Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanie o skrzynie ?? Astra 1.6 8V

Featured Replies

Napisano

witam mam takie pytanie czy jest mozliwe wymiana łozyska w skrzyni biegów na wałku sprzęgłowym (coraz mocniej je słychac ) bez zdejmowania skrzyni z auta lub jak nie bez zdejmowania to czy choc bez rozbierania.

Napisano

> witam mam takie pytanie czy jest mozliwe wymiana łozyska w skrzyni

> biegów na wałku sprzęgłowym (coraz mocniej je słychac ) bez

> zdejmowania skrzyni z auta lub jak nie bez zdejmowania to czy

> choc bez rozbierania.

Witam.

Nie ma takiej możliwości.

Pytanie natomiast jest takie, które łożysko daje znać o sobie. Słyszysz łożysko jak sprzęgło jest wciśnięte - jest to łożysko oporowe na sprzęgle i wymiana nie wymaga rozbierania skrzyni. Jeżeli słychać na puszczonym sprzęgle (z biegiem lub nie to bez znaczenia) wtedy zdycha łożysko wewnątrz skrzyni - rozbiórka konieczna.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

No własnie niestety słychać to łozysko jak puszcze sprzęgło na jałowym :/ a dźwięk przypomina troche jak juz jest troche podjechana pompa od wspomagania to tez sobie tak lello jęczy i teraz niewiem czy jezdzić z tym i poprostu czekac az sie coś bedzie działo poza tym dzwiękiem wszystko działa ok juz zrobiłem 4 tyś km i bez zmian sprawdzałem olej jest czysciutki czerwoniutki i jest go tyle co ma byc . A moze poprostu poprzedni własciciel wymienił olej na nowy i wypłukało bo wiem ze wymieniał dosłownie wszystkie płyny eksplatacyjne.

Napisano

Daj sobie spokój z remontami... wink.gif Zapytaj u kogo tu na forum NIE słychać tego łożyska wink.gif Ludziska z tym jeżdzą po 200 tyś km nie wyrywają się do wyciągania skrzyni.

Pozdroofka

Napisano

> Daj sobie spokój z remontami... Zapytaj u kogo tu na forum NIE

> słychać tego łożyska Ludziska z tym jeżdzą po 200 tyś km nie

> wyrywają się do wyciągania skrzyni.

Si. Znajomy studiujący transport powtórzył mi słowa swojego wykładowcy od budowy maszyn cy cuś: "łożyska i tryby najpierw hałasują, a potem dłuuugo jeszcze pracują zanim padną". Dobry przykład to tylne mosty od Polonezów wink.gif

Napisano
  • Autor

wiecie panowie moze i macie racje tyle ze myslałem ze to cos bardzo niebezpiecznego hmmmm co prawda kiedys miałem poloneza a tam to juz tak wyło ze masakra i tak go sprzedałem i koles jezdził jeszcze hooohooo i sprzedał i ten nastepny dalej na tym jezdzi i sie jeszcze nic nie rozsypało , narazie odpuszczam sobie ale dzieki za zainteresowanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.