Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

alternatywa dla MIDa?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

noszę się z zamiarem założenia MIDa ale nie mogę trafić na takowego do Astry G, przeglądając alledrogo trafiłem na coś takiego:

aukcja

jako że zasadniczo zależy mi na stresogennej funkcji MIDa czyli spalaniu bieżącym zastanawiam się czy nie nabyć czegoś takiego? testował to ktoś może? jaka może być dokładność tego i przydatność?

dzięki za sugestie,

brat

Napisano

Szkoda ze tak brzydko to wyglada i tylko 2 wiersze ..mogli juz z 4 zrobic i w ladniejszych kolorach sick.gif

Napisano

> Szkoda ze tak brzydko to wyglada i tylko 2 wiersze ..mogli juz z 4

> zrobic i w ladniejszych kolorach

pewnie, ze mogliby tylko cena wyswietlacza niestety jest znaczna i skutecznie podrozylo by to koszt urzadzenia.

imho fajny bajer, jest nawet szansa (podobne urzadzenie bylo kiedys opisywane w edw), ze bedzie to pokazywalo prawde ale faktem tez jest, ze bedzie CI pasowalo w kokpicie jak piesc do nosa.

Napisano

> noszę się z zamiarem założenia MIDa ale nie mogę trafić na takowego

> do Astry G, przeglądając alledrogo trafiłem na coś takiego:

> aukcja

> jako że zasadniczo zależy mi na stresogennej funkcji MIDa czyli

> spalaniu bieżącym zastanawiam się czy nie nabyć czegoś takiego?

> testował to ktoś może? jaka może być dokładność tego i

> przydatność?

Kiedyś zastanawialiśmy się tutaj, m.in. z kolegą Orochimaru, w jaki sposób ten komputerek oblicza spalanie w KAŻDYM silniku benzynowym z wtryskiem i nadal nie wiemy biglaugh.gif Więc albo to chwyt marketingowy albo impulsy do wtryskiwacza są jakieś 'standaryzowane' smile.gif Jeśli ktoś się od tego czasu czegoś nowego dowiedział to proszę o info!

Co do reszty wskazań to w archiwum jest o tym info więc zakładam że da się skalibrować żeby pokazywało prawidłowo prędkość, przebieg itp.

Napisano

> Kiedyś zastanawialiśmy się tutaj, m.in. z kolegą Orochimaru, w jaki

> sposób ten komputerek oblicza spalanie w KAŻDYM silniku

> benzynowym z wtryskiem i nadal nie wiemy Więc albo to chwyt

> marketingowy albo impulsy do wtryskiwacza są jakieś

> 'standaryzowane' Jeśli ktoś się od tego czasu czegoś nowego

> dowiedział to proszę o info!

> Co do reszty wskazań to w archiwum jest o tym info więc zakładam że

> da się skalibrować żeby pokazywało prawidłowo prędkość, przebieg

> itp.

Uwzględniając ilość błędów w tekście tej aukcji to pewnie ściema (albo trzeba sobie samemu dobrać współczynnik po instalacji zeby.GIF)

Napisano

> (albo trzeba sobie samemu dobrać współczynnik po instalacji )

Łatwizna, po 3 latach prób i błędów będzie wskazywał z dokładnością do 10% zeby.GIF

A tak serio, ma ktoś oscyloskop cyfrowy z funkcją rejestrowania? smile.gif

EDIT: tak się zastanawiam czy zamiast oscyloskopu nie możnaby użyć portu LPT/COM komputera i prostego programiku (np w basiku pod dosem)? Programik odczytywałby napięcie na pinie w porcie, a do tego pinu byłby podłączony wtryskiwacz - możnaby potem zobaczyć wykres tych impulsów np. w excelu.

Pomysł ma jedną wadę - pojedyńczy pin reaguje tylko na 2 stany napięć - wysokie i niskie. A może jakiś ADC dorobić do tego?

Napisano

> Witajcie,

> noszę się z zamiarem założenia MIDa ale nie mogę trafić na takowego

> do Astry G, przeglądając alledrogo trafiłem na coś takiego:

> aukcja

> jako że zasadniczo zależy mi na stresogennej funkcji MIDa czyli

> spalaniu bieżącym zastanawiam się czy nie nabyć czegoś takiego?

> testował to ktoś może? jaka może być dokładność tego i

> przydatność?

> dzięki za sugestie,

> brat

jezeli nie mozesz znalezc MID`a to proponuje niemiecki eBay sa o wiele tansze niz w polsce tylko jest jeden problem koszty przesylki i wplata na konto ceny z ksiezyca chyba ze masz kogos tam.

pozdro

Napisano

> A tak serio, ma ktoś oscyloskop cyfrowy z funkcją rejestrowania?

Ano mam.. Tylko mało przenośny, bo zasilany z 220V. Z upsa działać niestety nie będzie. Chyba że z porządnego takiego co ma sinus na wyjściu.

Już przymierzałem się do oglądnięcia tego sygnału. Muszę jednak przygotować się wcześniej i wyprowadzić sobie kabelek stosowny.

Jak narazie mam inne rzeczy do zabawy i jakoś się nie składa, a z oscyloskopowaniem to większa zabawa bo garaż z prądem jest portrzebny. Mam taki garaż ale u rodziców, gdzie bywam raz na pare tygodni. I zawsze wtedy jest dużo innych rzeczy do roboty, nie tylko przy aucie z reszta wink.gif

> EDIT: tak się zastanawiam czy zamiast oscyloskopu nie możnaby użyć

> portu LPT/COM komputera i prostego programiku (np w basiku pod

> dosem)? Programik odczytywałby napięcie na pinie w porcie, a do

> tego pinu byłby podłączony wtryskiwacz - możnaby potem zobaczyć

> wykres tych impulsów np. w excelu.

> Pomysł ma jedną wadę - pojedyńczy pin reaguje tylko na 2 stany napięć

> - wysokie i niskie. A może jakiś ADC dorobić do tego?

To będzie sygnał cyfrowy jak mniemam, więc logowanie dwustanowe wystarczy. Ale lepiej może na mikroprocesorku (np AVR) cos wymotać. Na alledrogo można też kupić takie coś jak "oscyloskop na PC" - właśnie chyba jakiś ADC do LPT podpinany + kawalek softu na winde.

Kurcze, żeby człowiek miał więcej czasu.....

Napisano

> Ano mam.. Tylko mało przenośny, bo zasilany z 220V. Z upsa działać

> niestety nie będzie. Chyba że z porządnego takiego co ma sinus

> na wyjściu.

> Już przymierzałem się do oglądnięcia tego sygnału.

Myślę że poczekam aż Ty coś z tym zrobisz pierwszy. Wiesz dużo więcej ode mnie, a czasu wolnego mamy chyba obaj tyle samo wink.gif

Mając impulsy pozostaje jeszcze jedna kwestia - jak sprawdzić ile paliwa jest wtryskiwane? Można chyba wrzucić jakiś przepływomierz przed wtryskiwacz i sobie to potem uśrednić, tylko jaki i skąd go wytrzasnąć?

Lelku, może jakieś chemiczno-laboratoryjne przyrządy?

Napisano

A tak jeszcze offtopicznie nieco dodam, ze do ciekawych wnioskow mozna dojsc ogladajac sobie na oscyloskopie sygnal ktorym immobiliser sie komunikuje ze sterownikiem silnika wink.gif

Jako ciekawostke dodam, ze immo wykorzystuje ten sam przewod sygnalowy ktorym przesylane sa impulsy z czujnika predkosci pojazdu

Napisano
  • Autor

właśnie, ciekawe jak jest zrealizowane skalowanie impulsów na jednostkę odległości i sygnału wtrysku? i czy jest jakaś możliwość korekcji ? co do estetyki to sam wbuduję w jakieś estetyczne opakowanie wyświetlacz a umiejscowienia to pomysły mam dwa, luka miedzy podsufitką a lusterkiem a drugie listwa podszybia - kratka nawiewów powietrza na szybę czołową, napiszę maila do sprzedającego, zobaczymy co odpisze w sprawie parametrów drogi i sygnału wtrysku,

brat

Napisano

Jeśli chcesz MID-a to daj znać na priv.

Dam ci namiar na gościa, od którego ja kupowałem.

Jak z nim rozmawiałem to mówił, że ma MID-y co chwilę bo zwozi części z Zachodu.

PS. Ja za swojego zapłaciłem 120zł. Tyle że musiałem go jeszcze naprawiać, bo nie świeciło kilka linii. Na Alledrogo jest firma, która za naprawę wyświetlacza, zmianę języka i wgranie kodu skasowała mnie 55zł.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chcesz MID-a to daj znać na priv.

> Dam ci namiar na gościa, od którego ja kupowałem.

poszło na PW, natomiast w między czasie dostałem odpowiedź jakże konkretną od człowieka sprzedającego te komputery że aby wyskalować "należy przejechać kilkanaście kilometrów" cokolwiek to znaczy? nie wiem dalej czy jakoś samemu się to skaluje czy automagicznie? cholera jak ja lubię takie załatwianie sprawy :/ to tylko utwierdza mnie w przekonaniu że oczywiście najlepiej jest założyć oryginał co może uda mi się z pomocą kolegi Amberka ok.gif

brat

PS potwierdza się to co ktoś napisał tutaj w wątku, gość z allegro prawdopodobnie skopiował koncept z kitu AVT nr 434 opisanego w EDW 9/05.

Napisano

> poszło na PW, natomiast w między czasie dostałem odpowiedź jakże

> konkretną od człowieka sprzedającego te komputery że aby

> wyskalować "należy przejechać kilkanaście kilometrów" cokolwiek

> to znaczy?

Pewnie układ zlicza impulsy od czujnika przebytej drogi. Potem wpisujesz mu ile przejechałeś i jest wyskalowany smile.gif

Tak samo tankujesz na full, jeździsz z komputerkiem a on zlicza łączny czas otwarcia wtryskiwacza. Potem tankujesz na full, podajesz komputrowi ile zużyłeś a on sobie oblicza dawkę wtryśniętą na jednostkę czasu pracy wtryskiwacza. Niby proste ale nie wiem jak z dokładnością takiego pomiaru...

Napisano

> Pewnie układ zlicza impulsy od czujnika przebytej drogi. Potem

> wpisujesz mu ile przejechałeś i jest wyskalowany

> Tak samo tankujesz na full, jeździsz z komputerkiem a on zlicza

> łączny czas otwarcia wtryskiwacza. Potem tankujesz na full,

> podajesz komputrowi ile zużyłeś a on sobie oblicza dawkę

> wtryśniętą na jednostkę czasu pracy wtryskiwacza. Niby proste

> ale nie wiem jak z dokładnością takiego pomiaru...

W skrajnych przypadkach błąd pewnie może sięgac nawet 10%.

Napisano
  • Autor

> Pewnie układ zlicza impulsy od czujnika przebytej drogi. Potem

> wpisujesz mu ile przejechałeś i jest wyskalowany

Ściągnąłem dokumentację kitu AVT 434 i pomiary działają tak jak piszesz, przejeżdża jakiś dystans i wpisuje drogę przebytą a procek wylicza drogę na impuls, paliwo dokładnie tak samo, oczywiście można manewrować współczynnikami osiągając pewnie coraz lepsze wyniki choć pewnie zajęłoby to trochę czasu, póki co pozostanę jednak przy koncepcji MIDa oryginalnego bo jednak można liczyć na pomoc kącikowiczów ok.gif

brat

Napisano
  • Autor

> W skrajnych przypadkach błąd pewnie może sięgac nawet 10%.

a ja się zastanawiam jak to jest z dokładnością wskazań czy to według MIDa czy kalkulatora i rachunku ze stacji? u mnie wskazania prędkości z TIDa różnią się około 10% od wskazywanej przez licznik, rozumiem że w takim razie licznik kilometrów też przekłamuje, zatem wlewając do wybicia pistoletu i mając kilometry przebyte liczę już z błędem, poza tym ciekawe co jest bliższe prawdzie, TID czy licznik prędkości? pokręcone to wszystko wink.gif

brat

• 1 miesiąc później...
Napisano

A niby jak to liczy oryginalny MID? Tak samo, z tą tylko różnicą, że częstotliwość otwarcia wtryskiwaczy w MIDzie jest na stałe zdefiniowany przez producenta (stąd potrzeba wgrania innego oprogramowania MIDa przy adaptacji do innego silnika), a tutaj masz możliwość samodzielnej kalibracji.

Takie urządzenie, zarówno jak MID nigdy nie będzie super dokładne. Z tego co pamiętam przed laty była jakaś afera w świecie motoryzacji, że między innymi OPEL podaje zaniżone wskazania spalania paliwa w montowanych przez siebie komputerach pokładowych w swoich autkach...

Napisano

> a ja się zastanawiam jak to jest z dokładnością wskazań czy to według

> MIDa czy kalkulatora i rachunku ze stacji? u mnie wskazania

> prędkości z TIDa różnią się około 10% od wskazywanej przez

> licznik, rozumiem że w takim razie licznik kilometrów też

> przekłamuje, zatem wlewając do wybicia pistoletu i mając

> kilometry przebyte liczę już z błędem, poza tym ciekawe co jest

> bliższe prawdzie, TID czy licznik prędkości? pokręcone to

> wszystko

> brat

Nie. Mam komputer pokładowy, zrobiony przez autokącikowego elektronika, jest lepszy niż ten i pod niektórymi względami lepszy od MIDa, również trzeba w nim było skalibrować współczynnik prędkości (drogi) i współczynnik wtrysku. Pierwsze polegało na uruchomieniu kalibracji i przejechaniu np. 10 KM według wskazań dziennego licznika km. po tym dystansie należało wprowadzić ilość pokonanych km w trakcie kalibracji i na tym kalibracja współczynnika prędkości się kończy. Efekt jest taki, że kilometry pokazuje równo z dziennym licznikiem Astry, a prędkość pokazuje równo z TIDem, na TID 52 km/h, na komputerku również 52 km/h. Na komputerku 100 km/h, na liczniku w Astrze około 110 km/h biglaugh.gif

Napisano

> A niby jak to liczy oryginalny MID? Tak samo, z tą tylko różnicą, [...]

Mid nie liczy bezposrednio czasu otwarcia wtryskiwaczy. Z kompa sterujacego wystaje specjalny sygnał dla celow pomiaru chwilowego zuzycia paliwa. W odroznieniu od impulsow wtryskiwaczy, sygnał ten ma stałą częstotliwość, zmienia się tylko jego wypełnienie. Więcej o tym sygnale i moich jego obserwacjach tutaj

darmowa alternatywa dla mida

W przypadku sterowania wtryskiwaczy zmienia się częstotliwość (wraz z obrotami) coby wtrysk następował we właściwym momentcie i oczywiście czas trwania impulsu określający dawkę paliwa. Mowa tu oczywiście o wtrysku wielopunktowym. Na jednopunkcie nie ma moim zdaniem potrzeby zmiany częstoliwości wraz z obrotami. Ale to juz gdybanie, bo jednopunktu akurat na oscyloskopie nie widziałem..

[...]

> Takie urządzenie, zarówno jak MID nigdy nie będzie super dokładne. Z

> tego co pamiętam przed laty była jakaś afera w świecie

> motoryzacji, że między innymi OPEL podaje zaniżone wskazania

> spalania paliwa w montowanych przez siebie komputerach

> pokładowych w swoich autkach...

Zgadza się, np w Toyocie Corolli ten komputerek pokazuje wyraźnie mniej (20%) niż w rzeczywistości. I jeżeli użytkownik nie liczy spalania na zasadzie ile wlał / ile przejechał to jest zadowolony ze swojego superoszczędnego samochodu... wink.gif

Napisano

> Mid nie liczy bezposrednio czasu otwarcia wtryskiwaczy. Z kompa

> sterujacego wystaje specjalny sygnał dla celow pomiaru

> chwilowego zuzycia paliwa. W odroznieniu od impulsow

> wtryskiwaczy, sygnał ten ma stałą częstotliwość, zmienia się

> tylko jego wypełnienie. Więcej o tym sygnale i moich jego

> obserwacjach tutaj

> darmowa alternatywa dla mida

> W przypadku sterowania wtryskiwaczy zmienia się częstotliwość (wraz z

> obrotami) coby wtrysk następował we właściwym momentcie i

> oczywiście czas trwania impulsu określający dawkę paliwa.

Jeśli tak jest, to tzw ECU, czy ECM powinien mieć wyprowadzone dwa różne przewody, jeden do wtryskiwaczy, a drugi do MIDa? Jeśli tak jest, to który jest tym do wtryskiwaczy?

Napisano

> Jeśli tak jest, to tzw ECU, czy ECM powinien mieć wyprowadzone dwa

> różne przewody, jeden do wtryskiwaczy, a drugi do MIDa? Jeśli

> tak jest, to który jest tym do wtryskiwaczy?

I tak właśnie jest. Co więcej, w silniku z wielopunktem każdy wtryskiwacz sterowany jest indywidualnie. W sterowniku Simtec 56 (silnik X18XE) wtryskiwacze połączone są do pinów 40, 41, 42, 43 sterownika a sygnał spalania chwilowego wystaje z pinu 21

Z tego co widze pobieżnie patrząc po innych schematach (od jednopunktu też) wszędzie są to odrębne sygnały.

Napisano

> I tak właśnie jest. Co więcej, w silniku z wielopunktem każdy

> wtryskiwacz sterowany jest indywidualnie. W sterowniku Simtec 56

> (silnik X18XE) wtryskiwacze połączone są do pinów 40, 41, 42,

> 43 sterownika a sygnał spalania chwilowego wystaje z pinu 21

> Z tego co widze pobieżnie patrząc po innych schematach (od

> jednopunktu też) wszędzie są to odrębne sygnały.

A masz gdzieś rozpiskę wszystkich pinów?

Interesuje mnie kabelek wychodzący z ECM do wtryskiwacza, silnik 1.6 SZR

Napisano

> A masz gdzieś rozpiskę wszystkich pinów?

> Interesuje mnie kabelek wychodzący z ECM do wtryskiwacza, silnik 1.6

> SZR

Mam ogolnie te schematy do astry co powszechnie chodzą po necie. Są też do sciągnięcia ze strony autokoncikowej. Tam też są wypisane piny.

W X16SZR wtryskiwacz jest podłączony do pinu C4, przewód niebieski. Dodatkow, przewód sygnałowy zużycia paliwa dla MIDa wyprowadzony jest ze złącza B12 (przewód czarno-brązowy)

Napisano

> Ale

> to juz gdybanie, bo jednopunktu akurat na oscyloskopie nie

> widziałem..

Jeśli to co słyszę na biegu jałowym pod maską to wtryskiwacz (takie rytmiczne cykanie), to owszem, częstotliwość otwarcia wtryskiwaczy wzrasta wraz z obrotami.

Napisano

> Jeśli to co słyszę na biegu jałowym pod maską to wtryskiwacz (takie

> rytmiczne cykanie), to owszem, częstotliwość otwarcia

> wtryskiwaczy wzrasta wraz z obrotami.

Może to zawory cykają wink.gif Ale tak, wtryskiwacz powinien wyraznie być słyszalny

Napisano

> Mam ogolnie te schematy do astry co powszechnie chodzą po necie. Są

> też do sciągnięcia ze strony autokoncikowej. Tam też są wypisane

> piny.

> W X16SZR wtryskiwacz jest podłączony do pinu C4, przewód niebieski.

W 9-pinowym łączu?

> Dodatkow, przewód sygnałowy zużycia paliwa dla MIDa wyprowadzony

> jest ze złącza B12 (przewód czarno-brązowy)

To znalazłem, podłączyłem tam mój komputer pokładowy (nie mid) i nie pokazuje obrotów, które według producenta powinien pokazywac właśnie za pomocą danych z kabelka idacego do wtryskiwacza. Ja podłączyłem pod ten MIDowy i po kalibracji pokazuje w mierę przybliżone wartości., np. 50 km zrobiłem na 4,4 litra LPG.

Napisano

> W 9-pinowym łączu?

Chodziło mi o złącze koputera bezpośrednio. Znacznie więcej pinów niż 9 wink.gif

Tobie chodzi zapewne o słynne złącze X9... (nie wiem ilu ono jest pinowe). W tym złączu nie ma niestety sygnału od wtryskiwacza.

> To znalazłem, podłączyłem tam mój komputer pokładowy (nie mid) i nie

> pokazuje obrotów, które według producenta powinien pokazywac

> właśnie za pomocą danych z kabelka idacego do wtryskiwacza.

Noi prawidłowo się zachowuje, bo ten sygnał nie zawiera informacji o obrotach. Jego częstotliwość jest stała, a zmienia się jedynie współczynnik wypełnienia i jest on proporcjonalny do zużycia paliwa.

W przypadku sterowania wtryskiwaczem częstotliwość zmienia się proporcjonalnie do obrotów, a współczynnik wypełnienia do dawki paliwa.

> podłączyłem pod ten MIDowy i po kalibracji pokazuje w mierę

> przybliżone wartości., np. 50 km zrobiłem na 4,4 litra LPG.

Hmm... no brzmi rozsądnie. Tylko niestety na LPG ten sygnał może trochę przekłamywać. Patrz tu klik (na koniec), przed chwilą o tym pisałem. Przy czym przy idealnie pracującej instalacji powinno udać się wyskalować to wskazanie. Szacuję jednak że w przypadki instalacji gazowej II generacji błąd może wynieść min. 10 - 20 %. Albo i więcej. Ale to szacowanie raczej z fusów wink.gif

A której generacji masz instalacje ?

Napisano

> Chodziło mi o złącze koputera bezpośrednio. Znacznie więcej pinów niż

> 9

Tak, no to poproszę o bardziej łopatologiczne wytłumaczenie który to kabel, w której wtyczce... wiem, że są dwie i są bardzo dziwnie oznaczone. Kabelek jest w pierwszej od komory silnika, czy w tej bardziej oddalonej? Jak go dokładnie zlokalizować? Niebieski?

> Tobie chodzi zapewne o słynne złącze X9... (nie wiem ilu ono jest

> pinowe). W tym złączu nie ma niestety sygnału od wtryskiwacza.

Tak, łącze X9 - 9-pinowe, tam właśnie jest kabelek idący do MIDa, do którego się wpiąłem obecnie.

> Noi prawidłowo się zachowuje, bo ten sygnał nie zawiera informacji o

> obrotach. Jego częstotliwość jest stała, a zmienia się jedynie

> współczynnik wypełnienia i jest on proporcjonalny do zużycia

> paliwa.

> W przypadku sterowania wtryskiwaczem częstotliwość zmienia się

> proporcjonalnie do obrotów, a współczynnik wypełnienia do dawki

> paliwa.

No i to by wszystko tłumaczyło...

> Hmm... no brzmi rozsądnie. Tylko niestety na LPG ten sygnał może

> trochę przekłamywać. Patrz tu klik (na koniec), przed chwilą o

> tym pisałem. Przy czym przy idealnie pracującej instalacji

> powinno udać się wyskalować to wskazanie. Szacuję jednak że w

> przypadki instalacji gazowej II generacji błąd może wynieść min.

> 10 - 20 %. Albo i więcej. Ale to szacowanie raczej z fusów

> A której generacji masz instalacje ?

Mam instalację II generacji, z tym, że komputer się kalibruje, tzn. na pusty bak tankujesz do pełna LPG, włączasz kalibrację, jeździsz sobie tak do póki Ci nie braknie gazu. Wtedy zatrzymujesz kalibrację a komp podaje Ci ile w czasie trwania kalibracji naliczył impulsów idących do wtryskiwacza (przy ECM, czyli jeszcze przed emulatorem), później prosi Cię o podanie liczby litrów LPG zalanych na czas kalibracji, brzmi rozsądnie. U mnie na 28,2 l LPG naliczył 3120774, przejechałem na tym 359 km. Z dotychczasowych kalkulatorowych obliczeń wychodziło mi, że moja Astra pali 7,5 - 9 l/100 km (LPG). Dzisiaj przejechałem 110 km i komputerek pokazał mi zużycie 8,6 LPG na tym dystansie, a jechałem w 90% na trasie czasem wyprzedzając, styl jazdy bez szaleństw (wskaźnik chwilowego spalania robi swoje zlosnik.gif ), ale też nie kapelusz (90-120km/h). Wyjeżdżę do końca ten bak i zobaczymy jak wyszło spalanie w sumie, tzn. ile pokaże komputerek litrów w baku w momencie kiedy skończy mi się LPG. Później przełączę się na ten kabelek od wtryskiwacza i wtedy skalibruję jeszcze raz i porównam wiarygodność wyników. Producent upiera się, że dopiero jak podłączę podam sygnał z wtryskiwacza komp. będzie pokazywał dokładniej. Nie twierdzi, że będzie to super dokładnie, ale jakieś tam wartości mocno przybliżone będzie pokazywało.

Proszę napisz jak odnaleźć ten właśnie kabelek w tych dużych wtykach.

Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

> Tak, no to poproszę o bardziej łopatologiczne wytłumaczenie który to

> kabel, w której wtyczce... wiem, że są dwie i są bardzo dziwnie

> oznaczone. Kabelek jest w pierwszej od komory silnika, czy w tej

> bardziej oddalonej? Jak go dokładnie zlokalizować? Niebieski?

Hmm, no tutaj niestety nie pomogę bo nie grzebałem nigdy przy sterowniku od X16SZR. Jeżeli masz kłopot ze zlokalizowaniem kabelka przy kompie to może podłącz sie bezpośrednio przy wtryskiwaczu. Z przeciągnięciem kabelka spod maski do kabiny jest trochę upierdliwości ale da się to przejść (było opisywane dzieś)

Napisano

Zaraz, zaraz... a nie prościej podłączyć się do emulatora wtryskiwaczy? Tam jest przecież doprowadzony sygnał od wtryskiwaczy z ECU...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.