Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aso kontra przeglad techniczny

Featured Replies

Napisano

Witam. Aso twierdzi ze to łożyska mocowania amorkow czyli te mcpersona, natomiast na przeglądzie technicznym ze to końcówka drążka kierowniczego. A chodzi o stuki ktore występują podczas przejeżdżania nierówności np progów zwalniających i podczas krecenia kierownica zarówno przy włączonym silniku i nie włączonym. Co obstawiacie?. A może to i to siadło. Wolałbym wiedzieć bo nie widzi mi sie 2 razy robić zbieżności. Bede bardzo wdzięczny za pomoc

Napisano

Witam

Wczoraj, korzystając z przerwy między burzami wykonałem wymianę łożysk amorków przednich oraz jednej końcówki drążka.

Nie wiem po czym mechanik zdiagnozował, że łożyska amorków są do wymiany, ale wybitą końcówkę łatwo sprawdzić. Podnosisz przód na lewaku, zdejmujesz koło i lekko ruszasz tarczą na boki. Jeżeli jest wyrobiona końcówka drążka - na pewno to zauważysz (luzy) oraz usłyszysz. Stukać mogą jeszcze łączniki stabilizatora.

PS - niestety nie miałem ze sobą cyfraka i nie zrobiłem manuala - ale wymontowanie amorków + wymiana łożysk i poduszek jest banalnie prosta - teoretyczne do wykonania na parkingu (ale bez zaplecza narzędziowego raczej bym nie rozpoczynał) W moim przypadku wymiana 1 końcówki drążka oraz obydwu łożysk amortyzatorów zajęło ok 3 godz w dwie osoby (z przerwami na kawę u kolegi w ogródku) - oczywiście najbardziej pracochłonne było odkręcanie zapieczonych śrub łączących amortyzator - zwrotnica. Jeszcze tylko musze pojechać na zbieżność - ale zrobiło się naprawde cichoooo.

Koszt części to ok 150 PLN (2 x łożysko 2xpoduszki + 1 koncówka). Mechanik za taką robotę chciał ok 200 PLN - wolałem pomęczyć się sam.

> Witam. Aso twierdzi ze to łożyska mocowania amorkow czyli te

> mcpersona, natomiast na przeglądzie technicznym ze to końcówka

> drążka kierowniczego. A chodzi o stuki ktore występują podczas

> przejeżdżania nierówności np progów zwalniających i podczas

> krecenia kierownica zarówno przy włączonym silniku i nie

> włączonym. Co obstawiacie?. A może to i to siadło. Wolałbym

> wiedzieć bo nie widzi mi sie 2 razy robić zbieżności. Bede

> bardzo wdzięczny za pomoc

Napisano

Do sprawdzenia końcówki drążka nawet nie trzeba unosić autka.

Ja to robię tak: kucam przed kołem tak, żeby kolanami dotknąć przodu i tyłu koła (opony). Łapię za końcówkę (przegub) i próbuję lekko obracać koło. Widać jak kierownica lekko się obraca w obie strony. Jeśli jest luz na końcówce to czuć go "w garści"

Napisano
  • Autor

OK...a jak zdjagnozowac łożyska ze są do wymiany?

Napisano

> OK...a jak zdjagnozowac łożyska ze są do wymiany?

Podnieś auto, złap za koło na "12-tej" i 6-tej" i jedną ręka pchaj drugą ciagnij i tak na zmianę. Jeżeli luz będzie duży to da sięwyczuć bez podnoszenia - po prostu szarp za koło na "12-tej"

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

to stukanie kręcąc kierownicą jest tylko objawem koncowki???!!!!..bo w aso właśnie te stukanie obracając kier. zdiagnozowali jako łożyska mcpersona do wymiany!!

Napisano

> to stukanie kręcąc kierownicą jest tylko objawem koncowki???!!!!..bo

> w aso właśnie te stukanie obracając kier. zdiagnozowali jako

> łożyska mcpersona do wymiany!!

Przeczytaj jeszcze raz post Orochimaru wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przeczytaj jeszcze raz post Orochimaru

> Pozdroofka

wink.gif oki

Napisano
  • Autor

Załamka frown.gif..wymieniłem końcówki i łożyska mc-persona i nadal słychać stuki i chrobotanie przy kręceniu kierownica...co jest grane??

Napisano

> Załamka ..wymieniłem końcówki i łożyska mc-persona i nadal słychać

> stuki i chrobotanie przy kręceniu kierownica...co jest grane??

A moze maglownica juz sie odzywa.Przy okazji sprawdzilbym laczniki stabilizatora.

Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

łączniki wymieniane rok temu...dodam jeszcze, ze te chrobotanie i lekkie stuki objawiają sie dopiero po przejechaniu kilku kilometrów...na starcie autka nic nie słychać..dopiero później.

ps.przebieg autka to 150tys.

Napisano
  • Autor

juz trace nerwy!!!!!!maglownica dobra..tak twierdzi fachowiec co mi przeglad techniczny robil..na szarpaku stwierdzil tylko koncowki....wiec koncowki wymienione, lozyska tez, maglownica dobra...czyzby znow laczniki stabilizatora??..przejechalem na nich tylko 8 tys!!!!!..jak myslicie..pomozcie...bo boje sie znow wtopic kase.....dodam ze te chrobotanie i stukotanie slychac najbardziej jak powolutku jade po nierownosciach...please!!!..pomozcie zdjagnozowac

Napisano

> juz trace nerwy!!!!!!maglownica dobra..tak twierdzi fachowiec co mi

> przeglad techniczny robil..na szarpaku stwierdzil tylko

> koncowki....wiec koncowki wymienione, lozyska tez, maglownica

> dobra...czyzby znow laczniki stabilizatora??..przejechalem na

> nich tylko 8 tys!!!!!..jak myslicie..pomozcie...bo boje sie znow

> wtopic kase.....dodam ze te chrobotanie i stukotanie slychac

> najbardziej jak powolutku jade po

> nierownosciach...please!!!..pomozcie zdjagnozowac

Sprawdz tez poduchy amortyzatora.Moze one to powoduja.Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

no poduszki z łożyskami mc-persona w komplecie wymieniane były jeśli o nie chodzi

Napisano

> łączniki wymieniane rok temu...dodam jeszcze, ze te chrobotanie i

> lekkie stuki objawiają sie dopiero po przejechaniu kilku

> kilometrów...na starcie autka nic nie słychać..dopiero później.

> ps.przebieg autka to 150tys.

A może po prostu tuleje stabilizatora się wybiły??

Napisano
  • Autor

a da rade sprawdzić te tuleje i ewentualnie same łączniki stabilizatora sprawdzić w warunkach"domowych" czy są ok? i czy możliwe ze łączniki mogły już paść po 8 tys?

Napisano

> a da rade sprawdzić te tuleje i ewentualnie same łączniki

> stabilizatora sprawdzić w warunkach"domowych" czy są ok? i czy

> możliwe ze łączniki mogły już paść po 8 tys?

Żeby sprawdzić tuleje trzeba sie dostać pod auto. Najlepiej jakby na podnośniku wisiało:) A co do łaczników to na naszych drogach wszystko jest możliwe...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.