Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z lpg - spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam

Jeżdżę autem zagazowanym (II generacji) od pół roku i nie mam wiele doświadczenia z lpg ale zauważyłem że od paru tankowań pali mi więcej gazu. Zawsze robiłem na pełnym zbiorniku (64 litry) ok. 380 km a od paru tankowań nie jestem wstanie przejechać więcej jak 320 km a raz dojechałem tylko do 270km. Poza tym mam wrażenie że gdy bardziej go przycisnę (szybka jazda, lub wyższe obroty) czuję w środku gaz. Czy może to być jakaś nieszczelność, jeśli tak to gdzie występuje najczęściej? A może inna przyczyna? Filtr gazu wymieniony parę miesięcy temu.

Drugi problem to przy odpalaniu (na benzynie) ma bardzo niskie obroty i prawie zawsze gaśnie a po ruszeniu bardzo ciężko wchodzi na obroty po przełączeniu na gaz wszystko jest ok.

Proszę o poradę jakie mogą być przyczyny moich problemów.

Pozdrawiam

P.S.

Jakiś dobry zakład od gazu z Gdyni, Rumi lub okolic czy możecie polecić?

Napisano

Wg tego co napisales palil Ci okolo 17l/100km i sie wogole tym nie interesowales ??? boje_sie.gif Widac ze potrzeba Ci wizyty u dobrego gazowca aby wszystko przejrzal i porzadnie wyregulowal

Napisano

W lato więcej pali.

Tankujesz na litry, a ze względu na rozszerzalność termiczną gazu wlewasz tych litrów więcej, a tyle samo kg. Więc więcej litrów pali.

Napisano

> W lato więcej pali.

> Tankujesz na litry, a ze względu na rozszerzalność termiczną gazu

> wlewasz tych litrów więcej, a tyle samo kg. Więc więcej litrów

> pali.

może i tak, ale latem zazwyczaj mam mniejsze spalanie, a nie większe. i tak mam/miałem w kliku pojazdach na przełomie kilkudziesięciu już lat.

żaden z nich nie pałił 17 litrów !!!!! nawet polonez zimą w mieście zadowalał się gora 13 litrami.

mój lanos (15dohc) obecnie spala poniżej 9 litrów na setkę, a nie oszczędzam go za bardzo i jeżdzę wyłacznie po warszawie.

11 to pali mi nubira kombi w mieście.

regulacja chłopie ci konieczna. a jak to nie pomoże to sprawdź jak się miewa sonda lambda.

Napisano

Też proponuję się temu przyjrzeć dokładniej. Mój Lanek jak zaczął palić 12,0/100km w zimie, to już mnie wkurzało - ponieważ miał tez inne objawywskazujące na padnięty reduktor to wymieniłem, i teraz aż miło tankować smile.gif. Spalanie w Twoim samochodzie napewno nie należy do normalnych hmm.gif

Napisano

> Drugi problem to przy odpalaniu (na benzynie) ma bardzo niskie obroty

> i prawie zawsze gaśnie a po ruszeniu bardzo ciężko wchodzi na

> obroty po przełączeniu na gaz wszystko jest ok.

Zacznij od wyjeżdżenia starego paliwa z baku (z rezerwą włącznie ) i zalej świeżej.

> P.S.

> Jakiś dobry zakład od gazu z Gdyni, Rumi lub okolic czy możecie

> polecić?

Popytaj r1sender

Napisano

Witam

Ja bym postawił na sondę lambda, ale głowy nie dam niewiem.gif

kumpel jak miał duże spalanie to właśnie było przez sondę cfaniaczek.gif

Napisano

> mój lanos (15dohc) obecnie spala poniżej 9 litrów na setkę, a nie

> oszczędzam go za bardzo i jeżdzę wyłacznie po warszawie.

jak to juz ktos zauwazyl, nie jest mozliwe, by sprawny samochod majacy spalic powyzej 10 l. noPb w ruchu miejskim palil 9 l. LPG...

Napisano

> jak to juz ktos zauwazyl, nie jest mozliwe, by sprawny samochod

> majacy spalic powyzej 10 l. noPb w ruchu miejskim palil 9 l.

> LPG...

Chyba że jeździ na mocno zubożonej mieszance... długo niestety w ten sposób nie pojeździ..

Napisano

mi CC paliło 14-15l, okazało się że reduktor się posypał... no i 400 zł nie moje wink.gif

Napisano

Hmmm niedawno sam o tym pisałem że jestem zaszokowany spalaniem lpg w niektórych Lanosach, sam mam 1,5 8v i nigdy NIGDYnie spalił mi mniej niż 11-12 l lpg w mieście, skoro w normie ma palic w mieście ok 10 l benzyny , a gazu pali 20-25% więcej to nie trzeba miec fakultetu z matematyki zeby obliczyc ile ma spalic lpg, jeśli podaje spalanie 9 l w mieście to proponuje zaoszczędzone pieniądze odkładac na remont silnika( zawory, gniazda itp) bo taka mieszanka nie jest juz uboga, ona jest po prostu okradziona, i pytanie retoryczne na koniec- czy wyprzedzając coś, kogoś trzeba sie modlić czy zamykać oczy mysląc ze znów sie uda?

Napisano

> jak to juz ktos zauwazyl, nie jest mozliwe, by sprawny samochod

> majacy spalic powyzej 10 l. noPb w ruchu miejskim palil 9 l.

> LPG...

ciekawa teoria, ale przez prawie 5 lat jeżdziłem nim na benie (też w zasadzie wyłacznie miasto) - palił 7.5 literka paliwka z neste. o jakich 10 litrach mówisz?

a już wiem, pewnie też miał włączone zubażanie smile.gif

Napisano

> mi CC paliło 14-15l, okazało się że reduktor się posypał... no i 400 zł nie moje

nic nie jest wieczne niestety hmm.gif

Napisano

> Chyba że jeździ na mocno zubożonej mieszance... długo niestety w ten

> sposób nie pojeździ..

czasem ludzi bardzo boli ze inni mają lepiej i zawsze szukają jakby im dołożyć.

ja nic nie zubażam bo i przyczyny nie widzę dla której miałbym to robić. ale skoro tak uważasz to niech tak będzie.

Napisano

> czasem ludzi bardzo boli ze inni mają lepiej i zawsze szukają jakby

> im dołożyć.

> ja nic nie zubażam bo i przyczyny nie widzę dla której miałbym to

> robić. ale skoro tak uważasz to niech tak będzie.

Widzisz - tutaj wcale nie chodzi o złosliwość czy dowalanie komukolwiek bądź też chorą zazdrośc, bo forum nie jest od pyskówek i wzajemnego obrażania sie , ale jest to dla mnie niesamowity wynik, to musi być nad wyraz udany egzemplarz, mam kilku znajomych którzy równiez poruszają sie Lanosami ( z różnymi inst gaz) i żadnemu nie pali mniej niz 11 l LPG po mieście i dlatego moje zdziwienie jest tak ogromne. Pozdrawiam

Napisano

> czasem ludzi bardzo boli ze inni mają lepiej i zawsze szukają jakby

> im dołożyć.

> ja nic nie zubażam bo i przyczyny nie widzę dla której miałbym to

> robić. ale skoro tak uważasz to niech tak będzie.

Hmm.. nie rozumiem Twojej irytacji. Skoro ktoś napisał że auto normalnie pali 10l noPB (a tak napisała osoba której odpowiadałem) to nie jest możliwe żeby paliło 9l LPG. Czytaj więc uważnie i albo odpowiadaj z sensem albo nie odpowiadaj w ogóle. Jeżeli auto pali Ci 9LPG to musiało palić ok. 7 noPB albo jeździsz na ubogiej mieszance. Moje auto pali 13-14 LPG i nie uważam, żeby to było za dużo - przy mieszance stechio tyle ma spalić i basta.

Napisano

> Hmm.. nie rozumiem Twojej irytacji. Skoro ktoś napisał że auto

> normalnie pali 10l noPB (a tak napisała osoba której

> odpowiadałem) to nie jest możliwe żeby paliło 9l LPG. Czytaj

> więc uważnie i albo odpowiadaj z sensem albo nie odpowiadaj w

> ogóle. Jeżeli auto pali Ci 9LPG to musiało palić ok. 7 noPB albo

> jeździsz na ubogiej mieszance. Moje auto pali 13-14 LPG i nie

> uważam, żeby to było za dużo - przy mieszance stechio tyle ma

> spalić i basta.

nie irytuję się, tylko stwierdzam fakt.

bo cytuję "długo niestety w ten sposób nie pojeździ" jest conajmniej tekstem o zabarwieniu perioratywnym.

i bynajmniej nie zamierzam też niczego tu udowadniać.

osobiście zaś uważam że spalanie 14 litrów na samochód typu lanos to dużo. i tyle.

Napisano

> nie irytuję się, tylko stwierdzam fakt.

> bo cytuję "długo niestety w ten sposób nie pojeździ" jest conajmniej

> tekstem o zabarwieniu perioratywnym.

> i bynajmniej nie zamierzam też niczego tu udowadniać.

Taka niestety jest prawda. Wystarczy średni przebieg na poziomie 30-40kkm rocznie i po 2-3 latach głowica do roboty.

> osobiście zaś uważam że spalanie 14 litrów na samochód typu lanos to

> dużo. i tyle.

Ależ ja nigdzie nie napisałem, ze to Lanos - to Xantia.

Napisano

> perioratywnym.

Pejoratywnym raczej.

> osobiście zaś uważam że spalanie 14 litrów na samochód typu lanos to

> dużo. i tyle.

Po prostu tyle te silniki palą (przy mieszance stechiometrycznej)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.