Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce

Featured Replies

Napisano

W moim stilo od początku eksploatacji mam do czynienia z dziwną pracą układu hamulcowego. Czasami jest tak, że hamulce działają z odpowiednią skutecznością, a pedał hamulca ma niezbyt duży skok jałowy, kiedy indziej jałowy skok pedału ulega znacznemu zwiększeniu, a skuteczność hamowania maleje. Wygląda to tak jakby w całym układzie hamulcowym zmniejszało się ciśnienie. Nie ma żadnych wycieków (ubytków) płynu hamulcowego. O problemie pisałem już na forum, byłem z tym w ASO, ale jak na razie nikt nie znalazł przyczyny. W ASO ostatnio usłyszałem, że jest to efekt działania układu ABS, ale to mnie nie przekonuje.

Oczekuję na sugestie od forumowiczów - może w końcu uda się ustalić przyczynę.

Pozdrawiam

Napisano

mniej wiecej takie objawy jako efekt dzialania Abs moga sie imo pojawic tylko wczasie hamowania na nie nierownej powierzchni.Jezeli masz wspomniane przez Ciebie objawy na asfalcie jak stol......to stoisz w punckie wyjscia.

Napisano

> W moim stilo od początku eksploatacji mam do czynienia z dziwną pracą

> układu hamulcowego. Czasami jest tak, że hamulce działają z

> odpowiednią skutecznością, a pedał hamulca ma niezbyt duży skok

> jałowy, kiedy indziej jałowy skok pedału ulega znacznemu

> zwiększeniu, a skuteczność hamowania maleje. Wygląda to tak

> jakby w całym układzie hamulcowym zmniejszało się ciśnienie. Nie

> ma żadnych wycieków (ubytków) płynu hamulcowego. O problemie

> pisałem już na forum, byłem z tym w ASO, ale jak na razie nikt

> nie znalazł przyczyny. W ASO ostatnio usłyszałem, że jest to

> efekt działania układu ABS, ale to mnie nie przekonuje.

> Oczekuję na sugestie od forumowiczów - może w końcu uda się ustalić

> przyczynę.

> Pozdrawiam

Być może, że jast to efekt działania ABS tylko nie do końca prawidłowy. Może szfankuje pompa hamulcowa. A sprawdzałeś przy powolnym i gwałtowniejszym wciskaniu pedału hamulca? Czy ten objaw wystepuje niezależnie od w/w sposobu hamowania?

Napisano
  • Autor

> Być może, że jast to efekt działania ABS tylko nie do końca

> prawidłowy. Może szfankuje pompa hamulcowa. A sprawdzałeś przy

> powolnym i gwałtowniejszym wciskaniu pedału hamulca? Czy ten

> objaw wystepuje niezależnie od w/w sposobu hamowania?

Pompa hamulcowa jest wymieniona, ale nic się nie zmieniło. Objaw jest niezależny od sposobu hamowania. Natomiast różnice w działaniu układu hamulcowego pojawiają się zarówno w trakcie jazdy samochodem jak i bezpośrednio po jego uruchomieniu - czasami jest lepiej kiedy indziej gorzej. Mam wrażenie, że po kilku, kilkunastu mocniejszych hamowaniach działanie układu hamulcowego się poprawia, a po jakimś czasie znowu ulega pogrszeniu, stąd moje odczucie spadku ciśnienia w układzie hamulcowym.

Napisano

Ja mam podobną przypadłość w Passacie. Tylko, że cały czas pedał

głęboko wpada. Hamuje skutecznie, ABS działa, tylko że łapie przy

samej podłodze.

Dodatkowo drugie naciśnięcie pedału powoduje, że łapie troszkę

wyżej. Ale minimalnie.

Układ na 100% nie jest zapowietrzony, klocki i tarcze są jeszcze w

miarę. Nic nie cieknie. Nic nie ściąga.

Wymienili mi pompę hamulcową (bo wyglądało na to, że jedna sekcja

może przepuszczać) ale to nic nie dało. Włożyli spowrotem starą.

Serwo to raczej nie jest bo pedał chodzi lekko.

Typy są dwa. Moduł od ABS. Tam są zaworki powodujące 'popuszczenie'

hamulców. One mogą przepuszczać. Żeby to sprawdzić to chyba trzeba

mieć drugi taki moduł i podmienić.

Drugi typ to korektor siły hamowania tyłu. Żeby go sprawdzić to

podobno zaciska się gumowe przewody prowadzące na tył i sprawdza

czy sam przód dobrze hamuje (czy tam jak zachowuje się pedał).

Nie wiem czy to Ci pomoże ale tak wygląda to w VW i faktycznie

powoli kończą się potencjalni winowajcy takiego stanu. niewiem.gif

Napisano

> Pompa hamulcowa jest wymieniona, ale nic się nie zmieniło. Objaw jest

> niezależny od sposobu hamowania. Natomiast różnice w działaniu

> układu hamulcowego pojawiają się zarówno w trakcie jazdy

> samochodem jak i bezpośrednio po jego uruchomieniu - czasami

> jest lepiej kiedy indziej gorzej. Mam wrażenie, że po kilku,

> kilkunastu mocniejszych hamowaniach działanie układu hamulcowego

> się poprawia, a po jakimś czasie znowu ulega pogrszeniu, stąd

> moje odczucie spadku ciśnienia w układzie hamulcowym.

W tej sytacji pozostaje chyba biższe przyjżenie się układowi ABS, bo to on w efekcie końcowym decyduje o sile hamowania danego koła. Jeżeli świruje centralka ABS to takie cudeńka się mogą dziać.

Napisano

- jezeli to jest abs to wypadalo by zaczac od jego diagnostyki, moze te czujniki w kolach podaja bledne syganly i calosc popuszcza non stop

- jaka masz wersje wyposazenia? masz to wspomaganie naglego hamowania? moze tam cos sie nie tak dzieje

Napisano
  • Autor

> - jezeli to jest abs to wypadalo by zaczac od jego diagnostyki, moze

> te czujniki w kolach podaja bledne syganly i calosc popuszcza

> non stop

> - jaka masz wersje wyposazenia? masz to wspomaganie naglego

> hamowania? moze tam cos sie nie tak dzieje

1.4 active - dla tej wersji nie przewidziano układu wspomagania nagłego hamowania.

Napisano

> W moim stilo od początku eksploatacji mam do czynienia z dziwną pracą

> układu hamulcowego. Czasami jest tak, że hamulce działają z

> odpowiednią skutecznością, a pedał hamulca ma niezbyt duży skok

> jałowy, kiedy indziej jałowy skok pedału ulega znacznemu

> zwiększeniu, a skuteczność hamowania maleje. Wygląda to tak

> jakby w całym układzie hamulcowym zmniejszało się ciśnienie. Nie

> ma żadnych wycieków (ubytków) płynu hamulcowego. O problemie

> pisałem już na forum, byłem z tym w ASO, ale jak na razie nikt

> nie znalazł przyczyny. W ASO ostatnio usłyszałem, że jest to

> efekt działania układu ABS, ale to mnie nie przekonuje.

> Oczekuję na sugestie od forumowiczów - może w końcu uda się ustalić

> przyczynę.

> Pozdrawiam

Ja mam dokładnie tak samo jak ty i szczerze mówiąc mysłałem że uda ci sie ten problem rozwiązać ale tak sobie mysle że może faktycznie ta pompa ABS-u coś tam popuszcza tak jak ktoś tu wcześniej napisał bo ja mam wrażenie że jak ten pedał mi mięknie to jakbym wlączanie abs-u słyszał przynajmniej czasami Sprubój może ten abs zareklamować bo z tobą przynajmniej chcą gadać mnie wciskali kity że asystent hamowania sie włącza może i racja tylko że w mojej werski go nie ma Pozdrawiam i czekam na jakies efekty -pozytywne

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja mam dokładnie tak samo jak ty i szczerze mówiąc mysłałem że uda ci

> sie ten problem rozwiązać ale tak sobie mysle że może faktycznie

> ta pompa ABS-u coś tam popuszcza tak jak ktoś tu wcześniej

> napisał bo ja mam wrażenie że jak ten pedał mi mięknie to jakbym

> wlączanie abs-u słyszał przynajmniej czasami Sprubój może ten

> abs zareklamować bo z tobą przynajmniej chcą gadać mnie wciskali

> kity że asystent hamowania sie włącza może i racja tylko że w

> mojej werski go nie ma Pozdrawiam i czekam na jakies efekty

> -pozytywne

Byłem dzisiaj w ASO i wykonana została diagnostyka centralki ABS - niestety wszystko jest w porządku. Ale teraz przejrzałem książkę dotyczaca diagnostyki i napraw Bravo i Bravy i znalazłem tam informację, że do sprawdzania elementów układu ABS służy specjalny tester i, że test wykonuje się w czasie jazdy samochodem z prędkością mniejszą niż 7 km/h. U mnie badanie zostało wykonane w czasie postoju przy pomocy examinera. Myslę, że w stilo należy zrobić to w ten sam sposób. Chyba jeszcze raz muszę odwiedzić ASO klotnia.gif., tym bardziej, że dzisaj prawie wjechałem w tył poprzedzającego samochodu - pedał hamulca wpadł prawie do podłogi, a hamowanie było bardzo słabe.

Napisano

> Byłem dzisiaj w ASO i wykonana została diagnostyka centralki ABS -

> niestety wszystko jest w porządku. Ale teraz przejrzałem książkę

> dotyczaca diagnostyki i napraw Bravo i Bravy i znalazłem tam

> informację, że do sprawdzania elementów układu ABS służy

> specjalny tester i, że test wykonuje się w czasie jazdy

> samochodem z prędkością mniejszą niż 7 km/h. U mnie badanie

> zostało wykonane w czasie postoju przy pomocy examinera. Myslę,

> że w stilo należy zrobić to w ten sam sposób. Chyba jeszcze raz

> muszę odwiedzić ASO ., tym bardziej, że dzisaj prawie wjechałem

> w tył poprzedzającego samochodu - pedał hamulca wpadł prawie do

> podłogi, a hamowanie było bardzo słabe.

Pytanie czy oni wogle mają taki tester bo sądząc po ich zachowaniu to raczej nie bo inaczej ja przynajmniej zaczął bym od niego ale zastanawia mnie ta prędkość bo przy tej prędkośći 7 km/h to ABS chyba nie działa Pozdrawiam i powodzenia-czekam na relacje z wizyty w ASO

Napisano
  • Autor

> Pytanie czy oni wogle mają taki tester bo sądząc po ich zachowaniu to

> raczej nie bo inaczej ja przynajmniej zaczął bym od niego ale

> zastanawia mnie ta prędkość bo przy tej prędkośći 7 km/h to ABS

> chyba nie działa Pozdrawiam i powodzenia-czekam na relacje z

> wizyty w ASO

Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią - czy odłączenie któregoś z czujników ABS (złączki są łatwo dostępne w komorze silnika) powoduje odłączenie centralki ABS-u. Jeżeli tak, to może w ten sposób we własnym zakresie da się sprawdzić czy to ABS powoduje takie zachowanie układu hamulcowego.

Napisano

> Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią - czy odłączenie któregoś z

> czujników ABS (złączki są łatwo dostępne w komorze silnika)

> powoduje odłączenie centralki ABS-u. Jeżeli tak, to może w ten

> sposób we własnym zakresie da się sprawdzić czy to ABS powoduje

> takie zachowanie układu hamulcowego.

Możesz wyłączyć bezpiecznik ABS i to wyłączy centralke a wtedy może uda sie zlokalizować wpadanie tego pedału po wyjeciu bezpiecznika powinien pojawić sie komunikat że ABS nie działa

Napisano

> Zastanawiam się nad jeszcze jedną kwestią - czy odłączenie któregoś z

> czujników ABS (złączki są łatwo dostępne w komorze silnika)

> powoduje odłączenie centralki ABS-u. Jeżeli tak, to może w ten

> sposób we własnym zakresie da się sprawdzić czy to ABS powoduje

> takie zachowanie układu hamulcowego.

Padal mi wlacznik stopu ten nad pedalem hamulca i pojawial sie wtedy error absu i na moj gust system wtedy sie wylaczal ok.gif

Wystarczy sie schylic i nad pedalem hamulca odlaczyc ten pstryczek zlosnik.gif

aha, swiatlo stopu nie bedzie wtedy dzialalo grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Padal mi wlacznik stopu ten nad pedalem hamulca i pojawial sie wtedy

> error absu i na moj gust system wtedy sie wylaczal

> Wystarczy sie schylic i nad pedalem hamulca odlaczyc ten pstryczek

> aha, swiatlo stopu nie bedzie wtedy dzialalo

A jak działał wtedy układ hamulcowy - czy była jakś różnica?

Napisano

> A jak działał wtedy układ hamulcowy - czy była jakś różnica?

Komunikat bledu ABSu powodowal ze ABS nie dzialal. Ale roznicy w dzialaniu samego ukladu hamulcowego poza blokowaniem kol nie zauwazylem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz wyłączyć bezpiecznik ABS i to wyłączy centralke a wtedy może

> uda sie zlokalizować wpadanie tego pedału po wyjeciu

> bezpiecznika powinien pojawić sie komunikat że ABS nie działa

Dzisiaj próbowałem ustalić czy to ABS powoduje dziwne zachowanie układu hamulcowego. W tym celu najpierw rozłączyłem złączkę czujnika ABS (na wyświetlaczu pojawił się komunikat o awarii ABS) i odbyłem próbną jazdę - nie zauważyłem różnicy w skutecznosci hamowania ani skoku pedału hamulca. Następnie po włączeniu czujnika wyjąłem bezpiecznik odpowiedzialny za działanie ABS i EBD, ten przy akumulatorze (na wyświetlaczu pojawił się komunikat o awarii układu ABS, a następnie układu EBD i poduszki powietrznej) ponownie odbyłem próbną jazdę - pedał hamulca stał się nieco twardszy i nieco zwiększyła się skuteczność hamowania kół tylnych. Wygląda na to, że to jednak nie jest wina układu ABS i EBD. Chyba, że zaworki w układzie ABS nie są całkowicie zamknięte i niezależnie od tego czy ABS działa czy nie to układ hamulcowy zachowuje się podobnie niewiem.gif

Sprawdzałem jeszcze jak zachowuje się pedał hamulca po wyłaczeniu silnika. Staje się twardy po 3-4 naciśnięciu, ale po kilku minutach daje się wcisnąć o okoł0 1 - 1,5 cm.

Czy tak powinno być - trzeba by porównać z jakimś innym stilo - najlepiej z silnikiem 1.4.

Może ktoś przy okazji to sprawdzi.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Wracam jeszcze raz do tego starego wątku ponieważ mój problem z układem hamulcowym do tej pory nie został rozwiązany. Może u kogoś jeszcze występuje podobna usterka, może ktoś potrafi coś mi podpowiedzieć w tej materii.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzisiaj co prawda 1 kwietnia, ale mój wpis raczej nie do śmiechu. 2 tygodnie temu wysłałem do Bielska maila w sprawie układu hamulcowego w moim stilo. Jak zwykle nie uzyskałem odpowiedzi i jak zwykle zadzwonił telefon z ASO w sprawie maila i dostarczenia samochodu. Zgodziłem się (otrzymałem auto zastępcze) a stilo zostało do testów. Po 5 dniach zaproszono mnie do ASO gdzie usłyszałęm, że w trakcie testów żadna usterka się nie pojawiła i w związku z tym albo odbieram auto, albo samochodem nadal będą jeździć pracownicy ASO do czasu aż usterka się ujawni. Czyli w sumie testy sprowadziły się do jeżdzenia samochodem i statycznego sprawdzenia prawidłowości działania układów elektronicznych. Pracownik ASO stwierdził, że dopóki sam nie stwierdzi, że w działaniu układu hamulcowego pojawiają się nieprawidłowości, to żadnych działań nie podejmą. Najlepsze w całej sprawie było stwierdzenie, że w samochodzie jest układ wspomagania nagłego hamowania i on może powodować, że hamulce nie zawsze zachowują się w taki sam sposób. Problem tylko w tym, że w stilo 1.4 nie przewidziano możliwości zamontowania układów BAS, ASR, ESP. A układ hamulcowy działa tak, że raz "bierze" od samej góry to znowu w niższym położeniu pedału hamulca, a skuteczność hamowania jest bardzo różna.

ASO nie dysponuje jakimś specjalnym testerem do centralek ABS, być może coś takiego jest w Bielsku, a może we Włoszech u Fiata (również stwierdzenie pracownika ASO).

Zastanawiam się co robić dalej. Może ktoś ma jakiś pomysł.

Napisano
  • Autor

Może ktoś zna dobrego specjalistę od hamulców. Sprawa jest nietypowa i sądzę, że w ASO problemu nie rozwiążą, tym bardziej z takim nastawieniem i brakiem zaufania do klienta.

Napisano

> Może ktoś zna dobrego specjalistę od hamulców. Sprawa jest nietypowa

> i sądzę, że w ASO problemu nie rozwiążą, tym bardziej z takim

> nastawieniem i brakiem zaufania do klienta.

Cześć Romek Dostałem twego maila. Mi też powiedzieli że to asystent hamowania sie tak zachowuje ale jak u ciebie tak u mnie tego nie ma.Proponuje abyś zarządał na piśmie że to ten układ sie tak zachowuje i że to jest normalne a potem zażądaj aby ci go zamontowali bo pewnie ktoś przez niedpopatrzenie ci go nie zamontował.Sądze że oni poprostu otwierają internet i w opisie usterek znajdują takie bzdury nie zadając sobie trudu aby chociaż sprawdzić czy dany egzemplarz jes w to wyposażony.Jeśli chodzi o mnie to sie powoli przyzwyczajam i w zasadzie to niemam ochoty z debilami z ASO nawet o tym rozmawiać bo oni myślą tylko żebyś ich zostawił w spokoju bo to i tak zatrudne dla nich Tak sobie teraz pomyślałem żeby do jakiegoś żeczoznawcy PZMot z tym pójść to może by coś dało Pozdrawiam

Napisano

Witam. Dopiero przeczytałem twój wątek. dobrze rozumiem twoje zdenerwowanie tym bardziej że sam półtora roku temu prowadziłem korespondencję z FAB. oslabiony.gif dotyczyła ona failurów z centralki ABS. jeszcze wtedy nie była znana sprawa z wadliwym oprogramowaniem centralek wyprodukowanych do 2005 r. Jeśli chcesz to podam ci na priv adres mailowy pracownika FAB z którym prowadziłem korespondencję. Nie wiem czy do końca coś to dało bo zbiegło się to w terminie z wymianą fabrycznych centralek ale byłem jednym z pierwszych którym takie centralki wymienili. Możesz opisać całą sytuację jeśli chceż to ze skanami ewętualnych napraw i odpowiedzi z ASO i uprzedzić go że nie interesuje cię standardowa odpowiedź w stylu oddać proszę auto do stacji najbliższej. Pomyśl o tym. smile.gif wiem że pisałeś do bielska ale ja dam ci adres konkretnego gościa z którym ja pisałem. Może powinieneś napisać że właśnie wysłałeś list do Turynu? ja tak napisałem no i oczywiście list taki wysłałem. zlosnik.gifPodałem też nr. win i opisałem szczegółowo całą historję napraw nie tylko failurowych wykazując że nie mam zaufania do kompetęcji ASO, dlatego jego jako pracownika proszę o pomoc. Odwołałem się też do jego ludzkich odczuć jako do potęcjalnego kierowcy i właściciela potęcjalnego auta. Pozdrawiam i nie poddawaj się. smile.gif

Napisano
  • Autor

Oczywiście jestem zainteresowany namiarami na tego pracownika. Może również Kolega wojmar napisze coś od siebie.

Pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem to asystent chamowania tak sie zachowuje może nie powinno go w twoim aucie byc ale jest smile.gif .

Zrób test naciskaj na pedał kilka razy z taką samą predkoscia a nastepnie to samo ale znacznie szybciej i powinna być róznica jeśli asystent jest .

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to asystent chamowania tak sie zachowuje może nie

> powinno go w twoim aucie byc ale jest .

> Zrób test naciskaj na pedał kilka razy z taką samą predkoscia a

> nastepnie to samo ale znacznie szybciej i powinna być róznica

> jeśli asystent jest .

U mnie jest aż dwóch asystentów hamowania - jeden "zmiękcza" pedał hamulca, a drugi go utwardza, który w danym momencie jest szybszy i sprytniejszy ten decyduje o sposobie i sile hamowania. W związku z powyższym powinienem dać spokój ASO i Fiatowi bo wszystko jest jak najbardziej prawidłowo.

Napisano

na wszelki wypadek wysłałem ci adres. Życzę powodzenia i daj znać jak coś się wyjaśni na forum. smile.gif

Napisano

Rozmawiałem właśnie przed chwilą z mechanikiem serwisowym Hondy i powiedział mi taką rzecz. cool.gif jeśli pedał hamulca mięknie to może gdzieś przepuszczać powietrze tak jak to opisałeś na jakichś ząbkach. crazy.gif natomiast jeśli pedał jest twardy to może to być tzw. modulator ABS jeśli jest takie coś w naszych stilo. oslabiony.gif W Acordach poprzedniej edycji zdażały się takie awarje zresztą bardzo trudne do zdiagnozowania ponieważ pojawiały się sporadycznie. nawet użytkownicy tych samochodów mieli kraksy z tego powodu nie podejżewając że przyczyną był chwilowo zablokowany pedał hamulca. jjeśli coś namieszałem z techniczną stroną zagadnienia to sorki ale nie jestem specem w tej dziedzinie. Pozdrawiam.

• 11 miesięcy później...
Napisano

a jak to jest z tymi centralkami? wymieniają je nawet po gwarancji?

Napisano

czy wymieniają po gwarancji za darmo to tego nie wiem. wiem natomiast że paru kącikowiczom proponowano wymianę takich centralek z tzw. współpłaceniem. polegało to na tym, że użytkownicy dopłacali gdzieś około 1200 zł za centralkę z robocizną w ASO. ponoć koszt takiej centralki ABS oscyluje w okolicach 4800 zł. pozdrawiam. Ps. jeśli ktoś ma jakieś nowe informacje bardzo proszę mnie poprawićsmile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.