Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gniazda zaworów

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu pojawił się post Kolegi abe z informacją o wypalonych gniazdaw zaworów. Wywołał on nieco zamieszania i dyskusję na temat jakości wykonania Fiatów.

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Board=punto&Number=1999125&page=&view=&sb=5&o=

Puściłem pytanie na forum LPG, co może być przyczyną wypalenia gniazd zaworów. Poniżej zamieszczam link z odpowiedzią:

http://213.173.201.150/~chlodzin/forum/display.php3?ID=378&INDEXSTART=100

pozdrawiam

Napisano

zawsze wydawalo mi sie, ze rozregulowane zawory przyczyniaja sie do strzalow w kolektor, a nie do wypalania gniazd.

bylem rowniez przekonany, ze podstawowa przyczyna wypalania uszczelki i gniazd jest "oszczedna" regulacja instalacji. uboga mieszanka spala sie dluzej i wytwarza przy tym wiecej ciepla.

czyzbym az tak sie mylil?

Napisano

wczoraj gazowalem autko i dostalem cos takiego z zalecen

zal

Napisano
Wymiana świec co 7-10kkm to chyba lekka przesada.
Napisano

ta sprawa może dotyczyć samochodów o słabszych materiałach użytych na gniazda zaworów (pamiętne fiaty i polonezy - chociaż ostatnio w salonie opla powiedziano mi, że też mają słabe gniazda zaworów yikes.gif i w razie montażu LPG tracę gwarancję).

W moim P1 po przejechaniu 80kkm na LPG (ogólnie prawie 120kkm) sprawdziłem luzy i wszystkie mieszczą się w książkowej tolerancji.

A tak wogóle to podparte zawory (znaczy za mały luz) są powodem ich wypalania nawet na benzynie.

Napisano
Dawnoi kolegi nie czytałem ...ok.gifsmirk.gif
Napisano

Cześć!

Czy z moim przebiegiem powinienem już interesować się zaworami? (na LPG 8kkm)

A przy okazji to samo pytanie dotyczące paska rozrządu?

Napisano

Przytoczę tekst biuletynu, który swego czasu dostałem i w którym to mocno rozpisywano się o zasilaniu alternatywnym, czyli gazem. Nie pamiętam tytułu bo to było z 6 ( a może i więcej) lat temu. Ale już wtedy mocno kładziono nacisk na układ " zawór-gniazdo-popychac (luz)". Wsród wielu zalet i wad jakie tam przytaczano zwracano szczegóną uwagę na fakt iż praca na gazie odbywa się w wyższej temperaturze niż na mieszance benzyna-powietrze. Ponieważ charakterystyka spalanie na gazie jest odmienna niż na benzynie ( ale tylko trochę), przeto należało by minimalnie zmienić równięż ( powtarzam, również) układ faz rozrządu. Zawór wydechowy na gazie po prostu oteiera zbyt wczesnie. Dlatego dostaje po krawędziach ( gniazdo również) wyższą temperaturą, niż na benzynie.

Już wtedy przewidywano, i to zdaje się potwierdzać, że tylko nieliczne silniki wytrzymają ten reżim temperaturowy na dalszą metę.

Gdyby nie dwie przeprowadzki w tym czasie to pewno ten zeszyto-biuletyn jeszcze by gdzieś był. Ale to tak w skrócie, z tego co pamietam, mniej więcej było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.