Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik pracuje jak silnik malucha +brak mocy co to może być?

Featured Replies

Napisano

Witam

Po miesięcznaj (odziwo) przerwie w nieustannych awariach wczoraj po raz setny kropek znów dał ciała. Przy wyłączeniu gorączego silniki na stacj benzyowej po ponownym odpaleniu spadły wolne obroty do poziomu trzęsienia samochodem i pracowania na pograniczu zgaśnięcia silnika, Przy dodawaniu gazu nierówno wchodził na obroty przy czym silnik pracował identyczniej jak silnik małego fiata i do tego odniosłem wrażenie jakby spaliny zaczeły inaczej śmierdzieć (jakby zgnitym jajem -w archiwum znalazłem taki opis i sugeowano ze to nadpalenie katalizatora). Ponadto silnik stracił moc dokulałem sie jakoś do domu ale kazdy start ze skrzyżowania wiązał sie z długim wprowadzaniem auta na obroty i z jeszcze dłuższym wysprzęglaniem. Przeczesując forum znalazłem wiele tropów a to centralka a to czujnik połozenia wału ale zaden z pisów nie pasuje w 100% do moich objawów. Musze powiedzieć ze auto zachowuje sie tak zarówo na benzynie jak i na lpg. Z tym ze dziś wchodze do auta odpalam rano zimny silnik i jest ok przez ok 15 km ale po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zrobiło się nieco gorzej a po około 2h pojachałem na stacje (zby zalac silnik lepszym paliwem-myslłem ze tu moze być problem) droga powrotnia ze stacji to juz tylko kulanie i jakieś 20% mocy.

Co powieniem sprawdzić czy ktos miał podobne objawy?!

Nie dalej jak miesiać temu stoczyłem batalie z kropkiem i jego fochmi do jeżdzenia na benzynie- wymieniełem pół auta filtry sonde lambda pompe, w miedzyczasie UPG czyszczenie wtryskiwazy aż w koncu sprawdzanie krok po kroku na examinerze wskazało usterkę- zatkny tzw. iberlauf) po czym przez miesia było ok a w koncu TO co opisałem na początku proszę o sugestie co to moze być, Bo druga w ciągu miesiąca wizyt w ASO i zasilenie servisu o kolejne 360zł za podpinanie po kolei do kompów totalnie zrujnuje mój budżet.

PUNTO 95' 1,1 LPG 200tyś. km

Muszę sie przyznać ze od kiedy posiadam kropka tj 50 tyś km (2 lata) nie wymieniałem świec ani kabli wys napięcia.

pozdrawiam i proszę o pomoc

Napisano

Jesli nie zrobiłes tego jeszcze to wez klucz do swiec i na kazdej zmniejsz przerwę do 0,6 wkrec i odpal sprawdz jak pracuje-jesli dobrze jedz do sklepu i kup komplet dedykowanych do Twojego auta i wymień.

To na tyle bo jak sam zauważyłes to moze być przyczyna

Napisano

Wymien kable i swiece. Ja walcze z podobna przypadloscia ale tylko na gazie i tylko w czasie deszczu wink.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jestesm przed wymianą świec, ale mam tez taką sugestie: czy nie jest to brak luzu na zaworach, bo silnik zaczyna tracić moc i nierówno pracowac jak jest ciepły

Jak w kropku1 1,1 są regulowane zawory śiakas autoregulacja hydrauliczn czy mechaniczna?!?!

Napisano
  • Autor

wez klucz do swiec i na kazdej zmniejsz przerwę do 0,6 wkrec i odpal sprawdz jak pracuje.

Dziś własnie to uczyniłem przerwa była olbrzymia na każdej świecy jakieś 2mm zmniejszyłem do około 0,5 i troche przeczysćilem i na zimno silnik jakby chodził równiej niż przedtem jednak jak tylko sie zagrzał powórciła usterka, Jutro kupie nowe świece ale jestesm sceptyzny, bo czy to mozliwe ze świece dostały tak w tyłek że nawet po doraźnym zmniejszeniu przerwy jak tylko sie silnik zagrzeje -juz nie pracują niby moze być jakieś przebicie czy coś takiego ale sam juz nie wiem?!?!

Napisano

> Jeszcze jestesm przed wymianą świec, ale mam tez taką sugestie: czy

> nie jest to brak luzu na zaworach, bo silnik zaczyna tracić moc

> i nierówno pracowac jak jest ciepły

> Jak w kropku1 1,1 są regulowane zawory śiakas autoregulacja

> hydrauliczn czy mechaniczna?!?!

reczna płytkami

Napisano

Do sprawdzenia luzy zaworowe i czujnik temp, cewki.

Napisano

Możesz mieć uszkodzoną cewkę lub czujnik położenia wału. Tak duża przerwa na elektrodach świec mogła doprowadzić do uszkodzenia cewki (i jak się zagrzeje - dostaje przebicia).

Spalenie katalizatora było efektem braku zapłonu i dostawania się paliwa do katalizatora.

Napisano
  • Autor

> Możesz mieć uszkodzoną cewkę lub czujnik położenia wału. Tak duża

> przerwa na elektrodach świec mogła doprowadzić do uszkodzenia

> cewki (i jak się zagrzeje - dostaje przebicia).

Gdzie najlepiej to zdiagozować i w jaki sposób czy tylko pozostaje aso czy moze jest ktoś ze śląska i zna jakiegos magika? Czy czujnik temp cewki jest wymienialny czym to sie je?!

> Spalenie katalizatora było efektem braku zapłonu i dostawania się

> paliwa do katalizatora.

Napisano

> Gdzie najlepiej to zdiagozować i w jaki sposób czy tylko pozostaje

> aso czy moze jest ktoś ze śląska i zna jakiegos magika? Czy

> czujnik temp cewki jest wymienialny czym to sie je?!

Jaki znowu czujnik temperatury cewki??

Czujnik temperatury powietrza i cieczy chłodzącej to owszem - można sprawdzić omomierzem albo Examinerem lub Uniscanem. Czujnik położenia wału - oscyloskopem, cewkę na stanowisku testowym ale łatwiej i tanie wyjdzie ją wymienić. Pasuje cewka z Malucha EL.

Napisano

Oj widze, ze cos LPG nie sluzy naszym autką... większość skarżących sie nia silniki jeździ na LPG taką ja mam percepcję

Napisano

> Witam

> Po miesięcznaj (odziwo) przerwie w nieustannych awariach wczoraj po

> raz setny kropek znów dał ciała. Przy wyłączeniu gorączego

> silniki na stacj benzyowej po ponownym odpaleniu spadły wolne

> obroty do poziomu trzęsienia samochodem i pracowania na

> pograniczu zgaśnięcia silnika, Przy dodawaniu gazu nierówno

> wchodził na obroty przy czym silnik pracował identyczniej jak

> silnik małego fiata i do tego odniosłem wrażenie jakby spaliny

> zaczeły inaczej śmierdzieć (jakby zgnitym jajem -w archiwum

> znalazłem taki opis i sugeowano ze to nadpalenie katalizatora).

> Ponadto silnik stracił moc dokulałem sie jakoś do domu ale kazdy

> start ze skrzyżowania wiązał sie z długim wprowadzaniem auta na

> obroty i z jeszcze dłuższym wysprzęglaniem. Przeczesując forum

> znalazłem wiele tropów a to centralka a to czujnik połozenia

> wału ale zaden z pisów nie pasuje w 100% do moich objawów.

> Musze powiedzieć ze auto zachowuje sie tak zarówo na benzynie

> jak i na lpg. Z tym ze dziś wchodze do auta odpalam rano zimny

> silnik i jest ok przez ok 15 km ale po zgaszeniu i ponownym

> odpaleniu zrobiło się nieco gorzej a po około 2h pojachałem na

> stacje (zby zalac silnik lepszym paliwem-myslłem ze tu moze być

> problem) droga powrotnia ze stacji to juz tylko kulanie i jakieś

> 20% mocy.

> Co powieniem sprawdzić czy ktos miał podobne objawy?!

> Nie dalej jak miesiać temu stoczyłem batalie z kropkiem i jego fochmi

> do jeżdzenia na benzynie- wymieniełem pół auta filtry sonde

> lambda pompe, w miedzyczasie UPG czyszczenie wtryskiwazy aż w

> koncu sprawdzanie krok po kroku na examinerze wskazało usterkę-

> zatkny tzw. iberlauf) po czym przez miesia było ok a w koncu TO

> co opisałem na początku proszę o sugestie co to moze być, Bo

> druga w ciągu miesiąca wizyt w ASO i zasilenie servisu o kolejne

> 360zł za podpinanie po kolei do kompów totalnie zrujnuje mój

> budżet.

> PUNTO 95' 1,1 LPG 200tyś. km

> Muszę sie przyznać ze od kiedy posiadam kropka tj 50 tyś km (2 lata)

> nie wymieniałem świec ani kabli wys napięcia.

> pozdrawiam i proszę o pomoc

Mialem ostatnio identyczną awarie z tym że ja nie mam LPG ale może u cie bie wystąpiło to samo.Sprawdz wężyk idacy od kolektora ssącego do MAP sensora.Gumowy węzyk idący od silnikia do czujnika mocowanego na ścianie grodziowej-jest pod czarna plastikową osloną.

Napisano
  • Autor

> Mialem ostatnio identyczną awarie z tym że ja nie mam LPG ale może u

> cie bie wystąpiło to samo.Sprawdz wężyk idacy od kolektora

> ssącego do MAP sensora.Gumowy węzyk idący od silnikia do

> czujnika mocowanego na ścianie grodziowej-jest pod czarna

> plastikową osloną.

Dzięki za sugestie, masz moze możliwość zrobienia foty tego wężyka, czy jest on gdzieś w pobliżu przewodów paliwowych bo ostanio wymieniałem przelewowy przewód paliwa i moze coś trąciłem przerwałem itd.

Aha jaki to przewód gómowy transportujący paliwo płyn powietrze czy elektryczny jakiś?!

Możesz dokładniej napisać gdzie on się znajduje albo tak jak napisałem zrobnić fotkę.

P.S. Obajwy mam takie same zarówno na benzynie jak i na LPG

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki za sugestie, masz moze możliwość zrobienia foty tego wężyka,

> czy jest on gdzieś w pobliżu przewodów paliwowych bo ostanio

> wymieniałem przelewowy przewód paliwa i moze coś trąciłem

> przerwałem itd.

> Aha jaki to przewód gómowy transportujący paliwo płyn powietrze czy

> elektryczny jakiś?!

> Możesz dokładniej napisać gdzie on się znajduje albo tak jak

> napisałem zrobnić fotkę.

> P.S. Obajwy mam takie same zarówno na benzynie jak i na LPG

> Pozdrawiam

Fotki niestety nie zrobie bo od wczoraj mam inny silnik pod maską.Jesli chodzi o wężyk-jest on czarny(około30-40 cm długości i 7 mm średnicy zewnetrznej) i transportuje powietrze-w kolektorze dolotowym jest podcisnienie-tym wężykiem silnik ssie powietrze a czujnik do którego doprowadzony jest ten wężyk posiada w środku membranke której wychylenie jest proporcjonalne do podciśnienia w kolektorze.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=punto&Number=276180951&page=0&fpart=1 - tu masz linka-poprzegladaj zdjęcia-na jednym z nich masz pokazane umiejscowieni MAP sensora-jest on zamocowany pod tą blaszką którą zobaczysz na zdjęciu-nastepna fotka pokazuje sam MAP i wężyk do niego dochodzący.Jesli nawet nie bedzie zerwany to i tak go wymień bo może mieć pęknięcia od starości którymi łapie "lewe" powietrze.Majstrując przy przewodach paliwowych mogłeś uszkodzić ten węzyk - tymbardziej jesli był stary i sparciały

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.