Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

awaria anteny ele. - jak odłączyć ???

Featured Replies

Napisano

prosze o radę. Antena przestała działać tzn. nie składa się natomiast silnik chodzi (w jedną i w drugą stronę).

Poczytałem w archiwum że pewnie pękła jakaś żyłka.

Za jakiś czas będę kombinował czy wymienić na nową z allegro , czy dać jakąś inną, ale narazie kombinuje jak odłączyć sam mechanizm.

Prowizorycznie wyciągnąłem bezpiecznik od radia.

Gdzieś kiedyś widziałem schematy podłączenia radia ale jakoś nie mogę ich znaleść

Napisano
  • Autor

> Odłącz wtyczkę przy antenie i po problemie.

No tak ale przez otwór nie widze wtyczki a za rozkręcanie plastików narazie nie mam czasu sie wziąść.

Napisano

> No tak ale przez otwór nie widze wtyczki a za rozkręcanie plastików

> narazie nie mam czasu sie wziąść.

masz klapke od świateł. Wyciągnij ją. Potem wyciagnij środek reflektora i dojdziesz ręka zlosnik.gif ja tak robiłem. a jak nie dasz rady to maz 4 srubki i reflektor wyciągasz i masz dojście talala.

Napisano
  • Autor

> masz klapke od świateł. Wyciągnij ją. Potem wyciagnij środek

> reflektora i dojdziesz ręka ja tak robiłem. a jak nie dasz

> rady to maz 4 srubki i reflektor wyciągasz i masz dojście

> talala.

OK

idę sprawdzić

Dzięki ok.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

W archwum wyczytałem o dwóch rodzajach anten z allegro droższe i tańsze i opinie o tych tańszych są kiepskie.

Ja znalazłem takie min. takie

http://www.allegro.pl/item204023582_antena_elektryczna_82cm_opel_astra_hatchback.html i na moje oko wygląda że ta jest odrazu z silniczkiem

druga

http://www.allegro.pl/item205282472__antena_opel_astra_hatchback_nowa_tania_wysylka.html

Czy róznica w cenia wynika z braku silniczka

Jeśli ktoś zna temat proszę o radę wink.gif

Napisano

hmmm

nie wiem jak u ciebie w radiu ale u mnie byl z tego co pamietam jeden kabelek dodatkowy podlaczony do radyjka z tylu ktory odpowiadal za wysowanie i chowanie antenki

wiec moze wystarczy oslaczyc go i bedzie po problemie

Ja mam jakis przedpotop jeszcze kasetowy

Napisano

> hmmm

> nie wiem jak u ciebie w radiu ale u mnie byl z tego co pamietam jeden

> kabelek dodatkowy podlaczony do radyjka z tylu ktory odpowiadal

> za wysowanie i chowanie antenki

> wiec moze wystarczy oslaczyc go i bedzie po problemie

> Ja mam jakis przedpotop jeszcze kasetowy

W każdym radiu takie coś jest w kostce zasilającej - najczęściej niebieski przewód.

Napisano

> Czy róznica w cenia wynika z braku silniczka

> Jeśli ktoś zna temat proszę o radę

Różnica nie wynika z braku silniczka tylko z typu anteny. Ta tańsza to zwykłą "manualna" teleskopówka i nie da się jej przerobić na elektryczną. Ten konkretny egzemplarz jest dobry pod warunkiem ze mieszkasz w niewielkiej (20km) odległości od nadajnika *

________

* nie dotyczy kolegi azja...

grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi 20.GIF

W takim wypadku podłubie w kabelkach i narazie będę tak jeździł a jak mi ją ktoś złamie (a nik nie ma chyba wątpliwości że w naszym kraju to kwestia czasu czerwona.gif- i to raczej bliżej niż dalej irked.gif) to wtedy zobacze czy inwestować w elektryczną)

Napisano

> Dzięki wszystkim za odpowiedzi

> W takim wypadku podłubie w kabelkach i narazie będę tak jeździł a jak

> mi ją ktoś złamie (a nik nie ma chyba wątpliwości że w naszym

> kraju to kwestia czasu - i to raczej bliżej niż dalej ) to

> wtedy zobacze czy inwestować w elektryczną)

No ja myślę że jak kupować to tylko elektryczną. Ja już kupiłem drugą elektryczną i niby jest oryginalna ale nie do końca jestem tego pewny. W każdym razie z tymi uniwersalnymi elektrycznymi zamiennikami to bym uważał bo ja sobie taki sprawiłem i niestety ale nie pasowało nic angryfire.gif Od wtyczki elektrycznej po końcówkę bata wychodzącą z karoserii a kończąc na końcówce do przewodu antenowego. Końcówkę przewodu antenowego żeby nie niszczyć oryginalnej instalacji w aucie przeszczepiłem ze starej manualnej, trzy wsuwki i elektrycznie też się podłączyło. Żeby się całość trzymała poszła taka gumowa podkładka i nakrętki od góry i miało wszystko ręce i nogi ale jakość odbioru to dno sick.gif Odbierało to kilka stacji i przy wysuwaniu hałasowało niezmiernie. No ale wydałem 100PLN + parę godzin przeróbek więc jeździłem ale nie za długo bo nawet roku nie wytrzymała. trza przyznać że silnik był porządny i właśnie ten silnik potopił plastikową obudowę aż się trybiki porozchodziły. Po naprawie pojeździłem z tydzień i znowu padła tym razem silnik, to ją przerobiłem na manualną. Ale jakaś była pechowa bo któregoś pięknego dnia przytrzasnąłem ją klapą bagażnika zlosnik.gif Kolejną już chciałem kupić oryginalną używaną i takiej szukałem. Kupiłem ( Tu o niej piszę) ponoć miał być oryginał no i wszystko pasowało mocowania i antena też tyle że wtyczka była jakaś na bolce a u mnie na wsuwki. Założyłem i nie żałuję tych kolejnych 100PLN bo raz że cicha to i odbiór jak należy. Odbiera jak stara manualna oryginalna i mogę w stacjach powybrzydzać.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Swego czasu chwalono anteny automatyczne firmy Silicon.Nawet widzę że

> cos potanialy

> ostatniohttp://www.allegro.pl/item208385352_antena_pfm_430_n_automatyczna_uniwersalna_nowa_f_v.html

> Plusem tych anten jest możliwośc zakupu samego teleskopu po złamaniu.

To by mi nawet odpowiadało bardziej bo silnik mam dobry

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.