Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Benzyna 98 a LPG

Featured Replies

Napisano

Usłyszalem od mechanika taka opinie " w celu przedłuzenia żywotnosci wtryskiwacza jezdzac na LPG nalezy srednio co 2 tyg przejechac na benzynie ok 50km ale najlepiej na benzynie 98 ktora lepiej przczysci uklad paliwa niz benzyna 95 szcególnie w okresia letnim kiedy to ze wzgledu na temp szybciej silnik przlacza sie z benzyny na gaz" Co koledzy na to? Pozdrawiam

Napisano

> Usłyszalem od mechanika taka opinie " w celu przedłuzenia żywotnosci

> wtryskiwacza jezdzac na LPG nalezy srednio co 2 tyg przejechac

> na benzynie ok 50km ale najlepiej na benzynie 98 ktora lepiej

> przczysci uklad paliwa niz benzyna 95 szcególnie w okresia

> letnim kiedy to ze wzgledu na temp szybciej silnik przlacza sie

> z benzyny na gaz" Co koledzy na to? Pozdrawiam

Z tego co ja słyszałem to 98 ma wyższą tem. spalania, ale u nas 98 to tak jak za granicą 95 grinser006.gif

Napisano

... następny filozof się znalazł. Jak słyszę takie porady "mechaników" to mi sznurowadła z butów uciekają... Jeśli odpalasz na benzynie, to jest to wystarczające, aby nic się nie zapiekło i nie zardzewiało. Nie ma znaczenia; 95 czy 98, V-power czy ultimate, czy inny wysysacz pieniędzy.

Napisano
  • Autor

Nie zgodze sie ze odpalanie na PB wystarczy bo w ciagu 2 lat wymienilem 2 wtryskiwacze Byc moze w okresie zimy dluzej sie jedzie na PB zanim przelaczy sia na gaz Natomiast zgodze sie ze PB98 ma wyzsza temp spalania tak jak LPG przynajmniej teoretycxznie Ale egzemplarze aut sa jednak rózne bo UNO nie rowne UNO ale dzieki za opinie

Napisano

> ........ Ale egzemplarze aut sa jednak rózne bo UNO nie

> rowne UNO ale dzieki za opinie

Od dwu lat (~50kkm) zapalam na benzynie i jak najszybciej przełączam na gaz. Jedynie w zimie pracuje trochę dłuzej na benzynie zanim przełączy się na gaz. Temperaturę przelączania mam ustawioną na 5*C więc już późną wiosną przy pierwszym włączeniu dwujki jadę na gazie. W zbiorniku mam max 5 l paliwa i dolewam następne pięć najnormalniejszej benzyny gdy mam kłopoty z uruchomieniem z powodu braku benzyny (wyraźnie dłuzej muszę kręcić rozrusznikiem). Mam zamontowane odcięcie pompki paliwa. I pompka i wtryskiwacz nie sprawiają narazie klopotów, więc zdecydowanie ilość usterek zależy od egzemplarza

Napisano
  • Autor

Witam i serdecznie pozdrawiam Mam jednak ciagle klopoty z tym gazem i zazdroszcze ci co piszesz o twoim Uno Gdybym nie widzial i był przy tym to bym nie uwierzyl nt wtryskiwacza w moim uno Jeszcze raz pozdrawiam

Napisano

98 są to na stacjach sieciowych (ORLEN, BP,itp) zazwyczaj paliwa nowszej generacji lub mają dodatkowe uszlachetniacze mające na celu utrzymanie całego układy w nalezytym stanie . Je jeżdzę na benzynie i tankuje tylko 98Verva(spełnia normy które będa obowiązywały w 2009r) i nie uwazam to jako objawu snobizmu grinser006.gif. Oczywiscie 9 na 10 osób powie ci że nie ma różnicy pomiędzy 95 a 98 , ale ja wiem co mówie bo mam z tym tematem codzień do czynienia waytogo.gif

Napisano

> 98 są to na stacjach sieciowych (ORLEN, BP,itp) zazwyczaj paliwa

> nowszej generacji lub mają dodatkowe uszlachetniacze mające na

> celu utrzymanie całego układy w nalezytym stanie . Je jeżdzę na

> benzynie i tankuje tylko 98Verva(spełnia normy które będa

> obowiązywały w 2009r) i nie uwazam to jako objawu snobizmu .

> Oczywiscie 9 na 10 osób powie ci że nie ma różnicy pomiędzy 95 a

> 98 , ale ja wiem co mówie bo mam z tym tematem codzień do

> czynienia

Moc jest praktycznie ta sama tylko troszke lepiej pracuje na 98. Ja mam za mały silnik by poczuć różnice.

Napisano

Ja moim UNOlotem zrobiłem przez 3 lata 73kkm na gazie, poprzedni właściciel jeżdził na gazie 40kkm, od momentu zakupu przy instalacji nie grzebalem nic, 1 raz był tylko wymieniony filterek gazu. W zimie odpalałem go na benzynie i po zamknięciu drzwi od garażu odrazu przejście na gaz, po odpaleiu gdzieś na mieście odrazu na gaz, nieważne czy było 0st C czy -20. Pod koniec marca jak wyciągałem bezpiecznik od pompy paliwa to wkładałem dopiero w listopadzie, przez ten czas 100% gaz i nie było żadnych problemów z wtryskiem. Po pierwszym uruchomieniu na benzynie w listopadzie tylko 2-3 min go lakko dławiło a później już chodził normalnie. Przez 3 lata i 73kkm zużyłem tylko 30l noPB. Silniczek do tej pory chodzi jak złoto, koleś który odemnie kupił jest bardzo zadowolony, jeździ tylko na gazie, super aytko gdyby nie ta mulher.gif

Napisano
  • Autor

To fajnie Chyba mam taki egzemplarz Ale ty mial;ers UNO1,4 a ja mam 1,0 Moj syn mial SC uzywany i chodzil mu jak zegarek i sprzedal Jednak bede musial co jakis czas z 20km przejechac na pb Jednak silnik na pb98 lepiej pracuje tzn rowniej i jest troche zrywniejszy Silnika i żaładka nie oszukasz Pozdr

Napisano

Ja mam uniaka 1.0 fire na gazie. Tak samo jak poprzednicy czy to w lecie czy zimie odpalam autko odrazu na gazie. Może w zimie troszke dłużej chodzi na benzynce. Jeżeli chodzi o wtryskiwacze czy gaz zero problemów. Standardowe przeglądy gazu i regulacja obrotów i jeszcze nic tam mi sie nie spieprzylo, a przejechalem na nim 30kkm. Poprzednik robił tak jak ja i przejechal 60kkm także zero problemów.

Aha dodam jeszcze że benzynę tankuje dopiero jak mam problem z odpaleniem jak poprzednik. Moze z 5 litrów jej mam żeby ta dioda od rezerwy mnie nie wkurzała zlosnik.gif

Napisano

Tak się podepnę..

Czy jak przy dodawaniu gazu, autko zastanawia się czy ma iść przez jakąś sekundę, po czym idzie to wina właśnie wtryskiwacza?? Sytuacja ma TYLKO miejsce na benzynie, na LPG jeździ normalnie.

Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Tak się podepnę..

> Czy jak przy dodawaniu gazu, autko zastanawia się czy ma iść przez

> jakąś sekundę, po czym idzie to wina właśnie wtryskiwacza??

> Sytuacja ma TYLKO miejsce na benzynie, na LPG jeździ normalnie.

> Pozdro.

Opisze ci kiedy wiem ze cos jest z wtryskiwaczem Po pierwsze ; przy zapalaniu zimnego silnika ( na benzynie) silnik bardzo nierówno chodzi i wprost przerywa i dopiero po kilku sekundach wchodzi na wolne obroty Kiedy osiagnie swoja temp przelacza sie na gaz i chjodzi lepiej na gazie niz na benz Dzieje sie tak rowniez przy uruchamianiu cieplego silnika Spaliny wychodzace z tlumika sa czarne Przy moim UNO wtedy wylaczam gaz jezdze na PB jakies 50 km aby wtryskiwacz dostal jakie smarowanie bo jednak gaz ma inne dzialanie na niego niz benz Nie martw sie jak u ciebie wszystko gra ale chyba mam taki egzemlarz uno Pozdrawiam

Napisano

> Usłyszalem od mechanika taka opinie " w celu przedłuzenia żywotnosci

> wtryskiwacza jezdzac na LPG nalezy srednio co 2 tyg przejechac

> na benzynie ok 50km ale najlepiej na benzynie 98 ktora lepiej

> przczysci uklad paliwa niz benzyna 95 szcególnie w okresia

> letnim kiedy to ze wzgledu na temp szybciej silnik przlacza sie

> z benzyny na gaz" Co koledzy na to? Pozdrawiam

jest to nieprawda - tyle moge powiedziec

Napisano

> Z tego co ja słyszałem to 98 ma wyższą tem. spalania, ale u nas 98 to

> tak jak za granicą 95

nie ma wyzszej temp spalania. jedyne co ma wyzsze to LICZBE OKTANOWA

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.