Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

analiza składu płynu chłodniczego

Featured Replies

Napisano

takie zadanie dostałem od mojego mechanika

chodzi generalnie o sprawdznie czy cos niepowołanego nie dostaje sie do ukladu chłodzacego a co za tym idzie czy nie jakis nieszczelnosci :-(

generalnie moje pytanie

czy nie znacie jakiegos mechaniora w warszawie który ma aparature do tego i robi takie rzeczy (to sie chyba spektrometr nazywa)

Z góry dzieki

Napisano

> takie zadanie dostałem od mojego mechanika

> chodzi generalnie o sprawdznie czy cos niepowołanego nie dostaje sie

> do ukladu chłodzacego a co za tym idzie czy nie jakis

> nieszczelnosci :-(

> generalnie moje pytanie

> czy nie znacie jakiegos mechaniora w warszawie który ma aparature do

> tego i robi takie rzeczy (to sie chyba spektrometr nazywa)

> Z góry dzieki

jedz na jakas hute tam napewno maja spektrometr masowy, albo na jakas uczelnie techniczna. z tym ze nie jestem pewien czy cos Ci to da

Napisano

> to sie chyba spektrometr nazywa

Mechanik kazał Ci badać skład płynu spektrometrem? Sie naoglądał amerykańskich filmów... wink.gif Nie będziesz badał skał z obcej planety tylko płyn chłodniczy. A co można w nim znaleść co mogłoby Cię zainteresować? Tlenki węgla i olej bo tylko to może przedostawać się do płynu. Olej zobaczysz gołym okiem a do badania na zawartość tlenków węgla są przyrządy, które większość prawdziwych mechaników ma na stanie.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Mechanik kazał Ci badać skład płynu spektrometrem? Sie naoglądał

> amerykańskich filmów... Nie będziesz badał skał z obcej planety

> tylko płyn chłodniczy. A co można w nim znaleść co mogłoby Cię

> zainteresować? Tlenki węgla i olej bo tylko to może przedostawać

> się do płynu. Olej zobaczysz gołym okiem a do badania na

> zawartość tlenków węgla są przyrządy, które większość

> prawdziwych mechaników ma na stanie.

> Pozdroofka

no dobra ze spektormetrem to byl moj pomysl i juz sie wstydze smile.gif

moze to sie nazywa inaczej ale on widac nie ma takiego przyrzadu smile.gif

O czym siwaidczylaby obecnosc tlenkow wegla ?

generalnie sprawa sie rozbija o to cholerne ranne zapalanie i podobno tak mozna sprawdzic czy cos sie nie dostaje do cylindrow (w ilosciach malych) co mogloby powodowac ze silnik nie chce palic bez gazu a i na wolniejszych obrotach zdycha w trzesiawkach. oczywiscie sytuacja ma miejsce tylko z rana albo jak postoi. Co najlepsze jak przeskoczy na gaz to hula oczywiscie tez nie od razu ale szybciej niz na benzynie

Juz sam nie wiem

Facet nie chcial mnie naciagac od razu na rozbieranie polowy silnika bo generalnie dzala tylko jak postoi to sie krztusi przy rannym zaplaniu

Napisano

> no dobra ze spektormetrem to byl moj pomysl i juz sie wstydze

wink.gif

> O czym siwaidczylaby obecnosc tlenkow wegla ?

O przedmuchach między cylindrem a kanałem wodnym czyli krótko mówiąc UPG do wymiany.

> co mogloby powodowac ze silnik nie chce palic

> bez gazu a i na wolniejszych obrotach zdycha w trzesiawkach.

> oczywiscie sytuacja ma miejsce tylko z rana albo jak postoi. Co

> najlepsze jak przeskoczy na gaz to hula oczywiscie tez nie od

> razu ale szybciej niz na benzynie

Właśnie przed chwilą już komuś pisałem: sprawdź czujnik temperatury ten "od kompa", dwuprzewodowy. Teraz zacytuję się z posta o którym mówię:

" Na forum nie raz było podawane wartości rezystancji w poszczególnych temperaturach oraz foty gdzie on się znajduje. Foty nie podam bo kolega Orochimaru już nie może na nią patrzeć tyle razy wklejałem " grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

Tlenki węgla yikes.gif

Czyli CO , CO2 i C3O2 ?????????

Chyba wyparują z płynu chłodniczego pod wpływem temperatury(jeżeli już w jakikolwiek sposób miałyby się w nim znaleźć).

Zresztą wysąpiłyby w tak znikomych ilościach, że pozostałoby to bez wpływu na obraz kondycji silnika.

Przekombinowałeś coś Lelek

Napisano

> Tlenki węgla

> Czyli CO , CO2 i C3O2 ?????????

> Chyba wyparują z płynu chłodniczego pod wpływem temperatury(jeżeli

> już w jakikolwiek sposób miałyby się w nim znaleźć).

> Zresztą wysąpiłyby w tak znikomych ilościach, że pozostałoby to bez

> wpływu na obraz kondycji silnika.

> Przekombinowałeś coś Lelek

Raczej CO2 bardzo dobrze rozpuszcza sie w wodzie czego dowodem jest oranzada. A to, przestaje babelkowac po pewnym czasie nie znaczy, ze nie ma w niej dwutlenku wegla.

Takie badanie moze wskazac nieszczelnosc np UPG bo wtedy spaliny mieszaja sie w plynem chlodnicy. Wynik powyzej normy jednoznacznie mowi, ze jest cos nie tak. Jest to tansza metoda sprawdzenia UPG niz zdejmowanie glowicy.

PS.

Nie podwazaj slow Leleka bo nie wiesz z kim rozmawiasz. Tak w ogole wiekszosc z nas nie wie kto jakie ma wykszatlcenie i na czym sie zna, wiec lepiej byc ostroznym w

slowach krytyki.

Pozdrawiam

Napisano

> Raczej CO2 bardzo dobrze rozpuszcza sie w wodzie czego dowodem jest

> oranzada. A to, przestaje babelkowac po pewnym czasie nie

> znaczy, ze nie ma w niej dwutlenku wegla.

> Takie badanie moze wskazac nieszczelnosc np UPG bo wtedy spaliny

> mieszaja sie w plynem chlodnicy. Wynik powyzej normy

> jednoznacznie mowi, ze jest cos nie tak. Jest to tansza metoda

> sprawdzenia UPG niz zdejmowanie glowicy.

> PS.

> Nie podwazaj slow Leleka bo nie wiesz z kim rozmawiasz. Tak w ogole

> wiekszosc z nas nie wie kto jakie ma wykszatlcenie i na czym sie

> zna, wiec lepiej byc ostroznym w

> slowach krytyki.

> Pozdrawiam

Owszem CO2 rozpuszcza się , ale w wodzie - powstaje H2CO3, który zresztą jest nietrwały i reakcja zachodzi w odwrotną stronę..

Skład płynu chłodniczego to pewien procent wody + inne dodatki które mogą utrudniać rozpuszczanie CO2..

Zresztą ze wzrostem temperatury rozpuszczalność gazów b. maleje (patrz śnięte ryby).

Lelek będzie wiedział o czym piszę.

Napisano

> Lelek będzie wiedział o czym piszę.

Wiem o czym piszesz ale trochę jesteś "obok" wink.gif

Nie mówimy tu o pomiarze na zawartość CO2 i CO w płynie, który stoi sobie gdzieś w butelce albo rano po całonocnym postoju.

Taki pomiar odbywa się następująco: odpala się silnik, odkręca korek zbiorniczka i wsadza sondę. Nie ma znaczenia w jakich ilościach rozpuszcza się CO2 w wodzie i czy H2CO3 jest mniej czy bardziej trwały. Chodzi o to aby stwierdzić czy w płynie w CZASIE RZECZYWISTYM znajdują się tlenki węgla. A czy znajdują się tam bo właśnie H2CO3 się rozpadł czy płyn jest tak gorący, że CO2 już się nie rozpuszcza to nie ma znaczenia. Ważne jest to, że WOGÓLE jest a nie powinien być. O ile pamiętam to taki tester raczej "nastawiony" jest na CO niż CO2 ale mniejsza o to.

Przekombinowałeś w tym miejscu:

> Chyba wyparują z płynu chłodniczego pod wpływem temperatury(jeżeli już w jakikolwiek sposób miałyby się w nim znaleźć).

Zgadza się, wyparują ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że nie powinno ich tam być. wink.gif

> Zresztą wysąpiłyby w tak znikomych ilościach, że pozostałoby to bez wpływu na obraz kondycji silnika.

Nie chodzi o ich wpływ na silnik, bo jest żaden, ale chodzi że ich obecność oznacza, że cos jest nie tak z UPG bo to jedyna możliwość aby się znalazły w płynie.

Pozdroofka

Napisano

ale chodzi że ich

> obecność oznacza, że cos jest nie tak z UPG bo to jedyna

> możliwość aby się znalazły w płynie.

> Pozdroofka

Aha, wszystko już jasne.

Nie wiedziałem, że takie "zaawansowane" metody mają tu zastosowanie i że są wogóle stosowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.