Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z obrotami muli sie raz jest ok i odwrotnie.

Featured Replies

Napisano

witam mam problem z moja astra.Problem wyglada tak,raz idzie ladnie wchodzi na obroty a za jakis czas brak mocy czy to morze byc katalizator?jakie moga byc objawy sypiacego sie katalizatora?z gory dzieki za porady.

Napisano

> witam mam problem z moja astra.Problem wyglada tak,raz idzie ladnie

> wchodzi na obroty a za jakis czas brak mocy czy to morze byc

> katalizator?jakie moga byc objawy sypiacego sie katalizatora?z

> gory dzieki za porady.

Temat mułowatości jest wałkowany wkółko. Jak dla mnie kat odpada, to ze raz idzie lepiej a raz gorzej moze zalezec od wielu czynnikow.

1. musisz sprawdzic lambde czy jest sprawna, albo na slepo wymien jak masz kase na jakis dobry oryginał GM.

2. Mułowatosc moze zalezec od pogody, byly przypadki ze w deszczu czy chłodzie lepiej ciągneło, wszak zimne powietrze jest lepsze (jesli sie myle to wiecie co robic chaja.gif ).

3. Może momentami włacza Ci sie CE taka kontrolka sygnalizujaca bład (właccza sie na moment po przekreceniu kluczyka, potem gasnie) wtedy to komputer powinien odebrac moc silnikowi smile.gif

4. Czemu wszyscy sie tego kata czepili smile.gif można go organoleptycznie potrzasc i słuchac czy cos tam nie lata, najlepiej go wywalic wraz z wydechem i sie przeleciec, albo poprostu zdemontowac i oblukac w środku. Osobiscie nie stawiał bym na wydech jesli raz jest dobrze a raz źle i nie ma na to wpływu wysokosc obrotów, zazwyczaj przy zapchanym wydechu samochod ozywa dopiero w górnych przedziałach, a muli na wolnych obrotach gdy cisnienie jest male w wydechu.

Temat jest szeroki i głeboki jak ocean i jednoznacznej odpowiedzi nik Ci nie da, szczególnie przez internet.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

jeszcze takie pytanko troszke inny temat silnik tez ma czasem wyskoie obroty a potem normalne.wykrecilem silniczek krokowy psiklem wd40 bylo jakis czas ok a teraz na nowo to samo czy konieczna jest wymiana do czego dokladnie sluzy ten silniczek.

Dzieki za odpowiedzi i cierpliwosc

Napisano

> jeszcze takie pytanko troszke inny temat silnik tez ma czasem wyskoie

> obroty a potem normalne.wykrecilem silniczek krokowy psiklem

> wd40 bylo jakis czas ok a teraz na nowo to samo czy konieczna

> jest wymiana do czego dokladnie sluzy ten silniczek.

> Dzieki za odpowiedzi i cierpliwosc

Jesli czysciles i znowu sie przywiesza (nie zamyka do konca kanału obejscia) to pozostaje tylko wymiana, pozatym uwazam ze czyszczenie tego elementu to ostatnia zecz zaraz przed wymiana na nowy smile.gif

Do czego słuzy ? Najprosciej tłumaczac, ten silniczek reguluje obroty biegu jałowego, to taka mała mechaniczna sterowana przez ECU "przepustnica". Po wciśnieciu gazu, otwiera sie normalna przepustnica a komputer zamyka kanał obejscia, gdy zas puścimy gaz znowu silniczek musi otworzyc kanał obejscia aby utrzymac prace silnika. Generalnie poruszajac tym silniczkiem komputer ustawia sobie wzorcowe obroty silnika, gdy zaś silniczek sie zawiesi taka regulacja nie jest możliwa i dlatego np. na biegu jałowym silnik ma 1200obr/min zdazalo mi sie ze podwieszał sie nawet w pozycji dajacej ponad 2000obr/min. Gorzej jesli zablokuje sie w pozycji zamknietej, wtedy uruchomienie silnika moze stac sie niemożliwe.

Sposobem jest właczanie i wyłaczanie zapłonu, wtedy silniczek sie ustawia, oraz delikatne wcisniecie gazu smile.gif Taki moj stary patent po ciezkich bojach w tym temacie smile.gif

Mam nadzieje ze nienamieszałem.

Pozdro.

Napisano

WD40 to smarowidło. Nie używa się tego do mycia krokowego. Do tłustego raz dwa lepi się kurz.

Opisz dokładnie w jakich okolicznościach są wysokie obroty.

Napisano

> zazwyczaj przy zapchanym wydechu samochod ozywa dopiero w

> górnych przedziałach, a muli na wolnych obrotach gdy cisnienie

> jest male w wydechu.

odwrotnie. przy zapchanym wydechu auto lepiej idzie na małych obrotach!!!

Na dużych jest zbyt dużo spalin, które nie zdążą się przedostać przez wydech i dławią silnik.

sprawdzone na przykładzie własnego auta

Napisano
  • Autor

odnosnie wysokich obrotow to roznie potrafi caly dzien byc dobrze a potem nagle wysokie obroty lub w czasie jazdy jadac jest ok nagle wduszam sprzeglo a tu slysze znow wysokie obroty tak to wyglada,czy to oby ten silniczek krokowy ?i morze ale nie jestem pewien jakby czasem ciezej pedaly chodzily co o tym myslicie?

Napisano

> Jesli czysciles i znowu sie przywiesza (nie zamyka do konca kanału

> obejscia) to pozostaje tylko wymiana, pozatym uwazam ze

> czyszczenie tego elementu to ostatnia zecz zaraz przed wymiana

> na nowy

> Do czego słuzy ? Najprosciej tłumaczac, ten silniczek reguluje obroty

> biegu jałowego, to taka mała mechaniczna sterowana przez ECU

> "przepustnica". Po wciśnieciu gazu, otwiera sie normalna

> przepustnica a komputer zamyka kanał obejscia, gdy zas puścimy

> gaz znowu silniczek musi otworzyc kanał obejscia aby utrzymac

> prace silnika. Generalnie poruszajac tym silniczkiem komputer

> ustawia sobie wzorcowe obroty silnika, gdy zaś silniczek sie

> zawiesi taka regulacja nie jest możliwa i dlatego np. na biegu

> jałowym silnik ma 1200obr/min zdazalo mi sie ze podwieszał sie

> nawet w pozycji dajacej ponad 2000obr/min. Gorzej jesli

> zablokuje sie w pozycji zamknietej, wtedy uruchomienie silnika

> moze stac sie niemożliwe.

> Sposobem jest właczanie i wyłaczanie zapłonu, wtedy silniczek sie

> ustawia, oraz delikatne wcisniecie gazu Taki moj stary patent

> po ciezkich bojach w tym temacie

> Mam nadzieje ze nienamieszałem.

> Pozdro.

u mnie silniczek chyba się przytyka ?, bo jak dojade do świateł czerwonych, stoje w miejscu to po 3s.obroty na jałowym zamiast wskazanych 950 mam jakies 800-850?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.