Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzewający się silnik! :(

Featured Replies

Napisano

Witam

Jechałem dzisiaj pobiegać na zawody (do przejechania ok 80km) cool.gif

Trasa: autostrada, Vśr ~120-130 km/h

Auto: uno 91' 1,1i

W pewnym momencie zaczęła się gwałtownie podnosić temperatura silnika, auto straciło trochę na mocy. Ledwo dojechałem do końca. W efekcie silnik przegrzany (nie włączyła się kontrolka przegrzania a za późno spojrzałem na temp.), dymił wypalonym olejem, bardzo duzy ubytek płynu chłodzącego.

Zostawiłem go w takim stanie aby "odetchnął". Popołudniu uzupełniłem płyn, sprawdziłem stan oleju (brak śladów oleju w wodzie i vice versa). No i ruszyłem w drogę powrotną. Silnik znowu się zgrzał. Temperatura bez żadnego wahnięcia od razu wbijała się w "czerwone krechy". Próbowałem przejechać dłuższy odcinek na jałowym (górka) i sprawdzić czy to pomoże go schłodzić - nic się nie zmieniło.

No to stanąłem, telefon i holowanko. Ubytek płynu znowu znaczny (chlodnica, węże itd szczelne)

Jutro mam wolne to będę mógł mu się bliżej przyjrzeć. Na co zwrócić największą uwagę? Co mogło spowodować usterkę no i jaka ewentualnie może być diagnoza?

Wielkie dzięki za pomoc!

Jarzo

Napisano

> Witam

> Jechałem dzisiaj pobiegać na zawody (do przejechania ok 80km)

> Trasa: autostrada, Vśr ~120-130 km/h

> Auto: uno 91' 1,1i

> W pewnym momencie zaczęła się gwałtownie podnosić temperatura

> silnika, auto straciło trochę na mocy. Ledwo dojechałem do

> końca. W efekcie silnik przegrzany (nie włączyła się kontrolka

> przegrzania a za późno spojrzałem na temp.), dymił wypalonym

> olejem, bardzo duzy ubytek płynu chłodzącego.

> Zostawiłem go w takim stanie aby "odetchnął". Popołudniu uzupełniłem

> płyn, sprawdziłem stan oleju (brak śladów oleju w wodzie i vice

> versa). No i ruszyłem w drogę powrotną. Silnik znowu się zgrzał.

> Temperatura bez żadnego wahnięcia od razu wbijała się w

> "czerwone krechy". Próbowałem przejechać dłuższy odcinek na

> jałowym (górka) i sprawdzić czy to pomoże go schłodzić - nic się

> nie zmieniło.

> No to stanąłem, telefon i holowanko. Ubytek płynu znowu znaczny

> (chlodnica, węże itd szczelne)

> Jutro mam wolne to będę mógł mu się bliżej przyjrzeć. Na co zwrócić

> największą uwagę? Co mogło spowodować usterkę no i jaka

> ewentualnie może być diagnoza?

> Wielkie dzięki za pomoc!

> Jarzo

a może tak uszczelka pierdykła na zewnątrz

Napisano

z grubsza do sprawdzenia: termostat, pompa wodna lub mniej prawdopodobne wywalona uszczelka pod glowica lub przytkana chlodnica

GP

Napisano

> tnij cytaty

no że dokonała żywota... zrobiła się dziórka na zewnątrz silnika i wyciska tamtędy płyn

Napisano

Taaaaaa.. a moze wartaloby sprawdzic czy wentylatorek sie wlacza?? Jak sie silnik grzal to trzebabylo wlaczyc na stale wentylator i probowac dojechac a nie katowac sprzeta,,, sick.gif

Napisano

> Taaaaaa.. a moze wartaloby sprawdzic czy wentylatorek sie wlacza??

> Jak sie silnik grzal to trzebabylo wlaczyc na stale wentylator i

> probowac dojechac a nie katowac sprzeta,,,

jezeli kolega jechal jak podaje 120-130km/h to dzialajacy czy nie dzialajacy wentylatorek nie ma tu zadnego znaczenia

GP

Napisano

taaaak GP ma racje, sprawdź sobie termostat może się zaciął i pompę wody być może nie robi sztucznego obiegu, a przy wysokich obrotach szybko sie grzeje i samoistnie nie wydala wymienić cieczy,

na trasie to raczej rzadki przypadek, że sie silnik gotuje icon_rolleyes.gif

jak sie tak zagrzał trzeba było sprawdzić węże na chłodnicy dolny i górny jakie mają temp. pomogło by sprecyzować problem,

a btw. jak się zagrzał nie próbowałeś schłodzić nagrzewnica z małego obiegu ?

Napisano

może u kolegi być też tak jak u mnie... przypuszczam że to wina zjeb* termostatu silnik jak się zagrzeje (temeratura pracy) pół minuty postoju już wyje... i ciężko "zbić" temperature... myśle że to >>termostat otwiera sie zbyt mało<< a płyn ucieka przez korek który działa jak zaworek regulujący... płyn chłodniczy ma to do siebie że puchnie więc nadmiar "ciśnienia" musi pitać, ale pozostawmy innym wypowiedź

Napisano

> Jutro mam wolne to będę mógł mu się bliżej przyjrzeć. Na co zwrócić

> największą uwagę? Co mogło spowodować usterkę no i jaka

> ewentualnie może być diagnoza?

Mikropęknięć w układzie na postoju nie zobaczysz. Nalej płynu, odpal silnik i obserwuj. Tylko tak zobaczysz czy układ jest szczelny. Często dziury objawiają się tylko przy nagrzanym układzie i wysokim ciśnieniu. Mi przetarło od dołu węża idącego z płynem chłodzącym do parownika i też nie było widać a wywaliło z układu praktycznie wszystko.

Napisano

Tak jak już zostało powiedziane...

Mi się wydaje, ze termostat uszkodzony chyba będzie.

Dlaczego płynu uciekało to nie wiem.

Uszkodzony wentylator podczas jazdy nie spowoduje przegrzania silnika.

Dobrym sposobem (o którym była mowa) jest włączenie ogrzewania na max, dmuchawy na max, otworzenie szyb i można próbować jechać - wtedy nawet jak termostat się zawiesi na małym obiegu to przez nagrzewnicę ciepło oddaje.

Myślę, ze przyczyną nie będzie raczej pompa wody.

Nie wiem tylko czy nie bedziesz musiał zmienić uszczelki pod głowicą (jak nie teraz to za kilka tygodni) a może i pierścieni?

Napisano

skoro plynu ubywa to ja stawiam na UPG, ale pusicila pewnie tak ze nie idzie plyn w olej ale skaczy sie w cylindry i dalej w wydech wali, a to ze sie przegrzewa to dlatego ze przy walnietej UPG uklad sie zapowietrza bo czesc spalin wali w uklad chlodzacy, za duzo powietrza w plynie i pompa nie ma mocy zeby przegonic plynu

mialem taka sytuacje w SC 1.1 firmowym - wiec silnik ten sam

Napisano
  • Autor

no to zaczynam jutro od wybebeszenia termostatu. przy okazji sprawdzę wiatrak i czujnik temperatury. jak tu nie znajde usterki to zakladam ze walnela upg.

dzieki za odpowiedzi,

Jarzo

Napisano

Miałem podobny problem, Do tego wyglądałem jak mały parowóz wink.gif No ale do rzeczy. Zdechł mi zaworek wypuszczający pary płynu chłodzącego. Zwiększone ciśnienie powoduje inny odczyt z termostatu i inny czas włączenia wentylatora. Jak dłużej pojeździsz to któryś z węży zacznie przepuszczać. Na 99 procent pierwszy padnie od nagrzewnicy. Sprawdź czy zawór ciśnieniowy układu hłodzenia działa, według mnie na 90% to on stanął w pozycji zamknięte.

Napisano
  • Autor

juz wszystko jasne. pojawil sie olej w ukladzie chlodzenia. do tego po uruchomieniu silnika wywala wode ze zbiornika wyrownaczego. tak wiec uszczelka pod glowica do wymiany.

wstepnie sie orientowalem w kosztach:

komplet uszczelek - 120 pln

planowanie glowicy - 80-100 pln

w warsztacie mechanik chce za robocizne przy wymianie uszczelki 250 pln.

jest gdzies we wrocku taniej? wink.gif czy jest szansa na zrobienie tego na wlasna reke?

Jarzo

Napisano

> j czy jest szansa na zrobienie tego na

> wlasna reke?

> Jarzo

Oczywiście, jeśli masz jako_takie pojęcie o mechanice i dostęp do odpowiednich narzędzi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, jeśli masz jako_takie pojęcie o mechanice i dostęp do

> odpowiednich narzędzi

pojecie srednie. dalem rade wymienic termostat, prostsze rzeczy tez zrobie wink.gif to juz wydaje mi sie wyzsza szkola jazdy.

narzedzia sie znajda. musialbym tylko dokupic klucz dynamometryczny.

bardziej mi chodzi o kwestie czy nie wychodza jakies walki przy wymianie? czy to tylko kwestia rozebrania glowicy i wymienienia uszczelek?

Napisano

> pojecie srednie. dalem rade wymienic termostat, prostsze rzeczy tez

> zrobie to juz wydaje mi sie wyzsza szkola jazdy.

> narzedzia sie znajda. musialbym tylko dokupic klucz dynamometryczny.

> bardziej mi chodzi o kwestie czy nie wychodza jakies walki przy

> wymianie? czy to tylko kwestia rozebrania glowicy i wymienienia

> uszczelek?

ja zdejmowalem wczoraj glowice a problem sie pojawil taki ze sposrod dwoch nasadowych trzynastek ktore mialem jedna sie zjechala i troche zjechala srube a druga nie chciala sie wogle zmiescic i nie dosiegala sruby nr 7 wiec stoczylem troche nasadke, probuje odkrecic i klucz sie rozlecial sick.gif, wiec myk do sklepu i mam teraaz dwei nowe trzynastki, na szczescie mimo ze sruba troche zjechana, dalo sie odkrecic. zanim sie wezmiesz za odkrecanie glowicy dobrze zebys sprawdzil czy klucz dostanie do kazdej ze srub ok.gif, zwlaszcza do tych po srodku. jeszcze nie wie czy cos nie wyskoczy przy zakladaniu bo na razie musze oddac do planowania i dokupic srube. powodzenia zycze biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ja zdejmowalem wczoraj glowice a problem sie pojawil taki ze sposrod

> dwoch nasadowych trzynastek ktore mialem jedna sie zjechala i

> troche zjechala srube a druga nie chciala sie wogle zmiescic i

> nie dosiegala sruby nr 7 wiec stoczylem troche nasadke, probuje

> odkrecic i klucz sie rozlecial , wiec myk do sklepu i mam teraaz

> dwei nowe trzynastki, na szczescie mimo ze sruba troche

> zjechana, dalo sie odkrecic. zanim sie wezmiesz za odkrecanie

> glowicy dobrze zebys sprawdzil czy klucz dostanie do kazdej ze

> srub , zwlaszcza do tych po srodku. jeszcze nie wie czy cos nie

> wyskoczy przy zakladaniu bo na razie musze oddac do planowania i

> dokupic srube. powodzenia zycze

i jak? poradziles sobie? smile.gif

ktore uszczelki wymieniasz?

Napisano

> pojecie srednie. dalem rade wymienic termostat, prostsze rzeczy tez

> zrobie to juz wydaje mi sie wyzsza szkola jazdy.

> narzedzia sie znajda. musialbym tylko dokupic klucz dynamometryczny.

> bardziej mi chodzi o kwestie czy nie wychodza jakies walki przy

> wymianie? czy to tylko kwestia rozebrania glowicy i wymienienia

> uszczelek?

Lepiej sam sobie zrób, dowiesz sie wszystkiego na tym forum, tylko pytaj czego niewiesz. Przy okazji poznasz swój silniczek troche. Pamietaj że wiekszość mechaników to partacze, którzy umieli by dobrze zrobić ale jak robią cudze auto to im średnio zależy żeby było dobrze i wolą wcześniej skończyć i mieć wolne.

Zaopatrz sie w dobry klucz dynamometryczny i mocną nasadke (tandetna ci pęknie przy zakrecaniu głowicy ) jak sie okaze że w sobote poźnym popołudniem nasadka ci strzeli to ci sie remont może wydłużyć. Wyczyść sobie dokładnie głowice po starej uszczelce bo warto i jak bedzie gładziutka to planować też nie musisz (chociaż po przegrzaniu auta to moze bardzo przywrzeć). Przestrzegaj kolejności dokręcania śrub i momentu. Jak będziesz ściągał pasek rozrządu to ustaw go pierw na znakach, bedziesz miał pewność że pozniej dobrze założysz.

Napisano

> i jak? poradziles sobie?

ze zdjeciem tak zlosnik.gif reszty na razie nie robie bo czasu nie mam do piatku, poza tym do planowania musze oddac - to bedzie 60 pln juz sie dowiedzialem

> ktore uszczelki wymieniasz?

1.pod glowica oczywiscie, udalo i sie kiedys kupic na alle za 17 zl bo komus nie byla potrzebna a wiedzialem ze mi sie predzej czy pozniej na pewno przyda

2.pod kolektor ssacy - 24 pln ale sie sfrajerzylem bo mozna za dyche dostac :/

3.pod kolektor wydechowy 2x4pln

4.pod termostat bo sie tez poszedl 270747800-sex.gif i pewnie przez niego to wszystko wrrr.gif BTW jak rura od termostatu do chlodnicy jest ciapla t nie znaczy ze jest on sprawny bo tam jest taka mala dziurka ktora zawsze plynie plyn ale jest za mala zeby to badziewie skutecznie schlodzic. nie wiem ile ta uszczelka kosztowac bedzie ale pewnie grolsche.

z uszczelek to by bylo chyba na tyle, mam nadzienie ze nic nie pominalem, oprocz tego sruba do glowki 9 pln i wymienilem sobie dwie nasadki 13mm na (oby) dobre smile.gif

w warsztacie ponizej 300 raczej nie zrobisz

Napisano

> Lepiej sam sobie zrób, dowiesz sie wszystkiego na tym forum, tylko

> pytaj czego niewiesz. Przy okazji poznasz swój silniczek troche.

> Pamietaj że wiekszość mechaników to partacze, którzy umieli by

> dobrze zrobić ale jak robią cudze auto to im średnio zależy żeby

> było dobrze i wolą wcześniej skończyć i mieć wolne.

dokladnie i jak sie wszystkiego nie sprawdzi (a czesto sei wogle nie da..) to zazwyczaj sie to msci a na sprawdzenie i tak kupe czasu potrzeba wiec lepiej samemu od poczatku

> Jak będziesz

> ściągał pasek rozrządu to ustaw go pierw na znakach, bedziesz

> miał pewność że pozniej dobrze założysz.

to wazne, oszczedzi sporo pracy ok.gif

Napisano
  • Autor

na jutro bede mial zamowione uszczelki. dynamometryk bylo ciezko dostac ale tez jutro bede mial. zwykly wychyleniowy starczy. 2-3 dni i zrobie dzieki waszej pomocy (praca mnie za bardzo wiaze zeby od reki moc zrobic frown.gif )

dzieki wielkie!

ps.. teraz poskladalem wszystkie fakty do kupy. wczesniej ta uszczelke mialem juz nadwyrezona (falowal obrtoami i gasl czasem na goracym silniku). elektryk mi cala elektryke powymienial od krokowca po potencjomettr przepustnicy (i tak sie sypal 270751858-jezyk.gif). a ja go jeszcze opie... ze dalej auto wariuje zeby.GIF

na autostadzie uszczela zmiegla i mnie pozegnala. wszystko jasne wink.gif

to jutro zaxczynam wymieniac i mam nadzieje, ze juz bedzie cacy. no i ze silnik zniosl bez wiekszej szkody chwile pracy w ekstremalnych warunkach....

Napisano
  • Autor

Rano niewiele miałem czasu ale zabrałem się do rzeczy.

Mam parę pytań smile.gif

Czy odkręcać kolektor wydechowy od wydechu? Czy można spokojnie to jakoś nagiąć? Czy da radę zdjąć i później bez większego kłopotu założyć głowicę?

Napisano

W jedne z książek na temat zuzycia paliwa w samochodach znalazłem takie oto proste wytłumaczenie ( zpominięciem innych czynników niz silnikowe):

Teoretycznie do spalenia 1kg paliwa potrzeba około 14,8 kg powietrza. Jeżeli do spalenia 1kg paliwa zuzyje sie więcej niż 14,8 kg powietrza, to mieszanka jest nazywana ubogą i odwrotnie poniżej 14,8 kg powietrza - zbyt bogatą. Praktycznie silnik wymaga nast. orientacyjnych proporcji masowych

- na biegu jałowym okolo 13..13,8

- przy prędkości samochodu dochodzącej do 40% prędkosci maksymalnej około 15,2

- przy prędkosci dochodzącej do 80% około 16

- przy pełnym otwarciu przepustnicy około 14,5 hmm.gif tu nie wiem czy nie ma błaedu w druku

- przy gwałtownych przyspieszeniach około 12 hmm.giftaki jest tekst niewiem.gif

Niedomagania elementów składowych ukladu zasilania polegaja na dostarczeniu mieszanki o składzie odbiegajacym od najkorzystniejszego.

jeżeli silnik pracuje na zbyt bogatej mieszance, to część paliwa sie nie spala. Następuje wzrost zuzycia paliwa i spadek mocy silnika.

Podczas pracy na zbyt ubogiej mieszance równiez spada moc silnika. Silnik zaczyna pracowac nieregularnie oraz przegrzewa się.

Ja ten tekst wziąłem sobie do serca i sprawdziłem wszystkie nieszczelności oraz udrozniłem wszystko co potrzeba i efekt mnie zaskoczył. Juz samo poprawienie odmy, oczyszczenie tłumika płomieni, poprawienie szczelności spowodowało znaczna, znaczną poprawę.

Polecam szukanie na wszystkie sposoby poprawienia niedomagań mogacych powodowac dostarczenie mieszanki o innych niz nominalne proporcjach.

Napisano
  • Autor

glowica zwalona i zalozona na nowo smile.gif masakra z ta srodkowa sruba... ale szybka wycieczka do obi po 13 3/8" zalatwila sprawe wink.gif

zostalo mi jeszcze przykrecenie kolektora wydechowego i pokrywy zaworow i auto powinno smigac. oby... smile.gif

ps.. uszczelka wywalona na 2 cylindrach. przedmuchy takie, ze dziwne ze w ogole auto jechalo.....

Napisano
  • Autor

wszystko fajnie smiga tylko dalej mam problem z falujacymi obrotami :/

wczesniej opierdzielalem elektryka, ze nie zna sie na fachu (wymienil krokowy, przepustnice z potencjometrem, sprawdzil na starcie na komputerze - bez efektu), teraz gdy uszczelka walnela myslalem ze to byla jej wina. niestety sie mylilem i stoje z tym tematem w miejscu.

kwestia wyglada tak: auto nie trzyma wolnych obrotow. potrafi sie zadlawic na niskich obrotach na dolnych biegach lub poszarpac. jak ma gorszy humor to na jałowym zgasnie (nawet przy zmianie biegu czasem). wczesniej byl wymieniony rowniez modul zaplonowy.

we wtorek planuje znowu nawiedzic wspomnianego fachowca z kolejna reklamacja... co radzicie? co jeszcze sprawdzic? w czym tkwi problem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.