Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak dochodzić praw i co robić po czymś takim?

Featured Replies

Napisano

Sytuacja miała miejsce w UK ale ciekawi mnie sprawa jak się sprawa ma choćby w PL.

Jechałem fragmentem drogi z robotami drogowymi. Trzy pasy ale dwa zamknięte. Wszystkie samochody ciągły się równo w rządku. Wyłączone pasy pyły osłonięte pachołkami. Ja chechałem za jakimś 18to kołowcem przed nami sznurek, za nami też sznurek. Prędkość około 30-35 km/h. Miałem odstęp za tym TIRem około 10-15metrów.

W pewnym momencie TIR zachaczył kołem o pachołek i ten centralnie wystrzelił pionowo w górę. Ja zobaczyłem co się dzieje i że pachołek może spaść na mnie zrobiłem redukcję i gaz w podłogę. Jak odległość do tira zmniejszyła mi się to hamulec w podłogę i zrównałem prędkość. Udało mi się uciec przed spadającym pociskiem. Spadł centralnie za mną odbił się od drogi i spowrotem podskoczył w górę. Spadł na maskę samochodu za mną. Kierowca wystraszył się, odbił w bok i otarł się o barierkę ochronną. Straty napewno niezłe bo musiał zdrowo się orysować.

Co w takiej sytuacji robić? Gdzie dochodzić swoich roszczeń i czy wogóle są szanse czy trzeba naprawę pokryć ze swojej kieszeni czy ubezpieczenia?

Na wyspie może być inaczej ale ciekawi mnie czy ktos z was miał podobną sytuację z PL.

Napisano

Będąc świadkiem tego zdarzenia mogłeś kolesiowi pomóc dochodzić jego praw.

Pytanie czy to uczyniłeś?

Napisano
  • Autor

> Będąc świadkiem tego zdarzenia mogłeś kolesiowi pomóc dochodzić jego

> praw.

> Pytanie czy to uczyniłeś?

Odpowiadając na twoje pytanie niestey nie. Strach mnie naprawdę obleciał i chciałem i tak jak najszybciej dojechać do domu. Przejeżdżam tamtędy co najmniej 4 razy w tygodniu.

W polsce jeszcze to jest nieznane ale tutaj jeżeli sprawa jakaś sie toczy, w miejscu zdarzenia policja wystawia znak że jezeli ktoś w dniu tym i tym cos widział to proszony jest o kontakt- taki plakat naogół wisi przez jakis tydzień.

Usprawiedliwienia nie mam ale pocieszam się faktem że jeżeli wywieszą znak z prośbą kontaktu to się do nich odezwę.

Napisano

> Co w takiej sytuacji robić?

Przede wszystkim wezwać policial.gif dobrze by było spisać numery samochodu, który najechał na pachołek, jakiś świadek też by się przydał. Firma remontująca drogę na pewno jest ubezpieczona i to właśnie od niej trzeba by żądać odszkodowania. Jeśli by robili problemu, można próbować przez własne AC - niech oni ściągają.

Napisano

Moim zdaniem nalezy dochodzić odszkodowania z OC tego co najechał na pachołek...

Krawiec

Napisano

> Odpowiadając na twoje pytanie niestey nie. Strach mnie naprawdę

> obleciał i chciałem i tak jak najszybciej dojechać do domu.

> Przejeżdżam tamtędy co najmniej 4 razy w tygodniu.

> W polsce jeszcze to jest nieznane ale tutaj jeżeli sprawa jakaś sie

> toczy, w miejscu zdarzenia policja wystawia znak że jezeli ktoś

> w dniu tym i tym cos widział to proszony jest o kontakt- taki

> plakat naogół wisi przez jakis tydzień.

> Usprawiedliwienia nie mam ale pocieszam się faktem że jeżeli wywieszą

> znak z prośbą kontaktu to się do nich odezwę.

Wystarczyło dać mu swój numer telefonu i powiedzieć, że w razie czego poświadczysz jego zeznania.

Napisano

> Firma remontująca drogę na pewno jest ubezpieczona i to właśnie od niej trzeba by żądać odszkodowania.

Zakładając, że oznakowanie fragmentu drogi było właściwe, nie za bardzo widzę odpowiedzialność cywilną Firmy.

Napisano

> Nie widzę przeciwwskazań do dochodzenia roszczeń z OC TIR'a

> (analogicznie do kamienia wypadającego spod kół)

żaden ubezpieczyciel nie wypłaci za kasy z OC za kamień z pod koła auta poprzedzającego nawet jak ten niby sprawca napisze ci oświadczenie, chyba że będzie to ciężarówka z luźnym nieprzykrytym towarem i będziesz w stanie to udowodnić ale i w tym przypadku potrzebna jest policja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.