Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Bicie" powyżej 120 km/h

Featured Replies

Napisano

Mniej więcej dwa tygodnie temu kupiłem dwie oponki na przodek, wszystkie koła wyważyłem.

Od tego czasu zauważyłem, że przy prędkości powyżej 120 km/h strasznie zaczyna mi drgać kierownica, auto zachowuje się niestabilnie.

Co więcej - czuje jakby ściągało mnie trochę w prawo...

Czy możliwe by była to wina opon?

((wydaje mi się, że samo wyważenie powinno być ok, ale na tych oponkach jakąś tak dziwnie mi się jeździ hmm.gif)

Napisano

nie oczekuj pewnych odpowiedzi przyczyn moze byc troche moze pojawil sie luz w zawieszeniu

odrazu po zalozeniu nowych gum trzeslo?

moze zle wywazone

Napisano

Witam!

Podjedz jeszcze raz na wywazanie ale od tzn od zera, aby sprawdzili. Ktos tu pisal ze maja maszynki ustawione na 5g a wtedy nie wykryje, ze jest jakies bicie. Dopiero jak masz np. taka predkosc jak piszesz czujesz ze cos nie tak.

Napisano
  • Autor

> odrazu po zalozeniu nowych gum trzeslo?

Na zimówkach było idealnie - 160-180 km/h jechało się gładko jak po maśle.

Potem założyłem koła letnie - z tym, że były juz w takim sobie stanie - na nich jeździłem powiedzmy z dwa miesiące i były niewyważone - nie dało się jechać szybciej niż 80 km/h - to też praktycznie szybciej nie jezdziłem.

Potem wymieniłem te dwie oponki, wyważyłem wszystkie koła - i od tego czasu występuje "telepanie" powyżej 120 km/h

Napisano

> Na zimówkach było idealnie - 160-180 km/h jechało się gładko jak po

> maśle.

> Potem założyłem koła letnie - z tym, że były juz w takim sobie stanie

> - na nich jeździłem powiedzmy z dwa miesiące i były niewyważone

> - nie dało się jechać szybciej niż 80 km/h - to też praktycznie

> szybciej nie jezdziłem.

> Potem wymieniłem te dwie oponki, wyważyłem wszystkie koła - i od tego

> czasu występuje "telepanie" powyżej 120 km/h

a felgi masz oryginalne opla czy od vw ????

Napisano

> a felgi masz oryginalne opla czy od vw ????

A jest jakaś różnica między felgami opla, a vw? Przecież obie mają takie same rozstawy śrub.

Napisano

> A jest jakaś różnica między felgami opla, a vw? Przecież obie mają

> takie same rozstawy śrub.

piasta w VW jest większa niz w naszych opelkach, jeżeli masz piaste większą niż 57mm to trzeba założyć pierścienie centrujące.

Napisano

> A jest jakaś różnica między felgami opla, a vw? Przecież obie mają

> takie same rozstawy śrub.

różnica jest w średnicy piasty. Od vw są większe odroninke, i dlatego moga bić przy większej prędkości. Trzeba wtedy pierścienie centrujące założyć.

widzę że kolega był szybszy

Napisano
  • Autor

Oba zestawy felg oplowskie - jeżdżę na nich już od ponad 2 lat smile.gif

Napisano

> Oba zestawy felg oplowskie - jeżdżę na nich już od ponad 2 lat

to mozesz wykluczyć różnicę otworu w feldze co do średnicy piasty. Ja miałem kiedyś podobny problem, pomogło ponowne przeważenie kół w innej stacji.

pozdro

Napisano

> maśle.

U mnie było to samo. Na zimówkach było ok., a na letnich telepało między120 a 130km/h. Ponowne wyważenie pomogło. Winne oczywiście mogą też być krzywe tarcze lub same opony. Chociaż jak to nówki, to raczej nie smile.gif Chyba, ze jakaś wada fabryczna... Tarcze pewnie też nie, skoro na zimówkach było ok. Chyba, że zaliczyłeś ostatnio jakieś ostre hamowanie i bezpośrednio po nim wjazd w kałużę...

Napisano
  • Autor

Hmmm tarcze w sumie też mam do wymiany - nawet już czekają zakupione wink.gif tyle tylko, że nie bardzo mam kiedy się nimi zająć frown.gif

Jak na razie - byłem u wulkanizatora - w jedna z opon wbił mi się jakiś szpikulec crazy.gif i częściowo zeszło powietrze - to pewnie tajemnica ściągania - nie wiem czy miałem to dziadostwo tak długo wbite, żeby było to przyczyna "bicia" w każdym razie oba koła jeszcze raz wyważone - zobaczymy co będzie smile.gif

Napisano

> Hmmm tarcze w sumie też mam do wymiany - nawet już czekają zakupione

Witam

To postaraj się zmienić tarcze jak najszybciej, u mnie miałem podoby objaw przy wysokich prędkościach (pow. 130km/h) a już nie wspomne o ostrym hamowaniu. Tarcze miałem już galancie zjechane no i napewno zwichrowane.Problem znikł po wymianie tarcz+klocki.

pozdr...

Napisano

> Hmmm tarcze w sumie też mam do wymiany - nawet już czekają zakupione

> tyle tylko, że nie bardzo mam kiedy się nimi zająć

> Jak na razie - byłem u wulkanizatora - w jedna z opon wbił mi się

> jakiś szpikulec i częściowo zeszło powietrze - to pewnie

> tajemnica ściągania - nie wiem czy miałem to dziadostwo tak

> długo wbite, żeby było to przyczyna "bicia" w każdym razie oba

> koła jeszcze raz wyważone - zobaczymy co będzie

Tez mialem ale z tylu cos podobnego do blachowkreta w bite w sam srodek opony, ale ona byla z tylu. Schodzilo cisnienie do 1,5bara i tak trzymalo. Po wizycie u wulkanizatora, zaslepienie dziurki i po probie zalozenia na przod-telepanie kierownicy powyzej 100km/h, pozmianie na tyl spokoj.

Napisano

> maśle.

> Potem założyłem koła letnie - z tym, że były juz w takim sobie stanie

> - na nich jeździłem powiedzmy z dwa miesiące i były niewyważone

> - nie dało się jechać szybciej niż 80 km/h - to też praktycznie

> szybciej nie jezdziłem.

Koła możesz mieć wyważone, sprawdź na maszynie czy koła nie mają bicia góra-dół. U mnie okazało się, że to jest powodem bicia kiery powyżej 120 km/h. Wymieniłem oponki na nowe i narazie spokój. Jeśli wcześniej na zimówkach było dobrze, to nie wierzę, że coś ci się popsuło w zawieszeniu, tak nagle.

Napisano

wg Twoich opowiesci masz sytuacje identyczna ktora ja mialem przy zmianie zimowek na nowe letnie. Identyko przy 120 zaczynala drzec kierownica nieprzyjemnie. Opony wywazalem u osiedlowego oponiarza na (jak sie pozniej dowiedzialem) dziadowskiej gadajacej damskim glosem wywazarce 270751858-jezyk.gif Wszystko wyszlo na poprawce na porzadnej maszynie duzo lepszej klasy niz poprzednia i bicie ustalo jak reka odjal, takze warto doplacic te pare zloty wiecej za pozadne wywazenie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.