Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima usprawnienie?

Featured Replies

Napisano

W mojej megance klima nie działa zbyt dobrze. Jest sprawna technicznie po przeglądach nabiciach iTD. Zdaniem "zaprzyjaźnionego " mechanika po prostu renault fabrycznie dołozył klimę o za małej wydajności. Co prawda o tym nie słyszałem wczesniej ale IMO jest logiczne że spreżarki mogą mieć różną moc.

Ale do rzecy. Zauważyłem że pod maską mam niczym nie zaizolowana rurkę metalową biegnącą od sprężarki do parownika. Jej długość to tak 40-50 cm. W trakcie pracy klimatyzacji jest zimna i mokra - skrapla się para wodna obecna w powietrzu. Pomyslałem sobie że skoro w komorze silnika jest jakby cieplo (pewnie w upalny dzień z 80C a może i więcej) to efektywności klimatyzacji to źle robi. Zalożyłem "budowlaną" otuline do rur CO z pianki poliuretanowej czy czegoś tam innego (dopuszczona do tem 130C) i IMO jest wyraźnie chłodniej w samochodzie. A bardziej obiektywnie wcześniej temp powietrza lecącego z kratki wyniosiła ok 8-9C teraz ok 4C.

Cieszyłem się kilka tygodni aż kolega zapsuł mi humor mówiąc że skoro producent nie przewidział tam izolacji to jest ona zbedna i może zaszkodzić.

Koledze co prawda raczej wierze, ale nie jest On nieomylny, a ja tez mam swój rozum i zastanawiach się jakim cudem mógłnym coś zepsuć?

Macie swoja opinię na temat takiej izolacji?

Delco

ps w końcu w fabryce mogli zapomnieć jej założyć, Oglądałem niedawno komisową meganke sprowadzaną z francji (zdecydowanie bogatsza wersja) i tez ma tam izolacje.

Napisano
  • Autor

> ps w końcu w fabryce mogli zapomnieć jej założyć, Oglądałem niesawno

> komisowa meganke sprowadzaną z francji (bogatsza wersja) i tez

> ma tam izolacje.

to chyba rozwiązuje Twój dylemat?

Napisano
  • Autor

> to chyba rozwiązuje Twój dylemat?

Teoretycznie tak. z tym że tamta meganka ma troszke inaczej poprowadzone rurki i teoretycznie może mieć inny model Klimy.\

Nie ma jak porada na MK zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Delco

Napisano

A nie można po prostu podjechać do jakiegoś większego serwisu Renault, ładnie się uśmiechnąć i spytać czy mogą powiedzieć czy na takiej rurce od klimy idącej przy prawym nadkolu (przykładowo) jest oryginalnie jakaś otulina czy nie.

Parę razy dzwoniłem do ASO z takimi pytaniami (np przy montażu głośników w Peugeot-cie znajomego o jakieś tam zapinki chodziło) i zawsze udzielali odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

> A nie można po prostu podjechać do jakiegoś większego serwisu

> Renault, ładnie się uśmiechnąć i spytać czy mogą powiedzieć czy

> na takiej rurce od klimy idącej przy prawym nadkolu

> (przykładowo) jest oryginalnie jakaś otulina czy nie.

> Parę razy dzwoniłem do ASO z takimi pytaniami (np przy montażu

> głośników w Peugeot-cie znajomego o jakieś tam zapinki chodziło)

> i zawsze udzielali odpowiedzi.

Świetny pomysł, tylko że w moim mieście są dwa serwisy w jednym mi powiedzieli ze ma być goło bo tak i już. a w drugim mi powiedzieli że w wersji expresion jest otulina a w AIR nie wiedzą. zlosnik.gif

Tak że wróciłem do punktu wyjscia. Z tym że na logike izolacja zimnej rurki nie powinna zaszkodzić.

Delco

Napisano

jak zmierzyć temp.? wystarczy przyłożyć termometr do kratki? rury mam niczym nie osłonięte i będzie tego znacznie więcej niż 1.5m

Napisano

> Świetny pomysł, tylko że w moim mieście są dwa serwisy w jednym mi

> powiedzieli ze ma być goło bo tak i już. a w drugim mi

> powiedzieli że w wersji expresion jest otulina a w AIR nie

> wiedzą.

> Tak że wróciłem do punktu wyjscia. Z tym że na logike izolacja

> zimnej rurki nie powinna zaszkodzić.

> Delco

A tu próbowałeś ? na dole jest "w innych sprawach (informacji o produkcie, zapytaniach technicznych , wydarzeniach w koncernie, itp.)"

Napisano

> wersja) i tez ma tam izolacje.

Zmien srodek chlodzacy na MaxCool.

Napisano

W Megance I też miałem problem z klimą - okazało się że czynnik chłodzący zbiegł. Napełniono i..........dalej nieszczególnie. Okazało się że uszkodzone jest połaczenie przewodu koło zaworu rozprężnego i klima nie trzymała ciśnienia. Po zaspawaniu było OK - zaczęło chłodzić a właściwie mrozić tak że skrzypiały kratki nawiewuzlosnik.gif.

W Megance II którą mam teraz też klima chłodziła kiepsko. Napełniono i póki co nie da się jeździć przy ustawieniu jej na minimum bo............jest za zimno w dłonie.

W związku z tym przypuszczam że to nie kompresory są z gruntu złe (bo montowane w renozlosnik.gif) tylko najczęściej to wina nieszczelności układu.

A swoją drogą instrukcja serwisowa mówi że :

- uruchamiamy klimę

- nastawiamy na maksymalne chłodzenie

- zostawiamy otwarty tylko jeden boczny nawiew

- włączamy maksymalne obroty dmuchawy

Po około 1 minucie powietrze w wylocie nawiewu powinno mieć maksimum 10st.C

Nie napisali przy jakiej temp. otoczenia (albo nie znalazłem).

Napisano

> Macie swoja opinię na temat takiej izolacji?

> Delco

> ps w końcu w fabryce mogli zapomnieć jej założyć, Oglądałem niedawno

> komisową meganke sprowadzaną z francji (zdecydowanie bogatsza

> wersja) i tez ma tam izolacje.

Zostaw tą izolacje, na pewno nie zaszkodzi waytogo.gif

Ja też jutro pooglądam czy u mnie rurki są zaizolowane, mimo, że u mnie temp. z kratek wynosi 2,3 do 9 st.C w zależności od temp. zewnętrznej.

Napisano

Ja też mam izolację na przewodach klimy idących przy kolektorze wylotowym. Taka izolacja z twardej pianki pokryta dodatkowo aluminium.

Myślę, że Tobie nie zaszkodzi - może miałeś ten przewód wymieniany i nie założyli?

Napisano
  • Autor

> Myślę, że Tobie nie zaszkodzi - może miałeś ten przewód wymieniany i

> nie założyli?

Wymieniany nie, ale teraz sobie przypominam że na początku gwarancji była jakaś drobna usterka klimy i samochód był z tym w serwisie. Może wtedy zdjeli?

Delco

Napisano
  • Autor

> jak zmierzyć temp.? wystarczy przyłożyć termometr do kratki? rury mam

> niczym nie osłonięte i będzie tego znacznie więcej niż 1.5m

wkładałem cienki termometr laboratoryjny w srodkową kratke tak z 5-8 cm głęboko. nawiew sierowany na kratki. dmuchawa 3 bieg (mam 4 biegi) i sprawdzałem temp po 1, 3, 5, 10 i 20 minutach.

Samochód stał w cieniu od rana temperatura powietrza w obu przypadkach wynosiła ok 30C - zreszta pomiar odbył się w odstępie ok 20 minut. W czesie przerwy zostawiłem dmuchawę włączoną ale bez klimy.

Przez "ociepleniem" zlosnik.gif temperatura po 10 minutach stabilizowała się na poziomie ok 8C. Po "ociepleniu" po 10 minutach było 4C i dalej już nie spadało.

Niestety nie pomyslałem o zmierzeniu temp w komorze silnika ale myslę że przy pracującym silniku po paru minutach było juz tak samo gorąco.

Zastanawiam sie czy taki powiedzmy 45 cm kawałek aluminiowej rurki może "nałapać" istotną ilość ciepła?

Ale z drugiej strony róznica temperatur pomiędzy rurką a otoczeniem wynosi pewnie z 80C (a może nawet troszkę więcej). Gdybyśmy puścili w aluminiowej niczym nieosłoniętej rurce wode o temp np 80C np przez pomieszcsnie w którym jest około 0C to pewnie straty przy ogrzewaniu były by istotne.

Rurka przed zaizolowaniem była zawsze bardzo mokra. Skraplanie sie na niej wody z cała pewnością zmniejszało sprawność działania klimy.

Delco

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.