Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie szukać parownika w Astrze G?

Featured Replies

Napisano

Chcę samodzielnie odkazić klimę. Kupiłem spray saBesto Wurth. W instrukcji piszą, aby wprowadzić sondę przez przewód odprowadzający wilgoć z parownika. Szukałem gada, ale nie znalazłem. Czy to może będzie koło tej czerwonej nakrętki?

post-82830-14352482767023_thumb.jpg

Napisano

Ta czerwona nakrętka to korek spustowy chłodnicy, parownik masz w kabinie pod deską rozdzielczą za schowkiem czyli po drugiej stronie silnika.Tego przewodu musisz szukac w okolicy grodzi.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Jutro będę tam zaglądał. Rozumiem, że ma z niego kapać woda? Acha, mam rozbebeszony schowek, bo wymieniałem filtr p.pyłkowy. Czy może tamtędy wprowadzić sondę ze sprayem?

Napisano

> Dzięki. Jutro będę tam zaglądał. Rozumiem, że ma z niego kapać woda?

> Acha, mam rozbebeszony schowek, bo wymieniałem filtr p.pyłkowy.

> Czy może tamtędy wprowadzić sondę ze sprayem?

Witam

Nie tak dawno robilem odkazanie klimy tak jak ty i przy wymianie filtra spryskalem wlasnie ta chlodniczke ktora jest tam widoczna, potem zamknalem ta plastikowa zaslepke i dalem wentylator na maxa.

Odprowadzenie wody - taki gumowy wezyk skierowany otworem w dol- znajdziesz na przegrodzie czolowej z prawej strony ponizej przekladni kierowniczej aby sie tam dostac dobrze jest miec kanal w ostatecznosci mozna uniesc auto z prawej strony z przodu do gory i wtedy sie wczolgac pod auto tylko podnos jakims bezpiecznym podnosnikiem i podstaw jakiegos koziolka aby cie nie przygniotlo nono.gif

Pozdrawiam

Napisano

W Astrze G (nie wiem jak jest w F) Nie ma raczej opcji wpsikania preparatu przez odpływ... Po pierwsze rurka nie przejdzie przez zagięcie kolanka odpływu. Po drugi - owszem można wykręcić odpływ ale jest to bardzo uciążliwa robota a po odkręceniu zobaczymy okrągły otwór z pionową przegrodą:( tam też jest ciężko wepchnąć sondę od szpreja. W dodatku nawet jak uda sie wepchnąć przewód to najwyżej 5cm, a z moich obserwacji wynika że od tego odpływu do parownika jest coś koło 20cm jak nie więcej. Pozostaje psikać prosto na parownik co jest moim zdaniem jednym z lepszych sposobów odgrzybiania, który sam stosuję.

POZDRAWIAM

Napisano

> Pozostaje psikać prosto na parownik co jest moim zdaniem jednym

> z lepszych sposobów odgrzybiania, który sam stosuję.

> POZDRAWIAM

Ja osobiście też tak robię i muszę powiedzieć że jestem zadowolony. yay.gif

Napisano

> Ja osobiście też tak robię i muszę powiedzieć że jestem zadowolony.

To ja jeszcze z takim pytaniem. Czy Koledze wyłącza się nagrzewnica podczas używania klimatyzacji?? tzn. czy ten plastik/obudowa, co można ją np. koło pedału gazu dotknąć, robi się ciepła?? Podobno ma się wyłączać obieg w nagrzewnicy.

I drugie pytanie czy podczas jazdy z temperaturą nawiewu ustawioną na minimum też się wyłącza nagrzewnica z obiegu?? czy tylko przy klimie??

Napisano
  • Autor

> Pozostaje psikać prosto na parownik

Przez otwartą pokrywę obudowy filtra p.pyłkowego widać cosik metalowego, jakby wpust z rurkami. Czy to jest właśnie to? Czy sondę wprowadzić w któryś z tych otworów czy może gdzie indziej?

Napisano

> Przez otwartą pokrywę obudowy filtra p.pyłkowego widać cosik

> metalowego, jakby wpust z rurkami. Czy to jest właśnie to? Czy

> sondę wprowadzić w któryś z tych otworów czy może gdzie indziej?

Po wyciągnięciu filtra włóż dłoń do tej komory wink.gif Od razu poczujesz "tarkę" taką coś jak od chłodnicy. Kiedy włożysz tam rękę (dłoń) to parownik jest między twoją dłonią a środkiem auta (konsolą). Ciężko jakoś to wytłumaczyć zlosnik.gif ale MUSISZ to poczuć nie ma bata. parownik ma z grubsza wymiary filtra PP (chodzi o szer/wys). Kiedy go namierzysz wkładasz do tej komory sondę i psikasz w stronę tej krateczki i będzie OK (jeździsz po całej powierzchni w tą i z powrotem żeby wszędzie dotrzeć).

Co do tych rurek to pewnie była to jedna rurka doprowadzająca czynnik do parownika a druga odprowadzająca:P są one w takim kubraczku z pianki grinser006.gif

Napisano

> To ja jeszcze z takim pytaniem. Czy Koledze wyłącza się nagrzewnica

> podczas używania klimatyzacji?? tzn. czy ten plastik/obudowa, co

> można ją np. koło pedału gazu dotknąć, robi się ciepła?? Podobno

> ma się wyłączać obieg w nagrzewnicy.

> I drugie pytanie czy podczas jazdy z temperaturą nawiewu ustawioną na

> minimum też się wyłącza nagrzewnica z obiegu?? czy tylko przy

> klimie??

Chyba wiem do czego zmierzasz! Wyjaśniam: nagrzewnica z klimą ma zamontowany zawór na wejściu, któru zamyka się, jeśli pokrętło temperatury ustawimy na minimum. I działa to niezależnie, czy klima jest właczona, czy nie. Działanie tego zaworu (a właściwie jest to silniczek nastawczy podobny do tego w obiegu wewnętrznym) słychać, gdy poruszamy pokrętłem temperatury nawiewu w okolicy minimum, słychać takie "bzyyyyyt" trwające około 1-2 sekund, wystarczy włączyć kluczyk w pozycję "zapłon", nie uruchamiać silnika, wyłączyć radio. Gdy zawór jest zamknięty, wtedy płyn chłodniczy nie przepływa przez nagrzewnicę, aby spowodować przepływ powietrza o temperaturze jak najniższej.

Pozdr.

Napisano

> Chyba wiem do czego zmierzasz! Wyjaśniam: nagrzewnica z klimą ma

> zamontowany zawór na wejściu, któru zamyka się, jeśli pokrętło

> temperatury ustawimy na minimum. I działa to niezależnie, czy

> klima jest właczona, czy nie. Działanie tego zaworu (a właściwie

> jest to silniczek nastawczy podobny do tego w obiegu

> wewnętrznym) słychać, gdy poruszamy pokrętłem temperatury

> nawiewu w okolicy minimum, słychać takie "bzyyyyyt" trwające

> około 1-2 sekund, wystarczy włączyć kluczyk w pozycję "zapłon",

> nie uruchamiać silnika, wyłączyć radio. Gdy zawór jest

> zamknięty, wtedy płyn chłodniczy nie przepływa przez

> nagrzewnicę, aby spowodować przepływ powietrza o temperaturze

> jak najniższej.

> Pozdr.

O to chodziło cool.gif Jednak widzę że u mnie to nie działa... Nic nie słychać jak manewruję pokrętłem, a nagrzewnica się rozgrzewa zawsze frown.gif Gdzie szukać tego zaworu?? Ciężko się do niego dostać?? może to tylko jakieś przewody szwankują??

Napisano

Dostać się do tego zaworu to podobno "Kongo". Lepiej najpierw sprawdź, czy 2 przewody wychodzące ze sterowania nawiewem do silniczka nastawnego zaworu (brązowo-biały i czerwono-biały) "zamieniają się" napięciami 0V i +12V przy ustawianiu temperatury nawiewu na minimum. Wygodny dostęp do nich uzyskałsz wymontowując schowek. Wystarczy obrać je z izolacji i podłączyć woltomierz: powinno wyświetlać na przemian +12V i -12V. U mnie była pęknięta ścieżka na płytce z elektroniką i miałem zawór cały czas otwarty. Jeśli napięcia się zmieniają, to masz pecha - albo zawór uwalony, albo urwane przewodu tuż przy nim. Poczytaj tu: link, jest tu mały manual, jak dostać się do nagrzewnicy, napisałem też, jak sprawdzić sam silniczek nastawny bez udziału pokrętła temperatury...

Pozdr.

Napisano

> Dostać się do tego zaworu to podobno "Kongo". Lepiej najpierw

> sprawdź, czy 2 przewody wychodzące ze sterowania nawiewem do

> silniczka nastawnego zaworu (brązowo-biały i czerwono-biały)

> "zamieniają się" napięciami 0V i +12V przy ustawianiu

> temperatury nawiewu na minimum. Wygodny dostęp do nich uzyskałsz

> wymontowując schowek. Wystarczy obrać je z izolacji i podłączyć

> woltomierz: powinno wyświetlać na przemian +12V i -12V. U mnie

> była pęknięta ścieżka na płytce z elektroniką i miałem zawór

> cały czas otwarty. Jeśli napięcia się zmieniają, to masz pecha -

> albo zawór uwalony, albo urwane przewodu tuż przy nim. Poczytaj

> tu: link, jest tu mały manual, jak dostać się do nagrzewnicy,

> napisałem też, jak sprawdzić sam silniczek nastawny bez udziału

> pokrętła temperatury...

> Pozdr.

pad.gifpad.gifpad.gif Tego się obawiałem. Do ASO nie pojadę bo mnie oskubią i pewnie auto skonfiskują.. Najpierw obadam dokładnie, może faktycznie "gdzieś bliżej" tkwi problem. Jeżeli się okaże że ten silniczek padł to chyba sobie odpuszczę na razie. Ale na pewno się z tym zmierzę.

Dzięki Master22221 za info.

POZDRAWIAM

Napisano
  • Autor

> Od razu poczujesz "tarkę" taką coś jak od chłodnicy.

Jest po lewej stronie komory czyli patrząc na kierunek przepływu powietrza jest za filtrem p.pyłkowym. Spryskałem sprayem a sam filtr nasączyłem olejkiem kokosowym. Teraz rozkoszuję się zapachem egzotyki. Ciekawe na jak długo? Dziękuję wszystkim za pomoc.

Napisano

> Chyba wiem do czego zmierzasz! Wyjaśniam: nagrzewnica z klimą ma

> zamontowany zawór na wejściu, któru zamyka się, jeśli pokrętło

> temperatury ustawimy na minimum. I działa to niezależnie, czy

> klima jest właczona, czy nie. Działanie tego zaworu (a właściwie

> jest to silniczek nastawczy podobny do tego w obiegu

> wewnętrznym) słychać, gdy poruszamy pokrętłem temperatury

> nawiewu w okolicy minimum, słychać takie "bzyyyyyt" trwające

> około 1-2 sekund, wystarczy włączyć kluczyk w pozycję "zapłon",

> nie uruchamiać silnika, wyłączyć radio. Gdy zawór jest

> zamknięty, wtedy płyn chłodniczy nie przepływa przez

> nagrzewnicę, aby spowodować przepływ powietrza o temperaturze

> jak najniższej.

> Pozdr.

a jak wygląda sprawa w nagrzewnicą bez klimy?

dzis przy okazji sprawdziłem i mimo że temp skręcona na min to obudowa gorąca blush.gif

Napisano

> a jak wygląda sprawa w nagrzewnicą bez klimy?

> dzis przy okazji sprawdziłem i mimo że temp skręcona na min to

> obudowa gorąca

I prawidłowo, bo płyn płynie przez nią cały czas. A pokrętłem regulujesz tylko stosunek powietrza zimnego i gorącego (cięgno uchyla odpowiednią klapę). Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.