Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej a w sumie jego brak :/

Featured Replies

Napisano

nie wiem czy to normalne ale po odpaleniu silnika przez ok 4s moze 5s nie gasnie mi lampka od cisnienia oleju... To normalne w UNO?? [1.0]

a czy silnik o przebiegu stan licznika 102tys moze juz brac olej?? wedlog machanika ma silnik przejechane ok 180tys. icon_rolleyes.gif a jesli to prawda co mowi mechanik to polykanie oleju jest rzecza normalna??

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

poprzedni wlascicel zapomnial powiedziec o dziurze w baku no i chyba dodatkowych 80 tys przejechanych uczciwosc ludzka... bokser.gifbokser.gifbokser.gifbanned.gifczerwona.gif

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Uno 1.0 f 96r LPG winner.gif

Napisano

No cóż... często sie zdarza, że sprzedający są nieuczciwi. Wież mi wiem coś o tym... wrrr.gif

Przy 180tys branie oleju raczej nie jest normalne, chociaż producenci podają, że na 1000km silnik może spalić (o ile dobrze pamiętam) nawet 1l oleju!

Napisano
  • Autor
icon_eek.gif litr!!?? a ile wasze uniaki biora oleju jesli biora??
Napisano

> litr!!?? a ile wasze uniaki biora oleju jesli biora??

Mój nie bierze wogóle (przynajmniej nie w takim stopniu, by dało sie to zauważyc). Takie wartości są podawane przez producentów asekuracyjnie. Należy pamiętać, że są to warunki skrajne. W zasadzie gdy widzisz, że ubywa ojelu to należy zacząć sie zastanawiać co jest przyczyną.

Napisano
  • Autor

a co moze byc przyczyna?? ja kie sa koszy ew naprawy??

Napisano

> a co moze byc przyczyna?? ja kie sa koszy ew naprawy??

mowiac na skroty olej jest uzywany do smarowania tloka. Przyczyny sa na ogol dwie.

- nieszczelnosc ukladu ( czyli silnika ...czyli idac dalej uszczelki )

- olej sie przedostaje do komory spalania i palisz go wraz z mieszkanka paliwowa. Czemu sie przedostaje, bo pierscionki juz nie zbieraja tak jak powinny. Zawsze tez moze byc wina w postaci zalania do starego motoru wysokojakosciowego syntetyka ktory wyplukal nagar co rozszczelnilo uklad.

Napisano
  • Autor

jest zalany olejem zalecanym przez fiata o parametrach o ile pamietam 15w40

Napisano

> nie wiem czy to normalne ale po odpaleniu silnika przez ok 4s moze 5s

> nie gasnie mi lampka od cisnienia oleju... To normalne w UNO??

> [1.0]

> a czy silnik o przebiegu stan licznika 102tys moze juz brac olej??

> wedlog machanika ma silnik przejechane ok 180tys. a jesli to

> prawda co mowi mechanik to polykanie oleju jest rzecza

> normalna??

> --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> poprzedni wlascicel zapomnial powiedziec o dziurze w baku no i chyba

> dodatkowych 80 tys przejechanych uczciwosc ludzka...

> --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

> Uno 1.0 f 96r LPG

A może coś z czujnikiem jest? Mój ma przebiegu 65k km więc niwiele jak na 12 lat zeby.GIF Oleju gupie zazwyczaj ok 0.5l /1000 km.... Sprawdź czy nie masz wycieków bo może one moga byc odpowiedzialne za całą sytuację hmm.gifok.gif

Napisano
  • Autor

wycieku nie ma silnik czysciutki itp... ale po odpaleniu widze siwa chmure za soba:/ jakie sa mniej wiecej koszty rematu??

Napisano

> wycieku nie ma silnik czysciutki itp... ale po odpaleniu widze siwa

> chmure za soba:/ jakie sa mniej wiecej koszty rematu??

pociagne czarny scenariusz.

zalozmy ze sypie sie motor.

co chcesz robic z uniakiem z 96 roku ? Nie znam ciebie, twoich finansow twojej sytuacji rodzinnej itd... zmierzam do tgo jak dlugo bedziesz jeszcze uzywal tego pojazdu.

no i teraz pojawiaja sie 2 wyjscia.

-jestes fanem tego autka i bedziesz kazdy grosz w nie pompowal i zrobisz wszystko by bylo cacy - wtedy remontuj motor.

- chcesz pojezdzic jeszcze z 30 tys i zmienic wozek.. lej olej , niech spala. Moze sie okazac ze wyrwiesz na szrocie z rozbitego silnik taniej niz remont swojego. Nawet jakby ten nastepny rownie byl slaby to masz nastepne 30 tys do przejechania tanim kosztem.

Kopcenie na zimno to jeszcze nie powod do zmartwien. W pierwszej kolejnosci odparowuje skroplona woda ktora sie zebrala przez nocke ( a obecnie mamy za oknem mega parnik i mimo ze nie pada wilgoc ze hej .. szmaty sie susza nienormalnie dluzej niz powinny)

Co innego jak ciagniesz chmure za soba juz na cieplym silniku.. wtedy to juz palisz olej. I na koniec : zwiekszone obroty silnika = wieksze cisnienie oleju. Jak na wolnych palisz to juz tragedia , jak w gornych zakresach obrotowych no to jeszcze sie mozna drapac w brode.

Napisano

Moj przy przebiegu prawie 200 tys ( mysle ze licznik byl cofany i ma troche wiecej jednak wink.gif ) bierze ok litr na 2.5-3 kkm

Napisano
  • Autor

nio jest to auto ktore ma byc moim dupowozikiem przez ok 2-3lata a ze zaczynam prowadzic swoj malutki interes zaczynam duzo jezdzic:/ ale jestem zarazem fanem wloskim bolidow wiec kazdy grosz wsadze w niego grosze w realnych granicach...

Napisano

> Mój ma przebiegu 65k km więc niwiele

> jak na 12 lat Oleju gupie zazwyczaj ok 0.5l /1000 km....

Mój ma troche ponad 77 kkm przejechane, olej wymieniałem przy 65kkm, No i tak na oko do teraz, czyli przez 12 kkm zeżarło mi jakąś setke, może dwie oleju smile.gifspineyes.gif i oby tak dalej love.gif

Napisano

Niestety moj przy przebiegu 47 tys km i 14 latach poruszania sie po drogach zuzywa ok 0,3l/1000km, nie dymi i nie kopci ani po zapaleniu na cieplo,ani na zimno. Tutaj wychodzi w pelni zintegrowana linia produkcyjna i dumny napis FIRE... Slaba kontrola jakosci...Musze zmierzyc cisnienie a pozniej skusze sie na wymiana uszczelniaczy i zobaczymy. Pozdrawiam...

Napisano

> Niestety moj przy przebiegu 47 tys km i 14 latach poruszania sie po

> drogach zuzywa ok 0,3l/1000km, nie dymi i nie kopci ani po

> zapaleniu na cieplo,ani na zimno. Tutaj wychodzi w pelni

> zintegrowana linia produkcyjna i dumny napis FIRE... Slaba

> kontrola jakosci...Musze zmierzyc cisnienie a pozniej skusze sie

> na wymiana uszczelniaczy i zobaczymy. Pozdrawiam...

Nie ma co się sapać, 14 lat i takie spalanie oleju - norma guma na uszczelniaczach sparciała ok.gif

Wręcz należy Tobie zazdrościć hehe.gif

Napisano

> nie wiem czy to normalne ale po odpaleniu silnika przez ok 4s moze 5s

> nie gasnie mi lampka od cisnienia oleju... To normalne w UNO??

nie przejmowalbym sie tym. wazne ze ta kontrolka gasnie bo wtedy wiemy ze cisnienie osiegnielo wartosc znamionowa i na takim poziomie sie utrzymuje zapewniajac prawidlowe smarowanie.

tak wiec reasumujac nie musisz sie tym martwic

Napisano

moj tez pobiera olej ja smok, ale przy 230 tys. przebiegu i roczniku 91 to raczej normalne. a chmura za tylnią szyba jest, szczególnie przy ruszaniu frown.gif

Napisano

> moj tez pobiera olej ja smok, ale przy 230 tys. przebiegu i roczniku

> 91 to raczej normalne. a chmura za tylnią szyba jest,

> szczególnie przy ruszaniu

Uszczelniacze trzonków zaworów prawdopodobnie, a byc może także i pierścionki już przechodzą na tamten świat 30.GIF

Napisano

> moj tez pobiera olej ja smok, ale przy 230 tys. przebiegu i roczniku

> 91 to raczej normalne. a chmura za tylnią szyba jest,

> szczególnie przy ruszaniu

jak to jest do 0.5l/1000km to nie nalezy wgole sobie tym zaprzatac glowy.

lepiej isc do ksiegarni po ciekawa ksiazke o autach wink.gif

Napisano

> jak to jest do 0.5l/1000km to nie nalezy wgole sobie tym zaprzatac

> glowy.

> lepiej isc do ksiegarni po ciekawa ksiazke o autach

chyle czapke bos jako jedyny zareagowal prawidlowo na post. wszyscy lacznie ze mna o braniu oleju a chodzi o kontrolke. smile.gif choc nie ukrywam ze jak dla mnie to taka kontrolka powinna gasnac wrecz natychmiast czyli normalnie po uruchomieniu motorka. Moze pojdzmy w strone pompki ktora moze miec juz pod gorke z przeciskaniem oleju ?

Napisano

> chyle czapke bos jako jedyny zareagowal prawidlowo na post. wszyscy

> lacznie ze mna o braniu oleju a chodzi o kontrolke. choc nie

> ukrywam ze jak dla mnie to taka kontrolka powinna gasnac wrecz

> natychmiast czyli normalnie po uruchomieniu motorka.

kilka sekund nic nie zmienia, silnik sie nie zatrze,mozesz byc spokojny.

Moze

> pojdzmy w strone pompki ktora moze miec juz pod gorke z

> przeciskaniem oleju ?

przyczyn tego stanu rzeczy moze byc naprawde sporo i bede sie upieral przy zdaniu ze nie nalezy sie zbytnio tym przjemowac.

Napisano

> Moj przy przebiegu prawie 200 tys ( mysle ze licznik byl cofany i ma

> troche wiecej jednak ) bierze ok litr na 2.5-3 kkm

Mój przy przebiegu powyżej 200kkm prawie nie bierze oleju (0,5l/3kkm). Problem w tym, że po wymianie oleju i filtra zaczęło mi kapać z gumy na "drążku" wychodzącym .. ze skrzyni biegów!! hmm.gif

Mechanik wspominał też coś o zużytych uszczelniaczach, bo pochlapane mam nad miską olejową na wysokości "kółek" od pasków. Ciekawe co następne się skończy frown.gifhmm.gif

Napisano

Mój bierze 0,8 l na 1000 km - z uwagi na fakt iż będzie to DUŻO kosztować (w koncu to Uno 1.4) nawet nie chce wiedzieć co jest przyczyną biglaugh.gif

Mieszczę się w normie brawo.gif która dla 1,4 wynosi 0,8l/1000 km grinser006.gif Kopci tylko przy odpalaniu po dłuższym postoju clown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.