Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapalająca się kontrolka temperatury

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dziś dwukrotnie a kilka dni temu także, podczas jazdy 110-120 km/h zapaliła mi się czerwona kontrolka przegrzania. (wysokiej temperatury płynu). Oczywiście staje na poboczu , wentylator pracuje jak oszalały (jeszczcze jakieś 10 min po wyłaczeniu silnika i zanim kontrolka zgaśnie)

Oba przewody doprowadzające do chłodnicy gorące (parzące) , płynu w połowie między min/max,

Niestety z boku przy plastikowym zbiorniku co łaczy się z chłodnicą widać szlamowe zacieki , przecieki,, a z drugiej strony białawy nalot.

CO może być nie tak, czy termostat, czy może szlag trafił chłodnicę i nie chłodzi tak jak potrzeba w czasie jazdy

Co bym musiał wymienić: chłodnice, termostat i płyn??

Proszę o porady bo czeka mnie za kilka dni trasa ponad 1200km jednorazowo i nie chciałbym co kilka dziesiąt km stawać i czekać jak czerwona kontrolka zgaśnie

Pozdrawiam,

Rafał

Punto SOLE 99 1.1 + LPG

Napisano

na 99% objawy wskazuja na UPG. dluzsza trasa niezalecana zanim jej nie wymienisz - chybaze ci nie zal silnika

Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie UPG powiedziała .

a JAK BYĆ PEWNYM że to uszczelka pod głowicą??

Po prostu jak to sprawdzić aby nie "popaść" w koszty??

Bo n. jeżeli wymienie a dalej będzie tak samo?? ...i potem będę musiał i tak chłodnicę albo termostat wymienić??

Napisano

> a JAK BYĆ PEWNYM że to uszczelka pod głowicą??

> Po prostu jak to sprawdzić aby nie "popaść" w koszty??

> Bo n. jeżeli wymienie a dalej będzie tak samo?? ...i potem będę

> musiał i tak chłodnicę albo termostat wymienić??

Sprawdz jeszcze czy oleju ci nie przybywa i czy normalnie wygląda. Jak przybywa, i ma jakiś dziwny kolor, lub konsystencję, to przy Twoich objawach raczej napewno UPG.

Napisano

Pisałeś, że węże chłodnicy są gorące więc termostat odpada. Na UPG wskazuje też szlam w układzie chłodzenia o którym też pisałeś. Objawy przegrzewania silnika też pasują do awarii UPG.

Sprawdź jeszcze olej w silniku czy go nie przybyło bądź nie zmętniał.

Napisano
  • Autor

> Sprawdz jeszcze czy oleju ci nie przybywa i czy normalnie wygląda.

> Jak przybywa, i ma jakiś dziwny kolor, lub konsystencję, to przy

> Twoich objawach raczej napewno UPG.

własnie OLEJ w jak najlepszym porządku...idealnie krystaliczny i od jakiś 5 tyś od wymiany wciąż tyle samo

Napisano

> Oba przewody doprowadzające do chłodnicy gorące (parzące) , płynu w

> połowie między min/max,

> Niestety z boku przy plastikowym zbiorniku co łaczy się z chłodnicą

> widać szlamowe zacieki , przecieki,, a z drugiej strony białawy

> nalot.

Chłodnica mogła się rozszczelnić na łączeniu metal-plastik i może się tamtędy zapowietrzać (choć IMHO tą drogą by się raczej odpowietrzyła...) co prowadzi do spadku jej efektywności - sprawdź czy chłodnica jest równomiernie nagrzana.

Napisano
  • Autor

PS. a jest jakiś sposób na sprawdzenie chłodnicy czy aby jest dobra i ma okej przepuystowość płynu?? Bo że jest troszkę rozszczelniona to widać po nalotach na łączeniu z plastikiem

Pozdrawiam,

Rafał

Punto SOLE 99 1.1

Napisano

> na 99% objawy wskazuja na UPG. dluzsza trasa niezalecana zanim jej

> nie wymienisz - chybaze ci nie zal silnika

Twoim zdaniem przegrzewanie si eautka swiadczy w 99% o UPG?!

Napisano

> Pisałeś, że węże chłodnicy są gorące więc termostat odpada. Na UPG

> wskazuje też szlam w układzie chłodzenia o którym też pisałeś.

> Objawy przegrzewania silnika też pasują do awarii UPG.

> Sprawdź jeszcze olej w silniku czy go nie przybyło bądź nie zmętniał.

szlam mógł powstac przy wyciekajacym płynie (poprostu nie jest tam czysto i w polaczeniu z płynem powstaje maź)

takie rzeczy to sie sprawdza w zbiorniczku wyrównawczym (szkoda ze w punto tak ciezko do niego zajrzec no.gif)

Napisano

> PS. a jest jakiś sposób na sprawdzenie chłodnicy czy aby jest dobra i

> ma okej przepuystowość płynu??

Poprzedni właściel mojego Punta prawdopodobnie nigdy nie wymieniał płynu chłodzącego. Ciecz która była w układzie zaczęła zamarzać w temperaturze -2 stopnie!

Zakupiłem środek do czyszczenia chłodnic. Przeczyściłem (niestety uprościłem sobie procedurę podaną na etykiecie) i zalałem układ nowym płynem.

Do wiosny było wszstko dobrze oprócz tego, że płyn zrobił się mętny. Jak zaczęło się robić ciepło wentylator nie przestawał się kręcić podczas jazdy po mieście, chociaż czerwona kontrolka nie zapaliła się ani razu.

Kupiłem Prestone Radiator Flush, kilka butelek wody demineralizowanej i tym razem wyczyściłem układ dwa razy i co najważniejsze zgodnie z zaleceniami Prestona. Dodatkowo płyn chłodzący przesączyłem przez watę w celu oczyszczenia. Następnego dnia w naczyniu do którego spuszczałem zużytą wodę z Prestonem osadziła się centymetrowa warstwa kamienia smile.gif

Po tym zabiegu wentylator włącza się zdecydowanie rzadziej ok.gif

Myślę, że skoro nie ma zmian w oleju, to najtaniej będzie zacząć szukanie przyczyny niedomagań od przeczyszczenia układu. Na pewno nie zaszkodzi.

pozdrawiam,

Andrzej

Napisano
  • Autor

HEYAH smile.gif

Problem został zdiagnozowany i naprawiony smile.gif

Po wyjęciu starej chłodnicy okazało się że jest całkowicie z boku przy zbiorniku rozszczelniona....POSZŁA DO WYMIANY

Koszt nowej Magneti Marelli to 180 zł...czas wymiany jakieś 40 min + 1 browar w garażu(....oczywiście bezalkoholowy wink.gif )

Teraz to nawet rzadko się wentylator załącza smile.gif

Pozdrawiam,

Rafał

PUNTO SOLE 99 + LPG

Napisano

No to ok.gif ostatnio też miałem podobny problem, diagnoza rozszczelniona chłodnica - tak jak u ciebie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.