Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła halogeny a Ś wiatła długie

Featured Replies

Napisano

mam takie pytanko co się dzieje gdy mam krótkie i włącze halogeny to wszystko ok przełanczam na długie halogeny gasną i znów krótkie i wtedy nie gasną długie swieca obydwa włókna i załanczają sie halogeny gdy wyłączę halogeny długie gasną. mam przerobione switala tzn załozone przekaźniki przed lampami

Napisano

> mam takie pytanko co się dzieje gdy mam krótkie i włącze halogeny to

> wszystko ok przełanczam na długie halogeny gasną i znów krótkie

> i wtedy nie gasną długie swieca obydwa włókna i załanczają sie

> halogeny gdy wyłączę halogeny długie gasną. mam przerobione

> switala tzn załozone przekaźniki przed lampami

tak ma być

podobnie będzie (chyba - w wielu autach tak jest zlosnik.gif ) jeżeli włączysz przeciwmgielne

Napisano

> mam takie pytanko co się dzieje gdy mam krótkie i włącze halogeny to

> wszystko ok przełanczam na długie halogeny gasną .

Jest jakiś przepis, że przeciwmgłowe mogą świecić tylko z mijania lub pozycyjnymi.

> i znów krótkie

> i wtedy nie gasną długie swieca obydwa włókna i załanczają sie

> halogeny gdy wyłączę halogeny długie gasną

A to już coś dziwnego. Zaraz pójdę i sprawdzę u siebie.

> mam przerobione

> switala tzn załozone przekaźniki przed lampami

To nie ma znaczenia

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> tak ma być

> podobnie będzie (chyba - w wielu autach tak jest ) jeżeli włączysz

> przeciwmgielne

czyli mają swiecic i długie i krótkie jedz\noczesnie z halogenami? bo tak mam wlasnie a kiedys tak nie bylo

Napisano

> czyli mają swiecic i długie i krótkie jedz\noczesnie z halogenami? bo

> tak mam wlasnie a kiedys tak nie bylo

Kurna... U mnie jest tak, że przednie halogeny świecą niezależnie od położenia przełącznika mijania/długie. Tzn jak włączę halogeny to świecą się cały czas a przełącznik przełącza poprawnie mijania - długie.

Pamiętam, że w Peugocie miałem tak, że kiedy jechało się na mijania, włączyło TYLNE przeciwmgłowe, to kiedy przekręcało się wyłącznik z mijania na pozycyjne automatycznie wyłączały się przecimgłowe. Wyłącznik był zespolony.

P.S.

Co do tego przepisu to chyba coćmi się popierdzieliło... grinser006.gif

P.S. 2

Też mam przekaźniki przed żarówkami.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

przepis chyba jednak jest taki bo kiedys na przeglądzie mi sprawdzał facet

czy jak włącze drogowe to halogeny gasną, martwi mnie to że jak mam włączone halogeny to nie wyłanczają sie drogowe swiatła mimo że przełącze manetkę dopiero wyłaczenie przyciskiem halogenów powoduje że drogowe gasną

Napisano

To ja podłączę się pod halogenowy temat - wymieniał ktoś własnoręcznie żarówki w halogenach w Astrze G? Czeka mnie to w najbliższym czasie, a jeszcze nie zaglądałem jak się do tego zabrać...

Napisano

> przepis chyba jednak jest taki bo kiedys na przeglądzie mi sprawdzał

> facet

> czy jak włącze drogowe to halogeny gasną, martwi mnie to że jak mam

> włączone halogeny to nie wyłanczają sie drogowe swiatła mimo

> że przełącze manetkę dopiero wyłaczenie przyciskiem halogenów

> powoduje że drogowe gasną

A oprócz przekaźników nic nie przerabiałeś w instalcji?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no nie tylko przeciołem przy wtyczce do lampy i tam pusciłem + przez przekażnik a przkaźnikiem steruje + z przełącznika ,przerobiłem to jakie pół roku temu i wszystko było ok aż do wczoraj,chyba że masy by wrakowało na halogenach?

Napisano

Popatrzyłem w schematy i nie bardzo widzę możliwość takiego zepsucia instalacji aby były objawy takie jak opisujesz.

Przy okazji okazało się ,że przekaźnich TYLNYCH przeciwmgielnych nie włącza żarówki tylko służy do innego celu smile.gif Jest tak, że obwód żarówki p-m. tylnego zasilany jest z przełącznika świateł z pinu 56 , na którym jest napięcie wtedy kiedy wyłącznik świateł jest w pozycji "światła". Oznacza to że nie można włączyć p-m tylnego przy wyłączonych światłach oraz przy włączonych pozycyjnych. Przy włączonych pozycyjnych można natomiast włączyć p-m przednie a wtedy załącza się przekaźnik p.m tylnych, który PRZEŁĄCZA zasilanie z pinu 56 na pin 58K na którym jest zasilanie przy włączonych pozycyjnych. Wtedy świecą się pozycje, p-m przednie i można włączyć tylne.

Jednym słowem cały prąd żarówki płynie przez wyłącznik p.m tylnych smile.gif

Ze schematu można wywnioskować, że p-m przednie można włączyć już przy pozycyjnych oraz to, że przełączanie wajchy mijania-drogowe nie ma wpływu na świecenie p-m przednich.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

hmmm ale teraz sie dopatrzyłem że halogeny miałem dokładane tzn przełacznik orginalny przewód pod maskę do przekaźnika do przekaźnika wchodzi + z aku i wychodzi na halogeny i jeszcze jest przewód z wiązki od prawej lampy podpięty "złodziejką"pod przekażnik(ciwemno mam pod maską więc nie wiem dokłądnie z jakiego przewodu:( )

Napisano

> hmmm ale teraz sie dopatrzyłem że halogeny miałem dokładane tzn

> przełacznik orginalny przewód pod maskę do przekaźnika do

> przekaźnika wchodzi + z aku i wychodzi na halogeny i jeszcze

> jest przewód z wiązki od prawej lampy podpięty "złodziejką"pod

> przekażnik(ciwemno mam pod maską więc nie wiem dokłądnie z

> jakiego przewodu:( )

Czekaj, bo coś nie tak.... Skoro halogeny masz "dokładane" to w takim razie skąd Ci się wziął przełącznik? Nie dawali włącznika kiedy nie montowali halogenów.

> przewód pod maskę do przekaźnika

Przekaźnik masz pod maską? Normalnie jest w skrzynce bezpieczników.

Skoro masz dokładane halogeny to i instalację masz inna niż w oryginale. Tak jak pisałem, jeżeli są oryginalnie halogeny z przodu to instalacja jest tak zrobiona, aby można było włączyć przeciwmgielne z tyłu w sytuacji: pozycyjne włączone, halogony przednie włączone. Skoro masz dokladane halogeny razem z instalacją to brakuje ci połaczenia między wyjściem z przekaźnika halogenów na przekaźnik p-m tylnego. To można sprawdzić: włącz pozycyjne, włącz p-m tylne (nie zaświeci się). Teraz włącz halogeny. P-m z tyłu powinno zaświecić się. Tak jest w oryginale.

Nie wiem jaki to może mieć wpływ na jednoczesne świecenie się włókien mijania i drogowych bo nie wiem jak jest podłączone p-m tylne kiedy nie ma halogenów z przodu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Włącznik jest orginał a przewód jakis biały i idzie pod maskę przekaźnik jest mały ,pod instalke orginalną jest tylko wpięty pod przewód od lampy i bierze + od swiateł mijania do sterowania przekaźnikiem(tak mi się wydaje)hmm tylko nie wiem skąd wchodzi na włącznik przewód jutro sprawdzę bynajmniej do wczoraj halogeny działały tylko gdy mijania były włączone i nie bylo innej opcji . Gdy halogeny mam wyłączone to mijania/drogowe znmieniają się tak jak powinny "cuda "się dzieją tylko przy włączonych przednich halogenach , tylnie p.m ok działa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.