Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacinajaca sie stacyjka

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu mam problem z odpaleniem kropka z powodu zacinajacej sie stacyjki,moge przekrecić kluczyk po dłuższym poruszaniem kluczyka na boki.W szukajce znalazłem opis problemu,dot.Astry,nie wiem jak to sie przekłada na stacyjke w puncie co zrobic by przestała sie zacinać ,pryskałem w srodek stac. wd-40 ale skutek mizerny,może ktoś z Was miał ten sam problem,chetnie skorzystam z Waszych doswiadczeń mad.gif

Napisano

> Od pewnego czasu mam problem z odpaleniem kropka z powodu zacinajacej

> sie stacyjki,moge przekrecić kluczyk po dłuższym poruszaniem

> kluczyka na boki.W szukajce znalazłem opis

> problemu,dot.Astry,nie wiem jak to sie przekłada na stacyjke w

> puncie co zrobic by przestała sie zacinać ,pryskałem w srodek

> stac. wd-40 ale skutek mizerny,może ktoś z Was miał ten sam

> problem,chetnie skorzystam z Waszych doswiadczeń

Mam podobny problem, ale jeszcze nie w tak powaznym stadium.

Opisalem to w tym watku, ale zadnej reakcji crazy.gif

Napisano
  • Autor

Wygląda na to ze tylko my mamy problem ze stacyjka,bo nikt z kącikowiczów sie nie spieszy z odpowiedzią,obawiam sie najgorszego,tj.wymiany stacyjki,bo wtedy kluczyki tez chyba do wymiany

Napisano

>bo wtedy kluczyki tez chyba do

> wymiany

No tak przy wymianie samej stacyjki trzeba bedzie chodzic z dwoma kluczykami pierwszy- stary do drzwi, drugi- nowy do stacyjki.

Nie wiem jeszcze jak dokladnie wyglada sprawa immobilizera, ale cos mi sie wydaje ze trzeba bedzie przelozyc pastylke immo ze starego do nowego.

Poczekajmy moze ktos sie jeszcze wypowie.

Napisano

przede wszystkim w jakim stanie masz kluczyk. Jeżeli ząbki są gładkie to zacznij od wymiany kluczyka.

jeżeli ma jeszcze ząbki, to wyjmij stacyjkę i zanieś do jakiego klucznika, on Ci zapadki poczyści/powymienia i powinno śmigać - chyba, że chcesz sie bawić w to sam, ale radze ostrożność przy wyjmowaniu zapadek żeby ich nie pogubić i nie pomylić

Napisano
  • Autor

skorzystam z podpowiedzi,ale zastanawiam sie czy potraktowanie stacyjki w srodku,jakims środkiem smarnym,by jej nie uzdrowiło,sam ma dopiero 4lata niewiele przejechane,czyzby zuzycie stacyjki lub kluczyka,było juz tak duże,jak pisałem wd-40 nie pomogło niewiem.gif

Napisano

> skorzystam z podpowiedzi,ale zastanawiam sie czy potraktowanie

> stacyjki w srodku,jakims środkiem smarnym,by jej nie

> uzdrowiło,sam ma dopiero 4lata niewiele przejechane,czyzby

> zuzycie stacyjki lub kluczyka,było juz tak duże,jak pisałem

> wd-40 nie pomogło

zacznijmy od tego że wd 40 to penetrator, a wiec prawdopodobnie wypłukałeś resztki oleju czy smaru który tam był.

Tak wiec zacznij od naolejenia -może pomoże jak nie to rozbiórka - sprawdź jeszcze zapasowy kluczyk chyba, że jest gorszy od tego co używasz teraz

Napisano
  • Autor

Ok.spróbuje z zapasowym kluczykiem, nie był jeszcze nigdy w użyciu,co do wd-40,to masz racje,nie pomyślałem o tym,zamiast sobie pomóc,to chyba zaszkodziłem,za rozebranie stacyjki to napewno sam sie nie zabiorę,przy moich zdolnościach manualnych,to pewna katastrofa,dzieki za wszystkie sugestie i pomoc

Napisano

w moim kropku tez sie tak stacyjka zacina ... a kolega mi pokazal niezly sposob na to ... poprostu kluczyk obrucic ... i chodzi jak nowe ... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Od pewnego czasu mam problem z odpaleniem kropka z powodu zacinajacej

> sie stacyjki,moge przekrecić kluczyk po dłuższym poruszaniem

> kluczyka na boki.W szukajce znalazłem opis

> problemu,dot.Astry,nie wiem jak to sie przekłada na stacyjke w

> puncie co zrobic by przestała sie zacinać ,pryskałem w srodek

> stac. wd-40 ale skutek mizerny,może ktoś z Was miał ten sam

> problem,chetnie skorzystam z Waszych doswiadczeń

Ja obstawiam kluczyk, u mnbie przy Bravce tak mialem,poprostu kluczyk sie wyrobił(wytarł)po dorobieniu nowego jest ok. Aha z Fiat Code troche musialem pokombinowac,bo dorobienie takiego kluczyka kosztuje powyżej 100 zł,ale da sie inaczej.

Napisano

Po zastosowaniu kluczyka zapasowego NIEWYROBIONEGO z nie zużytymi ząbkami ---problem zniknie !!

Napisano
  • Autor

Witam.

Skorzystałem z wczorajszej podpowiedzi Wojtasa_BB,i dzisiaj rano włożyłem do stacyjki nowy kluczyk ,wszystko chodzi jak należy,bez żadnych zacięć i oporów,w życiu bym na to nie wpadł,że to wina kluczyka,Wojtas jeszcze raz dzięki,więc masz rację obstawiając kluczyk,podpowiadasz że można taniej niz za 100zł dorobić nowy ,chciałbym miec,coś na zapas,gdy ten się znowu wyrobi,może cos wiecej napiszesz jak taniej to zrobic

Napisano

> włożyłem do stacyjki nowy kluczyk ,wszystko chodzi jak

> należy,bez żadnych zacięć i oporów,w życiu bym na to nie

> wpadł,że to wina kluczyka

przeciez bylo to napisane w moim watku , link miales podany w drugim poscie

Quote:

u mnie niestety bylo tak ze oryginalny kluczyk po ok. 60kkm stopniowo zaczal sie zacinac, tak jaky sie zuzyl, po kilku probach dopiero mozna bylo przekrecic z pozycji Stop-> Mar.

Zmienilem wiec na drugi, zapasowy i wszystko bylo OK.
Teraz mam okolo 110kkm i ten drugi tez zaczyna sie zacinac

no ale jak sie nie chce otwierac i czytac linkow sick.gif

Napisano

> Witam.

> Skorzystałem z wczorajszej podpowiedzi Wojtasa_BB,i dzisiaj rano

> włożyłem do stacyjki nowy kluczyk ,wszystko chodzi jak

> należy,bez żadnych zacięć i oporów,w życiu bym na to nie

> wpadł,że to wina kluczyka,Wojtas jeszcze raz dzięki,więc masz

> rację obstawiając kluczyk,podpowiadasz że można taniej niz za

> 100zł dorobić nowy ,chciałbym miec,coś na zapas,gdy ten się

> znowu wyrobi,może cos wiecej napiszesz jak taniej to zrobic

masz 2 wyjścia:

- zamówić kluczyk w ASO wg karty kodowej - koszt spory

- z dobrego kluczyka dorobić nowy (póki są świeże ząbki) a ze starego kluczyka wyciąć pastylkę immobilisera i założyć do dorobionego kluczyka - myślę, że koszt ok 50-80 zł

Napisano
  • Autor

Ok.dzięki,myśle ,że tak zrobię,to chyba najlepszy sposób by uniknąc kłopotów z kluczykiem w przyszłości.

Napisano
  • Autor

Sorry.faktycznie pisałeś niedoczytałem dokładnie a za chwilkę podpowiedział też Wojtas,w kazdym razie już jest po problemie ,dziękuje za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.