Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik krokowy Nowy-uszkodzony czy zly

Featured Replies

Napisano

PYTANIE

Dzis zalozylem kupiony na allegro silnik krokowy-zamiennik.

Wg opisu powinien pasowac. Z wygladu jest taki sam (no prawie-jeden plastik jakby dluzszy,ale raczej to nie ma wplywu)

Zalozylem go i klapa.

Silnik po odpaleniu wchodzi na wysokie obroty (bardzo wysokie) pozniej zaczyna falowac 3 razy i znowu wchodzi na wysokie...

I tu pytanie:

Czy myslicie ze po jego zalozeniu powinno sie zrobic reset kompa? Czy poprostu jest uszkodzony lub nie pasuje z tym modelem. Ja mam C95136 (wg intercars)a tu jest C95128 , ale na aukcji wymienione bylo ze do obydwu pasuje.Byl tez wymieniony numer B12/01 czyli takie oznaczenie jak mam na oryginalnej czesci.

Myslicie zeby zrobic ten reset czy reklamowac...

PS Dodam ze zakladalem tez indentyczny (z wygladu , chociaz ciut inne oznaczenie) z Punto 1.2 i silnik dzialal normalnie,tzn ani gorzej,ani lepiej niz na moim oryginale.

Dzieki za info...

Auto Silnik 1.0 ie FIRE z wteryskiem Webera (Magnetti Marelli)

ale w Pandzie 93

Napisano

a sprawdziłeś np. sondę , czujnik temperatury, reset kompa robiłeś, skąd wiesz ze masz padniętego korkowca ?? mi jak padła sonda miałem podobne objawy jak ty!

Napisano
  • Autor

> a sprawdziłeś np. sondę , czujnik temperatury, reset kompa robiłeś,

> skąd wiesz ze masz padniętego korkowca ?? mi jak padła sonda

> miałem podobne objawy jak ty!

Witam

Wiec tak. Sonde zmienilem jako pierwsza,bo juz chyba byla nie pierwsej mlodosci:),ale raczej nie pomoglo.Moze ciu mniej pali,ale to moze przypadek.

Drugi stwialem silniczek krokowy,szczegolnie ze jak przeczyszlalem go stalo sie to:

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post278911008

Tak wiec nie bylem go pewny. Dlugo szukalem na allegro i znalazlem,ale po podlaczeniu wyszlo, co wyszlo. Teraz podmienie czujnik tememratury.Z takiego samego silnika ale byl tam wtrysk boscha.Mysle ze podejdzie. I podmienie tez czujnik polozenia przepustnicy. Jedynego co moge jeszcze podmienic,to MAP sensor.

Ogolnie auto pali malo w trasie,ale jakby za duzo w miescie bo i wolne obroty sa cos za wysokie i jakby czasem sie zacinaly.

Acha reset zrobilem na poczatku i po zmianie lambdy.....

no i teraz sie zastanawialem czy warto robic reset z tym krokowcem jesli zaraz po zalozeniu wyszly takie cyrki....moze to nie ten model frown.gif

Napisano

> Witam

> Wiec tak. Sonde zmienilem jako pierwsza,bo juz chyba byla nie

> pierwsej mlodosci:),ale raczej nie pomoglo.Moze ciu mniej

> pali,ale to moze przypadek.

> Drugi stwialem silniczek krokowy,szczegolnie ze jak przeczyszlalem go

> stalo sie to:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post278911008

> Tak wiec nie bylem go pewny. Dlugo szukalem na allegro i

> znalazlem,ale po podlaczeniu wyszlo, co wyszlo. Teraz podmienie

> czujnik tememratury.Z takiego samego silnika ale byl tam wtrysk

> boscha.Mysle ze podejdzie. I podmienie tez czujnik polozenia

> przepustnicy. Jedynego co moge jeszcze podmienic,to MAP sensor.

> Ogolnie auto pali malo w trasie,ale jakby za duzo w miescie bo i

> wolne obroty sa cos za wysokie i jakby czasem sie zacinaly.

> Acha reset zrobilem na poczatku i po zmianie lambdy.....

> no i teraz sie zastanawialem czy warto robic reset z tym krokowcem

> jesli zaraz po zalozeniu wyszly takie cyrki....moze to nie ten

> model

to moze łapie lewe powietrze?

Napisano

według mnie po wymianie krokowca tez przydał by śię reset kompa aby zaprogramował sobie kroki wysówu krokowca bo teraz pamięta jeszcze ze starego niestety.

Napisano
  • Autor

> według mnie po wymianie krokowca tez przydał by śię reset kompa aby

> zaprogramował sobie kroki wysówu krokowca bo teraz pamięta

> jeszcze ze starego niestety.

No zrobie tak jutro:)

Co myslicie o takim resecie,Ponoc w fiatach robi sie to tak:

"oto co traktuje o "resecie" książka "Fiat Uno" autorstwa Dietera Korpa i Klausa Breusteda na temat urządzenia wtryskowego mono jetronic

''Po odłączeniu przewodów od akumulatora następuje skasowanie wszystkich danych wprowadzonych do pamięci urządzenia sterującego.Są to wartości dla biegu jałowego,obciążenia częściowego,obciążenia całkowitego oraz zwalniania.

W związku z tym, po ponownym podłączeniu przewodów do akumulatora może dojść do nierównej pracy, niespodziewanych przerw w pracy silnika przy przyspieszaniu i do nierównej pracy na biegu jałowym.Dlatego po ponownym podłączeniu akumulatora należy na nowo wprowadzić podstawowe dane do urządzenia sterującego:

- najpierw rozgrzać silnik do temp. roboczej (wentylator powinien załączyć się 3 razy),

- odłączyć kabel masowy od akumulatora,odczekać 20-30 sekund i ponownie podłączyć,

- uruchomić silnik bez wciskania pedału gazu,

- po ok. 5-minutowym biegu jałowym zwiększyć obroty biegu jałowego do ok. 1500 obr/min i trzymać tak przez dalsze 2 minuty.Dzięki tej czynności urządzenie sterujące może na nowo wprowadzić do pamięci wartości biegu jałowego

Wskazówka:

aby ułatwić urządzeniu sterującemu proces "uczenia się" czyli ponowne zapisywanie wszystkich wartości roboczych,można przeprowadzić jazdę próbną z różnymi sytuacjami.Z wszelkimi dalszymi problemami należy zwracać się do warsztatu "

"

PS

No powietze to tez opcja. Ale sam nie wiem gdzie.Wtrysk jest raczej nie ruszany i sklada sie z dwoch czesci. Ma tez podgrzewana plytke miedzy nim a kolektorem....juz sam nie wiem frown.gif

Dzis myslalem jeszcze o zaworze co odsysa opary paliwa. Nie wiem w koncu czy on odsysa i rozniez podaje do ukladu dolotowego .Znalazlem info ze jak silnik przekracza 60 st to jest on otwarty na 90sek i zamkniety na 60sek.Moze sie zacina,ale czy tomoze byc przyczyna.

NO nic jutro jak starczy czasu to zaloze inny czujnik temp, inny czujnik polozenia przepustnicy i nawet moze inny czujnik MAP-chociaz w szczegolach nie znam jego funkcji.

A pozniej wloze ten nowy krokowiec i zrobie reset kompa...

przeciez w koncu musi sie dac to znalesc. confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.