Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czytalem inne posty ale odpowiedzcie mi na moje pytania

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Czytałem na tym forum już sporo o akumulatorach, alternatorach , diodach, napieciach itd. Ale zapytam i przedstawie swoją sytuację dokładnie.

Otóz od jakiegos czasu na aku mam czarne oczko zamiast zielonego. Dzisiaj robiąc przegląd przed dłuższym wyjazdem postanowilem to wyjasnic i podjechalem do gościa co sie specjalizuje w akumulatorach i mierzy napiecia i takie tam. Od razu sie zastrzegam ze nie zmierzył mi napiecia na altku ale na aku mialem tak:

1) wolne obroty, wszystko wyłączone - 13,8 V

2) wlaczone swiatła mijania - 13, 5

3) wlączona dmuchawa - 13,1

4) ogrzewania szyby nawet nie wlaczalem bo koles powiedzial ze musio cos byc nie tak

I teraz takie pytanie? Czy powyzsze wyniki sa faktycznie az tak złe. Oczywiscie wiem ze nie są dobre bo aku nie jest doladowywany na ful (brak zielonego oczkka). Pojade do elektryka i sie zobaczy ale chcialbym przed tym znac jakies wasze sugestie co to moze byc - podpowiem ze ani razu w czasie jazdy kontorlka ładowania sie nie zapalila. Czy te wyniki to moze byc zly stan szczotek, czy moze regulator napiecia, albo za słabo naciągniety pasek klinowy albo diody . Prosze o sugestie? I nie krzyczcie ze to juz było sto razy! Czy ewentualnie niedoładowany akumulator moze dawac takie wyniki a naladowany dałby inne np na wolnych obrotach zamiast 13,8 byłoby np 14,3. I czy robienie głownie krótkich tras raz na 2- 3 dni (okolo 30 km) to tez moze byc przyczyna? Czy z takimi wynikiami jazda w dłuższa trase moze byc glupim pomysłem (np aku sie wyladuje w drodze albo cos innego).

Akumulator ktory teraz mam to Bosch Silver ma 1,5 roku 60Ah

I jeszcze jedno , co to jest co na zdjeciu?

post-67386-14352484515693_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Ale przecież pisałeś o tym przed godziną... :

> KLIK

No wlasnie tez mi sie wydawalo ze zaakceptowalem ten post ale ja go nie widze, tak jakby bym go nie napisal. Ale skoro lelek zajrzales tu moze moglbys moje watpliwosci wyjasnic i cos podpowiedziec?

Napisano

pisalem o tym niedawno do koleg azja, ze niektorzy zakładaja nowe watki i pisza w nich kilka razy to samo powielajac swoje wypowiedzi. niedlugo trzeba bylo czekac i juz jest to widoczne wink.gif ...

Napisano

Wskaźnik jest mechaniczny. Próbowałeś potrząsnąć akumulatorem?

Gościu powinien jeszcze zmierzyć napięcie samego akumulatora pod obciążeniem.

Możesz poprawić połączenia kabli przy alternatorze i zmierz napięcie na aku w zakresie zmiennym.

Na zdjęciu jest złącze elektryczne (wtyczka+gniazdo).

Napisano

> moze moglbys moje watpliwosci wyjasnic i cos

> podpowiedziec?

Znoooowuuuu...... wink.gif

Klik

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.