Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TPS - gdzie podpiąć???

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Jak większość większość Was zajrzałem tu ponieważ stwierdziłem problem w swoim aucie. Posiadam Fiata Bravo 1,4 ’97 z instalacją gazową na sterowniku Stag 2L. Niby wszystko jest ok, ale auto ma bardzo duże wahania w ilości spalanego gazu (10-14 litrów), oraz bardzo słabo reaguje na mocne wciśnięcie gazu. Nie chcę na razie nic mówić na temat warsztatu który to montował, ale może jak uda się rozwiązać kilka problemów to powiem gdzie instalacji nie montować.

Zaczęło się jakiś czas temu objawiać tym iż auto dziwnie jeździło na benzynie (szarpie, falujące obroty na luzie, kopcenie). Po wykasowaniu błędów z centralki zajrzeliśmy do sterownika gazu i okazało się, iż zworki były ustawione na sondę 5V a fiat bravo 1,4 ma ponoć sondę 1 V. Po tych zabiegach auto co prawda pali mniej (około 11-12 litrów) ale dynamika to nadal bardzo odstaje od tej na benzynie. Nie pomagają regulacje gazu (gazownik stwierdził iż elektronika bardzo powoli reaguje – on nigdy nie zakładał staga więc nie ma pojęcia jak to powinno chodzić) – oczywiście to nie był ten partacz który montował instalację. Ogólnie byłem zadowolony po regulacjach (pali mniej a dynamika słaba – ale za to taniej niż na benzynie, myślałem że to wina sterownika gazu). Niestety w sobotę, grzebałem trochę pod maską i w trakcie przesuwania wiązki przewodów z instalacji gazowej okazało się iż fioletowy przewód z centralki Stag 2L który powinien być podłączony do TPS jest najzwyczajniej odcięty i zaizolowany!!!!! Nigdy nie zajmowałem się elektryką samochodową ale tak na logikę czołem kojarzyć fakty o bardzo wolnej reakcji na wciśniecie gazu, czy wolną pracę sterownika jak o kiedyś nazwał gazownik. Może się mylę ale czy brak podłączenia przewodu do czujnika położenia przepustnicy może mieć wpływ na pracę silnika na gazie i wielkość spalania????

Znalazłem w schemacie elektrycznym do fiata bravo ów czujnik TPS, ale są tam 4 przewody i nie mam pojęcia gdzie podpiąć ten fioletowy przewód z centralki stag. Jeżeli ktoś ma taki układ to może poratuje mnie. TPS to pozycja 158

Pozdrawiam

sebastian

Napisano

Mnie podłączenie TPS (który tez miałem odcięty) spowodowało lekki wzrost spalania ale za to auto nareszcie dostało kopa na starcie. Jak dla mnie jest lepiej drive.gif

Napisano

Jezeli jest to wtrysk Boscha (ja w Uno mam taki), to jak patrzysz na wtyczke od strony kabelkow to drugi z prawej (w tej chwili nie pamietam kolorow). Jezeli podpiecie sie do teogo nie pomoze, to podlacz do drugiego ze srodkowych kabelkow. Na zewnetrznych stykach masz napiecie +5V i mase i do nich nie nalezy sie podlaczac.

Napisano
  • Autor

> Jezeli jest to wtrysk Boscha (ja w Uno mam taki), to jak patrzysz na

> wtyczke od strony kabelkow to drugi z prawej (w tej chwili nie

> pamietam kolorow). Jezeli podpiecie sie do teogo nie pomoze, to

> podlacz do drugiego ze srodkowych kabelkow. Na zewnetrznych

> stykach masz napiecie +5V i mase i do nich nie nalezy sie

> podlaczac.

Ok!

Dzięki, za pomoc. Znalazłem schemat podłączenia TPS w necie. Co prawda dotyczy on innego sterownika ale chyba bedzie ok. Jest tam na wtyczce 5 przewodów natomiast na schemacie Fiata tylko 4, ale jak przed chwilą patrzyłem na tę wtyczkę to widać, że środkowy pin we wtyczce jest wolny. Twoja podpowiedź z drugim przewodem od prawej potwierdza się. Jak znajdę jutro chwilę to postaram się to podpiąć.

pozdrawiam

Napisano

Ciesze sie, ze udalo mi sie pomoc. Ja tez ostatnio walczylem z TPS'em - gazownik podpial nie do tego wyprowadzenia co potrzeba i sygnal docierajacy do centralki gazowej byl bardzo slaby (przewaznie nie przekraczal 1V).

Napisano

> Ciesze sie, ze udalo mi sie pomoc. Ja tez ostatnio walczylem z TPS'em

> - gazownik podpial nie do tego wyprowadzenia co potrzeba i

> sygnal docierajacy do centralki gazowej byl bardzo slaby

> (przewaznie nie przekraczal 1V).

Witam Ja troche z innej beczki czy to zjawizko( tzn brak podpięcia TPS) mama coś wspónego z sondą lambda???

ostatnio na regulacji gazownik powiedzał ,że sonda działa tylko do 0,6V i trzeba wymienić( to samo gadał 5kk temu)

komputerek to Bingo S4

893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Napisano

> Witam Ja troche z innej beczki czy to zjawizko( tzn brak podpięcia

> TPS) mama coś wspónego z sondą lambda???

Nie ma nic wspolnego.

> ostatnio na regulacji gazownik powiedzał ,że sonda działa tylko do

> 0,6V i trzeba wymienić( to samo gadał 5kk temu)

Skoro sonda nie pokazuje nic wiecej niz 0,6V to najprawdopodobniej jest uszkodzona. Napiecie sondy powinno oscylowac w przedziale 0-1V.

> komputerek to Bingo S4

Napisano

> Nie ma nic wspolnego.

> Skoro sonda nie pokazuje nic wiecej niz 0,6V to najprawdopodobniej

> jest uszkodzona. Napiecie sondy powinno oscylowac w przedziale

> 0-1V.

> > komputerek to Bingo S4

Dzięki za informacje.............. czas na nową sonde frown.gif

Napisano

> Dzięki za informacje.............. czas na nową sonde

Witam

Zanim wymienisz sonde lepiej pomierz sobie dokładnie jak ona pracuje. Jak masz mozliwość to spróbuj inną. Niedawno było jak kol. z forum miał słabą masę i sygnał z sondy wariował (wcześniej zmienił pół autka). Na potwierdzenie dodam że u mnie też coś dziwnego działo się z sygnałem sondy. Jak podpinałem bezpośrednio na kabel było OK, ale jak podpiąłem się do złącza diagnostycznego kompa LPG to sygnał sondy zanikał.

Okazało się że też winna była masa !

Podłączyłem mase z aku i problem znikną, a myślałem już że kompa szlag trafił. Oczywiście żaden gazownik nie wpadł na to aby sprawdzić połączenia, za to zamiast atutatora wsadzili śrubkę.

Szkoda by było niepotzrebnie kaske wywalić.

Pozdr

Napisano

> Witam

> Zanim wymienisz sonde lepiej pomierz sobie dokładnie jak ona pracuje.

> Jak masz mozliwość to spróbuj inną. Niedawno było jak kol. z

> forum miał słabą masę i sygnał z sondy wariował (wcześniej

> zmienił pół autka). Na potwierdzenie dodam że u mnie też coś

> dziwnego działo się z sygnałem sondy. Jak podpinałem

> bezpośrednio na kabel było OK, ale jak podpiąłem się do złącza

> diagnostycznego kompa LPG to sygnał sondy zanikał.

> Okazało się że też winna była masa !

> Podłączyłem mase z aku i problem znikną, a myślałem już że kompa

> szlag trafił. Oczywiście żaden gazownik nie wpadł na to aby

> sprawdzić połączenia, za to zamiast atutatora wsadzili śrubkę.

> Szkoda by było niepotzrebnie kaske wywalić.

> Pozdr

Cenne informacje napewno sprawdze

893goodvibes.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam.

podpinam się do tematu sprzed jakiegoś czasu.

Mam fiata croma turbo, tps z 3 przewodami. instalację bingo-s.

właśnie kupiłem kabelek, ściągnąłem program włączam a tu TPS - wyłączony... włączyłem go i zaczął pokazywać dziwne rzeczy... o ile mi wiadomo zakres powinien się zmieniać od 0.33 do ok 4V.. u mnie jest ok. 2.3-2.7V (zmienne!) bez dotykania gazu natomiast po gwałtownym wciśnięciu idzie płynnie (nie skokowo!) do ok. 5.1V i znowu się kiwa.... zastanawiam się czy

a) nie mam walniętego TPS'a

b) panowie gazwonicy nie podpięli się do... przepływomierza...

Czy miał ktoś takie problemy? Instalkę mam "wkomponowaną" w wiązki i nie mogłem narazie sprawdzić gdzie jest wpięta. ale dzisiaj siądę z volto/omomierzem i dojdę.

Czy uszkodzony TPS miałby odczuwalny wpływ na jazdę na benzynie? może ja już tak kilka lat jeżdżę i nie wiem.... shocked.gif

z góry dzięki za odpowiedź.

pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.