Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra f -klima

Featured Replies

Napisano

Astra 1.6 8v z Holandi sprowadzona po uzupełnieniu gazem układu ,klima nie załącza . Pan od napełniania kazał jechać do elektryka. Prośba o jakieś sugestje , odczego zacząć co sprawdzić.

Napisano

> Astra 1.6 8v z Holandi sprowadzona po uzupełnieniu gazem układu

> ,klima nie załącza . Pan od napełniania kazał jechać do

> elektryka. Prośba o jakieś sugestje , odczego zacząć co

> sprawdzić.

wtyczke przy kompresorze, mi sie kiedys urwala.

Napisano

> wtyczke przy kompresorze, mi sie kiedys urwala.

jest jeszcze wylacznik termiczny w chlodnicy silnika. Po to zeby odlaczyc sprezarke jak w chlodnicy bedzie za goraco. I ten wylacznik nawala czesto. warto tez sprawdzic polaczenie do niego.

Bylo ostatnio pare postow na ten temat, nie chce mi sie pisac jeszcze raz tego samego wink.gif

Napisano
  • Autor

> wtyczka sprawdzona właśnie na niej nie pojawia się zasilanie elektromagnesu dołanczającego napęd do kompresora . kontrolka na przycisku klimy zapala się..

Napisano

W takim razie do sprawdzenia jest przekaznik zasilania sprzegla sprzezarki i presostaty (czyli czujniki cisnienia w ukladzie). Znajduja sie one w takim zgrubieniu w jednym z przewodow od klimy, pomiedzy chlodnica a silnikiem patrzac z gory. Presostaty odlaczaja sprezarke przy zbyt duzym lub zbyt malym cisnieniu czynnika. Tam sa dwa presostaty, jeden potrojny z 4 przewodami i pojedynczy z dwoma przewodami. Interesuje nas ten z 4 przewodami. Sprawdzic czy pomiedzy stykiem 1 i 2 jest przejscie..

Mozna tez sprawdzic czy we wtyczce tegoz presostatu na pinie nr 1 pojawia sie +12V gdy klima jest wlaczona.

Napisano

> > wtyczka sprawdzona właśnie na niej nie pojawia się zasilanie

> elektromagnesu dołanczającego napęd do kompresora . kontrolka na

> przycisku klimy zapala się..

kolega bartek_j chyba już wszystko opisał... Ja dodam tylko że mam nadzieję że klimiarze zmierzyli ciśnienie w układzie zanim wysłali do elektryka...

Napisano

> W takim razie do sprawdzenia jest przekaznik zasilania sprzegla

> sprzezarki i presostaty (czyli czujniki cisnienia w ukladzie).

> Znajduja sie one w takim zgrubieniu w jednym z przewodow od

> klimy, pomiedzy chlodnica a silnikiem patrzac z gory. Presostaty

> odlaczaja sprezarke przy zbyt duzym lub zbyt malym cisnieniu

> czynnika. Tam sa dwa presostaty, jeden potrojny z 4 przewodami

> i pojedynczy z dwoma przewodami. Interesuje nas ten z 4

> przewodami. Sprawdzic czy pomiedzy stykiem 1 i 2 jest

> przejscie..

> Mozna tez sprawdzic czy we wtyczce tegoz presostatu na pinie nr 1

> pojawia sie +12V gdy klima jest wlaczona.

Jeśli można podpiąć się do wątku to też mam pytanko. Mam prawdopodobnie uszkodzony presostat. Zaraz po uruchomieniu silnika lub chwilę po presostat załącza wentylator na chłodnicy (wcześniej było ok) podejrzewam, że to on jest winny bo jak jest odłączony to wentylator załącza się tylko wtedy kiedy trzeba. Teraz wyciągam bezpiecznik wentylatora, a jak jeżdżę dużo po mieście to go zakładam ale to trochę uciążliwe frown.gif Pytanie czy to napewno presostat jest winny jak to sprawdzić i czy można to jakoś obejść?

Napisano

Ale o astrze F mowimy ? smile.gif bo w G jest zupelnie inaczej z tym wentylatorami...

Wiec pierwsze pytanie: włącza się pierwszy bieg (oba wentylatory szeregowo, raczej powoli się kręcące) czy drugi bieg? (oba wentylatory rówlolegle, dmuchają bardzo mocno.

Presostat ma 3 styki: 2 połączone szeregowo odpowiedzialne za wyłączenie sprężarki gdy ciśnienie jest za niskie lub za wysokie oraz jeden zestyk włączający drugi bieg wentylatorów gddy ciśnienie jest wysokie (ale jeszcze nie za wysokie).

Jeżeli wentylatory włączają się na drugi bieg, to faktycznie odpowiedzialny będzie presostat. Trzeba by jeszcze zmierzyć ciśnienie w układzie po stronie wysokiej u "klimatologów" bo może faktycznie jest za wysokie i słusznie że wentylator się włącza.

Natomiast jeżeeli startuje tylko pierwszy bieg, to objaw jest taki jakbyś miał cały czas klime włączoną.... Wtedy odłączenie presostatu faktycznie wyłączy wentylatory jednak to nie presostat (ani ciśnienie w układzie) jest przyczyną.

Napisano

> Ale o astrze F mowimy ?

Tak chodzi o F-kę. Miałem to kiedyś w podpisie ale podpis mi wywaliło, naprawie to.

Co do klimy, przed napełnieniem układu jak cisnienia prawie wcale nie było to też wentylotor się włączał. Wyglada na to, że presostat dostaje informację o za wysokim ciśnieniu mimo, że takie nie jest. Pewien mechanik powiedział mi, że da się ten problem obejść, ale niestety straciłem z nim kontakt. Mam jeszcze stary presostat, który pracuje prawidłowo tylko, że jest nieszczelny i dlatego musiałem go wymienić i szkoda wywalać mi kolejne pieniądze.

Napisano

> Tak chodzi o F-kę. Miałem to kiedyś w podpisie ale podpis mi

> wywaliło, naprawie to.

> Co do klimy, przed napełnieniem układu jak cisnienia prawie wcale nie

> było to też wentylotor się włączał. Wyglada na to, że presostat

> dostaje informację o za wysokim ciśnieniu mimo, że takie nie

> jest. Pewien mechanik powiedział mi, że da się ten problem

> obejść, ale niestety straciłem z nim kontakt. Mam jeszcze stary

> presostat, który pracuje prawidłowo tylko, że jest nieszczelny i

> dlatego musiałem go wymienić i szkoda wywalać mi kolejne

> pieniądze.

Nie napisales tylko czy wentylatory startuja ci w pierwszym czy w drugim biegu.

Sprawdz miernikiem czy masz przejscie pomiedzy pinami 3 i 4 presostatu. Jezeli tak, a cisnienie jest w normie to faktycznie presostat kiepski.

A obejsc mozna, oczywiscie. Mozna zastapic presostat przekaznikiem sterownaym wtedy gdy klima jest wlaczona. Wada: przy wlaczonej klimie wentylatory beda chodzily zawsze pelna moca.

Hmm, w zasadzie to nie trzeba dokladac kolejnego przekaznika tylko cos by sie dało ulepic z istniejacych przekaznikow, tylko sterowania by trzeba im poamieniac.

Napisano

Klima i silnik wyłączone. Omomierz w dłoń i mierzysz:

- czy jest styk pomiędzy pinami 1-2 presostatu? powinien być jeśli masz napełniony układ

- styk pomiędzy 3-4 pinem - tego nie powinno być w wyłączonym układzie o prawidłowym ciśnieniu bo ten tryb służy do włączania 2 biegu wentylatorów gdy ciśnienie jest za wysokie

Sprawdź to i ewentualnie porównaj ze wskazaniami manometru - jeśli będzie OK to presostat jest sprawny a przyczyna tkwi gdzieś indziej w elektryce,

Napisano

> A obejsc mozna, oczywiscie. Mozna zastapic presostat przekaznikiem

> sterownaym wtedy gdy klima jest wlaczona. Wada: przy wlaczonej

> klimie wentylatory beda chodzily zawsze pelna moca.

...oraz jeśli ucieknie czynnik z układu to włączając klimę zatrzemy sprężarkę z powodu braku oleju.

Napisano

> Nie napisales tylko czy wentylatory startuja ci w pierwszym czy w drugim biegu.

Ja chyba nie mam pierwszego biegu smile.gif bo wentylator jest tak głośny, że to już chyba jest ten drugi bieg confused.gif No i wentylator mam tylko jeden chyba, że drugi jest gdzieś ukryty.

Napisano

> ...oraz jeśli ucieknie czynnik z układu to włączając klimę zatrzemy

> sprężarkę z powodu braku oleju.

Zalezy co i jak zastapimy. Moze sie nieprecyzyjnie wyrazilem, ale chodzilo mi o zastapienie stykow 3 i 4 presostatu przekaznikiem. Czyli tej czesci presostatu ktora odpowiada za wlaczenie wentylatora. Styki 1 i w odpowiedzialne za wylaczanie sprezarki zostaly by normalnie podlaczone do presostatu.

A na otwartym ukladzie sprezarka tak szybko sie nie zatrze wink.gif Calego oleju od razu nie wyrzuci.. Za to pozostawienie ukladu otwartym spowoduje szybka jego erozje i zniszczenie z powodu wilgoci z powietrza reagujacej z olejem ze sprezarki. Produktem tej reakcji jest niezle paskudztwo, ktore zjada uklad od wewnatrz.

Napisano

> Zalezy co i jak zastapimy. Moze sie nieprecyzyjnie wyrazilem, ale

> chodzilo mi o zastapienie stykow 3 i 4 presostatu przekaznikiem.

waytogo.gif

> A na otwartym ukladzie sprezarka tak szybko sie nie zatrze Calego

> oleju od razu nie wyrzuci...

A tego wolałbym nie sprawdzać smile.gif Natomiast słyszałem jak jeden gość chciał przyoszczędzić i nabił sobie układ u ludzi od klimatyzacji przemysłowej. Wszystko ok, ale nie nalali mu oleju. Sprężarka stopiła się z kołem pasowym, przykra sprawa...

Napisano

> Klima i silnik wyłączone. Omomierz w dłoń i mierzysz:

> - czy jest styk pomiędzy pinami 1-2 presostatu? powinien być jeśli

> masz napełniony układ

> - styk pomiędzy 3-4 pinem - tego nie powinno być w wyłączonym

> układzie o prawidłowym ciśnieniu bo ten tryb służy do włączania

> 2 biegu wentylatorów gdy ciśnienie jest za wysokie

> Sprawdź to i ewentualnie porównaj ze wskazaniami manometru - jeśli

> będzie OK to presostat jest sprawny a przyczyna tkwi gdzieś

> indziej w elektryce,

Na 1-2 jest styk na 3-4 nie ma, ale tak jak pisałem wcześniej wentylator nie zawsze się włącza od razu więc musiałbym wykonać dużo więcej pomiarów albo założyć bezpiecznik i mierzyć przy wirującym wentylatorze, a wolałbym jednak wtedy łap tam nie wkładać tongue.gif

Ponowię też pytanie, gdzie jest ten drugi wentylator?

Napisano

> Na 1-2 jest styk

Czyli presostat pokazuje że ciśnienie jest OK.

> na 3-4 nie ma, ale tak jak pisałem wcześniej

Przy chłodnym skraplaczu - OK

> wentylator nie zawsze się włącza od razu

Jeśli Ci się nie włączy to chwytaj od razu miernik i mierz pin 1-2 presostatu. Jeśli będzie styk - to pewnie gdzies na przekaźnikach jest problem.

> Ponowię też pytanie, gdzie jest ten drugi wentylator?

Jeden - przed skraplaczem, drugi - na chłodnicy. Niektóre Astry F podobno miały fabrycznie tylko jeden - podobno niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.