Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WGNIECIENIA BLACHY

Featured Replies

Napisano

Dziś oddając STILO do naprawy gwarancyjnej lakieru, przy okazji chciałem się dowiedzieć ile bedzie mnie kosztowała naprawa drzwi - drobne wgniecienia bez uszkodzenia lakieru okazało sie ze gra nie warta świeczki za drogo. Ale miły kierownik serwisu powiedział że jest taka technologia za pomocą której takie naprawy można wykonać bez malowania tylko wyprofilowanie blachy. Czy ktoś z Was coś wie na ten temat?

Napisano

Czy ktoś z Was coś wie na ten temat?

Można ponoć postukać od wewnętrznej strony gumowym młotkiem i próbować odkształcić blachę. czasem się to udaje. wtedy rzeczywiście nie trzeba malować. Najlepiej udaje się to na masce i drzwiach.

Napisano

> Dziś oddając STILO do naprawy gwarancyjnej lakieru, przy okazji

> chciałem się dowiedzieć ile bedzie mnie kosztowała naprawa drzwi

> - drobne wgniecienia bez uszkodzenia lakieru okazało sie ze gra

> nie warta świeczki za drogo. Ale miły kierownik serwisu

> powiedział że jest taka technologia za pomocą której takie

> naprawy można wykonać bez malowania tylko wyprofilowanie blachy.

> Czy ktoś z Was coś wie na ten temat?

Kiedyś spotkałem się z informacją na temat usuwania takich wgnieceń np. po gradzie -zakład na Górnym Sląsku chyba w Zabrzu - trzeba poszukać w Internecie

Napisano

> jest taka technologia za pomocą której takie

Są różne metody naprawy takich uszkodzeń - wypychanie od środka, wyciąganie, itp., itd., popatrz na przykład na to: KLIK.

Zdaje się, że Rado_d naprawiał auto w ten sposób, może ma fotografię sprzed i po zabiegu hmm.gif

Napisano

> Są różne metody naprawy takich uszkodzeń - wypychanie od środka,

> wyciąganie, itp., itd., popatrz na przykład na to: KLIK.

> Zdaje się, że Rado_d naprawiał auto w ten sposób, może ma fotografię

> sprzed i po zabiegu

To ten zakład o którym pisałem we wcześniejszym poście .

Napisano

> Dziś oddając STILO do naprawy gwarancyjnej lakieru, przy okazji

> chciałem się dowiedzieć ile bedzie mnie kosztowała naprawa drzwi

> - drobne wgniecienia bez uszkodzenia lakieru okazało sie ze gra

> nie warta świeczki za drogo. Ale miły kierownik serwisu

> powiedział że jest taka technologia za pomocą której takie

Takie coś robiłem w BRAWIE efekt jest wyśmienity,nic nie było widać po naprawie i co ważne szybko .Naprawiałem w Fiacie w TYCHACH

Napisano

Witajcie,

małe wgniecenia bez uszkodzenia lakieru najlepiej wyciągać ssawką do przenoszenia tafli szkła. Urządzenie kosztuje na allegro ok 30 złotych. smile.gif Przykładasz do wgniota pompujesz, zdejmujesz i masz prościutką blachę.

Napisano

ja przy kupnie mialem taka sytuacje, w okolicy tylnego kola bylo spore wgniecenie (40x40cm) - bez rys, widac ze ktos kopnal albo jakis pijak wpadl na blache. sprzedajacy w cenie to naprawil - mial znajomego w serwisie VW ktory mial do tego dobry sprzet, o wiele lepszy niz jakies ssawki do noszenia szyb chociaz dzialajace na podobnej zasadzie, sila cisnienia takiej ssawy blacharskiej jest tak duza ze bez problemu naprawiaja tym nawet tak malenkie wgniecenia jak po gradobiciu, nie widac nawet sladu ingerencji. polecalbym udac sie do jakis profesjonalniejszych zakladow blacharskich w Twoim rejonie- powinienes cos takiego znalezc

Napisano

> Są różne metody naprawy takich uszkodzeń - wypychanie od środka,

> wyciąganie, itp., itd., popatrz na przykład na to: KLIK.

> sprzed i po zabiegu

ma - ale tylko po.

Napisano

Są spece którzy sie tym zajmują. W każdej fabryce ktos taki jest, w FIACIE w Tychach, w Oplu w Gliwicach itd... trzeba tylko kontakt znaleźć. Kolesie odpowiednimi drutami wypychaj wgniecenie, a potem mloteczkiem wyrównują... Po całej operacji pasta polerska zeby spolerowac rysy na lakierze i po sprawie. Pojedynczy wgniot kosztuje ok 30 zł. Wieksze uszkodzenia, więcej pracy czyli drożej... ale i tak zapewne dużo taniej niż malowanie całego elementu! Ja stale współpracuje z dwoma takimi fachmanami ale obydwaj sa z okolic Bielska więc raczej daleko masz! grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc na pewno z pomocy wykorzystam i STILACZEK będzie jak nowy.

Napisano

> Dzięki za pomoc na pewno z pomocy wykorzystam i STILACZEK będzie jak

> nowy.

jak by cie to interesowalo to moge poszukac ,do naszego warsztatu przyjezdza firma i robia takie rzeczy

Napisano

> Dzięki za pomoc na pewno z pomocy wykorzystam i STILACZEK będzie jak

> nowy.

Nie dalej jak wczoraj robiłem coś takiego - mogę wrzucić fotki "przed" i "po". zlosnik.gif

Napisano

> Są spece którzy sie tym zajmują.

Myślę, że to ma sens jeżeli są to pojedyncze wgniecenia,w przypadku wgnieceń po gradobiciu sądzę, że jest ich wiele a wtedy koszt naprawy byłby zbyt wysoki. Np dach niech będzie wgnieciony tylkow 50-ciu miejscach to 50x30 =1500zł - lepiej jest poszpachlować o pomalować wykdzie taniej.

Napisano

Ale ja podałem cene za pojedynczy wgniot..... przy całym aucie ustala się cene za całość i juz... To jest robota na dzien, moze nawet dwa dla jednej osoby... Znajomy miał cale auto po gradzie, firma wycenila naprawe i wyplacila 5 tysiace złotych... za naprawę u "magików" plus rozbieranie i polerka zaplacil 2,5 tys... wiec chyba jednak sie opłaca, zwłaszcza że jeśli miałeś bezwypadkowe auto to nadal nie masz nawet grama szpachli.....

Napisano

tym bardziej że na dachu szpachle i malowanie będzie pewno widać...i prędzej czy później wyjdzie...wszystko zależy od wartości samochodu i tego czy ma ac czy nie...

chociaż jakbym miał samochód warty 30kpln i nawet nie miałbym ac to i tak wolałbym chyba dogadać się i zrobić to bez szpachli...

Napisano

> chociaż jakbym miał samochód warty 30kpln i nawet nie miałbym ac to i

> tak wolałbym chyba dogadać się i zrobić to bez szpachli...

Problem tylko w tym, że nie każde uszkodzenie da się tak naprawić hmm.gif - czasem bez szpachli i malowania po prostu się nie obejdzie, bo nie wszystko da się wyprostować bez sladu. ok.gif

Napisano

> sprzed i po zabiegu

Niestety fotki sprzed zabiegu nie znalazłem. Błotnik był pogiety na długości od reflektora do połowy długości, pozaginany na przetłoczeniu. Po robocie jak nowy zlosnik.gif

Napisano

> Nie dalej jak wczoraj robiłem coś takiego - mogę wrzucić fotki

wrzucaj wink.gif

Napisano

> wrzucaj

OK - ale wieczorem ok.gif, przy sobie nie mam zdjęć, niestety...

Są różne metody usuwania takich wgniotów, ja korzystałem z usług firmy, która w miejscu uszkodzenia przykleja specjalnym klejem dobrany wielkością do wgniota "grzybek" z tworzywa, a następnie - gdy klej już zwiąże - specjalnym urządzeniem "wyszarpuje" się ten grzybek razem z wgnieceniem. I tak kilka/kilkanaście razy, aż do skutku - w końcowej fazie te grzybki są coraz mniejsze...

Edit: już są zdjęcia...

Przed:

e97be484d5ba3b12.jpg

18817f0af1a8b6cc.jpg

Po:

37978d60bfe2c92c.jpg

c3b5ffbda7a61ff1.jpg

PS: Spieszę tutaj uspokoić kolegę Gikola, że o fotografiach świateł dziennych pamiętam ok.gif - auto jest już w Lubinie, w sobotę będę jechał nim do ASO i do myjni, więc przy okazji na pewno zrobię dokładne zdjęcia sposobu mocowania ok.gifzlosnik.gif Żeby to zrobić dobrze, trzeba zdemontować jeden reflektorek, a to zajmie chwilę pracy z kluczem nasadowym i inbusowym...

Napisano

> Narzedzia kupisz w tej firmie oferta/carbon

Żaden z tych przyrządów choćby nawet śladowo nie przypomina tego, co widziałem w poniedziałek w akcji. zeby.GIF

Napisano

> Żaden z tych przyrządów choćby nawet śladowo nie przypomina tego, co

> widziałem w poniedziałek w akcji.

Pewnie sa różne szkoły grinser006.gif

Napisano

> Pewnie sa różne szkoły

Na pewno ok.gif - metoda, z której miałem sposobność skorzystać nie zdaje egzaminu, gdy wgniecione są jakieś przetłoczenia, itd. - ale na powierzchniach bez załamań można ją stosować bez dostępu od wewnątrz, czyli wchodzą w rachubę jakieś profile zamknięte, oitp. - a nawet na tym głupim tylnym błotniku nie trzeba było demontować tapicerki biglaugh.gif

Napisano

dziękuję za zdjęcia - jaki był koszt tej operacji?

Napisano

> dziękuję za zdjęcia - jaki był koszt tej operacji?

To jest właśnie najśmieszniejsze hehe.gif, bo skasowano mnie na...

... całe 40 złotych. rotfl.gif Operacja trwała jakieś 20 minut. zlosnik.gif

Napisano

> To jest właśnie najśmieszniejsze , bo skasowano mnie na...

> ... całe 40 złotych. Operacja trwała jakieś 20 minut.

yikes.gif muszę poszukać podobnego zakładu w mojej okolicy, mam kilka niewielkich wgnieceń od uderzeń drzwi innych samochodów crazy.gif

Napisano

> muszę poszukać podobnego zakładu w mojej okolicy, mam kilka

> niewielkich wgnieceń od uderzeń drzwi innych samochodów

Podejrzewam, że w stolicy powinno takich zakłądów być kilka ok.gif - ten wrocławski, z którego usług korzystałem, znalazłem za pośrednictwem AK, okazało się że jeden z userów po prostu tam pracuje. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.