Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampka rezerwy paliwa w 'F'-kach

Featured Replies

Napisano

Witam. . . Czy w astrach F są lampki kontrolne rezerwy paliwa czy tylko czerwony pasek na podziałce wskaźnika poziomu paliwa?? Ja mam liczniki bez obrotomierza i u mnie taka lampka się nie pali, ale wiem, ze np w Vectrach A taka lampka była (wersja z obr.) hmm.gif

Napisano

W zegarach bez obrotka nie ma kontrolki rezerwy. Wymienilem na takie z obrotkiem i kontrolka zaczela dzialac normalnie, ale z racji tego, iz jezdze na lpg, a benzyny zawsze mam malo (odciecie pompy paliwa w trakcie pracy na gazie) wyjalem zarowke, bo ciagle mi swiecila smile.gif

Napisano

wyjalem zarowke, bo

> ciagle mi swiecila

a nie boisz sie ze Ci pompa stanie? (wiem ze masz ten wylacznik tak jak i umnie ale nie mozesz doprowadzac do palenia sie rezerwy na benzynie)

Napisano

> wyjalem zarowke, bo

> a nie boisz sie ze Ci pompa stanie? (wiem ze masz ten wylacznik tak

> jak i umnie ale nie mozesz doprowadzac do palenia sie rezerwy na

> benzynie)

No potwierdzam. Ja jeździłem sporo na rezerwie i pompa paliwa powiedziała papa. Po wyjęciu widać było wyraźnie że się przegrzała (nadtopione plastiki).

Napisano

No ale przeciez mowie, ze jest odceicie, gdy wlaczam na gaz, pompa przestaje pracowac. A do odpalania pracuje max 5s, bo od razu przerzucam na gaziwo.

Napisano

> No ale przeciez mowie, ze jest odceicie, gdy wlaczam na gaz, pompa

> przestaje pracowac. A do odpalania pracuje max 5s, bo od razu

> przerzucam na gaziwo.

Miałem też taki przekaźnik założyć ale gazownicy straszą, że wtryski się zapieką (cokolwiek to znaczy niewiem.gif ) Ostatecznie założę chyba tylko ręczny przełącznik żeby wyłączać pompę na dłuższe trasy bo mechanicy mówią, że podczas jazdy na gazie benzyna się grzeje, a to też niedobrze icon_eek.gif Po przejściach z pompą paliwa (a nigdy nie miałem suchego zbiornika) muszę jakieś odcięcie pompy założyć tylko tak do końca to nie wiem co będzie lepsze. Sorki za off topic ale może ktoś doradzi smile.gif

Napisano

Spec nie jestem, ale czemu maja Ci sie wtryski zapiec? Gdybys wogole nie uzywal benzyny, to tak, ale przeciez odpalasz na niej auto, a jak chcesz je odswiezyc benzynka, no to jedziesz na benzynie i odswiezasz grinser006.gif Ja nie widze negatywnych skutkow uzywania odciecia pompy w trakcie jazdy na lpg. Ba, nawet wiecej pradu zaostaje w akumulatorze i nie ma halasu pracujacej pompy zlosnik2.gif270635636-JUMP2.gifrotfl.gif

Napisano

> Spec nie jestem, ale czemu maja Ci sie wtryski zapiec?

Nie wiem, tak mi powiedzieli niewiem.gif Też mnie to dziwi bo jak miałem problem z pompą to dwa miechy jeździłem tylko na gazie i nic złego się nie stało, tzn po jakims czasie silnik zaczął się trochę dusić ale po wymianie pompy przejechałem ok 80 km na bezynie i jest OK

Napisano

Mi tez sie dusil, ale po tgodniu jazdy w gorach w 5 osob smile.gif W drodze powrotnej przegonilem go z gazem w podlodze po autostradzie i jak nowka sztuka cfaniak.gif Oczywiscie tylko na gazie. Nie wiem, nie chce Ci robic wody z mozgu, ale imo odceicie pompy jest dobre. Moze niech sie wypowiedza prawdziwi fachowcy, ale z tego co pamietam, jest tu tyle samo przeciwniko co zwolennikow odcianinia pomp...

Napisano

> Spec nie jestem, ale czemu maja Ci sie wtryski zapiec?

bo wtryski są chłodzone przepływającym paliwem a jeśli nie ma tego paliwa to się mogą przegrzać i zapiec

Napisano

> bo wtryski są chłodzone przepływającym paliwem a jeśli nie ma tego

> paliwa to się mogą przegrzać i zapiec

Na pewno nie w moim silniku smile.gif Ale u kolegi dmleg ew jest tak amozliwosc, ale chyba tez nikt tego na forum nie potwierdzil (albo mnie pamiec zawodzi), ja bym nie sial paniki...

Napisano

> bo wtryski są chłodzone przepływającym paliwem a jeśli nie ma tego

> paliwa to się mogą przegrzać i zapiec

od czego wtryskiwacze mogą się przegrzać? hmm.gif

Napisano

> od czego wtryskiwacze mogą się przegrzać?

No nie jestem pewien ale chyba nawet przy pracy silnika na gazie wtryskiwacze są zasilane napięciem impulsowym a wtedy nie są chłodzone paliwem ...

Napisano

> No nie jestem pewien ale chyba nawet przy pracy silnika na gazie

> wtryskiwacze są zasilane napięciem impulsowym a wtedy nie są

> chłodzone paliwem ...

prąd steruje pracą wtryskiwacza ale nie sądzę , żeby przegrzewał się od tego . Problem jest w tym , że LPG jest paliwem suchym i w przeciwieństwie do benzyny nie ma właściwości smarujących złożonego mechanizmu wtryskiwacza . LPG poza tym może zawierać pewne ilości pary wodnej , która dodatkowo niekorzystnie wpływa na niesmarowany przez benzynę wtryskiwacz . Dlatego zleca się od czasu do czasu pojeździć na benzynie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.