Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po remoncie - świszczenie w silniku

Featured Replies

Napisano

Witam,

W końcu udało mi się złożyć silnik (moje perypetie z opisywałem już na forum np. TUTAJ ) Nalałem oleju, płynu chłodzącego, przekręcam stacyjkę, silnik kręci normalnie ale nie załapuje frown.gif No, pomyślałem nic może czegoś nie podłączyłem, a że późno już było więc zacząłem się zbierać. Patrzę a tu leży jakiś bezpiecznik hmm... spojrzenie na klapkę bezpieczników...no, tak... to od pompy smile.gif Wpiąłem go i jeszcze jedna próba. Kręcę. Z okolicy pompy dało się słyszeć jakiś chrobot. Druga próba... auto zaskoczyło na moment...trzecia próba... ODPALIŁO!! yay.gif Ale radość trwała krótko, bo mimo, ze silnik wydawał się chodzić prawidłowo (tzn. równe obroty itp.) to słychać było straszny pisk (dużo głośniejszy niż silnik). Coś jak pisk przy luźnym pasku altka ale ten nie był ciągły tylko tak jakby w rytm pracy silnika. Piszę "jakby" bo nie maiłem czasu się wsłuchać - wystraszyłem i wyłączyłem silnik po ok. 10 sekundach.

Co to może być? Tak sobie myślę, że może zawory albo tłoki nie dostają oleju i to pisk tarcia metal o metal. icon_eek.gif Mam nadzieję, że to nie to... Jakieś inne pomysły?

Dodam jeszcze co było robione: wymieniony jeden tłok, pierścienie, kupiona cała głowica i w niej: szlifowanie zaworów, frezowanie gniazd, wymiana 5 prowadnic i ogólne czyszczenie. Oczywiście wymienione (prawie) wszystkie uszczelki + pasek rozrządu. Nie mam tylko uszczelki pod przepustnicę (tzn. mam kawałek smile.gif), bo stara się podarła, a nowe są tylko w ASO, a jakoś mi nie było po drodze. A, no i jeszcze nowy czujnik wałka rozrządu. Głowica składana była przez zakład, który ją regenerował, a zakładana była u mechanika (rozrząd również). Ja spiąłem resztę.

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedna rzecz, której wczoraj nie skojarzyłem od razu:

Sprzęgło chodzi dziwnie lekko i miękko, wręcz gumowo wink.gif Jestem przekonany, że wcześniej był delikatny opór. Więc może to sprzęgło jest przyczyną tych hałasów? hmm.gif

Edit: Może coś się uszkodziło podczas prób odkręcania koła pasowego na wale? Próbowaliśmy je ruszyć metodą Etzoldową czyli V bieg i hamulec co miało zablokować koło. No, ale u mnie nie zablokowało. Próbowaliśmy z różnymi biegami.

Napisano

Ja tez tak miałem ale u mnie zużyło sie koło pasowe od alternatora. Zdejmij pasek i odpal i zobaczysz. Przynajmiej u mnie tak było tongue.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tez tak miałem ale u mnie zużyło sie koło pasowe od alternatora.

> Zdejmij pasek i odpal i zobaczysz. Przynajmiej u mnie tak było

Na pewno dźwięk dobiega gdzieś od strony pasków (altka i rozrządu), a nie od strony sprzęgła. Plik z nagraniem znajduje się TUTAJ

Dodatkowo pod maską pojawiły się spaliny (może to spalony olej??) a po krótkiej chwili chodzenia (w sumie może 1-1,5 minuty) w okolicach DISa pojawił się olej (mniej więcej łyżeczka). Widać, że cieknie spod pokrywy zaworów (a uszczelka nówka sztuka). Po zdjęciu przewodów WN okazało się, że w dziurach na świece, na 3 i 4 cylindrze, jest pełno oleju icon_eek.gif Jest go tyle, że nie widać świec frown.gif

Albo uszczelka źle założona albo gdzieś jest coś zapchane i ciśnienie pod pokrywą zaworów było tak duże, ze ją wydmuchało. pad.gif

Napisano

Paskudny ten dźwięk sick.gif

Szpece robili test szczelności głowicy?

Spod uszczelki pod pokrywą zaworów raczej tyle by nie napompowało w tak krótkim czasie. Miejmy nadzieję, że to nie pęknięta głowica, ale coś mi mówi, że tak może być frown.gif

Napisano

Wydaje mi się, po odsłuchaniu tego nagrania, że to raczej nie pasek (paski). Jestem po traumatycznym przeżyciu, tj. urwany pasek altka, wkręcony pod koło pasowe wału korbowego, potem zaklinowanie tegoż, zonk, szarpnięcie, wyrwana rolka napinacza paska rozrządu z bloku, urwany pasek rozrządu... resztę sobie dopiszcie, bo mnie jeszcze trzyma nerw!jest to mój drugi taki przypadek, z tym że za pierwszym razem powodem była zatarta pompa wtryskowa. Dźwięk był bardzo podobny, taki raczej metaliczno-bezolejowy. Myslę, że jednak hałasuje element, który jest aktualnie przynajmniej niedostatecznie smarowany. Ale... jezeli nie zapala się kontrolka oleju, to teoretycznie na końcu magistrali masz ciśnienie. Może więc faktycznie np.uszczelka pod głowicę jest źle założona albo któraś z panewek się obróciła i zasłoniła otwór olejowy.Gdybania w tym dużo ale jak robiłeś mały remont silnika, to mogło to się zdarzyć.Pozdrawiam.

Napisano

> jezeli nie zapala się kontrolka oleju, to teoretycznie na końcu

> magistrali masz ciśnienie.

No niestety... Czujnik jest umieszczony zaraz za pompą (moim zdaniem bez sensu, bo powinien być za wałkiem rozrządu czyli na koncu magistrali) i nic nie mówi o tym, że olej dochodzi wszędzie.

Pozdroofka

Napisano

> No niestety... Czujnik jest umieszczony zaraz za pompą (moim zdaniem

> bez sensu, bo powinien być za wałkiem rozrządu czyli na koncu

> magistrali) i nic nie mówi o tym, że olej dochodzi wszędzie.

> Pozdroofka

Faktycznie, jak wcisnąłem entera to już czujnik widziałem oczami wyobraźni wkręcony w na dole w blok. Trochę nieprzemyślana rzecz ale z drugiej strony te nerwowe kilka sekund, gdy olej miałby dotrzeć do końca magistrali (zwłaszcza w zimie hmm.gif). Wybaczcie, naprawdę jeszcze mnie nerw trzyma.Dzięki lelek za łagodną uwagę.Pozdr

Napisano

> naprawdę jeszcze mnie nerw trzyma.

To kiedy stała Ci się ta nieprzyjemność?

Pozdroofka

Napisano

> To kiedy stała Ci się ta nieprzyjemność?

> Pozdroofka

1,5 tygodnia temu, 4 dni czekania na spawacza, który pofatygowałby się do warsztatu i zdecydowywał "odbudowywać" punkt mocowania szpilki rolki prowadzącej w bloku w silniku zamontowanym w budzie (uprzedzając pytania: 400 PLN), dalej zamontowanie rozrządu (części nowe, bez pompy wodnej), wymiana dwóch dźwigienek zaworów ( w dieslu GM, mimo że głowica kolizyjna, zawory są prostopadle do denka tłoka, tak więc są zawsze szanse, że zawory będą raczej całe) regulacja, montaż wszystkich pierdół ( koszt częścimi i robocizny: 777PLN). Silnik pali od pierwszego, nie dymi bardziej niż przed awarią, dynamika nawet lepsza (regulacja)... tylko te koszty.Pechowe to autko, pozdr.

Napisano

Zobacz obudowe od paska rozrzadu czy nie trze o nia pasek

Napisano
  • Autor

> Zobacz obudowe od paska rozrzadu czy nie trze o nia pasek

Zdjąłem górną obudowę i nic się nie zmieniło frown.gif Ze względu na to, że rozrząd i pokrywa zaworów robione były przez mecha, odholuje chyba autko do niego. Jak nabroił, to niech naprawia.

A czy pasek rozrządu może się przesuwać na kołach zębatych prostopadle do toru swojego ruchu? Gdy zdjąłem górną obudowę rozrządu, to pasek wystawał na kołach zębatych wałków rozrządu ok 3-4mm. Delikatnie go wepchnąłem, odpaliłem na moment silnik, zgasiłem i znowu był lekko wysunięty. Może rolki są źle założone?

Napisano

> Zdjąłem górną obudowę i nic się nie zmieniło Ze względu na to, że

> rozrząd i pokrywa zaworów robione były przez mecha, odholuje

> chyba autko do niego. Jak nabroił, to niech naprawia.

> A czy pasek rozrządu może się przesuwać na kołach zębatych

> prostopadle do toru swojego ruchu? Gdy zdjąłem górną obudowę

> rozrządu, to pasek wystawał na kołach zębatych wałków rozrządu

> ok 3-4mm. Delikatnie go wepchnąłem, odpaliłem na moment silnik,

> zgasiłem i znowu był lekko wysunięty. Może rolki są źle

> założone?

Jestem po wymianie rozrządu i pasek wystaje z koła (u mnie pompy wtryskowej) ok. 1 mm. Spowodowane to jest nie do końca dokładnym wspawaniem do bloku silnika wyrwanej szpilki od rolki prowadzącej. Mechanik stwierdził, że tak nie może byc, bo pasek będzie ścinany. Zapowiedział, że będzie potrzebna korekta ustawienia szpilki albo pokombinuje ustawieniem pompy wtryskowej. Ciekawi mnie jednak fakt, że byłeś w stanie przesuną na kole zębatym pasek rozrządu. U mnie nie dam rady!Pozdr

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No, już się wszystko wyjaśniło. Mechanicy wkręcili gdzieś za dużą śrubę i obcierała o rolkę - stąd ten pisk. Pojawienie się oleju na świecach spowodowane było złym założeniem uszczelki - podwinęła im się (szczerze mówiąc nie bardzo sobie mogę wyobrazić jak mechanik z wieloletnim stażem może coś takiego zrobić...). Zsuwanie paska spowodowane było krzywą podkładką pod jedną z rolek.

Wczoraj odebrałem Astrę i po baaardzo długim czasie pojechałem nią do domu biglaugh.gif

Ale żeby nie było za pięknie:

- spod uszczelki pokrywy zaworów wali olejem, że hej - uszczelka do wymiany :/

- Astra znowu nie chce zapalić :/ wywala błąd 0230 - "Przekaźnik pompy paliwa". Dzisiaj wieczorem będę sprawdzał co i jak. Szczerze powiem, że mam już jej dość angryfire.gif żebym o nią nie dbał...ale przecież zawsze miała wszystko co najlepsze... wink.gif Coś na starość zrobiła się zrzędliwa i kapryśna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.