Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa wodna w 1.7DTI

Featured Replies

Napisano

Witam !!!

Kilka dni temu po wymianie płynu chłodzącego zauważyłem że w zbiorniczku wyrównawczym na powierzchni płynu unosi sie cienka warstewka substancji przypominającej olej. Pomyślałem sobie pewnie uszczelka po głowicą frown.gif .Sprawdzałem czy w silniku ubywa olej ale jak narazie trzyma poziom. Dzisiaj po powrocie z pracy miałem zrobić płukanie całego układu chłodzenia wodą destylowaną żeby sprawdzić czy ten olej nadal bedzie sie pojawiał w układzie czy nie, a tu patrze że na osłonie silnika wiszą krople płynu chłodzącego( po smaku to stwierdziłem sick.gifzlosnik.gif ) .Wyciek jak nic pompy wodnej. A teraz moje pytanko : czy ta olejsta substancja która jest w zbiorniczku to nie przypadkiem smar który jest w pompie wodnej i przedostał się do układu chłodzenia. Wolałbym już to jak wymiane uszczelki od głowicą.

Napisano

> Witam !!!

> Kilka dni temu po wymianie płynu chłodzącego zauważyłem że w

> zbiorniczku wyrównawczym na powierzchni płynu unosi sie cienka

> warstewka substancji przypominającej olej. Pomyślałem sobie

> pewnie uszczelka po głowicą .Sprawdzałem czy w silniku ubywa

> olej ale jak narazie trzyma poziom. Dzisiaj po powrocie z pracy

> miałem zrobić płukanie całego układu chłodzenia wodą destylowaną

> żeby sprawdzić czy ten olej nadal bedzie sie pojawiał w układzie

> czy nie, a tu patrze że na osłonie silnika wiszą krople płynu

> chłodzącego( po smaku to stwierdziłem ) .Wyciek jak nic

> pompy wodnej. A teraz moje pytanko : czy ta olejsta substancja

> która jest w zbiorniczku to nie przypadkiem smar który jest w

> pompie wodnej i przedostał się do układu chłodzenia. Wolałbym

> już to jak wymiane uszczelki od głowicą.

jak tez mialem cos podobnego jak mialem cieknaca pompe, w dodatku jeszcze wyszła jakas piana jak odkrecilem wąż od chlodnicy, wymienilem pompe i po sprawie, wymien pompe, zmien plyn i zobaczysz dalej

Napisano

jakbyś chciał płukać układ to nie potrzeba żadnych specyfików kupować, tylko wystarczy pół litra jakiegoś płynu do mycia naczyń z marketu za 1zł i już jest super środek czyszczący. Przetestowane i bardzo dobrze działa.

Napisano

Mam też 1.7DTI po 180tys km w zimie pokazał się olej w układzie chłodzenia wymieniono mi uszczelkę pod głowicą angryfire.gif jak się okazało niepotrzebnie ponieważ było mikro-pęknięcie w chłodniczce oleju jej prawie nie widać ja to nazwałem olejowym wymiennikiem ciepła poczytaj w starych postach wymieniasz to i problem z głowy Ja kupiłem to na Allegro za 150zł. Jak pamiętam w ASO 350zł wymiana samemu tylko musisz wykręcić akumulator. Woda do oleju się nie dostanie z powodu swoich właściwości zaś olej do wody przez to ustrojstwo tak. Już paru ludzi to wymieniło i pomogło. W tym silniku uszczelka pod głowicą jest metalowa nie siada jak w innych. Poszukaj wykorzystując opcji szukaj na forum. Czy jesteś pewien że z pompy wodnej leci??? sprawdź 2 razy w komorze silnika jest pełno "syfów" sprawdź jak jest totalnie sucho na dworze. Pozdro zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Że leci z pompy wodnej to jestem tego pewny, jak odkręciłem korek w zbiorniczku wyrównawczym to patrząc od spodu samochodu, widać nad kołem pasowym( te które jest zamocowane na wale korbowym) na bloku silnika jak sobie spływają krople płynu chłodzącego. Akurat nad tym kołem jest zamocowana pompa wodna, u mnie jest ona napędzana za pomocą tego samego paska co alternator i kompresor sprężarki klimatyzacji. Co do chłodniczki oleju w tym silniku to pierwszy raz słysze( w sumie mam ten samochód zaledwie od 1.5 tygodnia więc moge wielu rzeczy nie wiedzieć smile.gif ). Gdzie ona jest dokładnie zamontowana ?? gdzieś koło chłodnicy silnika ?? Mam u siebie 3 takie chłodnice: klimatyzacji, silnika i intercooler.

Napisano

nie nie koledze WitoldSopot nie chodzilo o te chlodnice, chlodniczka oleju wystepuje w naszym dieslu (w benzyniaku jej nie ma) i jest ukryta pod filtrem paliwa takie aluminiowe ustrojstwo (chyba lekko zebrowane musialbym zerknac, trzeba dobrze patrzec i najlepiej poswiecic tam lampa napewno trafisz na nia. Ogolnie nie latwa sprawa z wyciagnieciem tego ustrojstwa, wypada sprawdzic szczelnosc tej chlodniczki pod cisnieniem najlepiej w warunkach w jakich jest rozgrzany plyn chlodniczy, to wtedy mozesz byc pewien czy jest szczelna czy nie, koszt nowej w ASO 500 zł, zostaje allegro i szroty. A pompa cieczy to chyba nie duzy koszt, zwlaszcza ze jest w Isuzu napedzana paskiem wielorowkowym a nie paskiem rozrzadu wiec koszt chyba niski. Jako ze temat mi pokrewny zrobie malego offtopa i zapytam:

Mialem tez wymiane uszczelki pod glowica (chociaz stara wygladala calkiem dobrze), oraz przy okazji zdjecia glowicy byla wymiana uszczelniaczy (oringi sztuk 10) widac bylo rozwarstwienie ich konkretne. I teraz pytanie, gosciu czyscil uklad kilka razy (woda destylowana i ludwikiem) ale samochod chodzil raczej na postoju wiec wydaje mi sie ze nie za dobrze przeczyscil. Od naprawy zrobilem ponad 1000 km, zbiorniczek wyrownawczy byl czyszczony przeze mnie 2 razy od naprawy gdyz scianki pokrywaly sie ta oleista mazia (sama woda byla czysta). I tu pytanie : mam zamiar jeszcze z 2,3 razy przeczyscic zbiorniczek wyrownawczy razem ze spuszczeniem wody z ukladu i przejechac jakies 1,5 tys km. Jak po tym czasie dalej ta maź bedzie na sciankach zbiorniczka to isc reklamowac usluge? (mam rok czasu gwary) czy po prostu rzeczywiscie w rurach tyle syfu tam jeszzcze jest. Bo nie jestem w stanie stwierdzic czy usterka wystepuje dalej czy to resztki tego syfu mi wyplukuje, poprosze o rade smile.gif

Napisano

> Mialem tez wymiane uszczelki pod glowica (chociaz stara wygladala

> calkiem dobrze), oraz przy okazji zdjecia glowicy byla wymiana

> uszczelniaczy (oringi sztuk 10) widac bylo rozwarstwienie ich

> konkretne. I teraz pytanie, gosciu czyscil uklad kilka razy

> (woda destylowana i ludwikiem) ale samochod chodzil raczej na

> postoju wiec wydaje mi sie ze nie za dobrze przeczyscil. Od

> naprawy zrobilem ponad 1000 km, zbiorniczek wyrownawczy byl

> czyszczony przeze mnie 2 razy od naprawy gdyz scianki pokrywaly

> sie ta oleista mazia (sama woda byla czysta). I tu pytanie : mam

> zamiar jeszcze z 2,3 razy przeczyscic zbiorniczek wyrownawczy

> razem ze spuszczeniem wody z ukladu i przejechac jakies 1,5 tys

> km. Jak po tym czasie dalej ta maź bedzie na sciankach

> zbiorniczka to isc reklamowac usluge? (mam rok czasu gwary) czy

> po prostu rzeczywiscie w rurach tyle syfu tam jeszzcze jest. Bo

> nie jestem w stanie stwierdzic czy usterka wystepuje dalej czy

> to resztki tego syfu mi wyplukuje, poprosze o rade

Nie żałuj tego ludwika. Wlej go z pół litra. Wystarczy pojeździć ze 2-3 godzinki i już możesz spuszczać. JAk po takim czyszczeniu ciągle bedzie się pojawiał olej w zbiorniczku to nie ma mocnych, musi być coś nieszczelne.

a do kolegi, który założył posta. Najpierw po wymianie pompy niech przepłucze układ i jak stwierdzi, że ciągle coś tłustego unosi się w zbiorniczku, to dopiero wtedy wymiana chłodniczki

Napisano
  • Autor

Dzisiaj wymieniłem pompę wodną, szybko poszło, myślałem że będzie gorzej. Póżniej przystąpiłem do płukania układu z oleju. Pierwszy raz zalałem układ wodą destylowaną i ludwikem, rozgrzałem silnik do 90 stopni, i spuściłem wodę z układu. Tak samo zrobiłem drugim razem, za trzecim juz samą wodą destylowaną. Następnie wymontowałem zbiorniczek wyrównawczy i całego przepłukałem z resztek oleju. Zalałem gotowym płynem troszke pojeżdziłem i frown.gif, znów na powierzchni płynu zaczeła pływać cieniutka warstewka przypominająca olej. Olej gdzieś się przedostaje do układu, albo uszczelka albo ta chłodniczka. Zastanawiam się czy moge ją wypiąć z układu chłodzenia a na weze które do niej wchodzą załozyć jakiś łącznik aby woda przez nie przepływała ale z pominięciem tej chłodniczki. Zastanawiam się czy bedzie to bezpieczne dla silnika, czy olej sie za mocno nie rozgrzeje. Jeśli po wypięciu jej z układu olej nie bedzie sie pojawiał w zbiorniczku to znaczy że ona jest do wymiany a jeśli bedzie to uszczelka pod głowicą. A może znacie jakiś lepszy sposób żeby ją sprawdzić ?? A i jeszcze jedno czy chłodniczka od silnika 2.0 DTH podejdzie do silnika 1,7 isuzu bo na allegro sporo jest do tych pierwszych a do 1.7 isuzu nie ma nawet jednej sztuki.

Napisano

niestety od 2.0 nie podejdzie musisz szukac konkretnie do 1.7DTI sam mialem to samo na allegro nie bylo ich wogole (tzn byla jedna ale po wymianie uszczelki dalem se siana), nowa w ASO 500 zł niestety:(

Ile dales za pompe cieczy i jakiej to firmy? Sam wymieniales i jesli tak to czy sprawa jest prosta? Ile czasu Ci to zajelo? smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Za pompe dałem 130 zł. Jakaś włoska firma, zobaczymy ile pochodzi.

Żeby wyjąć pompe musisz najpierw wymontować puche od filtra powietrza i luzujesz 3 śrubki(klucz 10) które trzymają koło pasowe pompy.Następnie luzujesz napinacz i zdejmujesz pasek wieloklinowy. Teraz tylko musisz zdemontować koło pasowe i masz juz dostęp do pompy. Jest ona przykręcona do bloku na 5 śrub( 12), odkręcasz je i masz już zdemontowaną pompe wodną.

500 zł za takie ustrojstwo jak chłodniczka oleju pad.gif , dlatego przed jej wymianą musze się upewnić że ona jest padnięta, tylko jak to zrobić ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.