Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przygotowanie do montażu MIDa Astra G i parę pytań....

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

udało mi się zdobyć MIDa waytogo.gif i chciałem go zamontować w miarę możliwości w taki sposób jak fabryka tzn z czujnikami i modułem check, przeglądnąłem manual na WOA ale po przemyśleniu mam pytania:

- czy w AG X16SZR da się wywiercić dziurę w misce tak aby umieścić w niej czujnik poziomu oleju, ew prośba do kogoś kto ma fotki fabrycznej miski z czujnikiem o link, albo czy różnica polega nie tylko na samym otworze a na jeszcze innych szczegółach i w związku z tym trzeba wymienić miskę ?

-j.w. z tym że kwestia tyczy się czujnika poziomu spryskiwaczy, w EPC widzę tylko różnice między wersją ze spryskiwaczami refl. i bez a nie ma różnicy dla czujnika poziomu i bez niego znów prośba o foto lub zwymiarowanie umiejscowienia czujnika na zbiorniczku

- jak to jest z czujnikiem poziomu cieczy chłodzącej w tym silniku bo u licha znów nie ma różnicy w EPC między zbiorniczkiem z komputerem i bez

-czy we wtyczce modułu sterującego silnika będzie wolny pin z możliwością wpięcia przewodu/wyprowadzony przewód czy trzeba będzie robić partyzantkę jakąś w sensie wsadzenia przewodu i wklejenia go silikonem na przykład?

w zasadzie tyle pytań na tę chwilę, liczę na Was, i czekam na wszelkie sugestie które Wam się nasuwają,

dzięki

brat

edit: czy zmiana indeksu kodu spowoduje zmianę wskazań z gal/h na litry ? smile.gif

Napisano

Mam MID-a, zamontowałem go w sierpniu 2006, też nie mam czujników poziomu płynów, jakiś czas chorowałem na nie, szukałem na aukcjach gotowych zbiorniczków, potem rozglądałem się za samymi czujnikami i... nic. Ale jak od pewnego czasu dochodzą do mnie sygnały, że ludziom wyświetlają się często fałszywe komunikaty w fabrycznych wersjach, zwłaszcza za niski poziom oleju, czy płynu chłodniczego, to... odpuściłem sobie.

Co do wiercenia otworów w zbiorniku płynu chłodzącego, to.. uważaj, to zbiornik cisnieniowy, jak coś nie tak zrobisz, to możesz stracić cały płyn (czujnik jest w dnie zbiornika, a nie w korku, jak inne Ople). Podobnie nie wierciłbym miski olejowej, już lepiej wymienić na taką z czujnikiem.

Na moduł CC też chorowałem, ale jak w końcu uświadomiłem sobie, że przez ostatnie 2 lata wymieniłem tylko jedną żarówkę STOP i jedną pozyzyjną przód, to... też sobie odpuściłem. A jak jeszcze zwróciłem mojemu koledze uwagę, że ma spalone jedno światło mijania, to myślał, że go wkręcam, ale po sprawdzeniu był bardzo zdziwiony, że mu komputer nie wyświetlił komunikatu. Więc tyle są warte te czujniki. Co do oleju i chłodziwa to sprawdzam regularnie poziom co miesiąc (przypominacz w komórce!) oraz przed i po dłuższej trasie. Podobnie płyn spryskiwaczy. Klocki sprawdzam przy każdej zmianie kół z letnich na zimowe i odwrotnie, częściej nie trzeba. W końcu klocki mają te blaszki gwiżdżące, że się klocki kończą...

Co do sygnału zużycia paliwa w ECM - po prostu wypnij wtyk i sprawdź, czy jest obsadzony pin A9, u mnie był. Przewód idzie w wiązce do złacza X2, łatwy jest dostęp do wiązki międzu akumulatorem a błotnikiem, poznasz przewód po kolorze czarno-brązowym (tylko jeden taki ma).

Co do indeksów... w MID Astry G nie ma takich problemów jak w Astrze F. Wkładasz MID i pokazuje spalanie dobrze, nie trzeba wpisywać, jaki silnik, jakie koła... Tak mi powiedzieli w serwisie. Co do jednostek, to jak chcesz zmienić, to tylko Techem2, podobnie język. Ja kupiłem MID z holenderskim językiem. W ASO wgrali mi język polski i mam km/h. Taka ciekawostka: jak wgrali polski język, to wyświetlał po... turecku. Wtedy wybrali w Techu2 język turecki i mam... polski. Jeszcze sprawdź przed programowaniem, czy wyświetla ci RDS z radia, mój miał tę opcję wyłaczoną, właczysz też tylko Techem2. Koszt programowania 50 zł z fakturą. Czas - 5 minut.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Mam MID-a, zamontowałem go w sierpniu 2006, też nie mam czujników

> poziomu płynów, jakiś czas chorowałem na nie, szukałem na

> aukcjach gotowych zbiorniczków, potem rozglądałem się za samymi

> czujnikami i... nic

Co do misy pewnie masz rację, tak mnie fantazja poniosła wink.gif ale czujnik poziomu spryskiwaczy już mam, wtyczkę fabryczną do niego też 12 86 413 smile.gif ciekaw byłem jak jest ze zbiornikiem spryskiwaczy bo w EPC pokazuje jeden typ ? a dla X16SZR a pokazuje czujnik i na schemacie też jest zaznaczony dla X16SZR więc się zastanawiam o sso chozzi, czyżby był jakiś zbiornik gdzie montuje się w razie potrzeby czujnik? w innych silnikach są różne zbiorniki z czujnikiem i bez niego, co do modułu check też nie wydaje mi się to problem po prostu wpiąć w szereg obwodu świateł i podciągnąć dwa kable do MIDa, czujnik klocków pewnie odpuszczę bo i tak są blaszki przy klockach które najpierw trą po tarczy a dopiero później kończą się klocki -pomijając już fakt że czuć że się kończą klocki, oleju też mi pali przewidywalne ilości więc to też nie problem gdyby go nie miało być.

Jeżeli chodzi o indeksy kodów niestety panowie w oplu powinni mniej imprezować na szkoleniach w Wawie a więcej słuchać, w linku w dziale downloads są indeksy kodów do niektórych modeli link jak widać do AG też są różne w zależności od silnika i opon -> poleć im lekturę, ja mam angielski i nie będę zmieniał na polski -wolę ang, radio mnie też nie interesuje, mam swoje sprzęty pomontowane - nie przeprogramowałem TIDa tylko wypiąłem przewód z kostki,

zastanawiam się jeszcze nad jednym, jakiej wtyczki użyć żeby wpiąć się w fabryczną kostkę do TIDa -na zasadzie przejściówki na kostkę MIDa, wolę oryginału jednak nie ciąć,

brat

Napisano

> czujnik

> poziomu spryskiwaczy już mam, wtyczkę fabryczną do niego też 12

> 86 413 ciekaw byłem jak jest ze zbiornikiem spryskiwaczy bo w

> EPC pokazuje jeden typ ? a dla X16SZR a pokazuje czujnik i na

> schemacie też jest zaznaczony dla X16SZR więc się zastanawiam o

> sso chozzi, czyżby był jakiś zbiornik gdzie montuje się w razie

> potrzeby czujnik? w innych silnikach są różne zbiorniki z

> czujnikiem i bez niego,

Dla Astry II jest zbiornik tylko 14 50 607 bez względu na silnik. Myślę, że warto mu się przyjrzeć, może w miejscu, gdzie montuje się czujnik jest nadlew lub zaślepiony otwór.

A skąd masz czujnik i za ile? A masz do niego oczko ochronne 12 38 821?

> co do modułu check też nie wydaje mi się

> to problem po prostu wpiąć w szereg obwodu świateł i podciągnąć

> dwa kable do MIDa

To tak teoretycznie wygląda, dostęp do odpowiedniej wiązki przewodów jest masakryczny, bez demontaży skrzynki bezpieczników nie obejdzie się...

> Jeżeli chodzi o indeksy kodów niestety panowie w oplu powinni mniej

> imprezować na szkoleniach w Wawie a więcej słuchać, w linku w

> dziale downloads są indeksy kodów do niektórych modeli link

> jak widać do AG też są różne w zależności od silnika i opon

Ja jadąc do ASO wiedziałem o tym i nawet miałem już zapisany kod dla mojego auta. Ale w techu2 nie było takiej opcji - cały czas byłem podczas programowania i patrzyłem mechanikowi na ręce. Po prostu mu powiedziałem, że jak płacę za podłaczenie techa2 to chcę to wykorzystać maksymalnie i prosiłem, żeby wchodził we wszystko co się da i pytał mnie, czy chcę coś zmienić. i wierz mi, nie było takiej opcji wpisywania kodu... Sam się zdziwiłem. Dla mojego auta ma być kod 005 i taki jest (można to wyświetlić naciskając oba klawisze MIDA w manetce). Z tego co mi ten mechanik mówił, to wynikało, że MID automatycznie rozpoznaje do jakiego silnika jest podłączony i dobiera ten kod. Tylko jak rozpoznaje, jakie mam opony? Akurat w moim przypadku kod jest ten sam bez wzglkędu na opony, ale inne silniki mają różne... Może dostępne opcje właczają się w techu w zależności od silnika?

> -zastanawiam się jeszcze nad jednym, jakiej wtyczki użyć żeby

> wpiąć się w fabryczną kostkę do TIDa -na zasadzie przejściówki

> na kostkę MIDa, wolę oryginału jednak nie ciąć,

> brat

Ja zrobiłem sobie przejściówkę na stare złacze TID, kupiłem w sklepie elektronicznym tzw. listwę, zobacz na fotce. W każdej chwili mogę podłaczyć TID.

279052205-MID-01.jpg

PS. Takiej samej listwy, tylko "żeńskiej" można użyć do produkcji wtyczki MIDa, a nie ciąć złącze HDD.

Pozdr.

post-65098-14352483658696_thumb.jpg

Napisano

Tak sobie czytam Waszą duskusję, bo mnie również chodzi po głowie montaż tego ustrojstwa. Zacząłem nawet poszukiwania samego MIDA, rozesłałem zapytania do sprzedających na allegro i jeden ze sprzedających odpisał mi że ma jakies wyświetlacze, ale musze podać numer katalogowy, bo on nie wie co to jest. Czy któryś z kolegów mógłby podać nr. katalogowy ? (niestety EPC dopiero mi się ściaga passed_out.gif ). Czy MID - y w różnych samochodach są takie same i różnią się jedynie zaprogramowaniem ? Wszedzie gdzie czytam o montażu MIDa mowa jest o samym komputerze, rzadko o manetce. Czy są jakies problemy z jej wymianą ? jakies dodatkowe przewody ? I jeszcze jedno laickie pytanie... komputer... czy obejdzie się bez zdejmowania nadkola ? (o ile mnie pamieć nie myli to tam własnie jest umiejscowiony).

Gdzie kupiliscie Wasze MIDy ? allegro ??

z góry dziękuję wojtek

Napisano

Poszukaj starych watków o MID w Astrze G. A jak to wszystko przeczytasz, to wtedy pytaj. Pozdr.

Napisano

> Poszukaj starych watków o MID w Astrze G. A jak to wszystko

> przeczytasz, to wtedy pytaj. Pozdr.

dziękuję za reprymendę bow.gifwink.gif

Napisano

> Ja jadąc do ASO wiedziałem o tym i nawet miałem już zapisany kod dla

> mojego auta. Ale w techu2 nie było takiej opcji - cały czas

> byłem podczas programowania i patrzyłem mechanikowi na ręce. Po

> prostu mu powiedziałem, że jak płacę za podłaczenie techa2 to

> chcę to wykorzystać maksymalnie i prosiłem, żeby wchodził we

> wszystko co się da i pytał mnie, czy chcę coś zmienić. i wierz

> mi, nie było takiej opcji wpisywania kodu... Sam się zdziwiłem.

Prawde mowiac ja musialem /koledze/ podac rok modelowy i typ silnika... ustawil mi jezyk POLSKI i wszystko jest ok smile.gif JEDYNYM klopotem jest przejscie z wiazka przewodow przez sciane grodziowa silnika... podpialem tylko sygnal z ECU do dzisiaj rezygnujac na razie z podpiecia czujnikow - wlasnie z braku pomyslu gdzie i w jaki sposob przejsc w benzyniaku z kablami na razie sie poddalem ... moze jakies sugestie?...

Napisano
  • Autor

> Dla Astry II jest zbiornik tylko 14 50 607 bez względu na >silnik.

spryskiwaczy tak, właściwie jest jeszcze dla wersji spryskiwaczy refl. ale pisałem że zbiornik wyrównawczy cieczy chłodzącej jest dla X16SZR jeden typ a dla innych wersji silnikowych zależy czy jest z komputerem czy bez

> Myślę, że warto mu się przyjrzeć, może w miejscu, gdzie montuje

> się czujnik jest nadlew lub zaślepiony otwór.

tak też pomyślałem, zapytałem na forum bo liczyłem że temat już ktoś przerabiał wink.gif

> A skąd masz czujnik i za ile?

okazyjnie kupiłem nowy od mechanika za 10zł

> A masz do niego oczko ochronne 12 38

> 821?

nie ale kupię w serwisie

> To tak teoretycznie wygląda, dostęp do odpowiedniej wiązki przewodów

> jest masakryczny, bez demontaży skrzynki bezpieczników nie

> obejdzie się...

hmm to już brzmi gorzej, w takim razie w tą minę wpuszczę zaprzyjaźnionego elektryka z serwisu

> mojego auta. Ale w techu2 nie było takiej opcji -

hmm gdzieś być musi, kolega montował MIDa do Y17DT i wiem że wpisywał indeks kodu

>(można to wyświetlić

> naciskając oba klawisze MIDA w manetce). Z tego co mi ten

> mechanik mówił, to wynikało, że MID automatycznie rozpoznaje do

> jakiego silnika jest podłączony i dobiera ten kod. Tylko jak

> rozpoznaje, jakie mam opony?

niewiem.gif

> Ja zrobiłem sobie przejściówkę na stare złacze TID, kupiłem w sklepie

> elektronicznym tzw. listwę, zobacz na fotce. W każdej chwili

> mogę podłaczyć TID.

właśnie o coś takiego mi chodziło smile.gif

dzięki

brat

Napisano
  • Autor

Czy któryś z

> kolegów mógłby podać nr. katalogowy ?

numer częsci np. 90437531, 24435539, 90437966,

>Czy MID - y w różnych samochodach są takie same

> i różnią się jedynie zaprogramowaniem ?

właściwie tak, zależy jeszcze od roku, do 2002 i od 2002, myślę że tak na prawdę wszystko to jest zamienne ze sobą,

>Wszedzie gdzie czytam o

> montażu MIDa mowa jest o samym komputerze, rzadko o manetce. Czy

> są jakies problemy z jej wymianą ?

nie ma żadnych, pasuje m.in. od omegi, vectry

>jakies dodatkowe przewody ? I

tak, trzy

> jeszcze jedno laickie pytanie...

tak jak napisał kolega, studiowałem dość dużo wątków o montażu MIDa, jest manual na stronie WOA, jak przeczytasz spokojnie to wszystko to cała sprawa staje się jasna,

> Gdzie kupiliscie Wasze MIDy ? allegro ??

ja kupiłem od kolegi który para się częściami używanymi, trochę to trwało zanim załatwił ale kosztowało mnie to wraz z manetką przysłowiową flaszkę,

brat

Napisano

> mojego auta. Ale w techu2 nie było takiej opcji - cały czas

> byłem podczas programowania i patrzyłem mechanikowi na ręce. Po

> prostu mu powiedziałem, że jak płacę za podłaczenie techa2 to

> chcę to wykorzystać maksymalnie i prosiłem, żeby wchodził we

> wszystko co się da i pytał mnie, czy chcę coś zmienić. i wierz

> mi, nie było takiej opcji wpisywania kodu... Sam się zdziwiłem.

> Dla mojego auta ma być kod 005 i taki jest (można to wyświetlić

> naciskając oba klawisze MIDA w manetce). Z tego co mi ten

> mechanik mówił, to wynikało, że MID automatycznie rozpoznaje do

> jakiego silnika jest podłączony i dobiera ten kod. Tylko jak

> rozpoznaje, jakie mam opony? Akurat w moim przypadku kod jest

> ten sam bez wzglkędu na opony, ale inne silniki mają różne...

chyba jednak nie rozpoznaje - powinienem mieć 017 a mam 019

i do dzis nie zmieniłem kodu - w jednym aso zażyczyli sobie 100pln

w drugim powiedzieli że w AII nie da się nic zmienić w kompie - że niby dopiero w AIII jest taka opcja icon_rolleyes.gif

> Może dostępne opcje właczają się w techu w zależności od

> silnika?

> Ja zrobiłem sobie przejściówkę na stare złacze TID, kupiłem w sklepie

> elektronicznym tzw. listwę, zobacz na fotce. W każdej chwili

> mogę podłaczyć TID.

> PS. Takiej samej listwy, tylko "żeńskiej" można użyć do produkcji

> wtyczki MIDa, a nie ciąć złącze HDD.

> Pozdr.

Napisano
  • Autor

> chyba jednak nie rozpoznaje - powinienem mieć 017 a mam 019

> i do dzis nie zmieniłem kodu - w jednym aso zażyczyli sobie 100pln

i tak jak na ASO nieźle, jak pojechałem z Fordem do odczytania usterek to mnie skasowali po rabacie heh 169zł, może jest w Twoim rejonie ktoś z nieautoryzowanych mechaników z techem? w kraku i okolicach pewnie by to załatwił za 50-70zł, może da się wpisać kod za pomocą jakiegoś KTSa albo innego interface'u ?

> w drugim powiedzieli że w AII nie da się nic zmienić w kompie - że

> niby dopiero w AIII jest taka opcja

bull shit i tyle,

brat

Napisano

90437531, 24435539, 90437966,

wielkie dzieki, szukałem w archiwum ale akurat numeru nie znalazlem bow.gif

> właściwie tak, zależy jeszcze od roku, do 2002 i od 2002, myślę że

> tak na prawdę wszystko to jest zamienne ze sobą,

czyli nie musze szukac od konkretnego modelu. o to mi chodzilo.

> nie ma żadnych, pasuje m.in. od omegi, vectry

dobrze wiedzieć!

> tak, trzy

to nie problem

> tak jak napisał kolega, studiowałem dość dużo wątków o montażu MIDa,

> jest manual na stronie WOA, jak przeczytasz spokojnie to

> wszystko to cała sprawa staje się jasna,

wierz mi ze przeczytalem nie jeden, w ciagu ostatnich 2 lat jest ponad 2000 postów ze slowem MID. z manualem na WOA również się zapoznałem.

> ja kupiłem od kolegi który para się częściami używanymi, trochę to

> trwało zanim załatwił ale kosztowało mnie to wraz z manetką

> przysłowiową flaszkę,

> brat

ja szukam przez allegro, dlatego między innymi potrzebowałem nr katalogowy. wiesz juz gdzie bedziesz programował ?

Napisano
  • Autor

> wielkie dzieki, szukałem w archiwum ale akurat numeru nie znalazlem

nie ma problemu,

>

> wierz mi ze przeczytalem nie jeden, w ciagu ostatnich 2 lat jest

> ponad 2000 postów ze slowem MID. z manualem na WOA również się

> zapoznałem.

dobrze jest mieć schemat elektryczny, właściwie jak masz umiejętność ich czytania to wszystko jest proste

>

> wiesz juz gdzie bedziesz programował ?

w firmie w której pracowałem wink.gif

brat

Napisano

Poszukaj wątku, w którym ktoś pisał, od jakiego numeru MID (ale chyba tego Siemensa) da się zmienić język na dowolny, jak kupisz niewłaściwy, to będziesz miał wybór tylko między kilkoma: niemieckim, angielskim (galony, mile, fuj!), francuskim, holenderskim.... W moim (na szczęście załapałem się na ten lepszy) była możliwość wgrania chyba ze 100 języków, facet przewijał listę chyba kilka stron w Tech2. Znajdż te ograniczenia, dobrze ci radzę. Ja mam MID z 2001 roku i mi sie udało. Mam numer GM 024461677 Siemens 5WK70025.

Co do manetki zwróć uwagę tylko, żeby była od takiej samej budy, jak masz ty, chodzi o sterowanie tylką wycieraczką. No i musi być wiązka do mida 3 kabelki. Wymiana prosta - wyjmujesz starą i wkładasz nową.

Co do ECM, możesz rozpruć wiązkę do X2, tam są wszystkie przewody idące do kabiny, ten do MIDa też. Ale z drugiej strony już go może nie być.

Pozdr.

Napisano

> Poszukaj wątku, w którym ktoś pisał, od jakiego numeru MID (ale chyba

> tego Siemensa) da się zmienić język na dowolny, jak kupisz

> niewłaściwy, to będziesz miał wybór tylko między kilkoma:

> niemieckim, angielskim (galony, mile, fuj!), francuskim,

> holenderskim.... W moim (na szczęście załapałem się na ten

> lepszy) była możliwość wgrania chyba ze 100 języków, facet

> przewijał listę chyba kilka stron w Tech2. Znajdż te

> ograniczenia, dobrze ci radzę. Ja mam MID z 2001 roku i mi sie

> udało. Mam numer GM 024461677 Siemens 5WK70025.

wielkie dzieki, to bardzo wazny szczegół na etapie poszukiwania samego MIDA! bow.gif

Napisano

> dobrze jest mieć schemat elektryczny, właściwie jak masz umiejętność

> ich czytania to wszystko jest proste

umiejętność posiadam, niestety mam lekki problem ze schematami, w TIS WD który mam są do samochodów po 2002r, teraz ściągam TIS - tego 700mb, mam nadzieję ze tam bedzie komplet schematów.

> w firmie w której pracowałem

> brat

nie pytam w której wink.gif ale licze że jak już założę i pojawią się jakies problemy to podasz namiary smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie pytam w której ale licze że jak już założę i pojawią się jakies

> problemy to podasz namiary

jak tylko będę mógł pomóc- pisz,

brat

Napisano
  • Autor

byłem dziś po moduł żarówek i mam go od vectry, czytam sobie a na nim

2x55W -jak mniemam mijania, 2x21W- pewnie stop, 2x(5+5)W to pewnie pozycyjne tyle że w astrze jest 2x5W i pewnie będzie wywalać informację o spalonej żarówce z tyłu mimo iż będą dobre i podłączone w/g schematu?

jak sądzicie?

chyba że 1x5+5 podłączę na tył a 1x5+5 na przednie postojówki, wówczas nię będzie wyrzucało błędu a jedynie gdy spali się któraś z przednich będzie info że to któraś z tylnych heh jednak warto dobrze myśleć o tym co się kupuje,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.