Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat - zakładać gaz czy nie?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam dylemat zakładać gaz czy nie, Uno wg. licznika ma 110tyś. ,czy po założeniu gazu nie okaże się że to pozorne oszczędności- zaoszczędze na gazie ale co innego się będzie sypać. Dodam że jeżdże na olej półsyntetyk (10w40).Czy Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?

Czy 7,5 l benzyny ( miasto - korki / trasa ) średnie spalanie to jest normalnie?

Napisano

Wszystko zalezy od tego ile jezdzisz. Jesli robisz duzo km to powiedzmy ze sie oplaca. jesli jezdzisz malo to sie nie kalkuluje. Wiele razy temat byl poruszany, wiele razy liczylismy. Instalacje nie sa obecnei tanie.. Zalozmy:

PB 95

7.5l x 4.2zl= 31.5

LPG ( zalozmy ze spali ci 8.5 )

8.5l x 1.8 zl= 15.3

Roznica na 100 km wynosi ok 16 zl

Instalka liczmy srednio 1300 zl

Policz ile robisz srednio km w miesiacu to wyjdzie ci czy sie oplaca czy nie..

Napisano

> Policz ile robisz srednio km w miesiacu to wyjdzie ci czy sie oplaca

> czy nie..

Dolicz jeszcze droższy przegląd, częstsze wymiany WN. Mi się gaz zwrócił po 3-4 miesiącach ale wtedy jeździłem sporo (ponad 3 kkm w miesiącu). Osobiście jestem zadowolony.

Napisano

Jak mój spałaby 7.5l to bym go całował po rurze wydechowej... rotfl.gif

Jak w miescie jest 8,5 to jestem w niebie..

Co do gazu to zależy ile jeździsz, zresztą uzyj szukajki wink.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Generalnie to nie chodziło mi czy sie opłaci koszt benzyna /gaz - bo to mi się na pewno opłaci ( 12-15 tys km / rok) przy obecnych cenach gazu i benzyny. Tylko czy przy takim przebiegu po założeniu gazu nie było problemów - rozszczelnienie silnika itp., czy tylko częściej wymieniać świece i kable czy coś więcej?

Napisano

> Generalnie to nie chodziło mi czy sie opłaci koszt benzyna /gaz - bo

> to mi się na pewno opłaci ( 12-15 tys km / rok) przy obecnych

> cenach gazu i benzyny. Tylko czy przy takim przebiegu po

> założeniu gazu nie było problemów - rozszczelnienie silnika

> itp., czy tylko częściej wymieniać świece i kable czy coś

> więcej?

Przy takim przebiegu miesięcznym zastanowilbym się czy opłaci się tez ze względu na koszt benzyna/gaz, zwłaszcza przy tak skaczacych cenach i na dodatek uzależnienia od widzimisię Putina, jak i ogromnych zakusach władzy do sięgnięcia głębiej do kieszeni kierowców jeżdżących na gazie.

Jak ja sobie przeliczyłem trzy lata temu : to wyszło, że jeździłem ~12kkm (dziś jeżdżę do 20kkm) rocznie i dla mojej instalacji (markowej i legalnej - nówce , aby nie było problemów z legalizacją - od 2kzł do 2.5kzł) różnica kosztów -łącznie z dodatkowymi przeglądami i częstszą wymiana elementów, które wymienił Raven- wyszła taka, że spodziewałem się że prędzej zezłomuję lub sprzedam uniawkę niż mi się spłaci instalacja (nawiasem mówiąc w tym roku by mi sie spłaciła i zacząłbym zyskiwać).

Teraz spojrzałem na rocznik Twojego samochodu, mój jest o dekadę starszy więc mogłem się spodziewać wszystkiego, a Ty weź wszystkie za i przeciw oraz przewidywany czas jeżdżenia tym samochodem i musisz sam zadecydować.

A technicznie spytać tu chłopaków jaka instalację LPG polecają.

Napisano

Weź pod uwage że na gazie bedziesz robił więcej km. Ja na benzynie rzadziej używałem auta, bo mi po prostu szkoda było kasy. Teraz kiedy mam ochote to ruszam w Polske, 11zl/100km to można sobie pojezdzić. Polecam gaz smile.gif

Napisano

> cenach gazu i benzyny.

Zależy jak długo będziesz miał uniaka

> Tylko czy przy takim przebiegu po

> więcej?

Ja kabli nie zmieniałem od około 100kkm i jest dobrze, świece zmieniam jak spalanie wzrośnie lub praca będzie nierówna i wychodzi co jakieś 20-30 kkm

Silnik mi się rozszczelnił (uszczelka pod klawiszami), ale ja mam 899, a TTTM więc nie zganiam na LPG.

A tak cenowo to przegląd droższy o jakieś 60PLN i raz na jakiś czas regulacja (na ogół po wymianie filtra powietrza lub świec).

Napisano

witam.

niech inni mowia co chca. WARTO ZALOZYC GAZ.

jesli auto ma pozostac 2 lata w Twoich rekach nie ma co sie zastanawiac. zalozylem gaz przy 114 tys i nic sie z silnikiem nie stalo. standard wymienic raz do roku przewody czy swiece, pozatym czesci do una sa na tyle tanie ze byle awaria konczy sie naprawa za nieduze pieniadze.

podsumowujac w moim przypadku podjezdzam tankuje jade i sie nei zastanawiam ze benzyna jest droga, nie pojade "tam" bo to duzo wyniesie. przy przesiadce z ibizy na uno odczulem ogromna roznice na portfelu.

spalanie

miasto 9.0 l

trasa 7.0 l

Napisano

> nie stalo. standard wymienic raz do roku przewody

tak często?

> przy przesiadce z ibizy na uno odczulem ogromna

> roznice na portfelu.

A na komforcie nie?

Napisano

Więc ja również się wypowiem....

Mojego uniaka zagazowalem 2 miesiace temu:

Przebieg 140.000 km

narazie brak nieszczelnosci

koszt zalożenia 1200 zł malutki spadek mocy chociaż mam silnik 1.0 ogolnie nie narzekam.

300 km robie za 45 zł

Podsumowanie: miesięcznie robie od 1500km do 3500km w moim przypadku nie musze się zastanawiać ze nie mam pieniedzy na benzyne tylko leje gaz za 45 zł i jezdze az 300 km w dwóch slowach: Opłaca się

Napisano

> tak często?

przewody janmor nie wiem dlaczego ale u mnie padaly czesto byle deszcz lub wilgoc auto prycha szarpie strzela. objawy szczegolnie nasilaly sie po zimie

> A na komforcie nie?

na komforcie ogromna roznica.... teraz potrzebuje taniego toczydelka a uno jest idealnym rozwiazaniem.

Napisano

ile ludzi tyle opini i gustów ja widze co sie dzieje z samochodem fiat brawa 1,4 12V mojego ojca gaz założony przy 70 tys i nie ma od tamtego czsu tyodnia zeby sie cos w nim nie zrypało wiec ja już napewno nie zaryzykuje i nie załoze gazu choc tansze jezdzenie kusi i to bardzo

Napisano

> ile ludzi tyle opini i gustów ja widze co sie dzieje z samochodem

> fiat brawa 1,4 12V mojego ojca gaz założony przy 70 tys i nie ma

> od tamtego czsu tyodnia zeby sie cos w nim nie zrypało wiec ja

> już napewno nie zaryzykuje i nie załoze gazu choc tansze

> jezdzenie kusi i to bardzo

Obserwując znajomych doszedłem do pewnych wniosków, może się nie zgodzicie, ale z moich obserwacji wynika że gaz najlepiej znoszą wtryski jednopunktowe i gażniki, mam na myśli 1i 2 generację. Przykład: kumplowi w fordzie (wielopunkt) parę dni temu strzeliło i plastik dochodzacy do wtrysku rozp..... w drobny mak, aż dziw że przepływomierz ocalał, wujek skoda felicja(jednopunkt) już parę lat na gazie i nic nawet chyba na regulacje za często nie jeździ, seicento 1,1l (kurcze jaki to wtrysk???) też spoko, chociaż miał problemy z wolnymi obrotami, dodam jeszcze brata wcześniej cc700 żadnych problemów, teraz volvo 440(wielopunkt) też dobrze, chociaż to dopiero rok, ale chyba trafił na porzadny zakład. Nie stwierdziłem wśród znajomych mających jednopunkt większych problemów, ja już sie zdecydowałem na montaż tylko trochę kasy na razie brak. A więc podsumowując do wielopunktu sekwencja, jednopunkt -2 generacja, ważne aby jedno i drugie było porządnie założone, a jak wy o tym myślicie?

Napisano

Masz RACJĘ i zgadzam się z tobą w całej rozciągłości!!!

Do Wielopunktu nigdy przenigdy nie zakładać 2 generacji!!!!

Same koszty nic więcej !!!!!!!!!

- szkoda tej kasy a zmiana na sekwencję kosztuje tyle ile nowa instalacja co stawia ekonomiczną zasadność zmiany pod znakiem zapytania!!!

Napisano

silniki 1.4 brava/bravo mialy wade konstrukcyjna dotyczaca sekcji olejowych dlatego zacieraly sie walki rozrzadu... oczywiscie do tego silnik tylko instalacjia 3 genracji

Napisano

> 3 generacji - to znaczy jakiej???

najprosciej, wtrysk gazu oddzielnie dla kazdego cylindra i doprowadzenie do komory spalania

Napisano

> 3 generacji - to znaczy jakiej???

a może koledze chodziło o sekwencję hmm.gif

Napisano

ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że długo zastanawiałem się nad założeniem instalacji lpg, ale przy średnim przebiegu rocznym ok 40 kkm to zacząłem widzieć więcej zalet. Teraz po przejechaniu ponad 120 kkm na gazie zauważyłem, że szybciej zużywa się uszczelka pod głowicą, wypalają się zawory, częściej wymienia się olej, świece. Ze szczelnością silnika nie mam problemu - ostatnio posypały mi się uszczelniacze zaworów (po ok 50 kkm) - leje się tylko standardowo spod pokrywy zaworów ok.gif

Napisano

> Masz RACJĘ i zgadzam się z tobą w całej rozciągłości!!!

> Do Wielopunktu nigdy przenigdy nie zakładać 2 generacji!!!!

> Same koszty nic więcej !!!!!!!!!

> - szkoda tej kasy a zmiana na sekwencję kosztuje tyle ile

> nowa instalacja co stawia ekonomiczną zasadność zmiany pod

> znakiem zapytania!!!

I tu się nie zgodze do końca. Jeśli instalacja jest dobrze założona to nie powinno być żadnych problemów. Mam w tej chwili w garażu taki przykład. Narazie przejechałem 12kkm wielopunktem z II generacją i jakoś nic się nie dzieje.

Napisano

Bo mało przejechałeś !!!

Porozmawiamy za 1,5 roku!!

Jak ktoś stworzył wielopunkt - to nie po to by benzyna miała iść osobno do każdego cylindra - a gaz równo razem z powietrzem i to przed przepustnicą !!!!

Napisano

> razem z powietrzem i to przed przepustnicą !!!!

claps.gif

Napisano

> a wiec tak jak napisalem... z tym ze 4 generacja ma bezposredni

> wtrysk gazu

Sorry ale żle napisałeś - III generacja wg. tej strony Rybackiego - to 1 wtryskiwacz doprowadzony do cylindrów rozdzielaczem

A IV generacja to osobny wtryskiwacz dla każdego cylindra z dobraną porcją gazu !!!

Napisano

Niestety wiem to dopiero teraz i z własnego doświadczenia oslabiony.gifoslabiony.gif

Nauka kosztuje!!

Napisano

> Sorry ale żle napisałeś - III generacja wg. tej strony

> Rybackiego - to 1 wtryskiwacz doprowadzony do cylindrów

dorpowadzony tuz za przepustnica

> A IV generacja to osobny wtryskiwacz dla każdego cylindra z

> dobraną porcją gazu !!!

tak dokladnie

Napisano

> Bo mało przejechałeś !!!

> Porozmawiamy za 1,5 roku!!

> Jak ktoś stworzył wielopunkt - to nie po to by benzyna

> miała iść osobno do każdego cylindra - a gaz równo

> razem z powietrzem i to przed przepustnicą !!!!

Może i masz racje, ale zaufałem mechanikom montującym, mówili że to wystarczające i nie bedzie problemów. Do Uno też zakładałem u nich i przez 70kkm nie miałem nawet najmniejszego problemu z LPG i koleś który nim teraz jeździ przez 10kkm też tam nic nie robił

Napisano

20.GIF

Szkoda że tak drogo kosztuje zmiana na sekwencje - bo inaczej bym się nie wachał !! I tak ostatnio kombinuję czy nie założyć wariatora!!!

Napisano

> Szkoda że tak drogo kosztuje zmiana na sekwencje - bo

> inaczej bym się nie wachał !! I tak ostatnio kombinuję

> czy nie założyć wariatora!!!

dlatego ibi sprzedana 1.4 mpi.

hmm co do wariatora, przekalkulowac ,czesc instalacji masz popytac gazownika o mozliwosc przerobienia

Napisano

> Silnik mi się rozszczelnił (uszczelka pod klawiszami), ale ja mam

> 899, a TTTM więc nie zganiam na LPG.

rozszczelnil sie ale nie z powodu instalacju LPG, moge Cie zapewnic ze na benzynie dzieje sie podobnie. LPG to tylko zwykle paliwo, weglowodor tak samo jak benzyna.

Napisano

> od tamtego czsu tyodnia zeby sie cos w nim nie zrypało wiec ja

> już napewno nie zaryzykuje i nie załoze gazu choc tansze

> jezdzenie kusi i to bardzo

bo to nie sama instalacja jest do bani z zalozenia, ale warsztaty, ktore to instaluja. odwalaja prowizorki i tandety zeby zaoszczedzic albo po prostu nawyku polskiego partactwa czy nieznajomosci rzeczy.

jak jest to zamontowane jak nalezy LPG jest conajmniej tak samo niezawodny jak zasilanie benzyna.

stad wniosek - nie ma sensu sie zastanawiac przy instalacji czy koszt jest 1300 czy 1500 a jedynie sprawdzic czy ten co instaluje potrafi to nalezycie wykonac

Napisano

> ja z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że długo zastanawiałem

> się nad założeniem instalacji lpg, ale przy średnim przebiegu

> rocznym ok 40 kkm to zacząłem widzieć więcej zalet. Teraz po

> przejechaniu ponad 120 kkm na gazie zauważyłem, że szybciej

> zużywa się uszczelka pod głowicą, wypalają się zawory, częściej

> wymienia się olej, świece. Ze szczelnością silnika nie mam

> problemu - ostatnio posypały mi się uszczelniacze zaworów (po ok

> 50 kkm) - leje się tylko standardowo spod pokrywy zaworów

dzieje sie tak dlatego poniewaz masz nieprawidlowo wyregulowany silnik (za uboga mieszanka najprawdopodbniej). sama idea LPG nie jest za to odpowiedzialna, tylko znowu jakis blad w instalacji albo regulacju.

przy prawidlowej instalacji i regulacji silnik napedzany LPG ma wieksza trwalosc niz na benzynie

Napisano

> bo to nie sama instalacja jest do bani z zalozenia, ale warsztaty,

> ktore to instaluja. odwalaja prowizorki i tandety zeby

> zaoszczedzic albo po prostu nawyku polskiego partactwa czy

> nieznajomosci rzeczy.

> jak jest to zamontowane jak nalezy LPG jest conajmniej tak samo

> niezawodny jak zasilanie benzyna.

> stad wniosek - nie ma sensu sie zastanawiac przy instalacji czy koszt

> jest 1300 czy 1500 a jedynie sprawdzic czy ten co instaluje

> potrafi to nalezycie wykonac

Nie przypuszczałem, że to tego dojdzie ale podpisuję sie pod Twoim postem obyczterema kończynami ok.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Wczoraj zagazowałem Uno. Trasa 120km- 7 l gazu smile.gif.

A co dalej czas pokaże.................

Napisano

> cenach gazu i benzyny. Tylko czy przy takim przebiegu po

> więcej?

Ja mogę Ci powiedzieć tylko tyle - mam gaz od nowości, przejechałem już ponad 182kkm na nim i (odpukać...) silnik żyleta, zero oznak zużycia.

Jeżdżę na full syntetyku, na początku lałem castrol magnatec a od ponad roku mobil 1 5W50 na lato i 0W40 na zimę.

Ale znam ludzi co nie mają LPG i przy połowie i mniejszym przebiegu im silnik padał niewiem.gif

O silnik trzeba dbać, czy to na pb czy na lpg...

Lać regularnie dobry olej, odpalać tylko na pb, rozgrzewać kilka minut i dopiero na lpg przełączać, nigdy nie dawać po garach tuż po odpaleniu, nie przegrzewać itp a wierz mi że wtedy silnik pochodzi długo i to nie koniecznie przy emeryckiej jeździe (kto mnie zna to wie grinser006.gif)

Ostatnio na spocie m27k krzyczy do mnie przez CB - nie szalej tak bo do domu nie dojedziesz (w sensie że się silnik rozpadnie).... tylko że ja już tak prawie 200kkm jeżdżę non-stop i looz hehe.gif

Napisano

> O silnik trzeba dbać, czy to na pb czy na lpg...

> Lać regularnie dobry olej, odpalać tylko na pb, rozgrzewać kilka

> minut i dopiero na lpg przełączać, nigdy nie dawać po garach tuż

> po odpaleniu, nie przegrzewać itp a wierz mi że wtedy silnik

> pochodzi długo i to nie koniecznie przy emeryckiej jeździe

Nic dodać nic ująć:)

Spalanie u mnie wychodzi tak:

PB: 7-8 l/100km

LPG: 7-8 l/100km

Podobno na gazie silnik powinien więcej spalać ale jakoś nie widzę różnicy ani w Uno ani w innych samochodach którymi jeździłem smile.gif

Napisano

> Wczoraj zagazowałem Uno. Trasa 120km- 7 l gazu .

Na razie się nie sugeruj. Instalacja będzie się "układała" do samochodu przez pierwszy tysiąc kilometrów. Potem zrobisz ostateczną regulację i będziesz się cieszył tanią jazdą biglaugh.gifwaytogo.gif

Acha... Nie popełnij błędu wielu na gazie jeżdżących. Powiedz gazownikom żeby ustawili instalację normalnie. Z tego, że teraz przykręcą i będziesz miał baaardzo tanio wyjdą w przyszłości drogie remonty silnika.

Napisano

Dzisiaj załozyli mi LPG zobaczymy jak to będzie, instalacja wyglada na fachowo założoną, idę trochę potestować.

Napisano

> Nic dodać nic ująć:)

> Spalanie u mnie wychodzi tak:

> PB: 7-8 l/100km

> LPG: 7-8 l/100km

> Podobno na gazie silnik powinien więcej spalać ale jakoś nie widzę

> różnicy ani w Uno ani w innych samochodach którymi jeździłem

Ja nie wiem czy widzę, bo na benzynie nigdy nie sprawdzałem ile pali, a na gazie pali od 5 do 10 a nawet czasem więcej, ale to w szczególnych extremalnych przypadkach np. na kołach 15" 195/55 hehe.gif lub w zimie w kopnym śniegu na 2-ce z gazem w podłodze i śniegiem na masce rotfl.gif

Napisano

> Witam. Mam dylemat zakładać gaz czy nie, Uno wg. licznika ma 110tyś.

> ,czy po założeniu gazu nie okaże się że to pozorne oszczędności-

> zaoszczędze na gazie ale co innego się będzie sypać. Dodam że

> jeżdże na olej półsyntetyk (10w40).Czy Ktoś ma doświadczenie w

> tej materii ?

> Czy 7,5 l benzyny ( miasto - korki / trasa ) średnie spalanie to

> jest normalnie?

Miałem podobny dylemat 3 lata temu. Moje UNO 60S, rocznik 1993, silnik 1108 gaźnik, miało wtedy przejechane 116kkm. Zdecydowałem się na instalkę w polecanym zakładzie, oczywiście generacja I. Wtedy LPG kosztował jeszcze 1,40 PLN za litr. Mogę opisać moje wrażenia z 3 letniej ekspoloatacji dwoma słowami: opłaciło się.

Obecnie mam na liczniku 160kkm. Jeżdżę głównie po mieście, spalanie 8-9,5 na setkę. W ciągu tych trzech lat nie miałem żadnych problemów z instalacją LPG, poza standardową wymianą filtra gazu i kilkoma regulacjami.

Natomiast miałem inne problemy, które moim zdaniem nie wynikały z rodzaju paliwa, jakiego używam:

- remont silnika przy 150kkm; podejrzewam, że nawet gdybym jeździł na benzynie, byłoby to i tak potrzebne; ubytki płynu chłodniczego zaobserwowałem od samego początku posiadania tego samochodu, przy 100kkm; od założenia instalki LPG przejechałem 24kkm, zanim olej zaczął wyciekać zewsząd (był nawet w filtrze powietrza) i trzeba było się tym zająć; po remoncie i 10kkm wszystko jest OK; poziom płynu chłodniczego nie zmienił się, oleju nie ubywa wcale;

- wymiana tłumika - odpadł przy 152kkm; tłumikarz powiedział, że przy LPG tłumiki szybciej odpadają; no nie wiem - raczej się już nie przekonam;

- wymiana środkowej rury układy wydechowego - pękła przy 159kkm; ten sam tłumikarz, ten sam tekst; ale przy 14 letnim samochodzie to raczej nic niezwykłego;

- wymiana kabli wysokiego napięcia przy 151kkm; wydaje mi się, że to nie było potrzebne; po prostu dmuchałem na zimne; wymieniłem te kable, pojechałem do gazownika na regulację i było ok; podejrzewam, że bez wymiany kabli też byłoby ok po regulacji;

Świece wymieniałem tylko raz, od czasy gdy mam ten samochód.

Biorąc pod uwagę, że wydaję rocznie na utrzymanie uniacza 1000 PLN (rózne naprawy, odpadnięte tłumiki, blacharka "przeciwrdzewna", wymiany pasków, olejów - nie wliczając ubezpieczenia, paliwa i przeglądów), to ta kwota zwraca mi się obecnie z nawiązką, przy założeniu, że na LPG przejażdzam 100km o 12PLN taniej niż na benzynie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.