musi brac! chociaz moze palic te 6-7 litrow gazu i od razu zawory palic hehe:] ekonomia ale z glowa musi byc!ja jestem na tak ok.gif dla gazu w CC biglaugh.gif przy taim przebiegu szybko sie zwroci!tyko kable WN wymienic zeby strzałow nie było!

Napisano

> ma tylko

> chyba zartujesz.

> mi wchodzi ładnie pieknie . (155/65/13)

> wiec nie opowiadaj ze sie niada.

...co gdzie ci wchodzi?! na lezącą?? ni h..... próbowałem przed zamontowaniem gazu na ózne sposby 145/70 i nie dalo rady no chyba ze ja tak wepchnołes skacząc po niej clown.gif umnie opna z butla w kole jak sie miesciła to nie na płaska jedynie pod skase duz7ym lub na stojącą ale to pułka odstawała i to sporo

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj umówić się z gazownikiem ale z racji dnia międzyświątecznego miał zamknięte więc podjadę w piątek. Ale zdecydowany już jestem. Jedyne obawy mam co do zużycia oleju, czy mocno wzrośnie (teraz jest 1l/5500-6000km), no i czy uszczelka pod głowicą to wytrzyma, ale przy dobrze wyregulowanym gazie możen ie będize problemu akurat z UPG

Napisano

> Byłem dzisiaj umówić się z gazownikiem ale z racji dnia

> międzyświątecznego miał zamknięte więc podjadę w piątek. Ale

> zdecydowany już jestem. Jedyne obawy mam co do zużycia oleju,

> czy mocno wzrośnie (teraz jest 1l/5500-6000km), no i czy

> uszczelka pod głowicą to wytrzyma, ale przy dobrze wyregulowanym

> gazie możen ie będize problemu akurat z UPG

jezeli bedziesz mial dobrze wyregulowana gazownie tzn. ze bedzie palic te 7-8l a nie 5-6l to z uszczelka pod glowica nie powinienes miec zadnych problemow (oczywiscie uszczelka oryginalna fiatowska bo rzemioslo to na benzie potrafi sie szybko wysypac) a zuzycie oleju powinno byc takie same jak na benzynie... u mnie na 10tys na benzie dolewalem 0,5l a na gazie 0,6-0,7l

Napisano

> jezeli bedziesz mial dobrze wyregulowana gazownie tzn. ze bedzie

> palic te 7-8l a nie 5-6l to z uszczelka pod glowica nie

> powinienes miec zadnych problemow (oczywiscie uszczelka

> oryginalna fiatowska bo rzemioslo to na benzie potrafi sie

> szybko wysypac) a zuzycie oleju powinno byc takie same jak na

> benzynie... u mnie na 10tys na benzie dolewalem 0,5l a na gazie

> 0,6-0,7l

No mi pali 6-7 ale to chyba nie za malo, przy czym wspomne ze nie jezdze po warszawie i przynajmniej polowa jezdzenia to trasa i nie robie krotkich przejeazdow minimum 25km. A co do benzyny to przed instalacja palil mi plus minus 5litrow. Wiec chyba jest to mozliwe, przy czym mam przejechane 42tys km na gazie i ani zawory ani uszczelka nie powiedziala papa. Wiec chyba nie jest zle. A gaz ustawian na podstawie wskazan sondy lambda wiec na ubogiej mieszance nie jezdze. A jak komus pali 7-8 litrow gazu to albo ma ciezka noge albo cos nie tego. Bo ojciec moj ma fiata brave 1,4 lpg i pali mu 9-10 litrow.

Napisano

> No mi pali 6-7 ale to chyba nie za malo, przy czym wspomne ze nie

> jezdze po warszawie i przynajmniej polowa jezdzenia to trasa i

> nie robie krotkich przejeazdow minimum 25km. A co do benzyny to

> przed instalacja palil mi plus minus 5litrow. Wiec chyba jest to

> mozliwe, przy czym mam przejechane 42tys km na gazie i ani

> zawory ani uszczelka nie powiedziala papa. Wiec chyba nie jest

> zle. A gaz ustawian na podstawie wskazan sondy lambda wiec na

> ubogiej mieszance nie jezdze. A jak komus pali 7-8 litrow gazu

> to albo ma ciezka noge albo cos nie tego. Bo ojciec moj ma fiata

> brave 1,4 lpg i pali mu 9-10 litrow.

Szkoda ze kolega ktkfc nie chce sie wypowiedziec, bo mu wlasnie palil dosc sporo, ale po pewnych modyfikacjach i zmianie miksera oraz dolotu, wrocila mu moc, taka jaka ma moj i spalanie wrocilo do normy.

Napisano

> No mi pali 6-7 ale to chyba nie za malo, przy czym wspomne ze nie

> jezdze po warszawie i przynajmniej polowa jezdzenia to trasa i

> nie robie krotkich przejeazdow minimum 25km. A co do benzyny to

> przed instalacja palil mi plus minus 5litrow. Wiec chyba jest to

> mozliwe, przy czym mam przejechane 42tys km na gazie i ani

> zawory ani uszczelka nie powiedziala papa. Wiec chyba nie jest

> zle. A gaz ustawian na podstawie wskazan sondy lambda wiec na

> ubogiej mieszance nie jezdze. A jak komus pali 7-8 litrow gazu

mnie obchodzi tylko to ile pali w miescie:] w mieszanej to tesh wyjdzie z 7-7,5 litra:] a najmniej spalilem 5,5 w trasie:] to tesh sie da ale glownie to miasto jezdze i raczej odcinki krótki wiec i mi pali tyle:] zresztą każde auto inne biglaugh.gif to i pali inaczej biglaugh.gif

Napisano

> A jak komus pali 7-8 litrow gazu

no mi z silnikiem 700 palil w miescie wlasnie 7-8l ale ja tam go nie oszczedzalem, w trasie tez cos kolo 7l bylo ale 100-120km/h tez przez wiekszosc czasu sie jechalo

po swapie na 1.0 w trasie 5-6l gazu lyka a w miescie 7,5 wink.gif

Napisano

> ...co gdzie ci wchodzi?! na lezącą?? ni h..... próbowałem przed

> zamontowaniem gazu na ózne sposby 145/70 i nie dalo rady no

> chyba ze ja tak wepchnołes skacząc po niej umnie opna z

> butla w kole jak sie miesciła to nie na płaska jedynie pod skase

> duz7ym lub na stojącą ale to pułka odstawała i to sporo

nie na leząco i nie skakalem po niej.

dajesz ja po lewej stronie bagażnika , pod katem ok 45 st. cos musisz podlozyc(kawalek patyka czy cos) zeby sie trzymalo pod takim katem , i ladnie sie klapa zamyka .i pólka tez nie odstaje.

szkoda ze mam rozebrane autko by bym foto zrobil.

mowe ze sie da to sie da, mało kombinowales , chwilke pomyslec i sie wszystko da zrobic.

powodzenia ok.gif

Napisano

Witam mialem 700 na gazie przejechalem nim z 50tys na gazie oczywiscie .W sumie zadnych problemow nie bylo poza tym ze nie bylo styku na tym zaworze ktorym mozna odlaczyc gaz ale lutownica i po klopocie .Mialem butle 33l w kole zawor nigdy nie odbijal wiec jak wlalem do pelne to ponad 500km robilem smile.gifo benzyne w baku nie musialem sie martwic bo auto palilo na gazie nawet w najwieksze mrozy a stalo na dworze caly czas .

Kup sobie dobre przwody zaplonowe i nie bedzie kichania .

A co do zapasu to ja mialem uszczelniacz w spreju a na dluzsze trasy bralem kolo wchodzilo na stojac pod lekkim katem .

A tak na koniec mi osobiscie szkoda by bylo teraz kasy na gazowanie auta nie lepiej kupic juz zagazowanego?mam teraz punto kupione juz z gazem pali 2 litry wiecej od 700 ale roznica w jezdzie niesamowita-no ale to tylko moje przemyslenie zrobisz jak chcesz powodzenia 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Witam mialem 700 na gazie przejechalem nim z 50tys na gazie

> oczywiscie .W sumie zadnych problemow nie bylo poza tym ze nie

> bylo styku na tym zaworze ktorym mozna odlaczyc gaz ale

> lutownica i po klopocie .Mialem butle 33l w kole zawor nigdy nie

> odbijal wiec jak wlalem do pelne to ponad 500km robilem o

> benzyne w baku nie musialem sie martwic bo auto palilo na gazie

> nawet w najwieksze mrozy a stalo na dworze caly czas .

> Kup sobie dobre przwody zaplonowe i nie bedzie kichania .

> A co do zapasu to ja mialem uszczelniacz w spreju a na dluzsze trasy

> bralem kolo wchodzilo na stojac pod lekkim katem .

> A tak na koniec mi osobiscie szkoda by bylo teraz kasy na gazowanie

> auta nie lepiej kupic juz zagazowanego?mam teraz punto kupione

> juz z gazem pali 2 litry wiecej od 700 ale roznica w jezdzie

> niesamowita-no ale to tylko moje przemyslenie zrobisz jak chcesz

> powodzenia

byłem dzisiaj i jestem umówiony na czwartek. Instalacja Lovato za 1200 zł z butlą w kole. Gazownik też mówi że nie będzie żadnych problemów. A to chyba niemała zasługa forum że się zdecydowałem. Dzięki wszystkim!!

PS Ale chyba tu zabawię dłużej cool.gif

Napisano

no zapraszamy smile.gif zapraszamy smile.gif

i gratulujemy świadomego wyboru dobrej instalacji LPG Lovato

Napisano

> PS Ale chyba tu zabawię dłużej

Obys nie musial produkowac tutaj postow za duzo (czyt. zeby wszystko z instalacja bylo OK).

Napisano
  • Autor

Mam już gaz!! Żadnych problemów, jeździ fajnie, ma elektryczny (lub elektroniczny, nie wiem) dopływ gazu na zimnym silniku i jest OK smile.gif Tylko mam pytanie odnośnie tankowania:

Mam butlę 34 l, gazownik zatankował jakieś 4 litry, ja dolałem 24 a butla nie odbiła. 34*0,85 to jakieś 29 litrów i tyle powinno wejść. Czy za wcześnie przestał nalewać gazownik czy coś może być nie tak? A może dlatego że pierwsze tankowanie..? I jeszcze jedno, czy wypiąć termostat w filtrze powietrza aby cały czas zasysał zimne powietrze?

Napisano

> Mam już gaz!! Żadnych problemów, jeździ fajnie, ma elektryczny (lub

> elektroniczny, nie wiem) dopływ gazu na zimnym silniku i jest OK

> Tylko mam pytanie odnośnie tankowania:

> Mam butlę 34 l, gazownik zatankował jakieś 4 litry, ja dolałem 24 a

> butla nie odbiła. 34*0,85 to jakieś 29 litrów i tyle powinno

> wejść. Czy za wcześnie przestał nalewać gazownik czy coś może

> być nie tak? A może dlatego że pierwsze tankowanie..? I jeszcze

> jedno, czy wypiąć termostat w filtrze powietrza aby cały czas

> zasysał zimne powietrze?

niech bierze zimne biglaugh.gifmi jak było ustawione na ciepłe to nie chcial sie uciagnąc w lecie po dłuższym postoju w korkach sciana.gif

Napisano

to ze nie nabijasz maxymalnej ilości gazu to jest wina wielozaworu

lepiej tego nie ruszac

u mnie max wchodzilo 17 litrów beksa.gif ale teraz gazownik wymontowal wielozawór i można tankowac 25 litrów czyli jest OK juz tego nie ruszam smile.gif

Napisano

> niech bierze zimne mi jak było ustawione na ciepłe to nie chcial sie

> uciagnąc w lecie po dłuższym postoju w korkach

no i wlasnie tego nie rozumiem. Teoretycznie powinien brac zimne. U mnei na zimnym nie chce jechac, na zablokowanym termostacie gdy ciagnie tylko cieple smiga jak ta lala

Napisano

> Witam wszystkich!

Jeśli robisz tyle kilometrów ile piszesz to na pewno się opłaca. Ja mam 700 , gaźnik FOS ogólnie autko przejechało 201 tys. km już , z tego ok. 110 tys na LPG. Spalanie przy cięższym moim but.gif ok. 7,5 lpg/100 km w mieście, chociaż powiem że na trasie Katowice-Gdańsk-Katowice średnia kilku tankowań wyszła 5,5 l LPG/100km . Dam Ci tylko dobrą radę - pojeździj od czasu do czasu na noPB ..jeśli będziesz tylko jeździł na LPG zapomnij , że będzie dobrze chodził/odpalał na noPB wink.gif Podsumowując - nie ma się nad czym zastanawiać, zakładać LPG i cieszyć się tanią jazdą !

Napisano
  • Autor

No i odłączyłem termostat w obudowie filtra powietrza, klapkę zablokowałem tak, żeby dawał tylko zimne powietrze no i jest bardzo duża poprawa, wcześniej jeździł ok tylko na zimnym silniku, po nagrzaniu się mulił i dusił się, teraz jest w porządku. Jest nieco słabszy na gazie, ale nie jest to jakoś specjalnie odczuwalne a na pewno nie denerwujące. Wg mnie występuje zjawisko dziury w obrotach, tzn na III tak do 45 kmh dość słabo przyspiesza, potem jakby dostaje kopa, na II biegu to do około 30, kręcąc silnik wyżej objaw nie występuje.

Tylko mam pytanie, czy nie należałoby wyregulować gazu ponownie po odłaczeniu tego ciepłego powietrza?

Napisano

> No i odłączyłem termostat w obudowie filtra powietrza, klapkę

> zablokowałem tak, żeby dawał tylko zimne powietrze no i jest

> bardzo duża poprawa, wcześniej jeździł ok tylko na zimnym

> silniku, po nagrzaniu się mulił i dusił się, teraz jest w

> porządku. Jest nieco słabszy na gazie, ale nie jest to jakoś

> specjalnie odczuwalne a na pewno nie denerwujące. Wg mnie

> występuje zjawisko dziury w obrotach, tzn na III tak do 45 kmh

> dość słabo przyspiesza, potem jakby dostaje kopa, na II biegu to

> do około 30, kręcąc silnik wyżej objaw nie występuje.

> Tylko mam pytanie, czy nie należałoby wyregulować gazu ponownie po

> odłaczeniu tego ciepłego powietrza?

Wyciagnij rure zimnego powietrza ze zderzaka bo dmucha ci do filtra a nastepnie dolotu, a gaz tego nie lubi i go muli, ja tak mialem. Jak wywalilem ta rure to wszystko wrocilo do normy i ciagnie dobrze.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Po ponad tygodniu bezproblemowej jazdy zawitał dzisiaj problem. Otóż skończył mi się gaz pod samą stacją, ale musiałem jeszcze coś załatwić, więc pojechałem na benzynce dosłownie kilka km (może 5-6). Potem wróciłem na stację i zatankowałem do pełna LPG. Odjechałem na benzynie, przełączyłem w centralkę w poz. "0" i musiałem wysiąść, więc zgasiłem tak samochód. Po parunastu minutach znowu odpalam (na "0", bo chce od razu przejść na gaz), ruszam, kończy się noPB, zaczyna szarpać, ja przełączam na LPG no i właśnie - brak wolnych obrotów. Gaśnie. Kilka przegazówek i chodzi, ale obroty ma o wiele za niskie. Po przejechaniu ok. 20km obroty te podniosly się trochę, ale do onrmy jeszcze nie wróciły. Pytanie: co to, skąd tak i dlaczego?

Napisano

gazownicy mówią ze przez pierwsze 1000 km mogą dziać się rózne cuda

podjeć do warsztatu i powinni w ramach gwarancji zobaczyc co i jak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.