Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrusznik włączył się podczas jazdy i spalił

Featured Replies

Napisano

Astra F silnk X14NZ 97 rocznik

W ciagu jednego roku drui raz taka sama awaria!!! W czasie jazdy rozrusznik sam sie włączył i w kilka sekund calkowicie sie wypalił. Rozumie ze jak tak sie stanie w czasie jazdy to rozrusznik padnie al jaka jest przyczyna tego ze on sie włącza podczas jazdy??? Instalacja elektryczna, wyłącznik elektromagnetyczny , stacyjka ??? Sa jakies czesciej w Astrach pojawiajace sie problemy. Bo poprzedni wymienilem cały rozrusznik na nowy - dlaczego znów???

Napisano

Stacyjka nawala.

Mógłbyś w przybliżeniu podać ile sekund chodził rozrusznik?

Napisano
  • Autor

maksymalnie 10s ale w momencie gdy spod maski wydobywa sie siwy dym to czlowiek głupieje

Napisano
  • Autor

ale co dziwne pozniej odpliłem na popych auto jakies 2km jechało normalnie az sie zagotowła woda tzn plyn chłodzący

Napisano

> Astra F silnk X14NZ 97 rocznik

> W ciagu jednego roku drui raz taka sama awaria!!! W czasie jazdy

> rozrusznik sam sie włączył i w kilka sekund calkowicie sie

> wypalił. Rozumie ze jak tak sie stanie w czasie jazdy to

> rozrusznik padnie al jaka jest przyczyna tego ze on sie włącza

> podczas jazdy??? Instalacja elektryczna, wyłącznik

> elektromagnetyczny , stacyjka ??? Sa jakies czesciej w Astrach

> pojawiajace sie problemy. Bo poprzedni wymienilem cały

> rozrusznik na nowy - dlaczego znów???

Witam!

Co prawda z innej marki auta, ale to sie zdarza jesli wieniec na kole zamachowym jest troszke dobity i bendix nie wysprzegli sie po uruchomieniu silnika. Zeby kola zamachowego sa (nie wiem jak to nazwac) podbite, powstaja zadry na nich, bendix po uruchomieniu bezwladnosciowo ma cofnac sie, ale jak zadry przytrzymaja to pozniej sa takie jaja. Przyczyna tego moga byc wybite tulejki rozrusznika, jak wygladaly Twoje po wyjeciu starego. Ja przejechalem, jesli cie to pocieszy 30km bo mialem wlaczone radio i nie slyszalem tego odglosu. Skonczylo sie remontem silnika.

Napisano

kurka tak na oko to coś nie tak z instalacją :/

tam do automatu idzie taki kabelek sterujący od stacyjki i właśnie na nim szukałbym usterki

możliwe że kostka stacyjki ma już dosyć i np na dziurze załącza styki od rozrusznika :/

ja właśnie mam z tą kostką problem bo mi czasem nie łączy styków i rozrusznik nie chce zadziałać :/ - taka kostka kosztuje ok 15zł choć nie mówię na pewno czy to na pewno to :/

ogólnie rozrusznik ma prawo zadziałać jak właśnie na ten przewód popłynie prąd albo jak na krótko (np kluczem) złączysz te 2 śruby (jedną od + z aku a drugą z automatu czy jakoś ta

Napisano
  • Autor

wymienilem rozrusznik, wymienilem ta kostke pod stacyjka ale dalej nie wiem jaka jest przyczyna.

Kostka bez sladów przegrzania etc Wieniec koła zamachowego ma pozaokraglane zęby - juz widac nieco zjechane. Ale czy to jest przyczyna?????????????

Napisano

> wymienilem rozrusznik, wymienilem ta kostke pod stacyjka ale dalej

> nie wiem jaka jest przyczyna.

> Kostka bez sladów przegrzania etc Wieniec koła zamachowego ma

> pozaokraglane zęby - juz widac nieco zjechane. Ale czy to jest

> przyczyna?????????????

koło zamachowe raczej nie jest przyczyną bo przecież zębatka rozrusznika nie jest na nim na stałe tylko wsuwa się na nie podczas rozruchu.

ja bym winił instalację elektryczną

Napisano
  • Autor

mysle zeby np zmienic dla pewnosci ten przewód ktory jest poprowadzony od kostki stacyjki do rozrusznika . Bo tak mi sie wydaje ze tylko ta kostka (juz wymieniona) i opisany przewód gdyby gdzies przywierał moze wywolac rozruch rozrusznika w czasie jazdy

Napisano

> opisany przewód

> gdyby gdzies przywierał moze wywolac rozruch rozrusznika w

> czasie jazdy

Raczej nie. Jeżeli by "przywierał" to do masy a rozruch rozrusznika wywoływany jest zapodaniem "plusa" tym przewodem.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no tak - nie inaczej musialaby - musiałoby +12 byc tam podawane. Tak sie zastanawiam bo koncepcje juz mi sie koncza

Napisano

> no tak - nie inaczej musialaby - musiałoby +12 byc tam podawane. Tak

> sie zastanawiam bo koncepcje juz mi sie koncza

Tak na zdrowy rozsądek to przyczyna musi być elektryczna... Nie ma możliwości aby np od wstrzasów bendiks nagle dosunął koło do wieńca bo trzeba pokonać opór sprężyny a to nie taka łatwa sprawa - wystarczy posłuchać z jaką siłą robi to elektrowłącznik i ile przy tym pobiera prądu. Coś po prostu "włącza" prąd na cewkę elektrowłącznika. Jedyne co mi przychodzi do głowy to stacyjka. No chyba, że u Ciebie jest jeszcze przekaźnik po drodze między stacyjką a elektrowłącznikiem. Jeżeli jest to może on pod wplywem np. wstrzasów zwiera sobie styki...

Pozdroofka

Napisano

też mam pewien problem i podejrzewam o to rozrusznik a dokładniej bendiks

od jakiegoś czasu często od mojej asterki dochodzi dziwny metaliczny dźwięk

z początku podejrzewałem coś ze sprzęgłem /ponieważ po zdjęciu osłony sprzęgła wyraźnie ten hałas dochodził z okolic tarczy lub koła zamachowego/

wcześniej obwiniałem za to tłumik lub pompę wodną lub rolkę napinającą w rozrządzie/

jednak teraz jestem pewny w 80% że jest to ów bendiks

co do tego dźwięku to on brzmi jak by uderzały o siebie dwie metalowe rurki z dość dużą częstotliwością /taki typowy "pusty-tępy" metaliczny dźwięk/

ponowne uruchomienie autka powoduje że ten hałas ustepuje

-postaram się nagrać i wrzucić na forum ten odgłos

nie wiem co jest dokładnie przyczyną tego nieodbijania bendiksa ale wątpię żeby miało to coś wspólnego z instalacją elektryczną

moim zdaniem bendiks się zużył i mógł dostać jakiegoś luzu w wyniku którego zahacza o koło zamachowe

////w przyszłym tygodniu wymienię to ustrojstwo i napisze czy pomogło

ale muszę przyznać że po wstępnych oględzinach rozrusznik nie jest "cudownie" rozmieszczony w mojej asterce

czuje że czeka mnie wiele nerwów i jeszcze więcej browarków przy tej robótce

Pozdrawiam

Napisano

> nie wiem co jest dokładnie przyczyną tego nieodbijania bendiksa ale

> wątpię żeby miało to coś wspólnego z instalacją elektryczną

> moim zdaniem bendiks się zużył i mógł dostać jakiegoś luzu w wyniku

> którego zahacza o koło zamachowe

Trza rozebrać i zobaczyć. Może spręzyna pekła...?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> też mam pewien problem i podejrzewam o to rozrusznik a dokładniej bendiks

> ale muszę przyznać że po wstępnych oględzinach rozrusznik nie jest

> "cudownie" rozmieszczony w mojej asterce

> czuje że czeka mnie wiele nerwów i jeszcze więcej browarków przy tej

> robótce

> Pozdrawiam

no tak ale u mnie problem wystapi po roku od wymiany rozrusznika na nowy wiec prawie na pewno to nie jest jego wina a tym samym nie jest to problem bendiksa bo wymienia sie go z rozrusznikem azem jako całość

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.