Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowa pompa wody i awaria

Featured Replies

Napisano

Witam,

proszę o waszą opinie.

Wymieniłem rozrząd oczywiście razem z pompą wody.

Od wymiany przejechałem 400 km w między czasie ubyło około 1 cm płynu w zbiorniczku ale myślałem że może odpowitrza się układ.

Dzisiaj wybrałem się w trasę i około 60 km od domu widzę że temperatura wzrasta aż do momentu włączenia wentylatora kiedy to spada i spowrotem do góry. Trochę to dziwne ponieważ zawsze (nawet w największe upały) w trasie temperatura utrzymywała się na jednym poziomie.

Zatrzymałem się, otwieram maskę a tam pusto w zbiorniczku wyrównawczym. Potrze pod auto a mniejwięcej pod pompą kapie płyn. Na szczęscie miałem wode (co prawda mineralną ale lepsze to niż nic).

Jako że nidziela i nie ma szans na jakiegoś mechanika podjechałem do sklepu kupiłem 15 l. wody i wracałem do domu.Zatrzymywałem się co parę kilometrów i sprawdzałem stan płynu.

I teraz najważniejsze po dwóch dolewkach nagle przestało lecieć. W sumie około 40 km przejechałem i stan w zbiorniczku nie zmienił się.

Tu moje pytanie czy pompa jest ewidentnie do wyżucenia czy może coś się ułożyło , dopasowało (sam niewiem )

Czy ktoś miał taki przypadek?

Napisano

Musiałbyś dokładnie określić czy ciekło z miejsca połączenia pompy z blokiem, czy z małego otworka w pobliżu koła pasowego.

Pierwsza opcja oznacza uszkodzony oring, albo zbyt słabo dokręconą pompę.

Druga opcja oznacza uszkodzenie uszczelniacza pompy i konieczność jej wymiany.

Napisano
  • Autor

> Musiałbyś dokładnie określić czy ciekło z miejsca połączenia pompy z

> blokiem, czy z małego otworka w pobliżu koła pasowego.

> Pierwsza opcja oznacza uszkodzony oring, albo zbyt słabo dokręconą

> pompę.

> Druga opcja oznacza uszkodzenie uszczelniacza pompy i konieczność jej

> wymiany.

No właśnie problem w tym że już nie cieknie. Postawiłem samochód na kanał jak przyjechałem ale ani kropelki. Zastanawiałem sie czy rozbierać wszystko (nawet ściągnęłem górą obudowę rozrządu) ale stwierdziałem że jeśli nie cieknie to i tak nic mi to nie da.

Dałem też spokój bo nie miałem pewnosci czy aby odkręcić koło pasowe to trzeba wykręcić tą dużą śrubę na środku czy te małe wkoło (nie podpatrzyłem jak to mechanik ściągał)

Napisano

Do ściągnięcia koła pasowego odkręcasz te małe śruby. Ja na Twoim miejscu przynajmniej sprawdziłbym czy pompa wody jest dobrze dokręcona.

> to trzeba wykręcić tą dużą śrubę na środku czy te małe wkoło

> (nie podpatrzyłem jak to mechanik ściągał)

Napisano
  • Autor

Witam,

trochę sprawa się rozjaśniła po wizycie u mechanika który wymieniał rozrząd.

Okazało się że jest wilgotno pod opaską, na wężu który idzie z nagrzewnicy do bloku (opaska ta znajduje się dokładnie nad pompą wody) - jedyne miejsce które nie oglądałem wrrr.gif

Co gorsza wąż ten dotyka alternatora i jeszcze paru miejsc i jest w tragicznym stanie. Możliwe że poprzednia pompa też była dobra sciana.gif

Zanim go wymienie zrobie jeszcze test - nagrzeje silnik i będe ruszał tym wężem, jeśli pocieknie płyn to będę pewien że to napewno nie pompa

Czy ktoś kupował ten wąż - jaka cena, czy w serwise tylko można dostać czy w zwykłych zsklepach z częściami też są ??

Napisano

Mi kiedyś też ciekło z tego węża. W jednym miejscu opierał się o alternator. Dopiero jak mi się w korku zagrzał, to pękł w miejscu przetarcia. W ogóle pod względem węży, zwłaszcza olejowych, to konstruktorom opla mogę pogratulować...

> Witam,

> trochę sprawa się rozjaśniła po wizycie u mechanika który wymieniał

> rozrząd.

> Okazało się że jest wilgotno pod opaską, na wężu który idzie z

> nagrzewnicy do bloku (opaska ta znajduje się dokładnie nad pompą

> wody) - jedyne miejsce które nie oglądałem

> Co gorsza wąż ten dotyka alternatora i jeszcze paru miejsc i jest w

> tragicznym stanie. Możliwe że poprzednia pompa też była dobra

> Zanim go wymienie zrobie jeszcze test - nagrzeje silnik i będe ruszał

> tym wężem, jeśli pocieknie płyn to będę pewien że to napewno nie

> pompa

> Czy ktoś kupował ten wąż - jaka cena, czy w serwise tylko można

> dostać czy w zwykłych zsklepach z częściami też są ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.