Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samodzielny montaż alarmu w Punto Mk2

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem Fiata Punto II Sound 3d z 2003 r. (przed FL). Poprzednie moje auto to również Punto ale MK1 z 1995 r. W poprzednim samochodzie założyłem samodzielnie auto-alarm dzięki rewelacyjnemu manualowi z działu "zrób to sam". Teraz czas założyć alarm do nowego Punto ale niestety manuala do Mk2 nie ma frown.gif. Czy ktoś montował sam i czy może udzielić jakiś cennych wskazówek? Ewentualnie proszę o pomoc i podpowiedź czy montaż w Mk2 będzie się dużo różnił od Mk1? Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że zagoszczę na tym forum na dłużej smile.gif

Dane alarmu - alarm FIGHTER dostępny na allegro. Taki sam montowałem w poprzednim Punto Mk1 i spisywał się całkowicie bezawaryjnie, żadnych nocnych wzbudzeń itp.

Napisano

> Witam wszystkich. Jestem świeżym posiadaczem Fiata Punto II Sound 3d

> z 2003 r. (przed FL). Poprzednie moje auto to również Punto ale

> MK1 z 1995 r. W poprzednim samochodzie założyłem samodzielnie

> auto-alarm dzięki rewelacyjnemu manualowi z działu "zrób to

> sam". Teraz czas założyć alarm do nowego Punto ale niestety

> manuala do Mk2 nie ma . Czy ktoś montował sam i czy może

> udzielić jakiś cennych wskazówek? Ewentualnie proszę o pomoc i

> podpowiedź czy montaż w Mk2 będzie się dużo różnił od Mk1?

> Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że zagoszczę na tym forum

> na dłużej

> Dane alarmu - alarm FIGHTER dostępny na allegro. Taki sam montowałem

> w poprzednim Punto Mk1 i spisywał się całkowicie bezawaryjnie,

> żadnych nocnych wzbudzeń itp.

Ja sam sobie zamontowałem w Mk2 i działa bez zarzutów. Jak masz schematy to nic bardziej prosztego tylko trza czasu troche spędzić nad tym. Czujniki otwarcia drzwi załatwiasz przez włączenie się obwody włączenia lampki górnej kabinowej lewe prawe drzwi. tak samo z tylną klapą. Pod przedną maskę trzeba zamontować czujnik otwarcia klapy. Wszystkie czujniki włączasz przez diody, ale to chyba wiesz skoro robiłeś cóś takiego

http://forum.autokacik.pl/files/279095623-1.JPG

EDIT W_BB: KOLEGA TO NIE WIE CO TO JEST REGULAMIN??

post-56561-14352483942329_thumb.jpg

Napisano

Zasilanie - gruby czerwony przewód dochodzący do skrzynki bezpieczników za plastikiem koło lewego kolana

Napisano

Ja zakladalem sam w swoim Soundzie. Jest troche roboty, wiekszosc kabli pod ktore nalezy sie podpiac masz na lewym progu i lewym przednim nadkolu. Bez zastosowania diod prostowniczych sie nie obejdzie, bo troche bybasow trzeba porobic i ominac "body compa". Ale jest do zrobienia ok.gif . Uwazaj szczegolnie przy podlaczaniu alarmu pod swiatla, bo do kazdej lampy idzie z "body" oddzielny kabel, a przez "body" zamyka sie obwod. Jesli bedziesz sie podpinal pod kierunki to chyba najlepiej podlacz sie pod kable idace do tylnych lamp, bo przy podlaczeniu pod te od kierunkow bocznych mozna spalic sciezki w "body" ( bo sa cienkie).

Proponuje tez od razu zalozyc sobie domykanie szyb - super sprawa waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ja zakladalem sam w swoim Soundzie. Jest troche roboty, wiekszosc

> kabli pod ktore nalezy sie podpiac masz na lewym progu i lewym

> przednim nadkolu. Bez zastosowania diod prostowniczych sie nie

> obejdzie, bo troche bybasow trzeba porobic i ominac "body

> compa". Ale jest do zrobienia . Uwazaj szczegolnie przy

> podlaczaniu alarmu pod swiatla, bo do kazdej lampy idzie z

> "body" oddzielny kabel, a przez "body" zamyka sie obwod.

No nie wiem... w Mk1 nie potrzeba było żadnych diód prostowniczych. Nie wiem nawet o co chodzi z tymi diodami bo aż taki biegły w tych sprawach nie jestem. Może jaśniej panowie - co dokładnie znaczy tajemnicze "troche bybasow trzeba porobic i ominąć body compa". Co dokładnie? Może ktoś się pokusi o manula? Byłoby extra smile.gif

Napisano

> No nie wiem... w Mk1 nie potrzeba było żadnych diód prostowniczych.

> Nie wiem nawet o co chodzi z tymi diodami bo aż taki biegły w

> tych sprawach nie jestem. Może jaśniej panowie - co dokładnie

> znaczy tajemnicze "troche bybasow trzeba porobic i ominąć body

> compa". Co dokładnie? Może ktoś się pokusi o manula? Byłoby

> extra

W mk1 wylaczniki masz w slupkach i to one steruja lampka. W mk2 wylaczniki sa w zamkach i sa oddzielnie podlaczone do body kompa (oddzielne przewody) a dopiero body steruja lampka. Czyli musisz podlaczy sie pod oboje drzwi tyle ze alarm ma tylko jeden przewod do tego celu. Wlasnie wtedy musisz uzyc diod prostowniczych aby odseparowac od siebie obwody wylacznikow drzwiowych.

Podstawowa roznica w elektryce pomiedzy mk1 a mk2 jest taka, ze w mk1 wszystko jest proste konstrukcyjnie, polaczone ze soba na tzw. krotko. W mk2 cala instalacja przechodzi prze body, przez co jest sporo wiecej kabli i obwodow. Do kazdego odbiornika idzie oddzielny kabelek z body, gdy np: w mk1 byl jeden wspolny.

Napisano

> W mk1 wylaczniki masz w slupkach i to one steruja lampka. W mk2

> wylaczniki sa w zamkach i sa oddzielnie podlaczone do body kompa

> (oddzielne przewody) a dopiero body steruja lampka. Czyli musisz

> podlaczy sie pod oboje drzwi tyle ze alarm ma tylko jeden

> przewod do tego celu. Wlasnie wtedy musisz uzyc diod

> prostowniczych aby odseparowac od siebie obwody wylacznikow

> drzwiowych.

> Podstawowa roznica w elektryce pomiedzy mk1 a mk2 jest taka, ze w mk1

> wszystko jest proste konstrukcyjnie, polaczone ze soba na tzw.

> krotko. W mk2 cala instalacja przechodzi prze body, przez co

> jest sporo wiecej kabli i obwodow. Do kazdego odbiornika idzie

> oddzielny kabelek z body, gdy np: w mk1 byl jeden wspolny.

W mk.1 też są wyłączniki w zamkach i one sterują kontrolką na desce (ale żeby je wykorzystać do alarmu, trzeba je odseparować od kontrolki, bo ona jest zasilana po zapłonie, więc przy wyłączonej stacyjce jest na niej masa bez względu na to czy drzwi są otwarte czy zamknięte, ale jedna dioda na kablu idącym do kontrolki ze złącza E załatwia sprawę), krańcówki w drzwiach (od lampki) są tylko z przodu...

Napisano

> W mk.1 też są wyłączniki w zamkach i one sterują kontrolką na desce,

> krańcówki w drzwiach (od lampki) są tylko z przodu...

Ale tylko w bogatych wersjach PI sa w zamkach i to wylacznie od kontrolki, a w PII wszystkie od SX w gore maja wylaczniki w zamkach. Na slupkach maja tylko najtansze wersje i to tylko po to aby zapalala sie lampka. Od SX w gore lampka steruje body.

Napisano
  • Autor

> Podstawowa roznica w elektryce pomiedzy mk1 a mk2 jest taka, ze w mk1

> wszystko jest proste konstrukcyjnie, polaczone ze soba na tzw.

> krotko. W mk2 cala instalacja przechodzi prze body, przez co

> jest sporo wiecej kabli i obwodow. Do kazdego odbiornika idzie

> oddzielny kabelek z body, gdy np: w mk1 byl jeden wspolny.

No właśnie o to mi chodzi - w Mk1 nie było to takie trudne, nawet dla mnie, a z elektryką nigdy nie miałem nic wspólnego. Ale w Mk2 to sobie chyba odpuszcze. Chyba że... tak pomyślałem że może wykorzystam to co już mam zamontowane w samochodzie. A mianowicie mam zamontowany centralny zamek otwierany z pilota. Montowane to było przez poprzedniego właściciela w ASO. Są dwa piloty, dioda jest mrugająca na desce tylko... nie ma alarmu ani odcięcia zapłonu smile.gif Można otworzyć kluczykiem i normalnie jechać a piloty mogą sobie posłużyć za np.breloczek. Pewnie jakbym wykorzystał ten moduł to będzie prościej. Mogę go wypiąć z układu i zamiast niego podpiąć centralkę alarmową, oczywiście odpowiednio wcześniej połączyć. Dołączyć jeszcze syrenę i odcięcie zapłonu. Co do odcięcia zapłonu - czy to też musze robić przez body compa? W Mk1 po prostu przeciąłem odpowiedni kabel, wstawiłem w to miejsce przekaźnik sterowany centralką alarmową i działalo. Czy w Mk2 tak samo można zrobić?

Napisano

> W Mk1 po prostu przeciąłem odpowiedni

> kabel, wstawiłem w to miejsce przekaźnik sterowany centralką

> alarmową i działalo. Czy w Mk2 tak samo można zrobić?

Mozesz zalozyc przekaznik i przeciac kabelek np: zasilajacy pompe paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.