Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak korzystnie zawrzeć umowę AC?

Featured Replies

Napisano

Jak najkorzystniej zawrzeć umowę Autocasco? W przypadku kradzieży i szkody, z udziałem własnym czy bez? Jeśli tak to ile? Chodzi o to, że w razie kradzieży pojazdu ac zwróciło mi całość wartości pojazdu a nie część tej wartości. Poprosze o jakąś konkretną odpowiedź icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jak najkorzystniej zawrzeć umowę Autocasco? W przypadku kradzieży i

> szkody, z udziałem własnym czy bez? Jeśli tak to ile? Chodzi o

> to, że w razie kradzieży pojazdu ac zwróciło mi całość wartości

> pojazdu a nie część tej wartości. Poprosze o jakąś konkretną

> odpowiedź

Podłączę się...

Istnieje możliwość wykupienia polisy AC na daną wartość pojazdu, bez utraty wartości pojazdu w ciągu jakiegoś czasu ?

Np.. Ubezppieczam na 100kzł, płacę od tej sumy ubezpieczenie, a nawet jak ukradną/spalę/będę miał kolizje po 3 latach to i tak dostaje 100kzł ? hmm.gif

Napisano

> Podłączę się...

> Istnieje możliwość wykupienia polisy AC na daną wartość pojazdu, bez

> utraty wartości pojazdu w ciągu jakiegoś czasu ?

> Np.. Ubezppieczam na 100kzł, płacę od tej sumy ubezpieczenie, a nawet

> jak ukradną/spalę/będę miał kolizje po 3 latach to i tak dostaje

> 100kzł ?

Sorki ale twoja wypowiedz mnie trochę rozbawiła. Kwota odszkodowania jest kwotą taką ile wynosiła wartość pojazdu w momencie kradzierzy. W czasie 3 lat samochód o wartości 100 tyś. traci pewnie ponad 30 tyś wartości albo i więcej. więc pomyśl zanim zapytasz. Jeszcze raz sorki i pozdro.

Napisano

> Sorki ale twoja wypowiedz mnie trochę rozbawiła. Kwota odszkodowania

> jest kwotą taką ile wynosiła wartość pojazdu w momencie

> kradzierzy. W czasie 3 lat samochód o wartości 100 tyś. traci

> pewnie ponad 30 tyś wartości albo i więcej. więc pomyśl zanim

> zapytasz. Jeszcze raz sorki i pozdro.

Źle mnie zrozumiałeś wink.gif

Chodzi o to, czy moge zawrzeć ubezpieczenie AC na pewną kwotę np. 100kzł, płacić od tego składkę przez te 3lata (cały czas od wartości 100kzł) i w razie kradzieży dostać zwrot całości.

Nie pamiętam, ale to miało chyba jakąś konkretną nazwę wink.gif

Napisano

> Źle mnie zrozumiałeś

> Chodzi o to, czy moge zawrzeć ubezpieczenie AC na pewną kwotę np.

> 100kzł, płacić od tego składkę przez te 3lata (cały czas od

> wartości 100kzł) i w razie kradzieży dostać zwrot całości.

> Nie pamiętam, ale to miało chyba jakąś konkretną nazwę

moim zdaniem nie. pewnie byloby wtedy wiele prob wyludzenia kasy. przyklad: mam samochod za 30kzl, ubezpieczalnia w razie kradziezy lub innego wypadku zwraca mi 100kzl. wynajme sobie lebkow co spala mi auto. jestem 70kzl do przodu? wiadomo ze nie jest to takie proste ale podaje przyklad wink.gif a teraz skoro auto masz ubezpieczone na te 30, dostajac powiedzmy te 28, nie oplaca sie kombinowac... ubezpieczalni chyba nie oplaca sie ubezpieczac w TEN sposob samochodow wink.gif oczywiscie to tylko takie moje zdanie wink.gif

Napisano

> moim zdaniem nie. pewnie byloby wtedy wiele prob wyludzenia kasy.

> przyklad: mam samochod za 30kzl, ubezpieczalnia w razie

> kradziezy lub innego wypadku zwraca mi 100kzl. wynajme sobie

> lebkow co spala mi auto. jestem 70kzl do przodu? wiadomo ze nie

> jest to takie proste ale podaje przyklad a teraz skoro auto

> masz ubezpieczone na te 30, dostajac powiedzmy te 28, nie oplaca

> sie kombinowac... ubezpieczalni chyba nie oplaca sie ubezpieczac

> w TEN sposob samochodow oczywiscie to tylko takie moje zdanie

No to też się by liczyło od wartości cennikowej auta oczywiście, a nie, że panie, boba se na 200kpln ubezpieczyłem wink.gif

Napisano

> No to też się by liczyło od wartości cennikowej auta oczywiście, a

> nie, że panie, boba se na 200kpln ubezpieczyłem

nie moge Cie zrozumiec confused.gif

we wczesniejszym poscie piszesz "Chodzi o to, czy moge zawrzeć ubezpieczenie AC na pewną kwotę np. 100kzł, płacić od tego składkę przez te 3lata (cały czas od wartości 100kzł) i w razie kradzieży dostać zwrot całości." a teraz mowisz ze wartosc auta mialaby miec wplyw na wysokosc odszkodowania hmm.gif

mozesz wytlumaczyc dokladniej co masz na mysli? smirk.gif

Napisano

> moim zdaniem nie. pewnie byloby wtedy wiele prob wyludzenia kasy.

Tradycyjnie odwołam się do przykładu z mojego podwórka zeby.GIF. Z tego co wiem, to w PL czegoś takiego nie ma, ale w UK to sobie funckjonuje i ma się dobrze. Wykupuje się w sumie za niewielką kwotę (wartość zakupu auta 7.5-10k funtów to ubezpieczenie za 200-300 funtów w zależności od firmy na 3 lata) takie doubezpieczenie w specjalnej firmie, specjalizującej się w tym. W momencie kasacji auta, bądź kradzieży firma ubezpieczeniowa wypłaca ci wartość rynkową auta, uwzględniającą wszystkie amortyzacje i inne bajery. Natomiast firma w kórej "doubezpieczyłeś" auto, wypłaca ci różnicę między tym, co zapłaciłeś za auto, a co dał ci ubezpieczyciel.

A wyłudzenia - są, były i będą, ale - ile tak naprawdę zdrowych ludzi weźmie wjedzie w słup, albo zleci komuś kradzież auta? Jakiś odsetek zawsze się trafi, jasne, ale wielu takich ludzi nie ma. Pomijam, ze trzeba przejść przez firmę ubezpieczeniową, można stracić zniżki, i taki numer możesz zrobić jeden na x lat. Jak ci za jakiś czas auto znowu zginie, ablo rozbijesz, mogą być problemy wink.gif

Napisano

> Źle mnie zrozumiałeś

hmm dalej chyba nie wiem o co Ci dokładnie chodzi, ale możesz qpić samochód za 500 tyś ubezpieczyć go na 100 tyś i jak ukradną dostaniesz tylko 100 tyś nawet jak jego wartość była kilkukrotnie wyzsza. Czyli możesz ubezpieczyć na dowolną kwotę ale nie większą niż wartość pojazdu w chwili zawarcia ubezpieczenia. Napisz dokładniej o co Ci chodzi. Pozdro.

Napisano

> Źle mnie zrozumiałeś

Nie widzę problemu.

Możesz sobie ubezpieczyć, ale składka będzie zbliżona do sumy ubezpieczenia, przez trzy lata. smile.gif

A tak serio, to nikt Ci nie ubezpieczy auta na Twoją wycenę, lecz na wartość rynkową auta (chyba, że niewiele się będą różniły). A i tak w razie szkody (kradzież, stłuczka) będzie robiona wycena na dzień powstania szkody.

Ubezpieczanie na wartości wyższe nie mają najmniejszego sensu, podobnie jak na niższe.

W przypadku ubezpieczenia na wartość wyższą i tak dostaniesz rzeczywistą wartość szkody, liczoną na dzień powstania wypadku.

Natomiast jeśli ubezpieczysz na wartość niższą, dostaniesz odszkodowanie proporcjonalnie pomniejszone o % zaniżenia sumy ubezpieczenia (max do sumy ubezpieczenia).

Z założenia ustawowego ubezpieczenia (a właściwie odszkodowania) nie mogą być źródłem dochodu. czerwona.gif

Napisano

> Chodzi o to, że w razie kradzieży pojazdu ac zwróciło mi całość wartości pojazdu a nie część tej wartości. Poprosze o jakąś konkretną odpowiedź

Wariant umowy ubezpieczenia o nazwie "Gwarantowana Suma Ubezpieczenia", aktualnie oferowany np. przez "Wartę" (auto w wieku do pięciu lat).

Napisano

> Źle mnie zrozumiałeś

da sie, ale musisz z ubezpieczycielem isc na nie eurotaxowa wycene..

sa ogledziny wszystko jest wypysywane dokumentowane i tak dalej...

ale na 3 lata to nie masz co liczyc hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.