Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapowietrzony układ chlodzenia ???

Featured Replies

Napisano

Ostatnio pisałem o problemach z gazem w mojej Sienie. Prawdopodobnie już wiem co sie stało

Otóż Sienka przestaje jechać na gazie po 30-40km,dzisiaj po takim szarpaniu zajrzałem pod maskę. Okazało się że cały reduktor jest pokryty lodem, Poszperałem trochę i wszyscy piszą że jest to zapowietrzony układ chłodzenia. Teraz mam pytanie jak to odpowietrzyć, bo debil poprzedni własciciel zalał odpowietrznik żywicą

Nie wiem czy na zapowietrzanie ma wpływ ciepła pora bo w zimie kiedy działało ogrzewanie takich problemów nie było

Czy taki odpowietrznik można kupić i co zrobić aby układ się nie zapowietrzał,czy ten odpowietrznik jest niezbędny

Proszę o instrukcje jak dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia

Napisano

Odkręcacz korek ze zbiorniczka i na uruchomionym silniku powoli dolewasz płynu,zwiększając od czasu do czasu obroty silnika-ważne aby zawór nagrzewnicy był otwarty.

Napisano

> Odkręcacz korek ze zbiorniczka i na uruchomionym silniku powoli

> dolewasz płynu,zwiększając od czasu do czasu obroty

> silnika-ważne aby zawór nagrzewnicy był otwarty.

coś bajdurzysz zlosnik.gif

Napisano

> Ostatnio pisałem o problemach z gazem w mojej Sienie. Prawdopodobnie

> już wiem co sie stało

> Otóż Sienka przestaje jechać na gazie po 30-40km,dzisiaj po takim

> szarpaniu zajrzałem pod maskę. Okazało się że cały reduktor jest

> pokryty lodem, Poszperałem trochę i wszyscy piszą że jest to

> zapowietrzony układ chłodzenia. Teraz mam pytanie jak to

> odpowietrzyć, bo debil poprzedni własciciel zalał odpowietrznik

> żywicą

> Nie wiem czy na zapowietrzanie ma wpływ ciepła pora bo w zimie kiedy

> działało ogrzewanie takich problemów nie było

> Czy taki odpowietrznik można kupić i co zrobić aby układ się nie

> zapowietrzał,czy ten odpowietrznik jest niezbędny

> Proszę o instrukcje jak dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia

a więc tak:

1) piszesz w zimie kiedy działało ogrzewanie takich problemów nie było więc proste rozwiązanie -> skoro parownik jest ZIMNY to nie przepływa przez niego gorąca ciecz, bo jest zamknięte ogrzewanie kabiny. w takim układzie gaziarze spartolili robotę, bo podpięli węże parownika SZEREGOWO z ogrzewaniem kabiny (zamiast RÓWNOLEGLE) i przy zamknięciu ogrzewania parownik nie ma szans zagrzać się od cieczy. miałem to i gaziarze musieli przerobić instalację wodną. no zdarza się nieraz taki niefart gazoffcuf.

2) co do odpowietrzenia -> są 3 korki do odpowietrzenia: jeden na chłodnicy (patrząc od przodu to po lewej), drugi i trzeci na wejściu i na wyjściu przewodów do nagrzewnicy kabiny. oczywiście odpowietrza się od najniższego korka do najwyższego, czyli najpierw się odkręca/zakręca korek na chodnicy, a następnie pozostałe. IMHO jeśli tylko jeden masz zalepiony, a reszta sprawne to po prostu na zimnym silniku odkręć ten sprawny, dmuchnij lekko do zbiorniczka wyrównawczego i jak zacznie wypływać płyn to wkręć tę śrubke plastikową. powinno się udać. ewentualną resztę powietrza przeciśnie ciecz, jak będziesz miał silnik na wysokich obrotach np. podczas jazdy.

jeżeli TYLKO odkręcisz korek na zbiorniczku wyrównawczym (jak pisze kolega wyżej ) i będziesz gazował silnikiem, to się nie wytworzy ciśnienie w układzie i IMHO układ się nie odpowietrzy.

Napisano
  • Autor

Mnie zastanawia tylko jedno. Wszystko te objawy typu zimny parownik szarpanie na gazie dzieją się gdzieś po 30-40 km kiedy jest wyłączone ogrzewanie

Kiedy uruchamiam samochód przez te 30 km parownik jest cieplutki, potem następuje amba i problemy które opisałem

Ale nic gdy nie uda się nic poprawić pojadę gnębić gaziarza który tę instalacje modernizował

Dziękuję za pomoc

Napisano

> Mnie zastanawia tylko jedno. Wszystko te objawy typu zimny parownik

> szarpanie na gazie dzieją się gdzieś po 30-40 km kiedy jest

> wyłączone ogrzewanie

> Kiedy uruchamiam samochód przez te 30 km parownik jest cieplutki,

> potem następuje amba i problemy które opisałem

> Ale nic gdy nie uda się nic poprawić pojadę gnębić gaziarza który tę

> instalacje modernizował

> Dziękuję za pomoc

po prostu sprawdź - przez 30 -40 km miej włączone ogrzewanie w kabinie i po tym czasie sprawdź:

1) czy szarpie i przerywa

2) czy parownik gorący

to samo zrób na zamkniętym ogrzewaniu. zresztą - to już testowałeś zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.