Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olejowe czary mary

Featured Replies

Napisano

2-3 tygodnie temu wskaźnik poziomu oleju ma desce zaczął pokazywac połowę, czyli 3 kółka czarne, 3 puste. dolałem więc seteczkę oleju (nie zerkłem na bagnet) i były 4 czarne i 2 puste. kilka dni temu jednakże znów zaczął pokazywac 3/3. dziś rano sprawdzam poziom na bagnecie a tu ledwo co minimum icon_eek.gif pełen złych myśli udałem się 20 kilometrową trasę. dojechałem na miejsce, auto stało 1,5h, wracam do stilo, patrzę na bagnet a tu połowa icon_eek.gif auto zrobiło20 km, a poziom na bagnecie wzrósł o kilka mm confused.gif wracając zahaczyłem o ASO, gdzie dowiedziałem się że to niemożliwe żeby była taka różnica, na dodatek jak wiadomo ciepłego oleju powinno byc nawet ciut mniej niż zimnego. poranny pomiar powtórzyłem trzykrotnie, bo nie mogłem uwierzyc że jest tak mało. olej zmieniany jakieś 12 kkm temu wiec to wciąż jeszcze bardziej olej niż woda... jakieś pomysły co to za czary z tym poziomem ojelu? pozdr

Napisano
  • Autor

widze że nie macie pomysłu, również jak i mechanicy z którymi rozmawiałem, mówią że a to olej słabo bo bagnecie scieka, a to że cuś źle mierzy itp, w każdym razie dziś rano na zimnym bagnet pokazywał 1/4, po rozgrzaniu poszło w górę, ale nie tak jak wczoraj. wskaźnik na tablicy przy każdym odpaleniu pokazuje co innego, raz 4/6, potem 6/6, potem 5/6 itp... cóż pozostaje dolewka, za 1 kkm zmienię olej i wtedy będę patrzył regularnie co tam bagnecie słychac cool.gif

EDIT: już, usunąłem Tarlafie. cykłem tak rozpędu jestem po zabiegu dentystycznym, lekutko mię boli, więc nie zwróciłem uwagi... ale racja, nie ma co powtarzac czegoś co nic nie wnosi cool.gif

Napisano
  • Autor

> czujnik ciśnienia

> To co prawda, z benz 1.6, ale może coś naświetli.

> PS. Gratuluję Ci autocytowania - punkt 9

przeedytowałem ok.gif przeczytałem ten wątek i wynika z niego że przeróżne czujniki mogą wariowac, np z powodu zużytego oleju. w moim stilo olej ma 11-12 kkm, wiec stary bardzo nie jest. ale jak odkręcam wlew ojelu (na ciepłym) to dymek elegancki poszedł... zauważyłem też, że ilośc kropek na wświetlaczu zmienia się po tym jak kilka razy włożę i wyjmę bagnet grinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> 2-3 tygodnie temu wskaźnik poziomu oleju ma desce zaczął pokazywac

> połowę, czyli 3 kółka czarne, 3 puste. dolałem więc seteczkę

> oleju (nie zerkłem na bagnet) i były 4 czarne i 2 puste. kilka

> dni temu jednakże znów zaczął pokazywac 3/3. dziś rano sprawdzam

> poziom na bagnecie a tu ledwo co minimum pełen złych myśli

> udałem się 20 kilometrową trasę. dojechałem na miejsce, auto

> stało 1,5h, wracam do stilo, patrzę na bagnet a tu połowa auto

> zrobiło20 km, a poziom na bagnecie wzrósł o kilka mm wracając

> zahaczyłem o ASO, gdzie dowiedziałem się że to niemożliwe żeby

> była taka różnica, na dodatek jak wiadomo ciepłego oleju powinno

> byc nawet ciut mniej niż zimnego. poranny pomiar powtórzyłem

> trzykrotnie, bo nie mogłem uwierzyc że jest tak mało. olej

> zmieniany jakieś 12 kkm temu wiec to wciąż jeszcze bardziej olej

> niż woda... jakieś pomysły co to za czary z tym poziomem ojelu?

> pozdr

ja tak miałem w Peugeot Partnerze Diesel 2.0 - poziom oleju wariował - tzn wskazania na wyswietlaczu - raz minimum , raz polowa, a innym razem prawie max. oczywiscie po sprawdzeniu oleju na bagnecie wszystko bylo ok- oleju bylo tyle ile powinno...wkoncu raz na jakis czas wskaznik oleju migal co oznaczalo jego uszkodzenie... ot tyle i juz...

Napisano
  • Autor

> ja tak miałem w Peugeot Partnerze Diesel 2.0 - poziom oleju wariował

> - tzn wskazania na wyswietlaczu - raz minimum , raz polowa, a

> innym razem prawie max. oczywiscie po sprawdzeniu oleju na

> bagnecie wszystko bylo ok- oleju bylo tyle ile powinno...wkoncu

> raz na jakis czas wskaznik oleju migal co oznaczalo jego

> uszkodzenie... ot tyle i juz...

tak, to objawia się w stilo komunikatem "oil sensor failure", którego nie dostałem (jeszcze) hmm.gif

Napisano

> przeedytowałem przeczytałem ten wątek i wynika z niego że przeróżne

> czujniki mogą wariowac, np z powodu zużytego oleju. w moim stilo

> olej ma 11-12 kkm, wiec stary bardzo nie jest

Wiele zależy od sposobu eksploatacji auta. U mnie po mniej niż 10kkm od wymiany (Selenia 20K) zaczął pojawiać się komunikat "low oil pressure". Po kolejnej wymianie znikł hmm.gif Teraz jeżdżę na syntetyku - ciekawe czy wytrzyma dłużej?

Auto używane w 99% w mieście... oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> ja tak miałem w Peugeot Partnerze Diesel 2.0 - poziom oleju wariował

> - tzn wskazania na wyswietlaczu - raz minimum , raz polowa, a

> innym razem prawie max. oczywiscie po sprawdzeniu oleju na

> bagnecie wszystko bylo ok- oleju bylo tyle ile powinno...wkoncu

> raz na jakis czas wskaznik oleju migal co oznaczalo jego

> uszkodzenie... ot tyle i juz...

no właśnie - czy ktoś z Was skutecznie walczył z tym głupim wskaźnikiem? rano pokazuje przy 1-szym starcie zawsze 3/6 (nawet po dolaniu 150 ml oleju), potem 6/6, potem, 5/6, następnie np 4/6, przy każdym niemalże odpaleniu co innego. od czasu do czasu stabilizuje się na 4/6, matko jak mnie to wkurza, nie ma jakiejś możliwości, żeby to wyłączyc, wiece coś na ten temat? pozdr

Napisano

eeee ja mam bravo ale z silnikiem stilo i tez mi swiruje ten pozer wskaznik raz pokazuje 4-6 potem 6-6 a teraz mam przez dluzszy czas 3-6 a na bagnecie caly czas tak samo......normalnie niemam koment:P

Napisano

Skonczy mi sie gwara na stiloka to moze zajrze pod maske. Mam nadzieje ze bagnet jest jakis kolorowy i go szybko znajde bo ja jeszcze dizla na oczy nie widzial zeby.GIF:D

Napisano

> Skonczy mi sie gwara na stiloka to moze zajrze pod maske. Mam

> nadzieje ze bagnet jest jakis kolorowy i go szybko znajde bo ja

> jeszcze dizla na oczy nie widzial zeby.GIF

Płyn do spryskiwacza też w ASO uzupełniasz? clown.gif

Napisano

> Płyn do spryskiwacza też w ASO uzupełniasz?

narazie nie mialem potrzeby, ale ewentualne "gubienie" oleju jest chyba nie porownywalne z uzupelnieniem wody do szyby, wiec o olej sie nie martwie.

Napisano
  • Autor

wiec o

> olej sie nie martwie.

przyjdzie i czas na Ciebie, posiadaczu stilo grinser006.gif

Napisano

> wiec o

> przyjdzie i czas na Ciebie, posiadaczu stilo

chcesz mi powiedziec ze stilo nie pika mryka piszczy ze ma malo oleju ? smile.gif To juz jego protoplasta tipo mial kontrolke i pokazywal ze czas podniesc maske i dolac oleum zlosnik.gif

ps. bagnety sa dla kobiet wink.gif

Napisano
  • Autor

> chcesz mi powiedziec ze stilo nie pika mryka piszczy ze ma malo oleju

> ? To juz jego protoplasta tipo mial kontrolke i pokazywal ze

> czas podniesc maske i dolac oleum

nie, chodzi o to, że niektóre stilo mają tendencję do gubienia/zjadania ojelu, więc i Ty kiedyś poszukasz bagnetu, bo polegając na elektronice możesz się srogo przejechac sick.gif

> ps. bagnety sa dla kobiet

a jakie bagnety hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> chcesz mi powiedziec ze stilo nie pika mryka piszczy ze ma malo oleju

> ? To juz jego protoplasta tipo mial kontrolke i pokazywal ze

> czas podniesc maske i dolac oleum

> ps. bagnety sa dla kobiet

jest mnóstwo kontrolek, również tych od oleju, ale uwierz mi - kontrola bagnetu jest nieunikniona! z_lol1.gifzeby.GIF

Napisano

> jest mnóstwo kontrolek, również tych od oleju, ale uwierz mi -

> kontrola bagnetu jest nieunikniona!

uaaaa namowiliscie mnie do otwarcia maski smile.gif Co ja sie naszukalem dingsa do otwarcia przodu...ehh, potem bylo juz w kratke. Wpierw pozytywne zaskoczenie ze maska idzie sama w gore juz od uchylenia 30 cm na jakis gazowych amorkach. Zobaczylem ...nic. Jakas kupa plastiku i zolte oczko ktore sie prosilo by pociagnac. I ciagne i ciagne i wyciagnalem tego chyba z meter. Dluzszych bagnetow nie mieli ?:D Ladny czysty srebrny smile.gif Na koncu costam bylo , a skoro bylo czyli dla mnie ok. Na jakies rurce pod maska majta sie karteczka "Shell Helix 5w/30". I tu sie zwracam do wyjadaczy forumowych o popchniecie mnie w jakas dyskusje odnosnie oleju w stilonce co bym zglebil wiedze czy to dobre smarowanko mam czy moze co inne tez podejdzie do dizelka.

Napisano

Instrukcja obsługi jednoznacznie zaleca olej klasy lepkości 5w40 lub 10w40. Lepkośc 5w30 nie jest zalecana dla JTD i może spowodowa przedwczesne żużycie. Fabrycznym olejem syntetycznym jest Selenia WR a możesz zala dowolny syntetyk renomowanego producenta 5w40.

Pozdrawiam.

Napisano

> Dluzszych bagnetow nie mieli ?:D Ladny czysty srebrny Na koncu

> costam bylo , a skoro bylo czyli dla mnie ok.

Rozumiem, że to taki skrót myślowy? wink.gif Poziom oleju sprawdzamy na rozgrzanym silniku, odczekując ok. 5 min po wyłączeniu, coby olej do miski spłynął. Bagnet przed pomiarem dokładnie czyścimy. Poziom ma być w obrębie tej "krateczki" na końcówce.

Jeżeli tylko wyjąłeś bagnet, to nadal nie wiesz ile masz oleju grinser006.gif

Napisano

Jaja sobie Kolego robisz czy o drogę pytasz.

Napisano

> Jaja sobie Kolego robisz czy o drogę pytasz.

z czym sobie jaja robie ? ze pod maske niezagladam ? Ze reklama niewierze i nie leje jak bog przykazal co 10kkm nowego oleju ? Ze mam gdzies co na bagnecie nachlapalo ? Bo niezabardzo kumam gdzie te jaja. Jedni pucuja pomniki pod oknami inni leja gnojowe do tylko_fiata.

ps. w poprzednim autku ( patrz stopka) wymiana oleju srednio co 50-60k ( 1.5rok-2 lata ... kilka razy zdazyl filtr oleju przegnic ), w skrzyni zdazylem raptem raz to zrobic przy przebiegu 120k. I co ? I jezdzi i ma sie dobrze. bez remontu bez picowania jezdzi dalej wol roboczy.

pozdro.

Napisano

> ps. w poprzednim autku ( patrz stopka) wymiana oleju srednio co 50-60k ( 1.5rok-2 lata ... kilka razy zdazyl filtr oleju przegnic )

> I co ? I jezdzi i ma sie dobrze. bez remontu bez picowania jezdzi dalej wol roboczy.

Współczuję twojemu autku, a przede wszystkim kupującemu od Ciebie wozy. buu.gif

Napisano

> Współczuję twojemu autku, a przede wszystkim kupującemu od Ciebie

> wozy.

wiesz, sa milosnicy motoryzacji , fani 4 kolek, mlodziez ktora przykleja kazda darmowa naklejke na tylna szybe, sa wreszcie uzytkownicy urzadzen mechanicznych zwanymi potocznie samochodami. Ja sie zaliczam do ostatniej grupy. Tipo poszlo za totalne zero zloty ( no moze 20 czy ile kosztuje karton browara) wlasnie do mlodego milosnika ktorego nie stac na nowy bezpieczny wylizany wozek. Widuje auto srednio raz na tydzien i widze ze mlodemu sie miska cieszy bo procz wstepnego obwieszenia auta "upiekszaczami" typu choinka na lusterku nierobi nic..bo nie ma takich potrzeb smile.gif

No offense do milosnikow/zakochanych do granic ubostwa stilouserow , to tylko troche ponad tone zelastwa z plastikiem ...i juz smile.gif

ale wrocmy do olejow bo sie rozjechalismy masakrycznie z watkiem.. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> to tylko troche ponad tone zelastwa z plastikiem ...i juz

nie, bo stilo, szczególnie JTD to auto delikatne, jak będziesz się z nim obchodził jak z tipo to wkrótce się przekonasz...

> ale wrocmy do olejow bo sie rozjechalismy masakrycznie z watkiem..

kolega ABM już Ci podał zalecany olej do Twego JTD, możesz też poszukac w dyżurnych wątkach olejowych ok.gif

Napisano

> ale wrocmy do olejow bo sie rozjechalismy masakrycznie z watkiem..

ale mnie kolega zażył. Nikt przecież nie mówi o dbaniu, chuchaniu i pierdzeniu na auto, jeżeli jesteś "tylko" użytkownikiem obojętnie jakiego auta to chociaż stosuj się minimum do zaleceń producenta, już nikt nie wymaga, żebyś zmieniał olej co 10-15 tys, ale przynajmniej to minimum serwisowe...

Napisano
  • Autor

witam Was, pytanie jak temacie... czy i jak da się wyłączyc to klnie.gifklnie.gif ustrojstwo? może ktoś się orientuje ile kosztuje nowy i czy wymiana jest kłopotliwa?

pozdr, mocno klnie.gifny Billy

Napisano

> witam Was, pytanie jak temacie... czy i jak da się wyłączyc to

> ustrojstwo? może ktoś się orientuje ile kosztuje nowy i czy

> wymiana jest kłopotliwa?

> pozdr, mocno ny Billy

jesli chodzi o czujnik poziomu oleju to wymiana nie jest kłopotliwa ale trza to robić z podnosnika albo kanału

Napisano
  • Autor

> jesli chodzi o czujnik poziomu oleju to wymiana nie jest kłopotliwa

> ale trza to robić z podnosnika albo kanału

to prawda, natomiast próba czyszczenia zakończyła się śmiercią pacjenta frown.gif odradzam więc czyszczenie, ale może ktoś będzie miał więcej szczęscia ok.gif pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.