Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pali 18 l LPG na 100 :///

Featured Replies

Napisano

Witam,

Otoz tak: na luzie trzyma 1500 obrotow na minute, gdy hamuje z wyzszych predkosci i wrzucam luz obroty spadaja do 100-200 na minute a potem znow wraca do 1500. za chiny nie moge tego wyregulowac. Srubka na przewodzie od gazu jest przykrecona na maxa. Przez te obroty co chwila sie zagrzewa, musze stawac i czekac ok 30 minut az ostygnie.. Gaz jest holenderski zakladany w 98 r. zamontowany w renault safrane 2.2

Od czego zaczac szukac przyczyne problemu?? Walniety reduktor? nieszczelnosc? czy moze cos innego??

Jak znacie jakiegos dobrego majstra od LPG w lodzi prosze o namiary bo musze jechac w sobote w trase a nie chce zeby mi zezarlo caly portfel i stac i go studzic co chwile..

Napisano

> Witam,

> Otoz tak: na luzie trzyma 1500 obrotow na minute, gdy hamuje z

> wyzszych predkosci i wrzucam luz obroty spadaja do 100-200 na

> minute a potem znow wraca do 1500. za chiny nie moge tego

> wyregulowac. Srubka na przewodzie od gazu jest przykrecona na

> maxa. Przez te obroty co chwila sie zagrzewa, musze stawac i

> czekac ok 30 minut az ostygnie.. Gaz jest holenderski zakladany

> w 98 r. zamontowany w renault safrane 2.2

> Od czego zaczac szukac przyczyne problemu?? Walniety reduktor?

> nieszczelnosc? czy moze cos innego??

> Jak znacie jakiegos dobrego majstra od LPG w lodzi prosze o namiary

> bo musze jechac w sobote w trase a nie chce zeby mi zezarlo caly

> portfel i stac i go studzic co chwile..

jezeli chodzi na gazie a srubka max zkrecona to cos tu niegra hmm.gif bo kiedy zakrecisz srubke to gaz nie dochodzi do silnika

ja podobnie mialem jak sie sam bawilem w regulacje lpg az wkoncu sie nauczylem zlosnik.gif

Napisano

nie rozumiem co tobie się tak przegrzeważe trzeba studzić

Napisano

a czy tak ci się dzieje też na paliwie bo jak kiedyś miałem Uniaka z silnikiem 1.0 gaz Landi Renzo to padł mi potencjometr przepustnicy i były włśnie takie objawy.

Pozdrawiam kolegę z Łodzi

Napisano

> a czy tak ci się dzieje też na paliwie bo jak kiedyś miałem Uniaka z

> silnikiem 1.0 gaz Landi Renzo to padł mi potencjometr

> przepustnicy i były włśnie takie objawy.

> Pozdrawiam kolegę z Łodzi

ale on ma gaz chyba w renault safrane hmm.gif

Napisano

> ale on ma gaz chyba w renault safrane

racja - zasugerowałem się podpisem.

Przepraszam za błąd

Pozdrawiam!!!

Napisano

> Przez te obroty co chwila sie zagrzewa, musze stawac i

> czekac ok 30 minut az ostygnie.

że co??

a co ma ostygnąć?

nie bądź smieszny zlosnik.gif

chyba że silnik ci się gotuje i płyn wywala, ale wtedy to nie wina gazu tylko padniętego termostatu, zapchanej chłodnicy albo czegoś w tym rodzaju.

Napisano
  • Autor

Chodzi o renault safrane wink.gif

Chlodnica odpowietrzona, termostat sprawny bo przy 90 stopniach wlacza sie wentylator. Myslalem ze wlasnie od wysokich obrotow, stojac w korkach do tego jeszcze upal przegrzewa sie silnik. Kontrolka od temperatury silnika jest na max, zalacza sie kontrolka przegrzania silnika.

A na benzynie nie moge sprawdzic bo pompa paliwa jest zepsuta i jeszcze jej nie wymienilem, bo autem jezdze od poltora tygodnia..

Co do tej srubki. Jest przykrecona na maxa a gaz podaje. Moc jest mniejsza, odczuwa sie jej brak, ale pomimo to pali 18 l na 100 nie przekraczajac 3 tys obrotow na kazdym biegu.

Bylem w lodzi u 3 gazownikow, ale jeden powiedzial ze sie nie podejmie naprawy ogladajac tylko silnik, drugi ( nagaz ) nie zrobi bo nie robia podcisnieniowych instalacji, a 3 gazownik kazal mi wymieniac cala instalacje na sekwencje bo mu sie nie chce szukac przyczyny...

Jakies propozycje co to moze byc?? Czy tak jak mysle walniety reduktor? Czy przyczyna raczej lezy gdzie indziej, np. w sterowniku biegu jalowego??

Napisano

tak się zastanawiam czy silnik może się przegrzewać od bardzo bogatej mieszanki??

bo to bardzo dziwne żeby się grzał mimo działajacego wentylatora i sprawnej chłodnicy i termostatu.

ps. co z tego, że przy 90* włacza się wentylator. To jeszcze nie swiadczy, że termostat ma się dobrze i w pełni się otwiera. No ale czujnik wentylatora niby jest w chłodnicy, a toby swiadczyło, że woda w chłodnicy musi być gorąca czyli termostat jednak działa.

A chłodnica jest czysta?

może w połowie zapackana błotem owadami itp?

Napisano
  • Autor

> tak się zastanawiam czy silnik może się przegrzewać od bardzo bogatej

> mieszanki??

> bo to bardzo dziwne żeby się grzał mimo działajacego wentylatora i

> sprawnej chłodnicy i termostatu.

> ps. co z tego, że przy 90* włacza się wentylator. To jeszcze nie

> swiadczy, że termostat ma się dobrze i w pełni się otwiera. No

> ale czujnik wentylatora niby jest w chłodnicy, a toby

> swiadczyło, że woda w chłodnicy musi być gorąca czyli termostat

> jednak działa.

> A chłodnica jest czysta?

> może w połowie zapackana błotem owadami itp?

Auto wczoraj wyjechalo od mechanika, sposcil caly plyn, podobno wlaczyl kompresor i pod cisnieniem plukal caly uklad...

jeszcze co do obrotow... Zaraz po odpaleniu silnika obroty utrzymuja sie prawidlowo na ok 1000. Nawet gdy go na postoju przegazuje, wrazaja do 1000. ALe gdy juz rusze przejade kawalek i stane obroty sa na 1500...

Napisano

ja bym tu problemu szukal w zbyd ubogiej mieszance bo to na niej jest wieksza temperatura a docelowo prowadzi do szybszego zurzycia silnika, a te obroty wskazjua na zbyt bogata mieszanke ale i tak bym pokrecil ta srubka. Jeszcze takie pytanie czy jak jest dobrze czyli obroty niecaly tysiac to wystarczy jak delikatnie przegazujesz auto czy musisz je mocno przgazowac??

bardzo dziwne ze ta sruba jest max wkrecona chyba ze juz jest na tyle stara ze regulacja nia nic nie daje, ale poprobuj na odkreconej i w roznych jej pozycjach

Napisano
  • Autor

Jeszcze takie pytanie czy jak jest

> dobrze czyli obroty niecaly tysiac to wystarczy jak delikatnie

> przegazujesz auto czy musisz je mocno przgazowac??

Tzn o co pytasz? Jak ma normalne obroty zaraz po odpaleniu silnika, na postoju jak przegazuje lekko czy mocno wracaja do ok 1000. Jak tylko rusze niewazne czy delikatnie czy wcisne porzadnie but wtedy juz obroty wynosza 1500

Napisano

> Witam,

> Otoz tak: na luzie trzyma 1500 obrotow na minute, gdy hamuje z

> wyzszych predkosci i wrzucam luz obroty spadaja do 100-200 na

> minute a potem znow wraca do 1500. za chiny nie moge tego

> wyregulowac. Srubka na przewodzie od gazu jest przykrecona na

> maxa. Przez te obroty co chwila sie zagrzewa, musze stawac i

> czekac ok 30 minut az ostygnie.. Gaz jest holenderski zakladany

> w 98 r. zamontowany w renault safrane 2.2

> Od czego zaczac szukac przyczyne problemu?? Walniety reduktor?

> nieszczelnosc? czy moze cos innego??

> Jak znacie jakiegos dobrego majstra od LPG w lodzi prosze o namiary

> bo musze jechac w sobote w trase a nie chce zeby mi zezarlo caly

> portfel i stac i go studzic co chwile..

a jak jest na benzynie, masz tam jakis kom. zeby diagnostyke spr. (check engine)?

Napisano

> a jak jest na benzynie, masz tam jakis kom. zeby diagnostyke spr.

> (check engine)?

przecież napisał, że pompa paliwa spalona i na benzynie nie sprawdzi. czytaj posta dokładnie zanim zapytasz o coś, co już jest napisane, bo temat się rozrasta, a chłopak jak ma kłopot, tak ma.

Napisano

> Jeszcze takie pytanie czy jak jest

> Tzn o co pytasz? Jak ma normalne obroty zaraz po odpaleniu silnika,

> na postoju jak przegazuje lekko czy mocno wracaja do ok 1000.

> Jak tylko rusze niewazne czy delikatnie czy wcisne porzadnie but

> wtedy juz obroty wynosza 1500

pytalem bo mi sie tak dzialo tylko po przeciagnieciu auta na wysokich obrotach a w normalnej spokojnej jezdzie bylo dobrze.

slyszalem ze gdzies przy reduktorze sie reguluje wolne obroty ale sam sie boje dotykac, ja sobie tylko krece sruba przy krokowcu zlosnik.gif

Napisano

> przecież napisał, że pompa paliwa spalona i na benzynie nie sprawdzi.

> czytaj posta dokładnie zanim zapytasz o coś, co już jest

> napisane, bo temat się rozrasta, a chłopak jak ma kłopot, tak

> ma.

no ma klopoty i to dosc dziwny bo jak sruba jest przykrecona na maksa to znaczy ze gaz nie leci a skoro pompa paliwa tez nie dziala wiec niewiem na czym to auto jezdzi hmm.gif ogolnie proponuje jechac do gazownika, za regulacje gory zlota nie zaplacisz a powinna pomoc a jak nie to zdiagnozuje co jest nie tak

Napisano
  • Autor

Bylem wlasnie dzis na regulacji, dopiero 4 gazownik sie za to wzial, bo 3 poprzednich wymyslalo cuda niewidy itp. Podlaczyl analizator spalin, wyregulowal mieszanke, czekam na efekty tzn ile bedzie teraz palil. Obrotow nie mogl wyregulowac bo nie mial porownania do benzyny. Musze ja zrobic i wtedy do neigo podjechac to wyreguluje obroty smile.gif

Napisano

> Bylem wlasnie dzis na regulacji, dopiero 4 gazownik sie za to wzial,

> bo 3 poprzednich wymyslalo cuda niewidy itp. Podlaczyl

> analizator spalin, wyregulowal mieszanke, czekam na efekty tzn

> ile bedzie teraz palil. Obrotow nie mogl wyregulowac bo nie mial

> porownania do benzyny. Musze ja zrobic i wtedy do neigo

> podjechac to wyreguluje obroty

a po co mu benzyna hmm.gif wystarczylo metoda prob i bledow regulowac na reduktorze, no i masz przeciez obrotomierz nie??

Napisano
  • Autor

> a po co mu benzyna wystarczylo metoda prob i bledow regulowac na

> reduktorze, no i masz przeciez obrotomierz nie??

hm a jak ja sam mu na reduktorze przykrece to znowu rozreguluje sklad mieszanki? czy tylko zmienia sie obroty?

Napisano

> hm a jak ja sam mu na reduktorze przykrece to znowu rozreguluje sklad

> mieszanki? czy tylko zmienia sie obroty?

nic teraz sam nie kombinuj. pojeździj na ustawieniach gazowwnika i zobacz co się będzie działo

Napisano

> hm a jak ja sam mu na reduktorze przykrece to znowu rozreguluje sklad

> mieszanki? czy tylko zmienia sie obroty?

samemu to sie nie tykaj bo tam juz jest wyzsza szkola jazdy, lepiej nie tykac bo mozna popsuc ale gazownik na analizatorze spalin powinien to ustawic bez benzyny

Napisano

> przecież napisał, że pompa paliwa spalona i na benzynie nie sprawdzi.

> czytaj posta dokładnie zanim zapytasz o coś, co już jest

> napisane, bo temat się rozrasta, a chłopak jak ma kłopot, tak

> ma.

to niech ta pompe naprawi (lub podmieni z tego samego modelu na chwile/wizyte u gazownika) bo nie wiadomo co jest przyczyna..

moze byc gaz a moze cos na benzynie jest nie halo a wtedy jak by sie gazownik w pol nie skladal to i tak nic nie zdziala

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.