Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kalibraca seqwencji

Featured Replies

Napisano

przy jakich obrotach robi sie kalibracje seqwencji a chodiz dokladnei o mape dla LPG bo gazownik kazal mi jezdzic z urzadzeniem na obrotach w granicach 2100-2700 ale w tym przedziale auto moje nie jedzi dobzre bo to jest 16v wiec nie wiem czy to blad jego czy tak sie robi kaligracje dla tego typu instalacji ???

Napisano

> przy jakich obrotach robi sie kalibracje seqwencji a chodiz dokladnei

> o mape dla LPG bo gazownik kazal mi jezdzic z urzadzeniem na

> obrotach w granicach 2100-2700 ale w tym przedziale auto moje

> nie jedzi dobzre bo to jest 16v wiec nie wiem czy to blad jego

> czy tak sie robi kaligracje dla tego typu instalacji ???

kalibrację sekwencji powinno się wykonywać w możliwie największej liczbie punktów pracy silnika, tzn. przy różnych obrotach silnika i różnym obciążeniu silnika.

Jaka to instalacja?

Napisano
  • Autor

> kalibrację sekwencji powinno się wykonywać w możliwie największej

> liczbie punktów pracy silnika, tzn. przy różnych obrotach

> silnika i różnym obciążeniu silnika.

> Jaka to instalacja?

instalacja to sirocco na tej stronie mozna co nieco znalesc www.agcentrum.pl

Napisano

> przy jakich obrotach robi sie kalibracje seqwencji a chodiz dokladnei

> o mape dla LPG bo gazownik kazal mi jezdzic z urzadzeniem na

> obrotach w granicach 2100-2700 ale w tym przedziale auto moje

> nie jedzi dobzre bo to jest 16v wiec nie wiem czy to blad jego

> czy tak sie robi kaligracje dla tego typu instalacji ???

robi się w szerokim (jak najszerszym) zakresie obrotów i przede wszystkim obciążeń

Napisano
  • Autor

> robi się w szerokim (jak najszerszym) zakresie obrotów i przede

> wszystkim obciążeń

znaczy sie auto ma sobie jezdzic a nei stac w miejscu i krecic obrotami zlosnik.gif ale troche poczytalem i znaalzlem instrukcje to tej instali i tak jest tak napisane jak gazownik mowil hmm.gif wiec ciekawe toto co mowisz ale ja sie tam na tym nieznam i moge sie tylko domyslac co i jak grinser006.gif

Napisano

> znaczy sie auto ma sobie jezdzic a nei stac w miejscu i krecic

> obrotami ale troche poczytalem i znaalzlem instrukcje to tej

> instali i tak jest tak napisane jak gazownik mowil wiec

> ciekawe toto co mowisz ale ja sie tam na tym nieznam i moge sie

> tylko domyslac co i jak

Ty chyba mylisz autokalibrację ze strojeniem na drodze...

Jeśli chodzi o autokalibrację to owszem,ma stać w miejscu

Napisano

> Jeśli chodzi o autokalibrację to owszem,ma stać w miejscu

...ale taka autokalibracja powinna stanowić jedynie przygotowanie samochodu do jazdy kalibracyjnej

Napisano
  • Autor

> ...ale taka autokalibracja powinna stanowić jedynie przygotowanie

> samochodu do jazdy kalibracyjnej

no to jak to powinno byc w koncu z tym wszystkim cfaniaczek.gif

Napisano

> ...ale taka autokalibracja powinna stanowić jedynie przygotowanie

> samochodu do jazdy kalibracyjnej

dokladnie...a najlepiej to wogóle ręcznie wykalibrować też bieg jałowy,a nie czekać stu lat,az się autokalibracja zrobi smirk.gif

Napisano

> no to jak to powinno byc w koncu z tym wszystkim

Autokalibracja na postoju, czyli generalnie zrobienia mapy nieco na "pałę", a przede wszystkim sprawdzenie, czy dobrana średnica dysz oraz ciśnienie reduktora jest odpowiednie. Jeżeli czasy wtrysku benzyny i gazu bardzo się różnią, to zmienia się dysze na większe/mniejsze i robi kalibrację od nowa.

Jeżeli mnożnik czasów wtrysku jest relatywnie mały (powiedzmy < 1,4) to wyjeżdżamy w trasę i zbieramy punkty pracy, najpierw na benzynie, a potem na gazie. Punkt pracy na benzynie to czas wtrysku benzyny przy zasilaniu benzynowym, a punkt pracy na gazie to czas wtrysku benzyny przy zasilaniu gazowym.

Mapa to zbiór zebranych punktów pracy. Jest mapa benzynowa i gazowa. Muszą się one pokryć, a "pokrywa" je się manipulując wspomnianym wcześniej mnożnikiem.

Tak to z grubsza wygląda i jasno z tego wynika, że jazda kalibracyjna jest niezbędna oraz, ze powinna się odbywać w szerokim zakresie obrotów i pod zmiennymi obciążeniami.

Napisano

Nie każda sekwencja przy programowaniu wymaga jeździć samochodem aby stworzyć lepsza mapę wtrysku wink.gif takim przykładem jest sequent 24 który aby mógł stworzyć mapę wtrysku wymaga wykonanie na postoju nastepujacych czynności :

1- praca samochodu na biegu jałowym na benzynie

2-bieg jałowy na benzynie z maksymalnym obciążeniem ( należy włączyć światła dmuchawy ogrzewanie i wszystko co sie da wink.gif

3-praca samochodu na benzynie przy 3-tysiącach obrotów

Przez 30 sekund dla każdej z czynności komputer gazowy zapamiętuje parametry pracy na benzynie. Później po przełączeniu na gaz ponawiamy cała tą procedurę tyle że od końca wink.gif czyli najpierw 3-tysiące obrotów później bieg jałowy pod obciążeniem i na końcu bieg jałowy bez obciążenia wink.gif Proste nie wink.gif Komputer gazowy znając parametry pracy na benzynie dostosowuje dawkę gazu tak aby jak najbardziej odpowiadała benzynowej . Jak precyzyjnie ma sie nauczyć ustawiamy suwakiem korekcji wtrysku. Ja u siebie ustawiłem na 2 % bo mniej już sie nie da smile.gif Jeżeli podczas programowania chociaż jeden wtrysk gazu będzie większy niż te 2% to cały jeden etap będzie powtórzony do momentu aż przez te 30 sekund każdy wtrysk będzie poniżej ustalonej przez nas granicy wink.gif Po tym wszystkim samochodzik może jeździć już na gazie drive.gif To był sequent 24 ale w pełnym sequencie to bez jazdy sie nie obejdzie wink.gif

Napisano

> Nie każda sekwencja przy programowaniu wymaga jeździć samochodem aby

> stworzyć lepsza mapę wtrysku takim przykładem jest sequent 24

> który aby mógł stworzyć mapę wtrysku wymaga wykonanie na postoju

> nastepujacych czynności (...)

> Po tym wszystkim samochodzik może jeździć już na gazie To był

> sequent 24 ale w pełnym sequencie to bez jazdy sie nie obejdzie

Skąd w takim razie S24 wie jak sobie policzyć np. czas wtrysku dla wysokich obrotów i maksymalnego obciążenia (ciśnienia w kolektorze ssącym)...?

Praca na biegu jałowym oraz na 3000rpm pozwoli mu utworzyć mapę gazową jedynie na podstawie 2 znanych punktów pracy, reszta to ekstrapolacja. Punktów tych powinno być moim zdaniem co najmniej 5...

Napisano

> Skąd w takim razie S24 wie jak sobie policzyć np. czas wtrysku dla

> wysokich obrotów i maksymalnego obciążenia (ciśnienia w

> kolektorze ssącym)...?

sequent 24 nic nie wylicza tylko przelicza czas wtrysku benzyny na czas wtrysku gazu względem tego czego sie nauczył przy programowaniu wink.gif do poprawnej pracy nie potrzebuje ani sygnału z TPS ani z sondy lambda tylko czas wtrysku benzyny i sygnał z czujnika położenia wału wink.gif ciśnienie w kolektorze ssącym też szacuje jakie może być wink.gif tylko przy programowaniu trzeba podłączyć czujnik MAP a później należy go odłączyć wink.gif

> Praca na biegu jałowym oraz na 3000rpm pozwoli mu utworzyć mapę

> gazową jedynie na podstawie 2 znanych punktów pracy, reszta to

> ekstrapolacja. Punktów tych powinno być moim zdaniem co najmniej

> 5...

widać musi mieć dobre algorytmy biglaugh.gif

Napisano

> sequent 24 nic nie wylicza tylko przelicza czas wtrysku benzyny na

> czas wtrysku gazu względem tego czego sie nauczył przy

> programowaniu

Nie wylicza, tylko pyta się wróżki... Zastanów się... A potem przeczytaj poniżej.

W ogólności funkcja obliczająca czas wtrysku gazu wygląda tak:

Tgaz(press, rev) = Tben * Cof(press, rev)

Przy założeniu, że komputer samochodu wylicza czas wtrysku beznyny w zależności od podciśnienia w kolektorze oraz obrotów, można tą funkcję przekształcić w następującą:

Tgaz(Tben, rev) = Tben * Cof(Tben, rev)

Ta wersja jest zwykle wykorzystywana w sterownikach IV generacji.

Do poprawnej pracy komputer musi zatem znać wartości współczynnika Cof dla całej mapy - bądź to w płaszczyźnie <ciśnienie kolektora; obroty> bądź <czas wtrysku ben, obroty>. Opisana przez Ciebie procedura kalibracji na postoju daje max 3 takie wartości, reszta jest przybliżana.

> do poprawnej pracy nie potrzebuje ani sygnału z

> TPS ani z sondy lambda tylko czas wtrysku benzyny i sygnał z

> czujnika położenia wału

Jak to sekwencja... Wszystkim zajmuje sie komputer samochodu...

Czujnik położenia wału - lub częściej sygnał sterujący cewki - jest wykorzystywany to wyznaczenia prędkości obrotowej silnika.

> ciśnienie w kolektorze ssącym też szacuje jakie może być

Nie szacuje, bo wcale jej nie bierze pod uwagę - parametrem używanym do wyznaczenia czasu wtrysku jest tylko odczytany czas wtrysku benzyny (w czasie pracy na gazie) oraz prędkość obrotowa silnika. Dodatkowo odczytuje temperatura gazu i wprowadzana jest odpowiednia korekcja związana ze zmianą gęstości paliwa.

> tylko przy programowaniu trzeba podłączyć czujnik MAP a później należy go odłączyć

Jakiś bezwzględny poziom obciążenia silnika musi być znany w trakcie kalibracji.

> widać musi mieć dobre algorytmy

Albo i nie. Ale jak działa, to znaczy się spełniają twoje oczekiwania...

Napisano

> sequent 24 nic nie wylicza tylko przelicza czas wtrysku benzyny na

> czas wtrysku gazu względem tego czego sie nauczył przy

> programowaniu

No właśnie problem w tym, że na postoju i przy 2 wartościach obrotów to niewiele się nauczył...

Współczynnik korekty czasu wtrysku gazu może być zupełnie inny dla biegu jałowego i np. dla średniego obciążenia i obrotów = 4,5krmp

O to mi cały czas chodzi (i koledze grogi widzę, że też)

Napisano

Widać 3 wartości współczynnika Cof wystarczają żeby sequent 24 mógł resztę wyliczyć. Gdyby to nie było możliwe to zapewne producent dałby więcej etapów w programowania wtrysku gazu. A czy algorytmy wyliczania współczynnika Cof są dobre sprawdziłem podczas jazdy na gazie i w całym zakresie obrotów mam oscylacje sondy lambda i to pod rożnym obciążeniem wink.gif Nie twierdze że jest to najlepsze rozwiązanie gdyż pełny sequent podczas programowania wylicza współczynnik Cof dla aktualnej ilości obrotów silnika i wielkości ciśnienia MAP. Dzięki temu powstaje macierz współczynników Cof i nic nie musi być podczas jazdy na gazie szacowane wink.gif

Napisano

> Widać 3 wartości współczynnika Cof wystarczają żeby sequent 24 mógł

> resztę wyliczyć.

Wystarczają, ale obawa jest właśnie o to "wyliczenie".

> Gdyby to nie było możliwe to zapewne producent

> dałby więcej etapów w programowania wtrysku gazu. A czy

> algorytmy wyliczania współczynnika Cof są dobre sprawdziłem

> podczas jazdy na gazie i w całym zakresie obrotów mam

> oscylacje sondy lambda i to pod rożnym obciążeniem

Jeżeli tak jest to ok.gif

> Nie twierdze

> że jest to najlepsze rozwiązanie gdyż pełny sequent podczas

> programowania wylicza współczynnik Cof dla aktualnej ilości

> obrotów silnika i wielkości ciśnienia MAP. Dzięki temu powstaje

> macierz współczynników Cof i nic nie musi być podczas jazdy na

> gazie szacowane

Właśnie z tego względu nieco "podejrzliwie" podchodzę do S24 i wolałbym mieć Staga 300 lub choćby KME Diego, ale z takimi warunkami gwarancji jak BRC zlosnik.gif

Napisano

> Widać 3 wartości współczynnika Cof wystarczają żeby sequent 24 mógł resztę wyliczyć.

Idąc tym torem to wystarczyłby jeden stały mnożnik...

> Gdyby to nie było możliwe to zapewne producent dałby więcej etapów w programowania wtrysku gazu.

Wszędzie pracują księgowi i koszty tną. Ale jak widać w większości takie obcięte koszty nie wpływają zdecydowanie negatywnie na pracę.

> A czy algorytmy wyliczania współczynnika Cof są dobre sprawdziłem podczas jazdy na gazie i w całym zakresie obrotów mam

> oscylacje sondy lambda i to pod rożnym obciążeniem

Bo ECU benzynowe tak dobierze czas wtrysku, żeby mieszanka była stechiometryczna.

Cały pic polega na tym, żeby przy identycznych warunkach, przy pracy na gazie i benzynie wartości wyznaczone przez ECU benzynowe były identyczne. Tzn. żeby dla ECU benzynowego fakt jazdy na gazie był nierozróżnialny od jazdy na benzynie. Jeśli tak nie jest, to autoadaptacja potrafi rozjechać mapę wtrysku i na benzynie już auto po kilkudziesięciu kilometrach nie pojedzie.

Napisano

Tzn. żeby dla ECU benzynowego fakt jazdy na gazie

> był nierozróżnialny od jazdy na benzynie. Jeśli tak nie jest, to

> autoadaptacja potrafi rozjechać mapę wtrysku i na benzynie już

> auto po kilkudziesięciu kilometrach nie pojedzie.

Tak właśnie miałem .Po resecie kompa benzynowego jazda na benzynie bez problemów.

Napisano

> Nie każda sekwencja przy programowaniu wymaga jeździć samochodem aby

> stworzyć lepsza mapę wtrysku takim przykładem jest sequent 24

Wydaje mi sie, ze to samo niestety ma Elpigaz Stella Nord. Mam do tej instalki porgram. Jest tam opcja autokalibracji, ktora polega na tym, ze zgodnie z poleceniami komputera:

-mam "udac sie" (cytuje) na biegu jałowym do 2500-3100 obrotow,

Potem gdy przez pare sekund mam stale obroty w tych granicach komputer wydaje kolejne polecenie:

- nie przyspeiszac ani nie zwalniac- trwa autokalibracja

Po zakonczeniu autokalibracji nic juz wiecej nie idze zrobic - program (jedna z najnowszych wersji) nie ma zadnej opcji zbierania mapy w czasie jazdy (jesli sie myle niech ktos mnie poprawi, ale przejrzalem wszystkie mena i nic nie znalazlem- mnimo ze mam pelna wersje progamu). Jednym slowem szajs?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.