Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszukiwania Pikusia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Pozbyłem się niedawno Matiza, byłem stałym bywalcem kącika tegoż. Teraz mam zamiar przenieść się do ''Francowatych'', a konkretnie szukam Xsary Picasso. I tak na piewszy rzut - z cyklu, które wybrać.... Jako, że mnie interesuje benzyna (do ewentualnego zagazowania):

Pikuś1

czy

Pikuś2

Pomijająć fakt, że Pikuś1 jest trochę droższy, o rok młodszy i ma mniejszy przebieg - bo to fakty oczywiste i bezdyskusyjne. Chodzi o to czy ten silnik 2.0i w połączeniu z automatem jest dużo lepszy od 1.8i? Gdzieś wyczytałem, że przyspieszenie jest gorsze. Ponadto nie miałem nigdy samochodu z automatem i trochę się boję, że jak coś wysiądzie to dostanę zawału przy oglądaniu rachunku. smile.gif No i czy spalanie jest dużo większe niż w 1.8i - ten automat jest tylko 4-biegowy. Ponadto czy osprzęt/części do tego 2.0i nie są aby dużo droższe niż do znacznie popularniejszego 1.8i? Np. taki układ wydechowy (czym się różni, jeśli się różni), albo hamulce (chyba 2.0i jako jedyny model ma tarcze z tyłu, pozostałe mają bębny). A jeśli chodzi o Pikusia2 (tego 1.8i), to co powiecie Koledzy o tym elektrycznym dachu? Fajnie to wygląda ale zawsze miałem obiekcje co do ''szyberdachów'' bo różne opinie krążyły, że może przeciekac, etc. i pewnie ewentualna naprawa też tania nie jest...

Osiołkowi w żłoby dano.... smile.gifsmile.gif

Pomożecie?.... smile.gifsmile.gif

Napisano

a dlaczego kolega nie chce kupić diselka? Założenie instalki LPG + większe spalanie + problemy z LPG wyjdzie na to samo co koszty utrzymania HDI. A jeździ się super

Napisano

> a dlaczego kolega nie chce kupić diselka? Założenie instalki LPG +

> większe spalanie + problemy z LPG wyjdzie na to samo co koszty

> utrzymania HDI. A jeździ się super

ok.gif

Napisano
  • Autor

1. Bo z ''dizelków'' to w nowszych modelach jest 1,6 HDi w wersji 90KM (trochę mało) lub 110KM (z FAP, a to podobno tylko w ASO wymieniają i drogie jest). A w starszych wersjach tylko 2,0 HDi - 90KM trochę słabo albo można zawirusować do 110KM - a to też trochę kosztuje. No i podobno jakieś ''koło'' lubi się psuć. Ponadto z ''dizelkami'' też nie miałem do czynienia i dlatego skłaniam się ku benzynie. smile.gif

2. W związku z punktem 1 proszę jednak o ustosunkowanie się do pytań z pierwszego mojego posta. smile.gif

Napisano

> Witam.

> Pozbyłem się niedawno Matiza, byłem stałym bywalcem kącika tegoż.

> Teraz mam zamiar przenieść się do ''Francowatych'', a konkretnie

> szukam Xsary Picasso. I tak na piewszy rzut - z cyklu, które

> wybrać.... Jako, że mnie interesuje benzyna (do ewentualnego

> zagazowania):

> Pikuś1

> czy

> Pikuś2

> Pomijająć fakt, że Pikuś1 jest trochę droższy, o rok młodszy i ma

> mniejszy przebieg - bo to fakty oczywiste i bezdyskusyjne.

> Chodzi o to czy ten silnik 2.0i w połączeniu z automatem jest

> dużo lepszy od 1.8i? Gdzieś wyczytałem, że przyspieszenie jest

> gorsze. Ponadto nie miałem nigdy samochodu z automatem i trochę

> się boję, że jak coś wysiądzie to dostanę zawału przy oglądaniu

> rachunku. No i czy spalanie jest dużo większe niż w 1.8i - ten

> automat jest tylko 4-biegowy. Ponadto czy osprzęt/części do tego

> 2.0i nie są aby dużo droższe niż do znacznie popularniejszego

> 1.8i? Np. taki układ wydechowy (czym się różni, jeśli się

> różni), albo hamulce (chyba 2.0i jako jedyny model ma tarcze z

> tyłu, pozostałe mają bębny). A jeśli chodzi o Pikusia2 (tego

> 1.8i), to co powiecie Koledzy o tym elektrycznym dachu? Fajnie

> to wygląda ale zawsze miałem obiekcje co do ''szyberdachów'' bo

> różne opinie krążyły, że może przeciekac, etc. i pewnie

> ewentualna naprawa też tania nie jest...

> Osiołkowi w żłoby dano....

> Pomożecie?....

spalanie w tym 2.0 to jest mocno z palca wyssane. Sam fakt że jest to automat będzie powodował że spalanie skoczy o około 2 litry. Co przy spalaniu w mieście tego silnika 11 litrów daje 13 wink.gif

Ale imho nie masz się co bać automatu. Przy normalnym używaniu niewiele może się z nim złego stać. Prędzej zajeździ się manuala że o sprzęgle nie wspomnę

Napisano

> 1. Bo z ''dizelków'' to w nowszych modelach jest 1,6 HDi w wersji

> 90KM (trochę mało) lub 110KM (z FAP, a to podobno tylko w

1.6 HDI oba maja FAP... o ile mnie pamiec nie myli...

2.0 HDI 90 KM nie ma FAP a wirus w Krakowie kosztuje w Vtechu wcale nie tak wiele...jak pamietam ponizej 2 kPLN...

poza tym nie boj sie tak kola pasowego to sa trwale i oszczedne jednostki...

pozdr.

M.

Napisano

Ja mam puga 2.0 110 koników po wirusie do 136. Modyfikacja była robiona jak miał 1,5tys km teraz ma prawie 70 i FAP jest w pełni sprawny. Spalanie w trasie 5,5-6 l w mieście ok 7,5-8 l

Ja wcześniej też miałem mietka i nie jeździłem diselkiem ale teraz wiem że jeździ się o niebo lepiej niż benzynką.

Jeżeli nie jeździłeś dieslem to wal do kogoś kto sprzedaje i wypróbuj może Ci się spodoba.

Napisano
  • Autor

> Ja wcześniej też miałem mietka i nie jeździłem diselkiem ale teraz

> wiem że jeździ się o niebo lepiej niż benzynką.

> Jeżeli nie jeździłeś dieslem to wal do kogoś kto sprzedaje i wypróbuj

Zrobiłem to i mi się nie spodobało. Zwłaszcza ten klekot... smile.gif No i jeszcze coś sobie przypomniałem - niektórzy mają problemy zimą, jak zima nie zapomni przyjść tak jak było w tym roku... smile.gif

Także wybieram benzynę i proszę o ustosunkowanie się do moich pytań z pierwszego posta. smile.gif

Napisano

> 1. Bo z ''dizelków'' to w nowszych modelach jest 1,6 HDi w wersji

> 90KM (trochę mało) lub 110KM (z FAP, a to podobno tylko w ASO

> wymieniają i drogie jest). A w starszych wersjach tylko 2,0 HDi

> - 90KM trochę słabo albo można zawirusować do 110KM - a to też

> trochę kosztuje. No i podobno jakieś ''koło'' lubi się psuć.

> Ponadto z ''dizelkami'' też nie miałem do czynienia i dlatego

> skłaniam się ku benzynie.

> 2. W związku z punktem 1 proszę jednak o ustosunkowanie się do pytań

> z pierwszego mojego posta.

Ja mam 90 konne 2,0 HDi z 2003 roku i bardzo chwalę. Co do benzynowych silników się nie wypowiadam, bo jedynym moim doświadczeniem w tym temacie jest jazda testową wersją dealera (1,8) - z tej jazdy zapamiętałem tylko średnie spalanie na poziomie 13 litrów w mieście (tak pokazywał komputer).

Ale mogę się wypowiedzieć na temat dachu, bo akurat taki mam i jest ok.gif. Nie ma z nim żadnych kłoptów, nie przecieka ani w myjni automatycznej ani pod karcherem. Daje dużo światła w kabinie, a jak słońce za bardzo grzeje w beret można zaciągnąć rolety.

Napisano
  • Autor

> benzynowych silników się nie wypowiadam, bo jedynym moim

> doświadczeniem w tym temacie jest jazda testową wersją dealera

> (1,8) - z tej jazdy zapamiętałem tylko średnie spalanie na

> poziomie 13 litrów w mieście (tak pokazywał komputer).

Komputer zawsze nieco zawyża. To raz. A dwa - jeśli to była jazda testowa to była nie za długa, a średnie spalanie wylicza się dokładniej z większych odległości. Zresztą w samej instrukcji (przynajmniej ja znalazłem taką w pdf) jest napisane, że średnie spalanie jest wiarygodne po dłuższym odcinku jazdy. Ponadto u mnie na osiedlu są dwa Pikusie 1.8i. Popytałem obu właścicieli o eksploatację i o spalanie. Obaj stwierdzili, że po Warszawie nie przekracza 10 l/100 km. Wiem, że LPG może spalić więcej, no ale za 1,80 pln/l gazu to można sobie pojeździć.... smile.gif

> Ale mogę się wypowiedzieć na temat dachu, bo akurat taki mam i jest

> . Nie ma z nim żadnych kłoptów, nie przecieka ani w myjni

> automatycznej ani pod karcherem. Daje dużo światła w kabinie, a

> jak słońce za bardzo grzeje w beret można zaciągnąć rolety.

O, i to jest konkretna odpowiedź, za którą bardzo dziękuję. Akurat ten Pikuś2 z szyberdachem jest w Łodzi, więc z Wawy mam niedaleko aby go oblookać. smile.gif

Napisano

> Komputer zawsze nieco zawyża. To raz. A dwa - jeśli to była jazda

> testowa to była nie za długa, a średnie spalanie wylicza się

> dokładniej z większych odległości. Zresztą w samej instrukcji

> (przynajmniej ja znalazłem taką w pdf) jest napisane, że średnie

> spalanie jest wiarygodne po dłuższym odcinku jazdy. Ponadto u

> mnie na osiedlu są dwa Pikusie 1.8i. Popytałem obu właścicieli o

> eksploatację i o spalanie. Obaj stwierdzili, że po Warszawie nie

> przekracza 10 l/100 km. Wiem, że LPG może spalić więcej, no ale

> za 1,80 pln/l gazu to można sobie pojeździć....

To spalanie nie było z mojej jazdy testowej. Nie kasowałem komputera przez testem. Po prostu przełączałem wskazania komputera i tyle pokazało średniego zużycia, nie wiem na jakim dystansie. No i była to zima, więc może dlatego więcej.

Nie będę cię namawiał, ale przemyśl jeszcze sprawę diesla. Nawet ten 90 konny jest całkiem, całkiem. Koleżanka kupiła 1,8. Po roku używania miała wypadek. Auto do kasacji, a teraz przed jej domem parkuje 2,0 HDi. I jest bardzo zadowolona

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.